Nationalpark Eifel, hoogtepunt in de Noord-Eifel

Nationalpark Eifel, hoogtepunt in de Noord-Eifel

Home » Duitsland » Nationalpark Eifel, hoogtepunt in de Noord-Eifel
In het noorden van de Duitse Eifel ligt het Nationalpark Eifel. Het is een betoverend gebied dat rijk is aan natuurschoon. Uitgestrekte bossen, prachtige stuwmeren en open landschappen wisselen elkaar af. Maar ook is het nationale park doordrenkt van cultuurhistorie. Het Nationalpark Eifel is daarom met recht een hoogtepunt in de Noord-Eifel. Niet alleen voor wandelaars en fietsers, maar ook voor de liefhebbers van cultuur. Dit zijn de hoogtepunten in en nabij het Nationalpark Eifel.

Wandelen in Nationalpark Eifel

Nationalpark Eifel is een paradijs voor wandelaars. Het park heeft bijna 250 km aan goed gemarkeerde wandelpaden. Routes lopen door uitgestrekte bossen, langs kabbelende beekjes en naar uitzichtpunten met panoramische vergezichten.

Als je in de bossen wilt wandelen, is Kermeter jouw gebied. Dit is een van de grootste bosgebieden in het park. Er liggen kilometers lange wandelroutes met prachtige uitzichten op de omliggende heuvels en valleien. Dit afgelegen gebied in het park is ook een plek waar je goed wild kunt spotten.

Je kunt in het park dagtochten maken, maar ook meerdaagse wandelvakanties beleven. Dit zijn de leukste mogelijkheden:

Wildnis-Trail

Wil je het Nationalpark Eifel echt goed verkennen, dan is de Wildnis-Trail de perfecte keuze. Deze meerdaagse wandeltocht van 85 kilometer gaat dwars door het park. In vier etappes loop je van Monschau in het zuiden naar de noordelijke toppen van het park bij Hürtgenwald-Zerkall. Elke etappe is tussen de 18 en 25 kilometer lang. Er komen diverse klimmetjes voor, dus een goede basisconditie is vereist. De beloning is dat je het Nationalpark Eifel op een unieke manier leert kennen. De allermooiste plekjes liggen op de route. De route is gemarkeerd.

Eifelsteig

De Eifelsteig voert niet alleen door het Nationalpark Eifel, maar ook door de andere gebieden in de Eifel. Vanuit de stad Aken loopt de route over ruim 300 kilometer helemaal naar Trier in het zuiden van de Eifel. Deze prachtige langeafstandswandeling is verdeeld in 15 etappes. Via het hoogveenlandschap van de Hoge Venen en de torenhoge beukenhagen gaat de route door het Nationalpark Eifel naar het vulkaanlandschap van de westelijke Eifel. Via Gerolstein en de Moezel komt uiteindelijk de finish in Trier in zicht. Deze route is eveneens gemarkeerd. Meer informatie over de Eifelsteig, de etappes en gpx-bestanden vind je op deze website.

Dagwandelingen

Natuurlijk zijn er ook genoeg mogelijkheden voor het maken van een dagwandeling in Nationalpark Eifel. Ze zijn er in diverse lengtes en moeilijkheidsgraden. Bij de verschillende toegangspoorten tot het park staan borden met daarop de wandelmogelijkheden in dat deel van het park vermeld.

In het park zijn vijf zogenaamde “themawandelingen” uitgezet. Deze wandelingen zijn allemaal gemarkeerd. Ze variëren in lengte tussen de 10 en 17 kilometer. Diverse themawandelingen hebben de mogelijkheid om de route te verkorten.

Daarnaast is het mogelijk om een wandeling te maken onder begeleiding van een parkwachter. Dit zijn de zogenaamde “Rangertours”. Bijna iedere dag vinden deze wandelingen plaats. Opgeven vooraf is niet nodig, je meldt je gewoon op het startpunt iets voor de begintijd van de Rangertour. Deelname is gratis. De startpunten herken je aan de in hout gestileerde hoed van de ranger.

