Universiteit van Heidelberg, de oudste van Duitsland

Universiteit van Heidelberg, de oudste van Duitsland

Home » Duitsland » Universiteit van Heidelberg, de oudste van Duitsland

Heidelberg bezit de oudste universiteit van het land. De Ruprecht-Karls-Universiteit bestaat al meer dan 600 jaar. Tijdens je weekend Heidelberg mag je deze blikvanger van de stad niet missen. We zetten de belangrijkste highlights van de universiteit graag voor je uiteen. Maar eerst nog wat geschiedenis over de universiteit van Heidelberg.

Geschiedenis van de Universiteit van Heidelberg

Het was paus Urbanus VI die Heidelberg in 1385 het recht verschafte om een universiteit te stichten. Een jaar later startte de universiteit officieel. Zo kreeg het Heilige Roomse Rijk drie universiteiten, na die van Wenen en Praag. De eerste professoren aan de universiteit kwamen uit Parijs en Praag. Zij waren gevlucht naar het rustige Heidelberg voor godsdiensttwisten en interne conflicten in hun eigen land.

Eeuwenlang waren er vier faculteiten op de universiteit: Geneeskunde, Theologie, Rechten en Filosofie. Pas in 1890 kwam Natuurwetenschappen erbij als vijfde faculteit. Tegenwoordig telt de universiteit twaalf faculteiten. Nu volgen ruim 30.000 studenten hier hun colleges. Een groot deel hiervan is van buitenlandse afkomst. De universiteit staat goed aangeschreven bij studenten. Dit is wel eens anders geweest: rond 1800 was de universiteit bijna failliet. Er zaten nog geen 100 studenten in de collegebanken. De meeste professoren hadden de universiteit verlaten. Gelukkig wist men het tij te keren en kon de universiteit van Heidelberg weer groeien.

De highlights van de universiteit van Heidelberg

De Oude Universiteit ligt aan de Universitätsplatz. Een prachtig plein met de Lowenbrunnen en de Augustinergasse. Dit plein zelf is al de moeite van het bezoeken waard tijdens je weekend Heidelberg. Maar de echte hoogtepunten van de universiteit vind je in de gebouwen. Dit zijn ze:

Oude vergaderzaal

Dit is het pronkstuk van het complex. Een prachtig gedecoreerde ruimte met authentieke collegebanken. Op de muren zijn veel muurschilderingen van de verschillende faculteiten te zien. De oude vergaderzaal is nog steeds in functie. De zaal dient nu vooral voor bijzondere lezingen en de diploma-uitreikingen.

In de ruimte staan diverse beelden. Zo is in de voormuur een buste van groothertog Friedrich van Baden te zien. Links van de buste staat een portret van keurvorst Ruprecht I.  Hij was de oprichter van de universiteit van Heidelberg. En rechts van de buste vind je een portret van markgraaf Karl Friedrich von Baden. Hij ondersteunde de universiteit in de tijden van financiële nood.

Studentengevangenis

Aan de achterzijde van de oude universiteit is de studentengevangenis in de Augustininergasse. In de periode van 1778 tot 1914 werden de studenten gestraft voor allerlei triviale overtredingen, zoals bepaalde grappen, nachtelijke verstoringen of andere schendingen van de openbare orde. De universiteit had hiervoor een eigen systeem van rechtspraak. De rechter sprak meestal gevangenisstraffen uit van drie dagen tot vier weken. De studenten mochten hun colleges tijdens hun straf wel bijwonen.

Om de tijd te doden, brachten de gevangenen graffiti aan op de muren. Er is werkelijk geen plekje op de muren te vinden dat leeg is gebleven. Eigenlijk telde een student pas echt mee op de universiteit als hij “had gezeten”. Men zegt zelfs dat studenten advertenties in de krant plaatsten om aan te kondigen dat ze in gevangenschap gingen. We hebben geen bewijzen hiervan gezien, dus we weten niet of het echt waar is. Maar het is absoluut leuk om een blik te werpen in de “Studentenkarzer”, zoals het in het Duits heet.

Universiteitsbibliotheek

In een prachtig gebouw aan de Plock in Heidelberg vind je de universiteitsbibliotheek. Begin 1900 bouwde men de bibliotheek in Art Nouveaustijl. De gevels zijn rijkelijk versierd met sculpturen en ornamenten.

In het gebouw kun je tal van bijzondere historische boeken bewonderen. Een bijzondere attractie van de universiteitsbibliotheek is de Codex Manesse. Dit omvat een wereldberoemde middeleeuwse collectie van bijzondere liederen. Daarnaast zijn er diverse permanente tentoonstellingen. Het pronkstuk van de immense boekencollectie is de Bibliotheca Palatina. Dit is een van de meest waardevolle verzamelingen van Duitstalige en Latijnse manuscripten uit de middeleeuwen en vroegmoderne tijd.

Studentenmensa

Studenten willen natuurlijk goedkoop eten, zodat ze nog wat overhouden voor een biertje op een van de gezellige terrassen van de stad. Daarvoor kunnen ze terecht in de studentenmensa aan de Marstallhof. Onder hoge, witgeverfde bogen van de voormalige paardenstallen van de keurvorst kunnen ze kiezen uit Duitse salades, Franse ovenschotels, biologische broodjes en Aziatiasche wokmaaltijden. Het bijzondere is dat je de studentenmensa gewoon kunt bezoeken. Je mag zelfs voor een prikkie een heerlijke lunch uitzoeken. Wij hebben het niet gedaan, maar hoorden van anderen dat het er gezellig was. Daarnaast hadden ze er smakelijk gegeten.

Rondleiding door de Universiteit van Heidelberg

Het is mogelijk om een rondleiding met gids door de belangrijkste onderdelen van de Universiteit van Heidelberg te maken. Het is absoluut de moeite waard. Je steekt er meer van op dan door zelf op eigen houtje rond te kijken.

Andere hoogtepunten van Heidelberg.

De stad Heidelberg is een heerlijke bestemming voor een stedentrip. Dit is onze persoonlijke top 10 van hoogtepunten van Heidelberg. Enkele daarvan hebben we speciale aandacht gegeven in een eigen blog. Zo lees je meer informatie over het Kasteel van Heidelberg en de Filosofenweg