De mooiste steden van Toscane die je niet mag missen

De mooiste steden van Toscane die je niet mag missen

Home » Italië » De mooiste steden van Toscane die je niet mag missen

Toscane is misschien wel de mooiste regio van Italië. Over prachtige kronkelende wegen, omzoomd door cipressen, rijd je naar de meest bijzondere middeleeuwse steden. Onderweg zie je vele wijngaarden en olijfbomen. En de belangrijkste kunstschatten van het land bevinden zich in de mooiste musea en kathedralen. We nemen je mee naar de 10 mooiste steden van Toscane.

De mooiste steden van Toscane

Iedere plaats heeft zijn charme in Toscane. Van een klein middeleeuws heuveldorpje tot het wereldberoemde Florence. Maar dit zijn de 10 mooiste steden van Toscane die je zeker niet wilt missen.

Siena

Wij vinden Siena de sfeervolste stad van Toscane en komen er graag. Met het Piazza del Campo bezit Siena een van de grootste middeleeuwse pleinen van Europa. Ieder jaar is dit plein het toneel van de “Palio”. Een paardenrace waarin de 17 wijken van de stad strijden om de eer. Vanaf het plein kronkelen tal van mooie straatjes door de stad.

De Duomo, de kathedraal, is een van de grootste en mooiste van Italië. Hoewel het in coronatijd lang wachten is om de toren te beklimmen, is dit absoluut de moeite waard. Het uitzicht op de stad en de omgeving is fenomenaal. Over Siena is veel te vertellen. We hebben daarom een aparte blog over de bezienswaardigheden van Siena geschreven. 

Meer korte reizen en stedentrips maken als goed voornemen

Florence

Florence een van de meest belangrijke kunststeden ter wereld. Maar niet alleen voor kunstliefhebbers is Florence een fantastische stad om te bezoeken. In deze compacte stad met de vele sfeervolle pleinen voelt iedereen zich thuis.

Het historische centrum van de stad is het gebied rond de prachtige Duomo. Hier vlakbij ligt de Piazza del Signoria. Lang was dit het politieke centrum van de stad. Hier is ook het Palazzo Vecchio, het stadhuis met daarnaast het wereldberoemde Uffizi museum.

Ook de Ponte Vecchio over de rivier de Arno mag je niet overslaan. Alle culturele hoogtepunten van Florence vind je terug in een aparte blog. 

San Gimignano

San Gimignano is de stad met de torens en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De adellijke bewoners bouwden in de 12e en 13e eeuw een toren. Hiermee toonden zij hun macht en rijkdom. De stad had vroeger maar liefst 72 torens. Nu zijn er nog maar 14 over.

Binnen de stadsmuren ligt een romantische stad vol hoogtepunten op je te wachten. Natuurlijk beklim je een van de torens. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de middeleeuwse stad en de wijde omgeving. Omdat San Gimignano zo mooi is, hebben we ook aan deze stad een aparte blog gewijd.

Lucca

In het noorden van Toscane ligt het prachtige Lucca. Binnen de ommuurde binnenstad valt gelijk het rechthoekige stratenpatroon op. Dat was al zo in 180 v.C., toen de Romeinen hier een nederzetting bouwden. De stad heeft een gezellige sfeer, met de leuke straatjes en pleinen. Lucca is ook de geboortestad van componist Puccini. In zijn geboortehuis is nu een museum gewijd aan de componist.

Het mooiste plein van Lucca is Piazza Anfiteatro. Eeuwen geleden bouwden de Romeinen hier hun amfitheater. De stenen zijn later gebruikt voor diverse gebouwen in de stad. Nu is dit de plek voor de inwoners om samen te komen. De hoogtepunten van Lucca komen in een aparte blog uitgebreid aan bod.

Pisa

Wie naar Pisa gaat, wil natuurlijk de wereldberoemde scheve toren van Pisa met eigen ogen bewonderen. Maar alleen hierom Pisa bezoeken betekent dat je veel andere bezienswaardigheden overslaat.

In de geboortestad van de natuurkundige Galileo Galilei is Piazza dei Cavalieri absoluut de moeite waard. Hier vind je ook het Palazzo della Carovana. Dit prachtige gebouw is rijkelijk versierd aan de buitenkant met fraaie schilderingen en beeldhouwwerken. Ook heeft Pisa een van de oudste botanische tuinen ter wereld.

Alles over de bezienswaardigheden van Pisa lees je in de aparte blog over die stad.

Arezzo

Arezzo is veel minder bekend dan bijvoorbeeld Florence of Siena. Toch verdient de stad absoluut een bezoek wanneer je in Toscane bent. En een groot voordeel is hier dat je niet met horden toeristen door het gezellige centrum loopt. Vergeet vooral niet te genieten van de Piazza Grande, het centrale plein.

In de middeleeuwen had de stad al veel metaalbewerkers en sieradenhandelaren. Nu heeft Arezzo nog steeds een ruime keuze aan winkels met de mooiste sieraden. De beroemde kerk San Francesco toont de mooiste fresco’s van Italië. Ze beelden de geschiedenis uit van het kruis waaraan Jezus is genageld.

