Stedentrip naar de oud-Romeinse stad Rimini

Stedentrip naar de oud-Romeinse stad Rimini

Home » Italië » Stedentrip naar de oud-Romeinse stad Rimini

Begin oktober vorig jaar maakten we een fantastische rondreis door de prachtige Adriatische kust van Noordoost-Italië. Met als thuisbasis Ravenna bezochten we fraaie steden in de omgeving, waaronder Rimini. We kenden de grote stad eigenlijk alleen als mondaine badplaats. Maar tijdens onze rondreis leerden we een ander, prachtig en prettig Rimini kennen. Namelijk een stad met prachtige historische bezienswaardigheden, fraaie parken, charmante pleinen en interessante musea.

De regio van Rimini vervulde ooit een prominente rol in het Romeinse rijk. De stad werd gesticht in 268 vóór Christus als cruciale buitenpost aan de Adriatische Zee. In de middeleeuwen viel de stad herhaaldelijk in handen van vreemde mogendheden. Dit veranderde in de 13e eeuw toen de familie Malatesta er eeuwen lang de scepter zwaaide. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rimini zwaar gebombardeerd. Gelukkig zijn de overblijfselen van de Romeinse en later machtige middeleeuwse stad nu nog steeds te bewonderen. In deze blog beschrijven we enkele bezienswaardigheden die je simpelweg gezien moet hebben.

Marktplein in Rimini

Ons bezoek aan de oud-Romeinse stad Rimini

Voorafgaand aan onze dagtrip konden we geen geschikte stadswandeling op internet vinden. Op goed geluk rijden we daarom vanuit Ravenna naar deze stokoude stad. Op het grote parkeerterrein Parcheggio Tiberio kunnen we gelukkig onze auto eenvoudig kwijt. We vallen met de neus in de boter: het parkeerterrein grenst aan het zo mogelijk mooiste uitzichtpunt op de stad! Van hier zien we namelijk aan de overkant van een kleine waterpartij de Tiberiusbrug liggen. De brug uit begin 1e eeuw is de oudste brug in Italië.

We stappen uit, pakken onze dagrugzak en betreden het aanpalende Parco Marecchia. Dit park is in de jaren zeventig aangelegd aan de natuurlijke rivierbedding van de Marecchia. Deze rivier stroomde er tot in de jaren dertig van de vorige eeuw. Parco Marecchia, dat ook wel Parco XXV Aprile wordt genoemd, is het grootste openbare stadspark in Rimini.

Onze eerste indruk is dat van een prettig park om te relaxen. We zien wat stellen op het gras zitten, genietend van een heerlijk zonnetje. Enkele anderen lopen langs de waterkant en discussiëren temperamentvol maar onverstaanbaar er op los. Verder zien we nog fietsers over het fietspad langs de Marecchia-rivier richting zee fietsen. Het is er ongelooflijk rustig, valt ons op. Op de driftig in het Italiaans discussiërende wandelaars na dan.

Parco Marecchia

Tiberiusbrug

Vanuit het park steken we het Piazza sull’acqua over richting de brug. We blijven echter diverse keren stilstaan om een foto te maken. Wat ziet de brug met de weerkaatsing in het water er toch prachtig uit! Niet voor niets wordt de Tiberiusbrug als achtergrond ingezet voor concerten en theatervoorstellingen.

De Romeinse keizer Augustus begon vroeg in de 1e eeuw met de bouw van de brug. Zijn opvolger, keizer Tiberius, voltooide zeven jaar later het project. Hij liet de uit Istrisch marmer opgetrokken brug naar zichzelf vernoemen. Het nationaal monument is een typisch voorbeeld van het technisch vernuft van de Romeinen. Dankzij dit vernuft wordt de Tiberiusbrug al 20 eeuwen lang door voetgangers zoals ons gebruikt.

Brug in Rimini

Piazza Cavour

Zodra we de brug oversteken zien we een bordje. Het blijkt een kaartje te zijn van het historisch centrum inclusief de bezienswaardigheden. Dat is nog eens handig! We maken er een foto van en gebruiken hem vervolgens als routebeschrijving. Verder lopend passeren we een klein zijstraatje met een smalle, oude kerk. We zien wat mensen de kerk binnenlopen of juist verlaten. Het blijkt te gaan om de Chiesa dei Servi uit begin 12e eeuw. Uit nieuwsgierigheid werpen we een blik naar binnen. Gelukkig maar want de kerk is te mooi om te moeten missen! Vooral de fresco’s en de vergulden ornamenten zijn ronduit prachtig.

