Stedentrip naar het barokke Dresden

Stedentrip naar het barokke Dresden

Home » Duitsland » Stedentrip naar het barokke Dresden

De net als Hamburg aan de Elbe gelegen stad Dresden, is de rustige en vooral ook groene hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De ruim 800 jaar oude stad uit de voormalig DDR, staat bij veel mensen bekend om de prachtige, historische binnenstad. Ondanks de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog toen het grootste deel van de stad werd verwoest, weet de barokke stad de bezoeker nog steeds te bekoren. Niet voor niets is het momenteel een van de meest door toeristen bezochte stad van Duitsland!

Wij vonden de stad overigens niet echt Duits aan doen. Vanwege de vele barokke architectuur kreeg de stad de bijnaam Elbflorenz (Florence aan de Elbe). Wel is in sommige delen van de stad de DDR-architectuur nog goed zichtbaar. Voorbeelden hiervan zijn de Prager Strasse en de Kulturpalast in het centrum, en de vele flatgebouwen (Plattenbau) buiten het centrum.

In deze blog noemen we enkele bezienswaardigheden die je beslist niet mag missen als je de fantastische stad Dresden bezoekt. Maar we beginnen met wat geschiedenis.

Terugblik op ruim 800 jaar Dresden

Dresden werd gesticht in 1206 en groeide later uit tot de thuisbasis van vele Saksische koningen. De meest bekende koning was Augustus de Sterke. Zijn koninkrijk omvatte destijds ook Polen. Veel prachtige, oude gebouwen in de stad dateren nog uit die periode.

Van februari tot en met april 1945 werd de stad zwaar gebombardeerd door de geallieerde strijdkrachten. Het grootste deel van het historisch centrum werd verwoest. De bombardementen hebben tot veel internationale ophef geleid omdat het strategisch militair gewin van de operatie volgens velen zeer discutabel was. Het oude centrum was een cultureel hoogtepunt in centraal Europa, de oorlogsindustrie lag daar (ver) vandaan.

Direct na de oorlog maar ook na de Wende in 1990 werd veel in het werk gesteld om enkele van de voormalige monumenten, zoals de Frauenkirche, de Semperoper en het Zwingerpaleis te herstellen. Het historische centrum is tegenwoordig grotendeels in zijn oude glorie hersteld.

Kathedraal in Dresden

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Dresden

Alhoewel Dresden groter is dan een stad als München, is het historische centrum vrij compact en uitstekend te voet te verkennen. Bekijk in Altstadt sowieso de volgende bezienswaardigheden.

Brühlsche Terrasse

De Brühlsche Terrasse is een 20 tot 200 meter brede en 500 meter lange wandelpromenade uit de 16e eeuw. De promenade die zich op ongeveer 10 meter hoogte bevindt, wordt vanwege het fraaie uitzicht op de Elbe ook wel het ‘balkon van Europa’ genoemd. De promenade is bij zowel toeristen als de plaatselijke bevolking geliefd. Onder het terras ligt de vesting van Dresden met de stadsmuren en de 400 jaar oude stadspoort.

Frauenkirche

De Frauenkirche (Onze-Lieve-Vrouwekerk) is een Evangelisch-Lutherse kerk in barokstijl uit begin 18e eeuw. Je vindt de kerk aan de Neumarkt in Altstadt. In februari 1945 werd de Frauenkirche volledig verwoest. Pas in 1994 werd de kerk voor 130 miljoen euro gereconstrueerd waarna deze in 2005 weer officieel in gebruik werd genomen. De Britse stad Coventry, die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd door de Luftwaffe, schonk het gouden kruis voor de koepel van de kerk.

Interessant is de kelder waar je nog enkele ruïnes vindt. En als je beschikt over een goede conditie, en je draagt op dat moment goede (wandel)schoenen, dan mag de beklimming van de koepel absoluut niet aan je bezoek aan de kerk ontbreken! Vanuit de koepel gaat er nog een steile trap naar een fantastisch uitzichtpunt op 67 meter hoogte. Meer informatie.

Frauenkirche in Dresden

Semperoper

Het Semperoper dat officieel het Sächsische Staatsoper heet, is een van de mooiste operahuizen ter wereld. De akoestiek en het orkest zijn echt fantastisch. Als Saksisch hof- en staatsopera van weleer heeft het een lange historische traditie met opera’s van onder meer Wagner en Strauss.

Nadat het eerste gebouw van begin 19e eeuw door brand werd verwoest, werd eind 19e eeuw een nieuw operahuis gebouwd. Helaas werd ook die in februari 1945 volledig door bombardementen verwoest. Al tijdens de periode van de DDR werd de Semperoper wederopgebouwd, maar het gebouw zoals je die nu ziet werd pas in 1985 heropend met nog enkele aanpassingen in de jaren 90.

Als je een voorstelling of uitvoering wilt bijwonen, zorg dan op tijd voor tickets alhoewel ook vaak last-minute tickets bij de kassa te verkrijgen zijn. De zitplaatsen met het minst goede zicht op het podium zijn bijzonder goedkoop. Meer informatie.

Het Zwingerpaleis

Het majestueuze, barokke Zwingerpaleis uit begin 18e eeuw is tegenwoordig een van de grootste musea van Duitsland. Het paleis herbergt onder meer de wereldberoemde 500 jaar oude ‘Sixtijnse Madonna’ van Rafaël, een nympheum, een historische verzameling van wiskundige instrumenten, veel sculpturen van Permoser, en enkele, indrukwekkende kunstcollecties. De belangrijkste permanente collectie is de Gemäldegalerie Alte Meister met werken van onder andere Botticelli, Rubens en Vermeer.

