Wandeltocht langs de Cinque Terre

Wandeltocht langs de Cinque Terre

Home » Italië » Wandeltocht langs de Cinque Terre

Een van onze favoriete regio’s in Italië is de ‘Riviera di Levante’, het deel van de Ligurische kust tussen Genua en La Spezia. Je vindt er pittoreske stadjes en idyllische dorpen als Portofino, Sestri Levante, Portovenere en San Remo. Tussen de kustplaatsen Portovenere en Levanto bevindt zich het befaamde Nationaal Park Cinque Terre, een beschermd natuurgebied met felgekleurde vissersdorpjes aan de voet van zeekliffen. De wandeltocht langs de Cinque Terre kunnen we je van harte aanbevelen!

Het uitzicht op een van de vijf cinque terre Vernazza is adembenemend mooi.

Cinque Terre

Cinque Terre, wat ‘vijf landen’ betekent, verwijst naar de vijf kleine kustdorpen, te weten (van west naar oost) Monterosso (al Mare), Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De schilderachtige dorpjes staan sinds 1997 ​​op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Monterosso al Mare

Monterosso bestaat feitelijk uit een oude en een nieuwe stad die met elkaar verbonden zijn door een korte wegtunnel. De nieuwe stad heeft een zandstrand met veel kleurrijke parasols en gezellige restaurants en cafés. De oude stad lijkt op de andere vier dorpen maar is net wat groter en minder steil.

Vernazza

Onze favoriet is het stadje Vernazza uit het jaar 1080, dat nog steeds een van de meest echte ‘vissersdorpen’ is aan de Italiaanse Rivièra. Het heeft de enige natuurlijke haven van Cinque Terre. Naast elegante huizen heb je er ook een kasteel en een toren waar je een fantastisch uitzicht hebt over de stad en de kustlijn.

Corniglia

Corniglia ligt, in tegenstelling tot de andere vier dorpen, niet direct aan zee maar bovenop een zeer steile klif van ongeveer 100 meter hoog. Het dorp wordt omringd door wijngaarden. In Corniglia vind je smalle straatjes en adembenemende uitzichten op de andere vier dorpen van de Cinque Terre.

Corniglia, een van de vijf cinque terre, ligt hoog op een rots.

Manarola

Manarola, dat gebouwd is op een hoge klif van 70 meter boven zeeniveau, is mogelijk het oudste en een van de meest pittoreske dorpen van de Cinque Terre. Je vindt er een kleine haven, veelkleurige huizen en een klein plein, maar ook vele terrassen met gezellige visrestaurants.

Riomaggiore

Riomaggiore is het meest oostelijk gelegen stadje van de Cinque Terre en is gebouwd tegen twee bergkammen. Het dateert uit de achtste eeuw. Je vindt er huizen met leistenen daken en gevels in verschillende, typisch Ligurische kleuren. Wil je het dorp volledig verkennen, dan mag je gezien de hoogteverschillen een goede conditie hebben!

Wandeltocht langs de Cinque Terre

Wij hebben het nationaal park twee keer bezocht: de eerste keer was in het voorjaar toen we met een Italiaanse vriend vanuit Monterosso naar de andere stadjes wandelden. De tweede keer was in de zomer waarbij we vanuit La Spezia en Portovenere de boot namen en bij enkele van de vijf stadjes aan land gingen. Alhoewel het met name in de hete zomer heerlijk is om op het water te zijn, heeft de wandeling over de ‘sentiero azzurro’ (het blauwe kustpad) langs de Cinque Terre sterk onze voorkeur.

Wij begonnen deze wandeling in Monterosso. Tijdens het eerste stuk moet je aardig wat klimmen, maar het is ook voor mensen met een iets mindere wandelconditie prima te doen. Na een ongeveer twee uur durende, heerlijke wandeling langs landbouwterrassen en wijngaarden, zie je vanzelf Vernazza in de diepte liggen. Echt prachtig! Je komt vervolgens in het plaatsje zelf uit waarna het blauwe pad verder gaat naar Corniglia. De wandeling naar Corniglia duurt ongeveer anderhalf uur. Helaas kun je deze beroemde wandelroute op dit moment niet verder vervolgen naar Manarola en uiteindelijk Riomaggiore. Er zijn gelukkig alternatieve rode wandelroutes die wat meer het binnenland ingaan om daarna weer uit te komen bij de kust. Ga hiervoor naar de website van het nationale park.

