Dit zijn de bezienswaardigheden van Lucca in Toscane

Dit zijn de bezienswaardigheden van Lucca in Toscane

Home » Italië » Dit zijn de bezienswaardigheden van Lucca in Toscane

Lucca in het noorden van Toscane geniet veel minder bekendheid dan Florence, Siena, Pisa of San Gimignano. Maar je zult je zeker niet vervelen in de geboortestad van de componist Puccini. Wij waren na ons bezoek onder de indruk van de sfeer, pittoreske straatjes, imposante kerken en gezellige pleinen. En: het is er veel rustiger dan in die andere beroemde steden van Toscane. Daarom mag je de bezienswaardigheden van Lucca niet overslaan.

Geschiedenis van Lucca

Zo’n 200 jaar v.C. stichtten de Romeinen een nederzetting in dit gebied. Ze bouwden een vesting met een rechthoekig stratenpatroon. En als je nu door de stad loopt, merk je dat het centrum nog steeds deze indeling heeft. Lucca had in die tijd een belangrijke rol. Het lag op een kruispunt van drie grote Romeinse routes.

De stad werd rijk door de zijdehandel in de 11e eeuw. De eeuwen daarna was Lucca het toneel van veel twisten. Lucca moest zich bijvoorbeeld verdedigen tegen aanvallen van de grote rivaal Florence. In de 15e eeuw besloot men daarom tot het aanleggen van een stadsmuur. De stad was in de eeuwen erna onderworpen aan vele mogendheden. Zo is Lucca onderdeel geweest van Frankrijk, diverse vorstendommen, het koninkrijk Sardinië en tot slot het Koninkrijk Italië.

De leukste bezienswaardigheden van Lucca

Het fijne van Lucca is dat het historische centrum autovrij is. Daarnaast is de binnenstad door het stratenpatroon overzichtelijk. Je loopt daarom gemakkelijk van de ene naar de andere bezienswaardigheid in het compacte centrum.

Kathedraal San Martino

Als je de prachtige kathedraal nadert, valt gelijk de asymmetrische vorm op. Dit komt omdat bij de bouw men rekening moest houden met de naastgelegen toren, de campanile. Die stond er namelijk al een paar eeuwen. Daardoor heeft de kerk een wat verwrongen uiterlijk gekregen. Maar dat doet niets af aan de schoonheid van de San Martino. Buiten valt het prachtige beeldhouwwerk in de hoofdportalen op. Binnen bewonder je veel fraaie kunstwerken. Vooral het houten kruisbeeld en de graftombe van een jonge bruid zijn fraai.

San Michele in Foro

Vroeger was hier het Romeinse Forum gevestigd, het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Nu staat er de San Michele kerk. De kerk heeft een van de meest uitbundig versierde façades van Toscane. De buitenkant van de kerk is zo uitbundig, dat men de kerk vroeger bijna heidens noemde. Op de voorgevel staat ook een fraai beeld van de aartsengel Michaël. Binnen is het minder weelderig. De kerk heeft daar juist een sobere uitstraling.

Basiliek San Frediano

De basiliek van San Frediano is een van de oudste kerken van de stad. En wat ons betreft de allermooiste, zeker het interieur. San Frediano, de bisschop van Lucca, stichtte deze kerk. Het mozaïek op de voorgevel is van een grote schoonheid. Het beeldt de hemelvaart van Christus uit. Binnen valt je oog gelijk op de twee prachtige zuilengalerijen met gelijke bogen. Aan de zijkanten van de kerk liggen talrijke kapelletjes. De kapel van San Agostino, met de vele fresco’s en de kapel van de familie Tenta zijn de allermooiste. Maar werp ook zeker een blik op de doopvont in de doopkapel. Je vindt hem gelijk rechts na de ingang. Hier zie je prachtige reliëfs.

Torre Guinigi

De familie Guinigi bestond uit rijke en machtige kooplieden in de 14e eeuw. Zij verfraaiden de stad op vele plekken. Zo kwam er ook een imposant bouwwerk met een grote toren, de Torre Guinigi. Het is nu de een van de weinige herinneringen aan de 250 torens die de stad in de middeleeuwen had. Het meest bijzondere is de hangende tuin in de top. Hier groeien eeuwenoude steeneiken. Je kunt de toren beklimmen, na 230 treden bereik je de top. Hier heb je een fantastisch uitzicht over Lucca en de omgeving.

