De vele hoogtepunten van Milaan

De vele hoogtepunten van Milaan

Home » Italië » De vele hoogtepunten van Milaan

Milaan is een stad die vaak door toeristen wordt overgeslagen op hun doorreis naar de grote meren. Toch heeft deze duizenden jaren oude stad veel te bieden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Milaan door bombardementen zwaar beschadigd. Maar in de decennia van wederopbouw wist de financiële hoofdstad van Italië zich uitstekend te herstellen. Het Milaan van vandaag is een bloeiende, kosmopolitische stad vol met historische en moderne bezienswaardigheden. De voormalige hoofdstad van het West-Romeinse Rijk is daarnaast de plek voor mode- en winkelliefhebbers. En natuurlijk voor de voetbalminnende reizigers onder ons. Maar ook de cultuursnuivers komen in Milaan ruimschoots aan hun trekken. Redenen genoeg om tijdens je verblijf in het noorden van Italië ook zeker een bezoek te brengen aan Milaan!

Kanaal in Milaan

De hoogtepunten van Milaan

Er zijn veel prachtige bezienswaardigheden in Milaan. Denk aan fraaie stokoude kerken en paleizen, uitstekende musea, theaters en een operagebouw van absolute wereldklasse. Maar ook moderne, architectonische juweeltjes en prachtige straten en pleinen. De volgende hoogtepunten niet aan je bezoek aan Milaan ontbreken:

Duomo kathedraal

De Duomo (Dom) van Milaan is een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De monumentale kathedraal is na de Sint-Pieter in Rome en de kathedraal van Sevilla, het grootste kerkgebouw ter wereld. Aan de bouw werd eind 14e eeuw begonnen, maar pas 600 jaar later waren de werkzaamheden voltooid.

De kathedraal is een architectonisch meesterwerk. Zowel van binnen als van buiten. Aan de buitenzijde heb je vele indrukwekkende waterspuwers, 2300 wit marmeren beelden en 136 pinakels. Verder bevatten de zware, bronzen deuren prachtige decoraties die vertellen over de geschiedenis van Milaan. Maar het absolute hoogtepunt aan de buitenzijde van de Duomo is het dakterras. Hier heb je een ongekend mooi uitzicht over Milaan. Bij helder weer zie je zelfs de Alpen liggen. Je bereikt het terras via de trap of met de lift.

Met zijn vijf weelderige schepen en 52 zuilen (een voor elke week) is ook de binnenzijde een bezoek dubbel en dwars waard. Tussen de zuilen vind je diverse kunstwerken en enkele bijzonder gedetailleerd uitgewerkte beelden. Je kunt er daarnaast prachtige, kleurrijke glas-in-loodramen, sarcofagen en graven van verschillende aartsbisschoppen bewonderen. En een crucifix gemaakt door de meester Leonardo Da Vinci zelf. Achter het koor bevindt zich nog de schatkamer van de dom. Hierin ligt veel middeleeuws goud en zilver.

Duomo

Santa Maria delle Grazie

Milaan heeft enkele van de oudste kerken van Italië. Ze zijn vaak nog ouder dan die in Rome. Dit komt omdat Milaan de hoofdstad was van het noordelijke deel van het late Romeinse Rijk. Een van de oude kerken is de 15e eeuwse Santa Maria delle Grazie. Niet voor niets staat het gebedshuis op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In de refter van de kerk bevindt zich namelijk Leonardo da Vinci’s fresco van Het Laatste Avondmaal.

Tip: dit iconische, sublieme meesterwerk is zo beroemd dat je ruim van tevoren moet reserveren om het te bewonderen. Boek een “skip the line” ticket zodra je je stedentrip geboekt hebt.

Castello Sforzesco

Het 14e eeuwse Castello Sforzesco is een elegant en indrukwekkend groot kasteel. Dit wordt eigenlijk pas zichtbaar als je de centrale binnenplaats betreedt. Het kasteel is met name beroemd door de workshops die Leonardo Da Vinci er tijdens de Renaissance gaf. Los van het kasteel zelf, is er een groot aantal kleine musea en collecties. Ze bevatten vele interessante voorwerpen en historische informatie over het kasteel en Milaan.