Zelf hebben wij met veel plezier een Rangertour gemaakt. Dat was de wandeling naar het verlaten dorp Wollseifen. Onderweg staken we veel op over het gebied, de planten en de dieren en de historie van Wollseifen. Dat gaf absoluut een meerwaarde aan de toch al mooie wandeling. Over de Rangertour naar Wollseifen komt binnenkort een aparte blog.

Fietsen in Nationalpark Eifel

Van de 240 kilometer aan wandelpaden in het Nationaal Park Eifel is iets meer dan 100 kilometer ook geschikt als fietspad. In het park herken je deze routes aan het rode symbool van een fiets op de houten wegwijzers. De andere paden in het park zijn niet toegankelijk voor fietsers. Bij de diverse toegangspoorten tot het park en in het bezoekerscentrum Vogelsang vind je een overzicht van de fietsroutes in het park. De medewerkers van de National Park-poorten en in het bezoekerscentrum Vogelsang kunnen desgewenst ook helpen bij het vinden van een route. In het park zijn geen speciale mountainbike routes. Die zijn er wel in de nabije omgeving.

De Eifel-Hoogte-Route is een fietstocht van 230 kilometer. De noordelijke etappes van deze fraaie ronde gaan door het Nationalpark Eifel. Er zitten wel diverse steile passages in, dus een E-bike is geen overbodige luxe. Het is een route waarin regelmatig 600 hoogtemeters per etappe worden gemaakt. Dat is pittig, maar de beloning is er ook: weergaloze uitzichtpunten en weidse panorama’s vallen je ten deel.

Stuwmeren in Nationalpark Eifel

In het Nationalpark Eifel liggen enkele stuwmeren. Zij zorgen niet alleen voor een verbluffend landschap. Maar daarnaast bieden deze meren diverse recreatiemogelijkheden, zoals zwemmen, waterfietsen, kajakken en zeilen. In het gebied liggen de Rursee, Obersee en Urftsee.

De stuwmeren ontstonden in het begin van de 20e eeuw. Ze hadden als doel om het gebied te beschermen tegen overstromingen. Daarnaast leverden de stuwmeren water aan de industrie aan de Roer. Ook werd het water gebruikt om energie te genereren. Het water stroomt naar de waterkrachtcentrale in Heimbach. Daar wordt het gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Een relaxte manier om van de stuwmeren en het omliggende heuvellandschap te genieten, is via een boottocht. Vanaf het water ziet de omgeving er nog mooier uit, omdat je een goed overzicht hebt. Wij hebben zelf de boot vanaf Einruhr genomen tot de Urfttalsperre. Rondom deze damwand broeden verschillende grote vogelsoorten in de natuur. Bij de Urfttalsperre kun je van boord om ook nog over de dam te lopen. Daarna pak je eenvoudig de volgende boot weer terug naar Einruhr. De totale rondvaart (zonder wandeling over de dam) duurt twee uur. Daarnaast kun je ook een boottocht maken over de Rursee. Startpunten zijn Rurberg en Schwammenauel. Meer informatie over de boottochten in het Nationalpark Eifel.

Cultuur in het Nationalpark Eifel

In dit nationale park zijn er diverse cultuurhistorische plekken die de moeite waard zijn om te verkennen.

Vogelsang IP

Een bijzondere plek in het park is Vogelsang IP, een voormalig opleidingskamp van de NSDAP. Toekomstige partijleiders werden hier geïndoctrineerd via cursussen en bijeenkomsten. In hun latere leven zetten zij hun overtuigingen om in daden. Als kampcommandant of aan het front. Bij een wandeling van de Liberation Route Europe hebben we deze “Ordensburg” van de NSDAP al eens bezocht. Nu waren we er weer, omdat wij op het terrein van Vogelsang IP ons vakantieverblijf hadden. Met een rondleiding over dit immense terrein kregen we een goed beeld van de indoctrinatie van het Nationaal Socialisme in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw.

