Skiën in het Sauerland

Skiën in het Sauerland

Home » Duitsland » Skiën in het Sauerland

Het Sauerland is dichtbij Nederland en biedt verrassend veel – kleine – skigebieden. Om drie redenen is skiën in het Sauerland ideaal: Je kunt hier als beginner je eerste afdalingen maken en kijken of skiën (of snowboarden) echt iets voor jou is. Daarnaast is het een ideale voorbereiding op de “echte” wintersport in de Alpen of elders. Zo krijg je het skigevoel gemakkelijk weer terug na een jaar pauze! Tot slot is het een ideale “short break”: in een midweek of weekend heb je toch een heerlijk vakantiegevoel. En door de afstand ben je er zo!

Wij verkeerden in de gelukkige omstandigheid dat we een aantal jaren de beschikking hadden over een appartement in het Sauerland. Wij hebben er met veel plezier gebruik van gemaakt. Daarnaast hebben we de diverse skigebieden in het Sauerland nagenoeg allemaal bezocht. We zullen ze hierna voor je beschrijven.

De belangrijkste skigebieden van het Sauerland

 

Winterberg

Dit is het grootste en bekendste skigebied van de regio. Op in totaal 7 bergen vind je maar liefst 34 afdalingen. De meeste zijn blauw of rood, maar je komt er toch ook twee zwarte pistes tegen.

De Slalomhang bij Kappe is zelfs de steilste afdaling ten noorden van de Alpen, beweert men daar. Dat is echt een uitdagende piste. Als je die te moeilijk vindt, kun je de naastgelegen rode afdaling nemen. Die voert door het bos en is prachtig en minder moeilijk. Daarnaast is er een zwarte piste naast de skischans.

De meeste afdalingen zijn relatief kort. Maar gelukkig vind je ook enkele langere pistes in Winterberg. Toch lekker om die af te gaan en aan het eind je spieren te voelen branden. Door de zeven bergen kun je toch nog variatie brengen in je afdalingen. Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat je een skitocht kunt maken in Winterberg.

Er zijn veel moderne liften in het gebied. Sommige wintersportgebieden in de echte skilanden zullen zelfs jaloers zijn op de investeringen die in Winterberg zijn gedaan. Je kunt nu gebruikmaken van 13 stoeltjesliften en 8 sleepliften. Daarnaast kunnen de vele sneeuwkanonnen zorgen voor besneeuwing als vrouw Holle haar sneeuwkussen niet opschudt.

Meer informatie over het skigebied in Winterberg.

Neuastenberg

Dit kleine, maar gezellige en sfeervolle dorp ligt een kilometer of zes van Winterberg vandaan. Het skigebied is minder bekend en daardoor vaak wat minder druk dan het skigebied van Winterberg. De Postwiese, zoals het skigebied heet, begint in het dorp en vandaar ski je de diverse afdalingen.

In totaal heeft het Postwiese skigebied 16 pistes, met in totaal 8 kilometer piste. Deze liggen op de zuidhelling. Gelukkig staan er genoeg sneeuwkanonnen om de pistes in goede conditie te houden. Enkele pistes zijn verlicht en bieden op diverse avonden mogelijkheden voor skiën onder kunstlicht.

De afdalingen zijn hier kort en over het algemeen niet heel moeilijk. Er komen enkele steile, maar korte afdalingen voor. Voor gevorderden biedt dit gebied niet bijzonder veel uitdagingen. Maar de beginner kan hier goed uit de voeten. Dit gebied leent zich ook goed om eens een keer te proberen te boarden.

Meer informatie over het Postwiese skigebied.

Altastenberg

Dit is het hoogstgelegen dorp van het Sauerland, ongeveer 5 kilometer verwijderd van Winterberg. Net als Neuastenberg is het in Altastenberg meestal minder druk dan bij de bekende buur. Het dorp zelf doet zijn naam wel een beetje eer aan. Het is wat oud en wat minder gezellig dan Neuastenberg of Winterberg, maar de pistes zelf vinden we persoonlijk mooier dan die in Neuastenberg.

Het skigebied van Altastenberg begint vanuit het dorp, waarna je gelijk aan de afdalingen kunt beginnen. Door het skigebied loopt een klein beekje. Een relatief lange afdaling voert je naar het verste punt, de Westfalenhang I. Voor de wat meer gevorderde skiër zijn daar de leukste afdalingen te maken. Een rode en een zwarte piste zijn voor dit gebied zeker uitdagend te noemen.

