Stedentrip naar het Beierse Neurenberg

Stedentrip naar het Beierse Neurenberg

Home » Duitsland » Stedentrip naar het Beierse Neurenberg

Op doorreis deze zomer naar Oostenrijk maakten we een tussenstop met overnachting in Neurenberg. We kenden de stad eigenlijk alleen van de geschiedenislessen op school: hier was het dat de Nazipartij in de jaren 1930 haar grote bijeenkomsten hield. En waar na de Tweede Wereldoorlog strafprocessen werden gehouden tegen vele kopstukken van diezelfde partij. Van anderen hoorden we dat het oude centrum van Neurenberg zoveel meer is dan genoemd stukje historie. Hier kun je je vergapen aan prachtige vakwerkhuizen, gotische kerken en een torenhoog keizerlijk kasteel. Met daarna tijd voor ontspanning in een van de vele gezellige cafés en uitstekende restaurants. Hoog tijd dat we op onderzoek uitgingen.

Neurenberg aan het water

Hoogtepunten van Neurenberg

Neurenberg is een van de weinige steden in Duitsland die (een groot deel van) de oorspronkelijke vestingmuren heeft behouden. De bijzonder pittoreske stad uit de 11e eeuw had tot aan de Tweede Wereldoorlog een middeleeuws uiterlijk. Veel ging aan het einde van die oorlog verloren door bombardementen. Gelukkig werd in de decennia daarna ook weer veel gerestaureerd. De meeste van de oude of gereconstrueerde bezienswaardigheden van Neurenberg vind je in de oude stad.

Stadsmuren

De stadsmuren van Neurenberg hebben hun waarde in de middeleeuwen keer op keer bewezen. Neurenberg begon in de 11e eeuw als versterkt kasteel maar groeide snel daarna uit tot stad. De muren om de stad werden uitgebreid en van de 13e tot de 16e eeuw verder versterkt. Tien eeuwen lang wisten de muren alle aanvallen te weerstaan. Pas aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Neurenberg alsnog ingenomen. Namelijk door de geallieerde strijdkrachten.

Oorspronkelijk had de stadsmuur een lengte van vijf kilometer en vijf indrukwekkende stadspoorten. Ongeveer vier kilometer van de stadsmuur staat nog (gereconstrueerd) overeind. De borstwering is grotendeels open voor bezoekers. Ook kun je over een lengte van ongeveer twee kilometer door de prachtige, droge stadsgrachten wandelen.

Kasteel

Het kasteel van Neurenberg

Het ongekend fraaie kasteel van Neurenberg, de Kaiserburg, stamt uit de 11e eeuw. Eeuwenlang was het de verblijfplaats van de keizer van Duitsland. Hier had je de keizerlijke rechtbank en iedere nieuw gekozen keizer moest er zijn eerste keizerlijke zitting houden. Het oudste gebouw van de burcht is een vijfhoekige toren. In de eeuwen die volgden werden er diverse torens bijgebouwd, zoals de ronde toren (Sinwellturm). Deze bevindt zich op de eerste binnenplaats. Je kunt de 14e eeuwse ronde toren met uitkijkplatform beklimmen. Hier heb je het beste panorama van de stad!

Maar ook op het binnenplein van het kasteel raak je niet snel uitgekeken. Je vindt hier naast een maar liefst 50 meter diepe put, diverse prachtige, middeleeuwse gebouwen. Een van die gebouwen is de Kaiserstallung die eind 15e eeuw in slechts één jaar gebouwd werd om graan op te slaan. Het is nu een jeugdherberg. Een ander gebouw is de Palas waar je ook het burchtmuseum vindt en de twee verdiepingen tellende kapel.

