Val Gardena, het mooiste skigebied van Italië

Val Gardena, het mooiste skigebied van Italië

Home » Italië » Val Gardena, het mooiste skigebied van Italië

Ieder jaar trekken iets minder dan een miljoen Nederlanders naar de sneeuw om te gaan skiën, langlaufen of wandelen. Voor zo’n 60% is Oostenrijk het favoriete land, gevolgd door Frankrijk en Duitsland. Italië is veel minder populair. In 2016 ging nog geen 2,5% van de Nederlanders naar dit land. Onterecht vinden wij! Wij skiën al jaren met veel plezier in Italië, en dan met name in Val Gardena. Dat lijkt ver weg, maar in de praktijk is het eigenlijk maar een uurtje langer rijden dan naar de meeste Oostenrijkse plaatsen.

Grootte van het skigebied van Val Gardena

Val Gardena zelf heeft, samen met familievriendelijke Seiser Alm, zo’n 175 kilometer aan pistes. Maar het vormt een geheel met drie andere prachtige gebieden: Alta Badia, Val di Fassa en Arabba. En dan heb je ineens een paar honderd aaneengesloten kilometers extra tot je beschikking! Hiervoor is het wel nodig om de Dolomiti Skipas aan te schaffen. Dat loont zeker de moeite, want als je de wereldberoemde Sella Ronda tocht wilt maken, kun je niet zonder die pas. Hij is ook maar iets duurder dan de pas voor alleen Val Gardena. Met deze Dolomiti Skipas kun je in totaal maar liefst 1.200 pistekilometers gebruiken. Deze liggen echter niet allemaal aaneengesloten, zodat je van eigen vervoer of skibussen afhankelijk bent.

 

Ligging van Val Gardena

Val Gardena ligt in de provincie Süd Tirol, gemakkelijk te bereiken met de Brenner Autobahn. Vanaf Utrecht is het ongeveer 990 kilometer rijden. De laatste 20 kilometer gaan over een goede provinciale weg zonder veel stijgingen en haarspeldbochten. Het eerste dorp in Val Gardena is Ortisei (Sankt Ulrich), daarna volgt Santa Cristina en tot slot Selva (Wolkenstein). Omdat dit gebied vroeger diverse keren bij Oostenrijk heeft gehoord, spreekt iedereen hier Duits.

De pluspunten van Val Gardena

 

Schitterende natuur

De bergen zijn hier compleet anders dan in de Alpen. Eigenlijk heb je bij alle afdalingen zicht op prachtige, grillige rotsformaties. De loodrechte rotswanden van het Sella massief en de Sassolungo zijn indrukwekkend. Je komt ook veel prachtige bevroren watervallen tegen. Een dagje skiën is hier ook een dag genieten van de prachtige uitzichten op de bergen.

Geweldige tochten

Eigenlijk kun je hier een week skiën zonder veel keren dezelfde afdalingen te maken. Er zijn heel veel leuke tochten te maken die eigenlijk voor ieder niveau goed te doen zijn. De meest beroemde is de Sella Ronda. Tijdens deze dagtocht ski je rondom het Sella bergmassief en doe je de verschillende skigebieden aan. Maar er zijn nog andere fraaie skitochten te maken. Een paar ideeën voor dagtochten vind je verderop deze pagina. We hebben ze allemaal gemaakt en waren er zeer enthousiast over.

Weinig wachttijden

Wij zijn er drie keer geweest, waarvan 2 keer in eerste week van de kerstvakantie. Die beide keren was het er heerlijk rustig. Bij bijna alle liften konden we zo doorlopen. De gondel naar de Marmolada gletsjer was iets drukker, maar ook daar stonden we maximaal 10 minuten. De laatste keer was in maart. Toen was het iets drukker, maar ook in die tijd waren de wachttijden beperkt. We weten niet hoe het is in onze populaire voorjaarsvakantie.

