Op Sicilië de Etna beklimmen

Op Sicilië de Etna beklimmen

Home » Italië » Op Sicilië de Etna beklimmen

Sicilië is een ruig, prachtig en enorm groot eiland ten zuiden van de ‘laars’ van Italië. Het eiland kent een lange, bijzonder rijke historie van buitenlandse overheersing door de Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen en Aragonezen. Als gevolg biedt Sicilië een grote, culturele diversiteit.

Tevens is het eiland in volume één van de belangrijkste wijnstreken van Italië. Al sinds de Griekse kolonisatie in de 8e eeuw v. Chr. wordt er wijn verbouwd. Opmerkelijk detail is dat het alcoholgebruik onder de bevolking naar verluidt één van de laagste van Europa is.

Wij bezochten Sicilië om er oud en nieuw te vieren en om de Etna te beklimmen, de met 3340 meter hoogte de hoogste, actieve vulkaan van Europa.

Beklimming van de Etna op Sicilië

Op de Stromboli na is de Etna de meest actieve vulkaan van Europa en een van de meest actieve ter wereld. Vastgelegde uitbarstingen van de gaan terug tot 1500 voor Christus. Met de grote uitbarsting in 1669, waarbij vele dorpen en een deel van Catania werden vernietigd, kwamen ongeveer 25.000 mensen om het leven. Sindsdien zijn er geregeld uitbarstingen zoals in 2001 toen vele gebouwen en de kabelbaan werden verwoest.

Nog geen vijf dagen vóór ons vertrek naar het eiland, kwam de Etna bij één van de vijf hoofdkraters op een hoogte van 3300 meter opnieuw tot een uitbarsting. Enkele dagen later volgde er een aardbeving met een kracht van 4,8 op de schaal van Richter, gevolgd door zo’n duizend naschokken. Veel gebouwen in de omgeving werden beschadigd. Daarbij raakten er 28 mensen gewond en 400 dakloos. En juist deze berg gingen wij beklimmen!

Sinds 1987 behoort de vulkaan en de hellingen tot het nationale park ‘Parco dell’Etna. Sinds juni 2013 staat de vulkaan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park biedt vele mogelijkheden om er te wandelen of te fietsen. Dankzij de vijf skiliften op hoogtes boven de 1900 meter, kun je er in de winter zelfs skiën!

Wandelen rond de kraters

De zuidhelling van de Etna is de meest toegankelijke om de Etna te beklimmen. Het startpunt voor nagenoeg alle activiteiten is ‘Rifugio Sapienza’ op ruim 1900 meter hoogte. Je vindt hier redelijk wat parkeerplaatsen, souvenirshops, enkele restaurants en de kabelbaan.
Je kunt zowel te voet als met de kabelbaan naar het op ruim 2500 meter hoogte gelegen eindstation. Wandelend duurt ongeveer vier uur enkele reis!

Na het eindstation is het nog dik 200 meter klimmen voor de eerste van vier kraters. Dat lijkt weinig maar gezien de ijle lucht doen de meeste mensen hier twee uur over! (Zie ook onze blog over het voorkomen van hoogteziekte.) Vanwege de kou (in de winter zakt de temperatuur onder het vriespunt) hebben wij een off-road-bus genomen. Die bus kon ons helaas niet helemaal tot de laatste halte brengen, omdat de krater die met Kerst was ontstaan, behoorlijk dichtbij nog aan het roken was. Een gids leidde ons vervolgens naar enkele spectaculaire vergezichten.

De zeer geoefende wandelaar kan overigens ook uitstekend terecht op de noordhelling van de Etna. Deze helling is beduidend rustiger dan de zuidhelling en biedt weergaloze uitzichten. Het startpunt is het kleine skistation Piano Provenzana. Van daaruit ga je met een off-road-bus naar een hoogte van circa 2900 meter om te voet verder te gaan naar de kraters op circa 3300 meter hoogte. De afdaling voert onder meer langs de spectaculaire “Valle del Leone” en het vulkanologische observatorium ‘Pizzi Deneri’.

Hoe er te komen

Zowel Rifugio Sapienza als Piano Provenzana zijn met de (huur)auto te bereiken. In de winter moet je wel rekening houden met sneeuwval en dus met gladde, besneeuwde wegen. Wij namen op de heenweg een weg-van-de-snelweg-route en kwamen enkele keren vast te staan in de sneeuw.