Uitzicht op Neurenberg

De vakwerkhuizen in het Burgviertel

In de Anton Pieck-achtige Burchtwijk (Burgviertel) bevinden zich vele prachtige vakwerkhuizen. Misschien wel de mooiste vind je in de Weißgerbergasse. De bijzonder fotogenieke woningen hebben de zware bombardementen op Neurenberg overleefd. Ze geven nog steeds een indruk van het uiterlijk van de oude ambachtswijk. Tegenwoordig heb je er veel café en leuke boetiekjes. Voor meer vakwerkhuizen ga je naar de Obere en Untere Kraemersgasse.

De onderwereld van Neurenberg (Nürnberger Felsengänge)

In de loop der eeuwen is in de zandsteenbodem van de Altstadt een wirwar aan “geheime” gangen en gewelfde kelders aangelegd. De totale oppervlakte bedraagt vandaag de dag maar liefst 20.000 vierkante meter. In de Middeleeuwen waren er meer dan 40 brouwerijen in de stad. Elke brouwerij had in de onderwereld zijn eigen kelder. Hausbrauerei Altstadthof slaat nog steeds zijn vaten hier op. Met een rondleiding kun je ze bewonderen. Voor de liefhebbers is er na afloop een Rotbier proeverij.

Middeleeuws centrum

De St. Sebalduskerk

De Sint-Sebalduskerk bestaat feitelijk uit twee helften: een Romaans en vroeggotisch deel uit de 13e eeuw, en een laatgotisch deel uit de 14e eeuw. Sint Sebald is de beschermheilige van Neurenberg. In het meerbeukige koor kun je zijn graftombe uit begin 16e eeuw bezichtigen. De bronzen beeldjes uit de vroege renaissance verbeelden gebeurtenissen uit zijn leven.

Informatie- en Documentatiecentrum van het Proces van Neurenberg

In rechtszaal 600 in het Justizpalast werd in november 1945 en de maanden daarna wereldgeschiedenis geschreven. Het was in deze rechtszaal waar hooggeplaatste nazi’s werden berecht voor een internationaal tribunaal. De zaal is nog steeds in gebruik dus als je deze wilt bezoeken maak je de grootste kans op een zaterdag. Overigens heb je op de bovenste verdieping van het gerechtsgebouw een museum over de processen van Neurenberg. Je krijgt hier uitleg over de beklaagden en hun misdaden, en de blijvende gevolgen van het proces voor het internationale strafrecht.

Schöner Brunnen

Een van de bezienswaardigheden van Neurenberg is een 19 meter hoge gotische fontein op het grote marktplein. De fontein werd eind 14e eeuw gebouwd in de vorm van een gotische kerktoren. Het bouwwerk telt veertig kleurrijke figuren die het “wereldbeeld” van het Heilige Roomse Rijk uitbeelden.

Handwerkerhof

Handwerkerhof

Het Handwerkerhof is een pittoresk wijkje vol vakwerkhuizen vlakbij de Frauentor (een van de stadspoorten) bij het centraal station. Je kunt er traditionele ambachten in Neurenberg zien zoals een goudsmid, houtbewerkers, blikslagers en pottenbakkers. Los daarvan kun je er heerlijk eten of genieten van een van de vele Neurenbergse biersoorten.

Het huis van Albrecht Dürer

Albrecht Dürer, de meest vooraanstaande schilder van Duitsland, woonde en werkte begin 16e eeuw in dit fotogenieke vakwerkhuis. Het huis, dat vijf verdiepingen hoog is, is een van de weinige overgebleven huizen van de bourgeoisie uit de 15e-eeuwse gouden eeuw van Neurenberg. De kamers zijn ingericht met antieke meubels en een wisselende tentoonstelling van kunstwerken van Dürer.

Albrecht Dürer huis

Overige interessante bezienswaardigheden buiten Neurenberg

Veel toeristen die Neurenberg bezoeken doen dit op doorreis naar Oostenrijk. In onze beleving echter kun je ook in dit deel van Beieren meer dan uitstekend een vakantie doorbrengen.

