Bolzano, toegangspoort tot de Dolomieten

Bolzano, toegangspoort tot de Dolomieten

Home » Italië » Bolzano, toegangspoort tot de Dolomieten

Voordat we aan onze huttentocht in de Dolomieten begonnen, was het eerst nog tijd voor wat cultuur. We kozen hiervoor Bolzano uit, de hoofdstad van Zuid-Tirol. En Bolzano heeft ons hart gestolen. Wat een gezellige sfeer hangt er in deze stad! In deze blog nemen we je mee langs de vele bezienswaardigheden die Bolzano te bieden heeft. Hopelijk ontdekken nu meer Nederlanders dat een stedentrip naar Bolzano echt de moeite waard is.

Bolzano, hoofdstad van Zuid-Tirol

Als hoofdstad van Zuid-Tirol heeft Bolzano zowel bij Oostenrijk als Italië behoort. Eeuwenlang was Zuid-Tirol een provincie van Oostenrijk. Dat veranderde na de eerste Wereldoorlog. Italië kreeg Zuid-Tirol en Trentino toegewezen, als blijk van waardering voor hun strijd tegen de Oostenrijkers en Hongaren.

Door de historische verwantschap met Oostenrijk en de invloed van Italië is Bolzano een mooie mengelmoes van culturen geworden. Vooral in de restaurants zie je dat nog veel terug. Je vindt er de meest verfijnde Italiaanse gerechten, maar even zo goed kun je bijna overal een Wiener Schnitzel bestellen. Ook aan de straatnaambordjes valt de tweetaligheid op: de namen staan vaak in het Duits en Italiaans.

Hoogtepunten van Bolzano

In het overzichtelijke en niet al te grote centrum vind je alle bezienswaardigheden van Bolzano dicht bij elkaar. Wat ons betreft mag je deze hoogtepunten niet overslaan:

Kathedraal van Bolzano

De Dom Maria Hemelvaart is het herkenningspunt van de stad. De gotische bouwstijl is vooral goed te zien aan de kenmerkende slanke torenspits. Buiten valt ook het schitterende dak op. Door een renovatie in 2009 schittert het dak als nooit tevoren.
Binnen in de kerk valt gelijk de prachtige preekstoel op. Helemaal gemaakt van zandsteen en versierd met fraaie afbeeldingen. Daarnaast heeft de kerk veel mooie fresco’s. Ook valt de bijzondere “wijndeur” op. Deze herinnert eraan dat de parochie vroeger het recht had op wijnverkoop.

Waltherplatz

Piazza Walther, zoals het plein in het Italiaans heet, is het belangrijkste plein van de stad. Hier komen de inwoners om op de vele terrassen een cappuccino te drinken. Of later op de dag een Veneziano te drinken, zoals men hier de Aperol Spritz noemt. Midden op het plein staat het standbeeld van Walther von der Vogelweide. Rond 1200 was hij een beroemde dichter. Men vermoedt dat hij in Bolzano is geboren, maar zeker weet men dat niet.

Vanaf het plein heb je een schitterend uitzicht op de bergen in de omgeving. Veel daarvan staan vol met wijnranken. Ook kijk je vanaf het plein uit op de kathedraal, die nagenoeg aan het plein ligt.

Markt rondom Piazza delle Erbe

Dagelijks is er een versmarkt rondom dit plein. Ook staan er veel bloemenhandelaren. De lokale inwoners kopen hier hun dagelijkse benodigdheden. De lekkerste Italiaanse kazen, hammen en spekken zien er verleidelijk uit. De warme broden ruiken zalig. En om het Oostenrijkse karakter van de stad nog eens te benadrukken: een Apfelstrudel met vanillesaus. Wat een lekkernijen staan hier uitgestald.