Riomaggiore kent veel kleurrijke huizen die tegen de bergwand liggen.

Praktische zaken bij de wandeltocht langs de Cinque Terre

Hoe kom ik bij de Cinque Terre?

De makkelijkste optie om er te komen is met de trein vanuit Genua of La Spezia. Houd wel in gedachten dat, met uitzondering van het nieuwe deel van Monterosso, je flink en steil moet klimmen om vanaf de haven of treinstation naar het centrum van een stadje te lopen. Dit is normaal geen probleem, behalve als je van plan bent in één van de cinque terre te overnachten en je al je bagage mee neemt. Beter is om in dat geval je bagage in een grotere plaats achter te laten in je hotel. Je kunt daarna met een kleine, weinig gevulde rugzak de dorpjes wandelend aandoen.

Ben je niet zo’n wandelaar en wil je daarom maar één wandeling maken, bijvoorbeeld van Monterosso naar Vernazza of vice versa, dan is de hop-on-hop-off-boot ook een goede vervoersoptie. Je kunt bijvoorbeeld in La Spezia opstappen om even aan wal te gaan in het pittoreske dorpje Portovenere alvorens door te varen naar Manarola. Omdat de boot niet kan aanmeren in Corniglia, zou je vanuit Manarola een rode wandelroute kunnen nemen naar Corniglia en Vernazza. Hier neem je dan weer de boot richting Monterosso. Vanuit Monterosso kun je ofwel de trein of de boot terugnemen naar La Spezia (of vice versa).

Is de route gratis te wandelen?

Als je de blauwe route wilt lopen moet je entree betalen. Dit kost 7,50 euro voor 1 dag, en 14,50 euro voor twee dagen. Aangezien de blauwe route alleen tussen Monterosso en Corniglia te wandelen is, heb je aan een kaartje voor één dag zeker genoeg. Voor de rode routes hoef je geen pas te kopen.

Wat is de beste reistijd voor een wandeltocht langs de Cinque Terre?

Wat ons betreft is de beste reistijd april tot en met half juni of van begin september tot half oktober. In de zomermaanden zijn we er ook geweest. Wij vonden het er toen veel te druk en te heet.

Zijn er voldoende restaurants aan de route?

Houd er rekening mee dat het in de zomer bijzonder druk kan zijn. In Vernazza, bijvoorbeeld, wilden wij op een hete zomerdag lunchen maar alle restaurants waren weken, of zelfs maanden vooraf al gereserveerd. Het fantastische Ristorante Belforte bleek zelfs een jaar van tevoren al volgeboekt te zijn! Toen wij echter, jaren daarvoor, aan het einde van de middag in de lente vanuit Monterosso in Vernazza kwamen, konden we vrij gemakkelijk een tafel voor drie personen op het gezellige plein krijgen. Zelfs onze Italiaanse vriend vond het eten er bijzonder goed! Overigens, in Riomaggiore zijn er wat meer restaurants te vinden waar je zelfs in de drukke zomer nog wel een tafel kunt krijgen.

Waar kan ik tijdens de wandeling langs de Cinque Terre overnachten?

De vijf idyllische stadjes hebben voldoende en vaak erg sfeervolle accommodatie te bieden. Het is om die reden echt de moeite waard, vinden wij, om een tweedaagse wandeling te maken waarbij je in één van de stadjes overnacht. Vooraf reserveren is wel het advies. Hier vind je een compleet overzicht van accommodatie in de Cinque Terre.

Tijdens de wandeling kom je schilderachtige plaatsen zoals Vernazza tegen.