Kasteel

Grand Galleria Vittorio Emanuele II

De Grand Galleria Vittorio Emanuele II is een extravagante 19e- eeuwse winkelgalerij met prachtige arcades. Zodra je de 19e eeuwse winkelgalerij binnenloopt, krijg je meer de indruk in de hal van een operagebouw of paleis te zijn. Je vindt er winkels van chique merken als Louis Vuitton, Prada en Versace. Het zal je niet verbazen dat je in deze winkelgalerij geen koopjes aantreft.

De pleinen van Milaan

Net als in veel andere Italiaanse steden heb je in Milaan prachtige pleinen. De meest bekende is het Piazza del Duomo, in het hart van het historisch centrum. Er is een keur aan winkels, restaurants en bars van topkwaliteit. Het plein vormt een perfecte startlocatie om de rest van het historisch centrum te verkennen. Houd er rekening mee dat hier de meeste toeristen zijn, met hoge prijzen bij de horeca als gevolg.

Voor een rustiger en kleiner maar minstens zo mooi plein ga je naar Piazza dei Mercanti. Dit plein was tijdens de middeleeuwen het handelscentrum van Milaan. Aan het plein staan verschillende fraaie gebouwen die in vroeger tijden een belangrijke rol speelden. Zoals het Palazzo della Ragione, dat de markthal, het stadhuis en het paleis van justitie was. Een ander interessant, historisch gebouw is de Loggia degli Osii uit begin 14e eeuw. Vanaf het balkon werden destijds vonnissen door de Milanese rechters uitgesproken. Het prachtige balkon is versierd met een adelaar die een prooi vasthoudt. Dit stond symbool voor gerechtigheid.

Plein

Musea

Voor kunstliefhebbers biedt Milaan een grote verscheidenheid aan kunstmusea, voornamelijk uit de Italiaanse Renaissance en Barok. Een mooi voorbeeld is de kunstgalerie Brera (Pinacoteca di Brera). Hier vind je enkele van de mooiste artistieke werken in Europa. De kunstgalerie is gevestigd in het Palazzo Brera, een voormalig klooster. In de begintijd had je er ook nog een door de monniken opgezet cultureel centrum. En een school, een astronomisch observatorium en bibliotheek. Een van de beroemdste meesterwerken is het “huwelijk van de Maagd Maria” van Rafaël. Daarnaast vind je er het eveneens zeer beroemde meesterwerk “Laatste avondmaal in Emmaus” van Caravaggio.

Maar naast de vele kunstmusea heb je ook ruime keuze in historische musea. Zoals het Archeologisch museum van Milaan, of de (andere) kleine musea bij het Sforzesco-kasteel. Wat wij verder een fantastisch museum vonden is het Leonardo da Vinci Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie. Dit museum bevat veel van zijn werken. Maar ook een enorme collectie andere belangrijke wetenschappelijke en technologische voorwerpen. Je vindt er collecties van onder meer modelauto’s gemaakt op basis van de tekeningen van Da Vinci. En reconstructies van zijn vliegmachines.

Pinacoteca di Brera

La Scala Opera

La Scala Opera is zonder twijfel een van de mooiste operagebouwen ter wereld. De grandeur van de grote zaal met de chique stoelen en het prachtige podium maakt een bezoek beslist de moeite waard. Er zijn maar weinig opera’s in de wereld die zoveel grote artiesten hebben ontvangen. Dit heeft de Scala Opera onder meer te danken aan de ongekend goede akoestiek. Mocht je tijd hebben woon dan zeker een van de fantastische voorstellingen bij!

San Siro Stadion

Het San Siro stadion is waarschijnlijk een van de bekendste en beroemdste stadions ter wereld. En met een capaciteit van ruim 80.000 toeschouwers ook een van de grootste in Europa. Zowel AC Milan als Inter Milan spelen in dit indrukwekkende stadion. In 1934 en 1990 werden hier WK-wedstrijden gehouden. In 2026 zal een deel van de Olympische Winterspelen er plaatsvinden. Tenminste als het nieuwe stadion op dezelfde locatie tegen die tijd gereed is.