Zowel de binnen- als de buitenkant van de Zwingerpaleis is indrukwekkend. Het is een bezienswaardigheid die absoluut niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Dresden.Toegang tot het paleis is gratis maar voor sommige collecties, zoals de tentoonstelling over porseleinen werken, moet je wel betalen.

Zwenger, Dresden

Andere interessante bezienswaardigheden buiten Altstadt

Fietsen of wandelen langs de Elbe

Tijdens onze twee volle dagen in Dresden hebben we met name veel gewandeld en gefietst langs de Elbe. Langs de oevers van de lange rivier blijf je prachtig uitzicht houden op de indrukwekkende skyline van Altstadt. Aan weerszijden van de Elbe heb je daarnaast grote parken waar in de zomermaanden altijd wel wat te beleven valt.

Een van die parken is het fraaie Lingnerpark waar je maar liefst drie kasteeltjes hebt: het Schloss Albrechtsberg uit 1803, het prachtige Lingnerschloss waar je een heerlijk drankje kunt nemen of kunt dineren, en Schloss Eckberg wat nu een driesterrenhotel is.

Als je vanuit Schloss Eckberg nog een klein stukje doorfietst naar het oosten, kom je in de sjieke, 100 jaar oude buitenwijk Loschwitz uit. Vanuit deze wijk met schitterende villa’s kun je ook met de kabelbaan naar boven voor een mooi uitzicht op de Elbe en Dresden. Meer informatie.

Park aan de overkant van de Elbe in Dresden

Neustadt

Neustadt is een fraaie, kleurrijke, levendige buurt die aan de ene kant alternatief aan doet, maar aan de andere kant ook iets exclusiefs heeft. Je vindt er veel en soms ook echt bijzondere street art.

Onze stedentrip naar Dresden viel samen met het ‘Bunte Republik Neustadt’-festiva. Dit jaarlijkse festival in juni trekt meer dan 100.000 bezoekers. Tijdens het drie dagen durende evenement worden bepaalde straten afgesloten. Overal vind je dan stalletjes waar je wat te eten en te drinken kunt halen. Er zijn veel dj’s en live bands die optreden maar ook verschillende andere uitvoeringen. Leuk om mee te maken, al vonden wij het soms iets té alternatief.

Neustadt in Dresden

Militärhistorisches Museum Dresden

Dit militaire museum van de Duitse strijdkrachten is een van de belangrijkste musea over de militaire geschiedenis van Duitsland. Het bevindt zich in een voormalig militair arsenaal in Albertstadt, net ten noorden van Neustadt.

Het interessante van dit museum is dat het zich richt op de oorzaken en gevolgen van oorlog en geweld. Het legt de nadruk op de menselijke aspecten zoals hoop, angst, passie, moed, herinneringen en ambities van de betrokkenen. Daarnaast laat het ook de evolutie van de Duitse militaire technologie laat zien. Meer informatie.

Botanische tuin van Dresden

Tijdens onze fietstocht door Dresden en omgeving kwamen we ook bij de botanische tuin van Dresden uit. De tuin uit 1820, die door de Technische Universiteit van Dresden onderhouden wordt, bevindt zich in het noordwestelijke deel van de Großer Garten aan de oostzijde van Altstadt. Net als vele andere bezienswaardigheden van Dresden werd ook de botanische tuin in februari 1945 volledig verwoest. Snel erna werd deze weer hersteld en heropend. Tegenwoordig bevat de tuin ongeveer 10.000 plantensoorten en daarnaast vijf kassen met een totale oppervlakte van ongeveer 1.000 m². Meer informatie.

Groot park in Dresden

Praktische zaken

Accommodatie

In Dresden is voldoende accommodatie zowel op loopafstand van de oude stad als daarbuiten te vinden. Je hebt er met name veel appartementen, de een nog mooier dan de ander. Wij verbleven dit keer niet in een appartement maar in het Leonardo, een van de zeer vele hotels van hotelketen Leonardo. Prima hotel met perfecte ligging bij Altstadt!

Beste tijd om Dresden te bezoeken

Alhoewel Dresden wat meer landinwaarts ligt, lijkt het weerbeeld op dat van een zeeklimaat. Er gelden minder grote uitersten in temperaturen dan in veel landen in Oost-Europa. De beste reistijd voor een stedentrip naar Dresden is de lente, alhoewel ook september een heerlijke maand in de stad is. Wij waren er in juni en hebben op een korte maar hevige regenbui na heerlijk niet al te heet weer gehad met redelijk goed terrasweer.

Terras van hotel-restaurant net buiten de oude stad van Dresden

Vervoer naar en binnen de stad

Dresden is nagenoeg uit alle windstreken goed te bereiken met zowel het vliegtuig, de trein als de auto. Wij namen het vliegtuig omdat deze van Nederland uit gezien verste uithoek van Duitsland, toch net iets te ver was voor een weekendje weg met de auto. Kom je wel met de auto, dan hoef je je in elk geval geen zorgen te maken over parkeren: parkeerterreinen en -garages zijn er genoeg!

In de oude stad (Altstadt) verplaatsen we ons te voet, maar meestal trokken we er met de huurfiets op uit. De fiets vinden we sowieso het beste vervoersmiddel voor een stad als Dresden omdat zelfs de andere wijken en ‘buitengebieden’ prima per fiets te bereiken zijn. En mocht je een te lange fietstocht gemaakt hebben naar een bepaalde bezienswaardigheid, dan kun je altijd ook nog je fiets tegen een geringe meerprijs mee nemen in de tram. Houd er wel rekening mee dat het met name in Neustadt vanwege de klinkers daar niet altijd even ideaal is om met de fiets je te verplaatsen.

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.