Heerlijk eten

In het gebied kom je hele gezellige berghutten tegen waar je ontzettend lekker kunt eten. Vaak zijn het zelfs bediende restaurants. De meeste Italianen zitten hier gezellig aan de wijn en genieten van het prima eten. Van skiën komt die middag niet zo veel meer, maar het “dolce vita” kun je hier meemaken. En de prijzen zijn heel netjes. Dus ga zeker niet je broodjes in een lunchzakje stoppen, maar geniet van de geweldige Italiaanse keuken.

Goede pistes

De pistes zijn goed geprepareerd. Ook in tijden van weinig sneeuw kunnen de Italianen, die meesters zijn in het klaarmaken van strakke pistes, met sneeuwkanonnen het hele gebied besneeuwen. Wij zijn er een keer geweest dat er geen enkele vlok in de weken ervoor was gevallen, maar meer dan 95% van de pistes was gewoon open. De pistes zijn niet moeilijk, maar ook voor de gevorderde skiërs zijn er voldoende mogelijkheden. Zo is er een heerlijke, 12 km lange, afdaling “la longia”. Vanaf Seceda ski je naar Ortisei. Ook de Worldcup afdaling Saslong bevindt zich in dit gebied. Een zwarte piste, maar voor de gevorderde skiër uitstekend te doen.

Gezellige dorpjes

Vooral Ortisei en Selva zijn hele gezellige dorpjes. In Ortisei kun je rondom het prachtige kerkje en het plein leuke winkelstraatjes vinden. De dorpen zijn authentiek en je vindt er veel houtsnijwerk, daar is deze regio wereldberoemd om. Ook is er best wat mogelijk op het gebied van après ski. Verwacht geen Oostenrijkse toestanden, maar je kunt een gezellige avond hebben na een dagje lekker skiën. Vooral in Ortisei en Selva zijn er leuke barretjes. En bij het dalstation van de Saslong in Santa Cristina staat iedereen gezellig buiten bij het open vuur te drinken.

Suggesties voor skitochten in Val Gardena

 

Alle skitochten die we hier beschrijven, zijn voor skiërs van een redelijk gemiddeld niveau geschikt. We hebben ze zelf allemaal gemaakt en wij zijn zeker geen cracks op de latten. Ook voor snowboarders zijn ze geschikt. Wel kom je af en toe wat vlakke stukken tegen.

 

Sella Ronda

De tocht der tochten in dit gebied. Rondom het Sella massief ski je in vier verschillende skigebieden. Je kunt hem met de klok mee doen (oranje variant) of tegen de klok in (groene variant). In totaal ski je meer dan 26 kilometer en je neemt geen enkele keer dezelfde lift. De oranje variant vinden wij iets uitdagender, maar heel goed te doen. De groene is iets eenvoudiger. Afhankelijk van je skitempo en het aantal geweldig leuke berghutten dat je bezoekt onderweg, ben je zeker een uur of 6 onderweg. Zorg er in ieder geval voor dat je op tijd in weer in Val Gardena bent, anders mis je de aansluiting op de laatste liften. Vanuit Selva en Santa Cristina start je de tocht, die overal goed wordt aangegeven. Onderweg kom je in drie andere skigebieden. Je kunt, als je tijd genoeg hebt, hier ook prachtige afdalingen maken. Maar het loont zeker ook de moeite om gewoon een dag te reserveren voor ieder gebied.

Naar de Marmolada

Dit is het hoogste punt dat je in de regio kunt bereiken. Het is een flinke tocht om er te komen. Verstandig is het om zo vroeg mogelijk vanuit Val Gardena te skiën naar Arabba. Vandaar gaan diverse gondels naar Porta Vescovo. Vervolgens kom je skiënd en via een aantal liften uit in Malga Ciapela. Hier gaat een gondel in drie etappes naar Punta Rocca, op 3.270 meter. daar heb je een prachtig uitzicht over de bergtoppen en de valleien. Daarna is het tijd om weer te skiën en geniet je van uitdagende afdalingen op weg terug naar Arabba.