Boek een rondleiding door het stadion. Je ziet dan onder meer de kleedkamers maar je mag ook het veld op. Vergeet niet om ook het gezamenlijke museum te bezoeken. Je komt dan meer te weten over de geschiedenis van deze twee gevierde Italiaanse clubs.

San Siro stadion

Parken in Milaan

Al heeft Milaan niet zoveel groen als diverse andere steden in Italië, er zijn verschillende parken en tuinen verspreid over de stad. Het meest bezochte park is Parco Sempione, waar ook het kasteel Sforzesco staat. Dit heerlijke park uit eind 19e eeuw is prachtig aangelegd. Het bevat een groot aantal wandelpaden, fietspaden en bosrijke gebieden. Verder vind je er vele beeldhouwwerken en sierlijke fonteinen. In het park staat ook de Torre Branca: een hoge uitkijktoren met een panoramisch uitzicht over de stad.

De wijk Brera

Deze charmante wijk ten noorden van de Duomo is de plek waar je moet zijn voor voor kleine kledingboetiekjes van opkomende ontwerpers. Maar in de knusse, geplaveide straten met prachtige 18e eeuwse gebouwen, vind je ook vele gezellige restaurants en barretjes. Het is een heerlijk plek om wat te eten, drinken, winkelen of gewoon te wandelen.

Sempione Park

Een fietstour langs de hoogtepunten van Milaan

Tijdens een stedentrip maken we graag op de eerste dag een fietstocht met een gids. Het is voor ons een ideale manier om ons een goede indruk te vormen van de stad. Daarnaast steken we van de gids veel interessante wetenswaardigheden op over de stad. Zodra we een aantal hoogtepunten op eigen gelegenheid gaan bezoeken, weten we de weg. We hebben dan al aardig wat voorkennis. Dit komt ons bezoek enorm ten goede. Net als in veel andere grote steden in Europa kan dit in Milaan bij Baja Bikes. Onder begeleiding van een Nederlandstalige gids krijg je veel te horen over de stad. Je ziet in drie tot drie en een half uur zeker de belangrijkste hoogtepunten van Milaan.

Stadswijk in Milaan

Praktische zaken voor je bezoek aan de hoogtepunten van Milaan

Hoe kom ik in Milaan?

Met de auto is het ruim 1000 kilometer vanaf Utrecht naar Milaan. De route via Zwitserland is het meest gebruikelijk. Daarvoor heb je wel een vignet nodig voor Zwitserland. Een andere, comfortabele optie is de trein. Je reist dan via Parijs of München. Treinreis duurt rond de 12 uur. Eventueel kun je bij Sunny Cars een auto huren als je vanuit Milaan nog doorreist of de omgeving bezoekt.

 

Vliegen kan natuurlijk ook. Er zijn veel vluchten vanuit Nederland naar de luchthavens Malpensa en Linate. Malpensa ligt 40 kilometer buiten het centrum van de stad. De trein is dan je snelste optie om naar de stad te reizen. Linate ligt slechts 7 kilometer buiten de stad. Er is een goede busverbinding.

Hoe verplaats ik mij in Milaan?

Hoewel Milaan een grote stad is, liggen veel van de belangrijkste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar. Daar komt bij dat diverse hoogtepunten in de stad, zoals de Corso Vittorio Emanuele, alleen toegankelijk zijn voor voetgangers. Wil je meer van de stad zien dan is de fiets een uitstekend vervoersmiddel. Een fiets huren kan onder meer bij AWS en Rossignoli. Via de website bikedistrict.org vind je fietsvriendelijke routes door de stad.

 

Liever met het OV? Milaan beschikt over een goed metronetwerk. Een dagkaart is mogelijk de meest voordelige optie. Daarnaast heb je in Milaan een hop-on-hop-off-bus rijden. Wel wat duurder dan de metro maar een leuke manier om vrijwel alle hoogtepunten van de stad te bekijken. En daarbij - dankzij de audiotour - ook nog wat op te steken van de stad!