Zo ligt op slechts 60 kilometer afstand de unieke UNESCO-werelderfgoedstad Bamberg. Iets verder weg maar nog steeds goed te doen, ligt Regensburg. Dit is een van de oudste steden van Duitsland, gesticht in 179 n.Chr.! Niet al te ver van Bamberg vandaan heb je nog het barokke Bayreuth. Hier heb je het oudste operagebouw van Duitsland en het beroemde jaarlijkse Wagner Opera Festival. In tegengestelde richting ligt aan de Romantische Strasse het middeleeuws stadje Nördlingen. Dit prachtig stadje bevindt zich in een meteorietkrater en wordt omgeven door een 14e eeuwse muur. Wat dichterbij Neurenberg liggen de steden Fürth, bladgoudstad Schwabach en de universiteitsstad Erlangen.

En wil je wat meer dan alleen steden bezoeken? Ten zuiden van Neurenberg bevindt zich een groot merengebied met prachtige meren als de Altmühlsee, Brombachsee, Rothsee, Dennenloher See en Hahnenkammsee. De meren nodigen uit tot zwemmen, surfen, zeilen, vissen en varen. Maar in de directe omgeving kun je ook uitstekend fietsen en wandelen!

Brombachsee

Veelgestelde vragen over een bezoek aan Neurenberg

Waar ligt Neurenberg?

Neurenberg ligt redelijk in het midden van Beieren in Zuid-Duitsland. Het is op München na de grootste stad van Beieren.

Hoe kom ik in Neurenberg?

Neurenberg is te bereiken met het vliegtuig (non-stop!), de trein en de bus. Ideaal voor een weekend weg. Bezoek je nog andere steden of reisbestemmingen na of voor Neurenberg, dan is de (eigen) auto wellicht handiger. Zoek dan wel accommodatie uit met eigen parkeergelegenheid.

Wat is de beste reistijd voor een stedentrip naar Neurenberg?

De meest ideale tijd voor een citytrip naar Neurenberg is van half april tot half oktober. Je kunt dan nog heerlijk buiten zijn. Houd je van kerstmarkten? Dan is eerste adventsdag tot en met de 23 december vanwege Christkindlesmarkt de tijd dat je er moet zijn.

Hoe is het vervoer geregeld in Neurenberg?

De oude stad kun je het best volledig wandelend verkennen. Verblijf je buiten het oude centrum, maak dan gebruik van het uitgebreide metronetwerk!

Waar in Neurenberg kan ik het beste overnachten?

Er is bijzonder veel accommodatie in Neurenberg beschikbaar. Kom je met de auto naar de stad, kijk dan of de accommodatie eigen parkeergelegenheid heeft. Kom je met het vliegtuig en/of openbaar vervoer, dan is verblijf in het oude centrum wellicht het leukst. Wij verbleven bij niu Leo buiten het centrum maar dankzij het uitstekende metronetwerk waren we daar zo.

Waar kan ik gezellig en lekker wat eten in Neurenberg?

Neurenberg is net als enkele andere steden in Zuid-Duitsland een stad van de Bratwurst. Je hebt ze in verschillende soorten en maten. Binnen de stad krijg je een Nürnberger Bratwurst: een kleine worst maar heerlijk gekruid. Buiten de oude stad serveert men een Fränkische Bratwurst: twee keer zo groot maar minder gekruid. Heb je je Bratwurst liever gekookt? Bestel dan de Saure Zipfel! Een overzicht van de beste restaurants met Duitse keuken vind je hier. Maar ook als je niet van Bratwürste houdt, is Neurenberg een stad waar je heerlijk kunt eten! Bekijk hier het overzicht van goede restaurants in Neurenberg.

 

Houd je wel van een biertje of wijntje? Dan zit je in Neurenberg gebeiteld! In de omgeving van de stad worden veel wijnen verbouwd. Daarnaast heb je er de hoogste concentratie aan bierbrouwerijen ter wereld. Proost!

Citypass en speciale tours in Lissabon

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.