Het geboortehuis van Puccini

De beroemde componist Giacomo Puccini werd in dit huis in 1858 geboren. Puccini’s meesterwerken zijn de vele opera’s, zoals La Bohème, Madame Butterfly en Tosca. Het huis is nu een museum, waar je kennismaakt met zijn leven en werk. Je ziet er veel portretten, kostuums uit zijn opera’s en de piano waarop hij zijn laatste opera componeerde. Natuurlijk hoor je op de achtergrond de muziek uit zijn vele werken. In het hoogseizoen kun je ook echt genieten van de opera’s van Puccini. In de San Giovanni kerk vinden dan regelmatig uitvoeringen plaats.

Torre dell’Orologio

In de 13e eeuw bouwde men de klokkentoren Torre dell’Orologio. In de middeleeuwen was er een heuse competitie gaande tussen de rijke handelslieden van de stad. De Torre dell’ Orologio was de enige met een klok. Vandaar dat deze toren veel aanzien genoot in Lucca. Ook deze toren kun je beklimmen. Na iets meer dan 200 treden sta je boven. Hier heb je een mooie blik op de stad, ondanks het traliewerk in de portalen. Bij je wandeling naar boven passeer je het imposante klokkenspel.

Stadsmuren

Om zich te verdedigen tegen aanvallen van de grote rivaal Florence, maakte men in de 16e eeuw een grote verdedigingswal om de stad. Die aanvallen kwamen er daarna niet. Dus om die reden waren de stadsmuren niet nodig geweest. Maar in het begin van de 19e eeuw bewees de stadsmuur zijn waarde. De rivier Serchio trad buiten haar oevers, de stad dreigde te overstromen. Gelukkig beschermde de stadsmuur Lucca tegen een ramp. De muren zijn in totaal vier kilometer lang en op sommige plaatsen bijna 40 meter breed. Het is geweldig om een rondje over de muur te lopen. Want de volledige stadsmuur is nu een groot wandelpark. De inwoners gebruiken het als een ideaal trimparcours.

Piazza dell’Anfiteatro

De Romeinen bouwden een amfitheater op deze plek. Hier vonden gladiatorengevechten plaats voor het oog van duizenden toeschouwers. In de loop van de tijd veranderde het gebruik van het amfitheater. Door zijn omvang en ligging buiten de toenmalige stadsmuren dreigde het theater in handen van de vijand te vallen. Het werd daarom versterkt en gebruikt voor militaire doeleinden. Nu is dit een van de leukste en gezellige pleinen van de stad. In een grote ronde boog om het plein staan schitterende en kleurrijke gebouwen. Uit de ramen hangt overal vrolijk de was te wapperen in de zomerbries. Op het plein vind je het ene na het andere terras. Een heerlijke plek voor een cappuccino of een smakelijke lunch.

Andere bezienswaardigheden van Lucca

Heb je na het zien van deze bezienswaardigheden nog tijd over? De stad heeft nog meer leuke plekken die je kunt bezoeken. We noemen er enkele:

 • Het Palazzo Pfanner is een imposant gebouw uit de 17e eeuw. Het barokke gebouw ademt de grandeur van vroeger tijden. Vooral de tuin is de moeite waard. Volgens kenners is die een van de mooiste in Toscane. Rondom de tuin staan veel beelden van goden en godinnen uit de Romeinse oudheid.
 • Het Piazza Napoleone dankt zijn naam aan de zus van Napoleon Bonaparte. Zij gaf opdracht tot de aanleg van dit plein. Hier drinken de inwoners hun cappuccino op de vele terrasjes. Het beeld op het plein is niet van de zus van Napoleon. Het is van de vrouw die de stadsmuren liet omtoveren tot een grote tuin.
 • Lucca was vroeger de stad van 100 kerken. Nu vind je er nog steeds vele. Ze zijn niet zo bekend als de kathedraal, maar zeker de moeite waard om eens binnen te lopen.

Wandelen langs bezienswaardigheden van Lucca

Het leuke aan Lucca is dat de stad klein en overzichtelijk is. Met het rechthoekige stratenpatroon vind je gemakkelijk je weg door de schilderachtige stegen en straatjes. Bij de VVV kun je een goede plattegrond krijgen. Daarop staan alle belangrijke plekken vermeld. Nog leuker is het om Lucca te ontdekken met een gids. Dan steek je nog veel meer op.