Ötzi, de ijsman bewonderen

In 1991 vond een Duits echtpaar bij een bergwandeling onder de sneeuw een lichaam. Het bleek te gaan om een ijsmummie van meer dan 5000 jaar oud. Ötzi, zoals men het lichaam heeft genoemd, was al die eeuwen in de sneeuw goed geconserveerd gebleven, net als delen van zijn kleding en zijn uitrusting. Zijn vondst heeft wetenschappers veel informatie opgeleverd over het leven in de nieuwe steentijd. In het museum van Archeologie kom je veel te weten over het leven van Ötzi, zijn kleding, wapens en uitrusting. Natuurlijk kun je de mummie ook aanschouwen. Hij ligt veilig achter glas in een temperatuurgestuurde ruimte.

Kasteel Runkelstein bezoeken

Rondom Bolzano liggen diverse prachtige kastelen. Wij bezochten Runkelstein (Roncolo in het Italiaans), iets ten noorden van de stad. Het ligt op een uitstekende rotspunt aan het begin van het dal. Via een hobbelig en steil pad kom je bij de toegangspoort. Het kasteel heeft zijn bijnaam ‘frescoburcht’ te danken aan de voorliefde van de kasteelvrouwen en ridders om hun leven in vele muurschilderingen te laten afbeelden. Zo zie je bijvoorbeeld prachtige geschilderde verhalen over de jachtpartijen.

Vaak zijn fresco’s geïnspireerd door religieuze gebeurtenissen. Hier niet. Het kasteel herbergt de grootste niet-kerkelijke fresco-collectie ter wereld. Daarom beschouwt men kasteel Runkelstein als een van de mooiste van de 40 burchten in de buurt van Bolzano.

Met de kabelbaan naar Renon

Voor het mooiste uitzicht op de stad, maar ook op de Dolomieten, zweef je in een paar minuten met de gondel naar het dorpje Renon (Ritten in het Duits). Hier kun je fantastisch wandelen in een prachtige omgeving, maar ook gewoon genieten van de fantastische panorama’s.

Wil je een bijzonder natuurfenomeen zien, dan kun je vanaf het eindpunt van de gondel met een ouderwets trammetje over een smalspoor richting Lengmoos. Daar vind je de Erdpyramiden. Dit zijn puntige rotsen waarop vaak een grote steen rust. Ze zijn meer dan 25.000 jaar oud en door erosie zo gevormd.

Winkelen in de Via dei Portici

De Via dei Portici (in het Duits de Laubengasse) is de belangrijkste straat van Bolzano. Alle gebouwen stammen uit de laat-gotische tijd en stralen grandeur uit. Vroeger ontmoetten hier de handelaren vanuit het noorden en zuiden elkaar om hun spullen te verkopen. De lange straat vol prachtige façaden was toen het commercieel hart van de stad. Nu is het nog steeds dé winkelstraat van Bolzano. Naast de grote internationale ketens vind je hier veel leuke speciaalzaken.

Dominicanenkerk en klooster

Dit gebouw herbergt een van de belangrijkste kunsthistorische collecties van Bolzano. De kerk dateert uit het begin van de 14e eeuw. Toen deze klaar was, begon men met de bouw van het kloostercomplex en kloostergang.

De kerk en het klooster tonen de grootste en indrukwekkendste collectie muurschilderingen van de regio. Vooral de Johanneskapel is prachtig. Deze kapel is volledig bedekt met fresco’s.

Franziskanerkerk

De Franciscanerkerk van Bolzano met zijn klooster is een eenvoudig gebouw uit de eerste helft van de 14e eeuw. Ook binnen is de kerk sober. Dat klinkt niet uitnodigend om te bezoeken, maar toch heeft de kerk, naast de eenvoud en de rust die het uitstraalt, enkele unieke bezienswaardigheden.

Zo is het Klocker-altaar een bijzonderheid. Slechts enkele fresco’s vind je in de kerk. Vele zijn beschadigd in de tweede Wereldoorlog. Maar de prachtige muurschildering van een aantal belangrijke professoren is gelukkig bewaard gebleven. Ook de kloostergang rondom de binnentuin is de moeite waard. De bogen in de gang zijn uniek voor zijn tijd.