Zo beklommen we de imposante toren op het complex. Via de immense Erehal, voorzien van grote zwart-witfoto’s uit de Nazitijd en het levensgrote beeld “De Duitse Mens” bereiken we de toren. Na een korte klim genieten we boven van een geweldig panorama over de stuwmeren en de omringende natuur.

Ook bezoeken we een immense bioscoop met destijds 1.100 zitplaatsen. De bioscoop kwam er overigens pas na de oorlog. De Duitsers legden de bouw ervan stil in 1941. Na de oorlog werd Vogelsang IP bezit van het Belgische leger. Een Belgische legercommandant maakte de bouw van de zaal af. Zo ontstond in 1950 een bioscoop voor de troepen. De zaal is nog volledig in zijn originele staat en beschikt over een verbluffende akoestiek.

Nu is Vogelsang IP een fraai bezoekerscentrum voor het Nationalpark Eifel. Natuurlijk geeft het centrum allerlei informatie over het park en de recreatiemogelijkheden. Daarnaast is er ook veel voorlichting over de historie en betekenis van Vogelsang IP. Je kunt er zelfs Nederlandstalige rondleidingen krijgen. Daarbij krijg je achtergrondinformatie over het ontstaan, de geschiedenis en architectuur van Vogelsang IP.

Verlaten dorp Wollseifen

 

Een andere intrigerende plek om te verkennen is Wollseifen, een verlaten dorp dat waar ooit honderden mensen woonden. Na de Tweede Wereldoorlog gaven de Britse troepen de bevolking het bevel het dorp te verlaten. De Britten wilden er een militair oefenterrein van maken. Nu zijn de ruïnes van Wollseifen teruggegeven aan de natuur, wat zorgt voor een surrealistische omgeving. De Rangertour die wij maakten in het park, komt langs dit verlaten dorp. In onze blog over deze wandeling zullen we uitgebreider stilstaan bij Wollseifen.

 

Klooster van Mariawald

Het klooster van Mariawald werd oorspronkelijk gesticht in 1486 en was een cisterciënzerklooster. In de vroege 19e eeuw werd het klooster van Mariawald, net als vele andere kloosters in Europa, door Napoleon Bonaparte opgeheven. Het werd echter later in de 19e eeuw hersteld en diende opnieuw als een plaats van gebed en religieuze toewijding. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het klooster zwaar beschadigd. Het klooster is daarna weer volledig gerestaureerd.

Wij krijgen een rondleiding door het klooster. De laatste monniken verlieten het klooster in 2019. In de eetzaal zien we de tafel nog zo gedekt alsof de toen overgebleven monniken direct weer kunnen aanschuiven voor hun diner. Zelfs de naambordjes staan er nog. Het is een prachtig gebouw, dat ook in een fraaie omgeving ligt. Vanaf het klooster starten diverse mooie wandelingen door het nationale park. Er start ook een Rangertour bij het klooster van Mariawald.

 

Bezienswaardigheden in of rond het Nationalpark Eifel

Nationalpark Eifel en de omliggende regio bieden een overvloed aan prachtige plaatsen en natuurlijke bezienswaardigheden. Hier zijn enkele van de mooiste plekken die je niet mag missen tijdens een bezoek aan dit betoverende gebied:

Monschau

Dit charmante middeleeuwse stadje, gelegen op slechts een steenworp afstand van Nationalpark Eifel, heeft smalle geplaveide straatjes, vakwerkhuizen en een prachtige rivier. Het is een ideale plek om te wandelen, te genieten van lokale gerechten en de sfeer van het oude Europa op te snuiven. Meer over Monschau lees je in onze blog over deze pittoreske stad.