Iets verder slaan we vanaf de Corso d’Augusto rechtsaf het grote Piazza Cavour op. Dit is het belangrijkste plein van Rimini daterend uit de 13e eeuw. Naast een fontein en standbeeld zijn er veel cafés en fraaie, historische gebouwen. Vlakbij de fontein staan we stil om het machtige Palazzo dell’Arengo in ons op te nemen. In het paleisachtige gebouw uit 1204 zetelde tijdens de late middeleeuwen de volksraad. De bijbehorende klokkentoren uit 1296 werd oorspronkelijk gebruikt als gevangenis. Het paleis daarnaast is het Palazzo del Podestà, dat voorheen het gemeentehuis was.

We maken ons rondje tegen de klok in verder af en lopen daarbij langs het Galli-theater. Het fraaie, neo-classicistische gebouw stamt uit midden 19e eeuw. Volgens onze routebeschrijving moeten we via de Via Massimo d’Azeglio doorsteken naar de Piazza Malatesta. Maar eenmaal bij de stokoude kathedraal van Santa Colomba is de weg opgebroken. Zelfs voor voetgangers. Dus lopen we terug naar het plein en vervolgens onder een soort poortgebouw door. Midden 18e eeuw was dit de vismarkt. Tegenwoordig is het een plek waar je onder andere mooie sieraden kunt kopen. Aan het einde van de middag verandert de markt in een gezellige ontmoetingsplek.

Piazza Cavour

Castel Sismondo

We lopen via smalle straten met charmante, kleine restaurantjes alsnog door naar de Piazza Malatesta. Hier lopen we zo ongeveer tegen het Castel Sismondo aan. Dit kasteel van halverwege de 15e eeuw was de privé-residentie van Sigismondo Malatesta. We vinden het een nogal pompeus bouwwerk met die immense torens en dikke kasteelmuren.

Het grote complex werd begin 19e eeuw omgebouwd tot kazerne. Vijf jaar later werden de buitenmuren gesloopt en de gracht gedempt. Tegenwoordig huisvest het culturele tentoonstellingen. We maken een ommetje om het kasteel. We kunnen ons goed voorstellen dat Sigismondo Malatesta vroeger veel indruk met het kasteel maakte.

In het kasteel bevindt zich tevens het Fellini museum. Het museum toont het leven en werk van de in 1920 geboren regisseur Fellini. Niet alleen zijn vroegere (meester)werken. Ook worden de onvoltooide projecten uit de laatste periode van zijn leven getoond. Spijtig genoeg ontbreekt het ons aan tijd om een kijkje te nemen.

Castel Sismondo

Boog van Augustus

Via wat omzwervingen door het oude centrum bereiken we uiteindelijk de ‘Boog van Augustus’. Naast de Tiberiusbrug is het een van de bekendste bezienswaardigheden van Rimini. Het monument uit 27 vóór Christus werd gebouwd om keizer Augustus te eren omdat hij voor vrede had gezorgd. Deze oudste bestaande Romeinse ereboog stond op de kruising van twee belangrijke Romeinse wegen.

Wat ons opvalt is de enorme afmeting. Niet alleen de hoogte maar vooral de breedte. Er konden geen deuren in. Men vermoedt dat dit symbolisch was, namelijk om aan te geven dat Rimini geen defensie nodig had. Van een afstand lijkt het bouwwerk op de grootte na weinig interessant. Maar als we dichterbij komen vallen ons pas de gedetailleerde reliëfs op. Ook vallen ons de kantelen op. Deze zijn pas in de 10e eeuw aangebracht. Voorheen had je uiteraard ook vestingmuren maar deze werden door Mussolini helaas afgebroken. De Boog van Augustus wordt als icoon van de stad afgebeeld op het wapenschild van Rimini.

Boog van Augustus

Amfitheater van Rimini

Aan het begin van onze stadswandeling kozen we voor de middeleeuwse route. Maar op het kaartje zien we ook een Romeins amfitheater liggen. We besluiten om even van de route af te wijken. Via het fraaie Parco Alcide Cervi lopen we naar het amfitheater. Dit bouwwerk uit de 2e eeuw evenaarde in omvang het Colosseum in Rome. Helaas raakte het theater al in de 3e eeuw in verval. In de middeleeuwen was de plek waar ooit 25.000 mensen voor vertier bijeenkwamen een grote jungle. Pas in de vorige eeuw werd het amfitheater zo goed als mogelijk hersteld. Tegenwoordig worden er concerten klassieke muziek gehouden. Wij lopen er omheen en proberen ons een voorstelling te maken van hoe het er vroeger was.

Tempio Malatestiano

Einde van de stadswandeling

Op de terugweg richting onze auto komen we nog langs vele andere interessante bezienswaardigheden. Een daarvan is Tempio Malatestiano, een grafkapel voor Sigismondo Malatesta en zijn minnares Isotta. Na enkele andere kerken passeren we de Domus del Chirurgo, het huis van de chirurg. Dit Romeins huis uit de 2e eeuw is een bijzonder interessante archeologische vindplaats. Naast vele mozaïeken werd er een complete set aan chirurgische instrumenten uit de Romeinse tijd gevonden. Absoluut een bezoekje waard!