Volterra

Het bijzondere aan Volterra is dat de stad bovenop een plateau ligt. De Etrusken stichtten de stad al 8 eeuwen v.C. In Volterra kun je nog enkele overblijfselen uit die tijd bezichtigen. Zo staan grote delen van de Etruskische stadsmuren nog overeind.
De bezienswaardigheid van Volterra is Palazzo dei Priori, ooit het onderkomen van de overheid. Al begin 1200 bouwde men dit prachtige gebouw. In de raadzaal zijn prachtige fresco’s uit de 14e eeuw te bewonderen.

Daarnaast is Volterra al eeuwen beroemd om de kunstwerken die gemaakt worden van albast. In het museum Palazzo Minucci Solaini kom je alles te weten over de historie van de albast kunstwerken.

Monteriggioni

Als je in Siena bent, moet je zeker ook een bezoek aan het dichtbijgelegen Monteriggioni brengen. Bovenop een heuvel ligt een schilderachtig, slaperig stadje met een prachtige vestingmuur. Begin 1200 is deze stad gesticht. Monteriggioni is de best bewaard gebleven middeleeuwse vestingstad van heel Italië.

Bijzonder is dat de vestingmuur nog compleet intact is. Op de muur staan op 14 plaatsen zwaar versterkte torens. Het plaatsje is niet heel groot. Maar natuurlijk vind je er een mooi plein met een fraaie kerk. Als je er bent, drink dan ook eens een glas van de plaatselijke wijn: Castello die Monteriggioni.

Pienza

In het hart van de Vallei van Orcia ligt het prachtige plaatsje Pienza. De weg ernaartoe is al een feest. Hier geniet je van de mooiste landschappen van Toscane. Ook Pienza ligt mooi op een heuvel. Vanaf de stad heb je een bijzonder fraai uitzicht over de omgeving.

Pienza heeft een intiem centrum dat in de 15e eeuw is gesticht in opdracht van paus Pius II. Hij was hier geboren toen het nog Corsignano heette. Na zijn verkiezing tot paus besloot hij zijn geboorteplaats naar hemzelf, Pienza, te noemen. In het Palazzo Piccolomini kun je zijn vertrekken nog bewonderen. Maar vooral ook van het uitzicht genieten op de vallei.

Pienza is daarnaast de stad van de heerlijke pecorino kaas. Deze schapenkaas kun je overal in de stad proeven en kopen. Als je gaat eten in Pienza, probeer dan zeker eens pici (pasta) met pecorino. Buon appetito!

Pitigliano

In het uiterste zuiden van Toscane ligt Pitigliano. De ligging is spectaculair: hoog boven rotsen waarin tal van grotten zijn. Het behoort tot een van de mooiste dorpen van de regio. In een wirwar van steegjes en straatjes waan je je in de middeleeuwen. Middenin het centrum ligt een klein joods getto. Ooit moesten zij vluchten voor de katholieken. Daarom noemt men het centrum van Pitigliano ook wel “klein Jeruzalem”.

Naast slenteren door alle steegjes zijn Palazzo Orsini en het Aquaduct belangrijke bezienswaardigheden. Maar natuurlijk vind je er ook leuke pleinen, zoals de Piazza Repubblica, en een fraaie kerk.

De mooiste steden van Toscane bezoeken

Hier vind je alle tips voor je bezoek aan de mooiste steden van Toscane.

 

Toscane, hoe kom je er?

  • Vanuit Utrecht is Toscane ongeveer 1345 kilometer. De kortste weg loopt via Zwitserland. Hiervoor heb je een tolvignet nodig. In Italië betaal je ook tol bij gebruik van de snelwegen.
  • Met het vliegtuig ben je in ongeveer twee uur van Amsterdam op de luchthaven van Florence. Datzelfde geldt voor een vlucht naar Pisa. Als je Toscane verder wilt verkennen, huur dan een auto bij bijvoorbeeld Sunny Cars.
  • Met de trein ben je ruim 17 uur onderweg vanaf Utrecht Centraal naar Florence. Onderweg moet je diverse keren overstappen. Wil je nog meer van Toscane zien, huur dan een auto bij bijvoorbeeld Sunny Cars.

Reizen in Toscane

  • Wil je het meest genieten van het betoverende landschap van Toscane, trek er dan op uit met je auto. Je kunt de leukste routes kiezen met de mooiste uitzichten. Je kunt een fotostop maken op ieder gewenst moment. Als je daarna weer verder rijdt, ontdek je een nog mooier plekje voor het perfecte plaatje!
  • Maar de trein kan ook een prima optie zijn. Je voorkomt de stress onderweg en het vinden van een parkeerplaats. Vaak moet je buiten de stad parkeren, waardoor je nog een eind moet lopen. De bekendste steden zijn allemaal uitstekend met de trein te bereiken. Wij verbleven bijna een week in Castelfiorentino. Hier konden we de trein pakken. Snel en niet duur!

Overnachten in Toscane

Beste reistijd voor bezoek aan de mooiste steden van Toscane

  • De maanden april en mei zijn ideaal om Toscane te bezoeken. Dan zijn de temperaturen aangenaam. Daarnaast is de natuur in volle bloei.
  • Vermijd bij voorkeur de zomermaanden juli en augustus. In die periode is het erg druk in de steden. Daarnaast zorgt de hitte ervoor dat je minder geniet van alle hoogtepunten.
  • September is dan een veel betere keuze.
  • De herfst is de tijd waarin de wijn en olijven worden geoogst. In veel plaatsen zijn dan gezellige wijnfestivals en andere culinaire evenementen.