Mechernich en Burg Satzvey

Burg Satzvey is een middeleeuwse waterburcht die zich bevindt in de gemeente Mechernich. De geschiedenis van Burg Satzvey gaat terug tot de 12e eeuw. Het is een van de best bewaarde en meest schilderachtige kastelen in de regio. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd als een verdedigingsfort. Later werd het de residentie van adellijke families. Nog steeds is het kasteel het woonhuis van een adellijke familie.

Op Burg Satzvey vindt in het voor- en najaar een ridderspektakel plaats. Het kasteel wordt dan omgetoverd tot een middeleeuws dorp met ridders, jonkvrouwen, ambachtslieden en marktkraampjes. Bezoekers kunnen genieten van middeleeuwse spellen, muziek, dans en andere festiviteiten, waardoor ze zich wanen in een andere tijd. In december vormt Burg Satzvey het schilderachtige decor van een romantische kerstmarkt. Wil je slapen als een ridder en jonkvrouw? Je kunt overnachten in Burg Satzvey.

Krewelshof

In de buurt van Nationalpark Eifel ligt de grote boerderijwinkel Krewelshof. Het is dé locatie voor een heerlijke lunch. Maar ook voor het kopen van lokale specialiteiten, delicatessen en andere producten. Alles zelf geteeld en bereid. Het is een perfecte stop voordat je de Noord-Eifel verlaat. Want met de huisgemaakte specialiteiten van Krewelshof konden we nog dagen nagenieten van ons bezoek aan de Eifel.

Op uitnodiging van Eifel Tourismus en Nationalpark Eifel hebben wij het gebied en de nabije omgeving bezocht. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Veelgestelde vragen over Nationalpark Eifel

Waar ligt Nationalpark Eifel?

Het Nationalpark Eifel ligt aan de westelijke grens van Duitsland in Noordrijn-Westfalen. Het park is 65 kilometer verwijderd van Keulen. Nederland, België en Luxemburg liggen dichtbij. Zo is het vanaf Maastricht 75 kilometer tot het park.

Hoe kom ik bij Nationalpark Eifel?
  • Met de auto: de snelste route gaat via de snelweg naar Aken vanuit Nederland. Daarna gaat de route door een mooi landschap over provinciale wegen richting het park.
  • Met de trein: het park is bijna helemaal bereikbaar met de trein. We hebben het zelf ook op die manier gedaan. Vanuit Amsterdam hebben we de ICE genomen naar Keulen. Daar stapten we over op de Regionalbahn naar Kall. Die treinreis duurt iets minder dan een uur. Het laatste stukje deden we met de bus naar Vogelsang IP, het bezoekerscentrum van het park. Dat is een busrit van iets meer dan 20 minuten.
Waar kan ik wat eten en drinken in Nationalpark Eifel?
  • Het bezoekerscentrum van Nationalpark Eifel heeft een zelfbedieningsrestaurant met een panoramisch uitzicht. Ook een groot zonneterras is aanwezig.
  • In Einruhr zijn diverse restaurants met een fraaie ligging aan het water. Zo aten wij op het terras van restaurant Eifelhaus.
  • Een andere goede keuze in Einruhr is Haus am See.
  • Het klooster van Mariawald heeft een zelfbedieningsrestaurant. Proef daar de overheerlijke erwtensoep naar origineel recept van de monniken.
  • In Gemünd is het Gemünder Parkrestaurant een prima locatie voor een goed diner. Ook hier een groot terras.

 

In de andere dorpen rondom de Rursee zijn diverse restaurants. Die hebben we alleen niet bezocht.

Waar kan ik overnachten in Nationalpark Eifel?

Wij overnachtten in de fraaie vakantiewoning van Neugrad Eifel op het complex van Vogelsang IP. Er zijn diverse huizen beschikbaar, alle zeer modern en minimalistisch ingericht. Maar van alle gemakken voorzien. Enig nadeel van ons type woning was dat we boven sliepen, direct onder het plafond. Dat zorgde voor warme nachten.

 

 

Alle overnachtingsmogelijkheden in en rondom Nationalpark Eifel