In totaal zijn er 11 kilometer aan pistes, ongeveer gelijkelijk verdeeld over blauw, rood en zwart. Het grote nadeel is dat er alleen maar – enigszins verouderde – sleepliften zijn. Voor de echte beginners is dat vaak lastig. Toch vonden wij het skigebied zeer de moeite waard. Vooral de afdalingen bij de Westfalenhang I en II konden ons bekoren. Daarnaast kun je ook een – weliswaar kleine – afdaling maken door en langs het bos.

Meer informatie over het skigebied Altastenberg.

Andere skigebieden in het Sauerland

Er zijn nog meer skigebieden in het Sauerland. Zo’n 8 kilometer van Winterberg vind je Snow World Züschen. Het is een klein gebied met in totaal 4 kilometer skipistes. De Ziegenhelle is daarbij de leukste en interessantste. Hij is met bijna 1,5 kilometer afdaling een van de langere pistes in het Sauerland. De rest is erg kort. Er is daarom niet veel afwisseling hier.

Het gebied van Willingen is het tweede gebied van het Sauerland. In totaal zijn hier 16 kilometer aan pistes te vinden. Opvallend is dat er zelfs een gondel is en een 8-persoons stoeltjeslift. Heel modern dus allemaal. Vanaf het bergstation van de gondel kun je een afdaling maken van 2 kilometer. We zijn al jaren niet in Willingen geweest, dus we kunnen niet uit eigen ervaring spreken over dit gebied.

Meer informatie over skigebied Willingen.

De voor- en nadelen van skiën in het Sauerland

Skiën in het Sauerland heeft een aantal pluspunten. We zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje:

 • Lekker dichtbij
 • Ideaal voor beginners
 • Enkele leuke après-ski mogelijkheden
 • Goed prijsniveau
 • Enkele gezellige plaatsen
 • Voldoende accommodatie mogelijkheden in allerlei prijsklassen 

Helaas zijn er ook enkele minder aantrekkelijke punten van een wintersportvakantie in het Sauerland:

 • In weekenden kan het heel druk zijn, vooral in Winterberg
 • Sneeuwzekerheid is een probleem, niet overal zijn sneeuwkanonnen
 • Korte pistes
 • Weinig variatie
 • Weinig uitdaging voor gevorderden

Onze advies voor skiën in het Sauerland

Ondanks deze nadelen hebben we jarenlang diverse periodes hier doorgebracht en was het altijd weer leuk. We hebben zelfs een keer in begin april op nagenoeg verlaten pistes in Winterberg geskied onder een stralende zon! Door uit te wijken naar minder bekende plaatsen als Neu- en Altastenberg, konden we de drukte in de weekenden redelijk ontlopen. En door die afwisseling van andere dorpen en gebieden, bleef het altijd leuk. Wil je ook een keer gaan skiën in Winterberg, kijk dan of je een midweek kunt gaan. Dan ontloop je de drukte en kun je heerlijk skiën!

 

Overnachtingsmogelijkheden

Er zijn heel veel hotels, pensions en bed & breakfasts in het Sauerland. Vaak is de verzorging er prima en de prijzen zijn voor Nederlandse begrippen heel laag. Skiën in het Sauerland is daardoor relatief betaalbaar.

Daarnaast kun je accommodatie huren in het Landal vakantiepark in Winterberg. Dit ligt nagenoeg aan de piste. Je kunt bijna spreken van ski-in-ski-out als je daar verblijft.

Langlaufen in het Sauerland

Zelf zijn we niet zulke langlaufers, we kunnen daarom niet veel gedetailleerde informatie geven over deze vorm van wintersport. Wel weten we dat er bijzonder veel geprepareerde loipes zijn voor beginnende en geoefende langlaufers. Tijdens onze wandelingen in de winter kwamen we vaak langs dergelijke loipes en zagen we de langlaufers ons voorbij glijden.

In totaal heb je er meer dan 200 kilometer aan goed gemarkeerde loipes. Het merendeel hiervan is te vinden in de omgeving van Winterberg. Langs de loipes zijn er voldoende herbergen en hutten waar je terecht kunt voor een hapje en drankje bij de open haard. Kijk vooral op de interactieve langlaufkaart van het Sauerland om een indruk te krijgen van de diverse langlaufmogelijkheden in het gebied.