Wijn proeven

Rondom Bolzano liggen tal van wijngaarden. Vanaf de Waltherplatz kun je sommige al zien liggen. Ga je met de gondel omhoog, dan vallen ze nog meer op. Omdat de stad omringd wordt door hoge bergen en beschut ligt, ontstaat er een ideaal klimaat voor de druif.

Zelfs binnen de stad vind je wijngaarden en wijnboerderijen. In de wijk Gries, die sowieso leuk is om te bezoeken, kun je een wijncoöperatie bezoeken. Als je van wijn houdt is een bezoek aan Weinkellerij Muri-Gries dan ook een aanrader.

Bolzano bezoeken: praktische informatie

Met onderstaande praktische tips geniet je optimaal van je verblijf in Bolzano.
Hoe kom ik in Bolzano?

Bolzano ligt aan de Brenner Autobahn A22. Vanaf Innsbruck is het nog circa 120 kilometer. Zowel in Oostenrijk als Italië is het een tolweg. Naast het standaard Autobahnvignet voor Oostenrijk moet apart voor de Brenner Autobahn worden betaald. Via Videomaut is dit heel makkelijk vooraf online te regelen. Je ontloopt dan de soms lange wachtrijen voor de tolpoorten. Met de trein bereik je Bolzano vanaf Utrecht in iets minder dan 15 uur. Als je met het vliegtuig wilt, zul je moeten vliegen op Innsbruck. Vanaf hier moet je nog 2 uur met de trein. Of je kunt een huurauto nemen op het vliegveld, bijvoorbeeld via Sunny Cars.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Bolzano?

De beste reistijd voor Bolzano is in de maanden mei tot en met september. In deze maanden is de temperatuur goed en valt er nauwelijks neerslag. Houd er wel rekening mee dat het in juli en augustus warm kan zijn. In de winter Bolzano bezoeken heeft zeker zijn charme. Als je bijvoorbeeld een dagje niet wilt skiën in Val Gardena, kan een bezoek aan de stad een welkome afwisseling zijn.

Hoe is het vervoer in Bolzano georganiseerd?

De stad is compact en nodigt uit om te wandelen langs alle bezienswaardigheden. Ga je naar kasteel Runkelstein, dan kun je het beste de auto pakken. Met de bus kan ook. Neem op Waltherplatz de bus naar “Funivia S. Genesio”. De busrit duurt minder dan 20 minuten.

Waar kan ik lekker eten in Bolzano?

Er zijn restaurants in overvloed in de stad. De gerechten zijn vaak een mengeling van Italiaanse en Oostenrijkse specialiteiten. Dit zijn drie goede en gezellige plekken om wat te eten:

  • Fischbanke. Dit is de gelegenheid met het meest gezellige terras van de stad. Altijd vol en iedereen geniet hier van een overheerlijke bruschetta op ieder moment van de dag.
  • Franziskanerstuben. Dit restaurant heeft niet zo’n grote kaart, maar wat erop staat is allemaal fantastisch. Men combineert Italiaanse flair met de Oostenrijkse keuken.
  • Loewengrube. Laat je in de watten leggen in dit restaurant met tip-top bediening. Je krijgt hier de meest verfijnde gerechten, vaak op bijzondere wijze bereid.

Daarnaast verbouwt men in de regio veel wijn. Je vindt er dan ook veel “enoteca’s” waar je een lekker glas lokale wijn kunt drinken.

Waar kan ik overnachten in Bolzano?

De stad heeft voldoende accommodatie in allerlei prijsklassen. Dit is het overzicht van alle hotels in Bolzano.

 

Wij sliepen zelf in het Dolomiti Hotel. De ligging, vlakbij het centrum was perfect. Onze auto mochten we gratis parkeren in de buurt met de parkeervergunning van de eigenaar. De kamer was simpel, maar schoon. Een hotel met een prima prijs-prestatieverhouding.