Het laatste deel van onze stadswandeling voert langs het stadsmuseum, gelegen in het voormalige jezuïetenklooster. Helaas is het museum op dat moment gesloten. Via smalle, typisch Italiaanse steegjes lopen we terug richting de Tiberiusbrug. Nog voor we naar de auto gaan, lopen we opnieuw naar het park waar we de stadswandeling begonnen zijn. Het uitzicht op de brug en de stad is nu met de laagstaande zon nóg mooier! Wat hebben we genoten van de stad. Omdat we beslist niet alle bezienswaardigheden hebben gezien, nemen we ons voor ooit terug te keren.

Achteraf straatje in Rimini

De prachtige goudkleurige zandstranden van Rimini

Rimini is een van de meest bekende badplaatsen van Italië. De stad dankt dit imago aan La Marina: het 15 kilometer lange zandstrand. Maar ook aan de ruime keuze aan accommodatie en gezellige barretjes en restaurants. Niet voor niets is La Marina onder Italianen uit het hele land populair. Ze komen hier samen om te genieten van de zon en de heerlijk warme Adriatische Zee. En om volledig te relaxen na afloop van het werk, of tijdens het weekend of vakantie.

Vanaf het Parco Federico Fellini strekt het strand zich kilometers ver uit. Aan het strand vind je eersteklas hotels, leuke strandbarretjes, restaurants en heel veel ligstoelen. In hoogzomer kan het hier erg druk zijn. En wat ons betreft ook net iets te veel herrie. Mocht je ook liever de rust opzoeken, ga dan richting Parco Murri. De zee is er heerlijk warm en beschut.

Strand van de mondaine badplaats Rimini

Bezoek aan Rimini: praktische zaken

Vervoer naar en binnen de stad

Er is weliswaar een internationale luchthaven bij Rimini, maar geen rechtstreekse vluchten vanuit ons land. Beter is om de trein te nemen of de (huur)auto. Wil je vliegen, dan is non-stop naar Bologna de beste optie. Vanuit Bologna neem je de trein of een huurauto naar Rimini. Er is voldoende parkeergelegenheid voor mocht je met de auto komen.

Het oude centrum is compact en goed te voet te verkennen. Maar de stad zelf is groot. Als je richting het strand wilt ga dan met de auto of het openbaar vervoer. Verblijf je vlakbij het strand, dan is de fiets een perfecte optie. Aan de marina zijn er meerdere fietsverhuurbedrijven. Een die hoog staat aangeschreven is Bike Tour Rimini.

Beste reistijd

De beste tijd voor een bezoek aan Rimini is van mei tot en met september. In die maanden valt de minste neerslag. Begin oktober vonden wij het koud op het strand, dit ondanks het prachtige, zonnige weer.Voor wat meer rust ga je in de maanden juni of september.

Accommodatie

Het oude centrum van Rimini is eigenlijk net niet in slechts één dag te zien. Wat dat betreft leent de stad zich uitstekend voor een meerdaagse stedentrip. Gelukkig is er voldoende accommodatie in Rimini te vinden. De meeste accommodatie ligt aan of zeer vlakbij het strand.

Onderdoorgang

Eten en drinken

In Rimini zijn er verschillende goede eetgelegenheden te vinden. Niet alleen in het oude centrum maar ook aan de kust. Vanwege de ligging direct aan zee zijn visgerechten er doorgaans bijzonder smakelijk. Meestal krijg je bij elk gerecht eveneens piadina geserveerd. De piadina is een dun en erg lekker brood uit de regio Emilia-Romagna. We roemden dit brood al in onze blog over Ravenna.

Vaak zijn de restaurants op de echte toeristische plekken niet van de hoogste kwaliteit. Rimini vormt daarin gelukkig een uitzondering: ook pal aan het strand heb je veel goede, niet dure restaurants. Zo hoorden we van locals goede verhalen over onder meer Beach Cafe Rimini. Een andere, sfeervolle strandtent met goed eten is Piadineria Bar Rondine dalla Meris. Bij de jachthaven moet je overigens zijn bij Restaurant Prua Rimini. Echt heerlijk eten!

In het oude centrum van Rimini vind je vele gezellige terrasjes en eettentjes. Onze ervaring daar is echter dat deze zeker niet allemaal even goed eten serveren. De algemene tip is om je te laten leiden door hoe druk het bij een restaurant is. Hoe drukker (vooral met lokale bevolking, voor zover je dat kunt inschatten) hoe beter de keuken.

Terrasje in Rimini