Beste periode om de Etna te beklimmen

De Etna kan het hele jaar door worden beklommen maar tijdens de wintermaanden kan het er wel behoorlijk koud zijn. De zomer heeft op zich heerlijke temperaturen maar je moet de vulkaan dan delen met grote mensenmassa’s. Ons advies zou daarom zijn om in mei, juni of oktober de berg op te gaan. Om de drukte zoveel mogelijk voor te zijn is het verstandig om niet later dan 9.30u bij het startpunt ( Rifugio Sapienza als Piano Provenzana) je auto te parkeren.

Andere bezienswaardigheden op Sicilië

Het bijzonder grote eiland Sicilië heeft los van de Etna nog veel meer fantastische bezienswaardigheden. Neem bijvoorbeeld de vulkanische, Eolische eilanden die sinds 2000 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan. Of ga naar het Madonie National Park, een natuurreservaat waar je ook vele kleine Middeleeuwse dorpjes en stadjes hebt. En dankzij de Griekse overheersing van duizenden jaren geleden, vind je op het eiland nog enkele fraaie Griekse tempels en ruïnes, zoals bij Segesta en Selinunte. Wij bezochten naast Catania waar we al die tijd verbleven, ook de prachtige, pittoreske steden Taormina en Siracusa.

Catania op Sicilië

Catania is een grote havenstad gelegen aan de voet van de Etna in het oosten van Sicilië, met een rijke historie die maar liefst 2700 jaar teruggaat! Toen de stad aan het eind van de 17e eeuw door een grote aardbeving deels verwoest werd, zorgde de wederopbouw voor een bijzondere barokke architectuur en stedenbouw. De binnenstad is mede om die reden een werelderfgoedlocatie. Alhoewel we met veel plezier in het gezellige, oude centrum hebben verbleven, vinden we Catania wel wat vervallen en soms zelfs smerig.

Siracusa

Siracuse is een oude stad in het zuidoosten van Sicilië, gelegen aan zee. De prettige stad heeft vele bekende archeologische vindplaatsen (waaronder een groot Grieks theater) en een prachtig historisch centrum op het eiland Ortygia dat met een brede, korte brug verbonden is met de rest van de stad. Op dit eiland kun je uren dwalen door de smalle, idyllische straten en sierlijke, grote pleinen. Je hebt er ook nog een oud fort wat net vanwege het middaguur gesloten was toen wij er waren.

Taormina

Wij waren erg gecharmeerd van Taormina, een prachtig oude stad die tegen een berghelling is gebouwd aan de oostkust van Sicilië. De stad is een van de belangrijkste, toeristische trekpleisters van het eiland. Zelfs in de winter toen wij er waren, was het er (gezellig) druk. Je vindt er vele historische gebouwen uit de tijd van de Grieken maar ook de Middeleeuwen. Je kunt er uren wandelen door de hoofdstraat, Corso Umberto, en de prachtige stadstuinen. Bezoek sowieso het Grieks Theater, wat wij een van de highlights vonden van de stad! Overigens, als je er met de auto naar toe gaat, parkeer dan net buiten het centrum. Bij de parkeergarages rijden bussen (gratis) naar de binnenstad.

Praktische informatie

Wat is de beste tijd om naar Sicilië te gaan?

Het kan in de zomer erg heet worden. Wij waren er in de winter en hebben er prachtig, zonnig maar wel redelijk fris weer gehad. Wat dat betreft zijn de herfst, en met name de lente, betere seizoenen om Sicilië te bezoeken.

Hoe kom ik van A naar B op Sicilië?

Het eiland telt twee (internationale) luchthavens: Palermo en Catania. Je kunt het eiland daarnaast per boot bereiken. Op het eiland zelf kun je met bussen en treinen jezelf laten vervoeren. Een andere optie is een huurauto. De wegen zijn er over het algemeen goed en parkeren in de kleinere steden is vaak gratis.

Wat zijn goede accommodaties op Sicilië?

Wij verbleven in een bijzonder prettig appartement middenin het oude, gezellige centrum van Catania, namelijk het Etn’art Gallery House. Het is een groot appartement met diverse kamers en omdat het tevens een art gallery is hangen er prachtige moderne kunstwerken aan de wand. De eigenaren doen enorm hun best om je verblijf daar zo fantastisch mogelijk te laten zijn. Zoek hier naar accommodatie in Catania, Siracusa of Taormina.

Wachtrijen vermijden en speciale tours op Sicilië en bij de Etna

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.