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Milaan?

De beste reistijd voor Milaan is in het voorjaar en najaar. In de zomermaanden juli en augustus kan het er benauwd warm worden. Daarnaast zijn in augustus veel winkels en horecagelegenheden gesloten vanwege hun zomervakantie. In de winter is het er koud, maar Milaan is in de periode rond Kerst wel erg gezellig.

Hoeveel dagen heb je nodig om de hoogtepunten van Milaan te zien?

Je hebt zeker twee dagen nodig om de hoogtepunten van de stad te zien. Voor sommige bezienswaardigheden is het verstandig of zelfs noodzakelijk om van te voren te boeken. Zoals voor een bezoek (zonder wachtrij) aan het Laatste Avondmaal Museum.

Wat moet je zeker gezien hebben in Milaan?

Milaan kent vele bezienswaardigheden, zoals stokoude kerken en paleizen, uitstekende musea en charmante, historische wijken. Wat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Milaan is:

 • De Duomo kathedraal
 • Santa Maria delle Grazie, met daarin Leonardo da Vinci's fresco van Het Laatste Avondmaal
 • Castello Sforzesco met de vele kleine, interessante musea
 • De glamoureuze winkelgalerij Grand Galleria Vittorio Emanuele II
 • Het sierlijke, middeleeuwse Piazza dei Mercanti
 • Enkele van de vele, uitstekende musea. Sowieso mag het Leonardo da Vinci Nationaal Museum voor
 • Wetenschap en Technologie niet aan je bezoek ontbreken
 • La Scala Opera, een van de mooiste operagebouwen ter wereld
 • Het San Siro Stadion, het beroemde voetbalstadion van zowel AC Milan als Inter Milan
 • Het heerlijk rustige en prachtig aangelegde 19e eeuwse Sempione park
 • De charmante wijk Brera met gezellige boetiekjes, restaurants en barretjes
Is Milaan duur?

In vergelijking met vele andere, grote steden in Italië is Milaan redelijk prijzig. Gelukkig zijn er vele manieren om geld te besparen en toch een leuke stedentrip te maken. Ga bijvoorbeeld niet naar het Duomo Plein voor een drankje, maar naar een van de vele andere, leuke pleinen in Milaan. En wil je een keer goed shoppen, bezoek dan begin juli de zomeruitverkoop. Ben je verder nog van plan om veel musea te bezoeken en veel gebruik te maken van het OV? Overweeg dan de aanschaf van de Milan Pass. Met deze pas heb je toegang tot acht van de belangrijkste hoogtepunten van de stad. Verder kun je met het OV of de hop-on-hop-off-bus reizen.

Waar kan ik lekker eten in Milaan?

In Milaan stikt het van de leuke en veelal goede plekken om heerlijk te eten. Hier mag je de traditionele Italiaanse keuken verwachten, met huisgemaakte ingrediënten en gerechten. In de hele stad vind je trattoria's, wijnbarretjes en (luxe) restaurants met de lekkerste Milanese en Italiaanse gerechten. Maar voor kwaliteit tegen een redelijke prijs moet je sowieso niet op het Piazza del Duomo, noch vlakbij het centraal station zijn. Zoek in plaats daarvan de minder toeristische wijken, zoals de wijk Brera op. Vind hier een overzicht van de beste of meest bijzondere restaurants in Milaan.

Waar kan ik goed overnachten in Milaan?

Er zijn meer dan 5000 hotels en appartementen in Milaan waaruit je kunt kiezen. Laat je keuze afhangen van de wijk waar je het liefst zit. En of er bijvoorbeeld parkeergelegenheid is, als je met de auto komt. Probeer in het centrum zoveel mogelijk het gebied rond het centraal station te vermijden. De hotels zijn er schoon en niet al te duur. Maar het gebied is met name ‘s nachts wat onrustig en ook wat shabby.

Wachtrijen vermijden en speciale tours in Milaan

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.