De bezienswaardigheden van Lucca per fiets ontdekken

Je kunt ook Lucca verkennen per fiets, met een Nederlandse gids. Een ontzettend leuke manier om zo de stad te bewonderen. Dit zijn de mogelijkheden voor een fietstour door Lucca.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Lucca

De meeste mensen zien alleen de bezienswaardigheden binnen de stadsmuren. Dan missen ze zo een prachtig aquaduct. Het ligt net buiten de vesting, achter het station. Daar vind je het aquaduct van Nottolini. Het is ruim dan 3 km lang en heeft bijna 400 bogen. Het is overigens geen Romeins aquaduct. Men bouwde het pas in 1850.

Wil je in Toscane nog andere mooie steden bezoeken, dan ligt Pisa het dichtst bij. Na ongeveer een half uurtje rijden sta je oog in oog met de beroemde Toren van Pisa. Iets verder weg, maar ook absoluut de moeite waard, is een bezoek aan Florence. Na anderhalf uur geniet je van de Dom en alle andere cultuurschatten van de stad. Heb je behoefte aan strand, ga dan naar Viareggio. Een sjieke badplaats op een half uur rijden van Lucca.

Wijnliefhebbers kunnen de “Strada del vino e dell’olio” niet overslaan. De VVV van Lucca heeft een goede routekaart met daarop de wijnhuizen vermeld. Als je maar een beperkt deel van de route wilt zien, ga dan zeker naar het nabijgelegen dorp Montecarlo. Dit plaatsje is beroemd om zijn heerlijke wijnen. Ook heeft het dorp een imposant fort.

Dit wil je weten als je de bezienswaardigheden van Lucca bezoekt

Wat is de beste tijd voor een bezoek aan Lucca?

De beste reistijd zijn de maanden mei en juni, of september en oktober. Probeer niet in juli en augustus te gaan. De hitte maakt het drukkend benauwd. Ook zijn er dan meer toeristen. Hoewel Lucca in de zomer niet zo wordt overspoeld met vakantiegangers als Florence en Siena.

Hoe kom ik in Lucca?
 • Auto: de afstand is ruim 1300 km vanaf Utrecht. Je doet er bijna 15 uur als je geen geen oponthoud hebt.
 • Trein: een treinreis naar Lucca duurt vanaf Utrecht gemiddeld 17,5 uur. Je reist lekker relaxt, comfortabel en vooral ook milieuvriendelijk.
 • Vliegen: vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n 2 uur naar Florence. Vandaar reis je met de trein in anderhalf uur naar Lucca. Je kunt in Florence natuurlijk ook een auto huren.
Welk festival mag ik niet missen in Lucca?

Als je eind oktober/begin november in Lucca bent, maak je iets bijzonders mee. De Lucca Comic & Games veranderen de stad in een levende tekenfilm. Iedereen dost zich uit als een beroemde of minder bekende stripheld. Ze maken hiervoor de mooiste kostuums. Jong en oud kijkt maanden uit naar dit festival. Het is echt leuk om dit mee te maken.

Waar kan ik lekker eten in Lucca?
 • Osteria da Pasquale. Superlatieven schieten te kort om dit restaurant te beschrijven. Ons advies: proef het vooral zelf en geniet met volle teugen.
 • L'Angolo Tondo Trattoria. Op Piazza Dell' Anfiteatro gelegen restaurant. Iedereen is vol lof over de kwaliteit. En: hier geeft het personeel bij ieder gerecht vloeiend uitleg in het Engels.
 • Cantine Bernadini In een leuke entourage in een fraaie kelder maakt de chef de lekkerste gerechten. Een bijpassende wijn maakt het helemaal af. En toch nog betaalbaar.
Wat zijn de leukste hotels van Lucca?
 • B&B Antico Cancello Een aardige familie runt dit uitstekende B&B. Midden in het centrum gelegen in een leuke straat. Na een overheerlijk ontbijt kun je Lucca gaan ontdekken.
 • Locanda Sant' Agostino Word wakker als een prins en een prinses in een stijlvolle kamer met hoge plafonds. Op het buitenterras ontspan je heerlijk na een dagje Lucca.
 • Palazzo Dipinto In een voormalig paleis voel je je de koning te rijk. Prachtige, stijlvolle en ruime kamers. Het vriendelijke personeel bereidt een heerlijk ontbijt.

 

Dit is het complete aanbod van hotels in Lucca.