Naar de Lagazuoi

Deze berg ligt in het prachtige skigebied van Alta Badia. Vanaf Val Gardena is dit het eerstvolgende skigebied dat je tegenkomt als je de “oranje” Sella Ronda doet. Het bijzondere is dat je om de afgelegen Lagazuoi te kunnen bereiken, eerst een taxiritje moet maken naar het beginpunt van de gondel. Bij het eindpunt van de gondel begint een heerlijke afdaling, waar je ook prachtige bevroren watervallen kunt zien. Bij het einde van de afdaling kom je uit op een vlak stuk. Hier staan de boeren met hun paarden klaar om je terug te brengen naar de verbindingslift een stukje verderop. Iedereen pakt het lange touw en langzaam trekken de paarden je voort. Grappig om eens mee te maken. Als je hier bent moet je eigenlijk ook de heerlijke blauwe afdaling 9/11 naar San Cassiano maken en daarna de 17, prachtig door het bos, naar La Villa.

Seiser Alm

Voor degenen die relaxt lekker willen glijden, is dit skigebied ideaal. Vanuit Ortisei gaat de gondel naar deze licht glooiende alm, met ruim 60 kilometer en 21 liften lekker overzichtelijk. Je kunt hier een zogenaamde “hexen tour” maken, waarbij je alle liften van de Seiser Alm meeneemt. Het is hier echt een gebied voor de rustige en minder veeleisende skiër. De pistes zijn redelijk vlak en gemakkelijk. De echte prof heeft hier minder te zoeken. Terug kom je via de gondel (er is geen dalafdaling mogelijk) naar Ortisei of je neemt een korte skibus naar Monte Pana, waar je weer in Val Gardena bent.

Giro della Grande Guerra

Deze tocht, gaat door een gebied waarin tijdens de eerste Wereldoorlog is gevochten door legers uit Italië, Oostenrijk en Duitsland. De hele tocht is in totaal maar liefst 82 kilometer lang. Hiervan gaan meer dan 30 kilometers op de ski’s. De rest is via de liften en een stukje met de bus. Je skiet door de gebieden van Alta Badia, Arabba, Marmolada en Cortina d’Ampezzo, een mondaine skiplaats. Wij hebben de tocht niet helemaal gemaakt, maar delen in de eerste drie gebieden gedaan. In totaal moet je voor deze hele tocht een dag uittrekken en dan moet je flink door skiën.

Praktische tips voor Val Gardena

  • De kortste route naar Val Gardena gaat over de Fernpass. Zeker in het hoogseizoen en bij slecht weer is dit geen pretje. Uren wachten is vaak je lot en als het sneeuwt, zul je de sneeuwkettingen moeten monteren. Bij twijfel over de drukte en het weer kun je deze route beter mijden.
  • Via de Brenner Autobahn rij je comfortabeler. Het is weliswaar een aantal kilometers langer, maar dan heb je ook een goede weg waar het eigenlijk altijd wel doorrijdt. De Brenner Autobahn is een tolweg. Bestel je E-ticket online en je volgt bij de tolpoortjes de speciaal aangegeven banen. De slagboom opent dan automatisch als je kenteken is gescand. Hier zijn nooit wachttijden. Je bestelt het E-ticket via de volgende link: online ticket Brenner Autobahn
  • Koop een Dolomiti Superskipas in plaats van een Val Gardena Skipas. De eerste is maar een fractie duurder en deze pas heb je ook nodig als je buiten Val Gardena komt. Wil je bijvoorbeeld de Sella Ronda doen, dan is de Dolomiti Superskipas vereist.

Wij verbleven twee maal in een een appartement van La Rives in Santa Cristina. Hier zijn diverse grote en volledig ingerichte appartementen te boeken. De vriendelijke eigenaresse kan je veel vertellen over het gebied en staat altijd voor je klaar. het ligt wat buiten het dorp, maar via een – wat stijgend pad – loop je in 200 meter naar de bushalte. Een jaar verbleven we in hotel Genziana in Selva. Hier zit je direct aan de pistes. Het hotel heeft een mooie wellnessruimte en het eten is er fantastisch.