De 10 mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië

De 10 mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië

Home » Italië » De 10 mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië

Wij kunnen simpelweg geen genoeg krijgen van Italië. Dit land biedt in elk jaargetijde voor elk wat wils. In september waren we nog in de Dolomieten en Toscane te vinden. We maakten daar prachtige huttentochten en bezochten de mooiste steden.

In oktober zwierven we door het noordoostelijk deel van het land. Daar bezochten we onder andere de iconische stad Venetië. Ook deden we San Marino, de naar verluidt oudste republiek van de wereld aan! In deze blog nemen we je mee naar de 10 mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië.

Comacchio, Italië

De 10 mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië die je niet wilt missen

Bij het samenstellen van onze top 10 hebben we gekeken naar kustplaatsen die meer zijn dan alleen een kustplaats. Daarmee bedoelen we dat het plaatsje zelf ook iets biedt behalve alleen een kustlijn. Zoals 2000 jaar historie. Of een prachtig stadscentrum met heerlijke terrassen. We beginnen onze kustroute langs de 10 mooiste plaatsen in het zuidelijk deel van de regio. We eindigen bij de grens met Slovenië.

Ancona

De grote havenstad Ancona is als stad bijna 2100 jaar oud. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de middeleeuwse binnenstad gebombardeerd. Maar gelukkig zijn er nog veel prachtige gebouwen te bewonderen. Een daarvan is de 14 meter hoge triomfboog uit de eerste eeuw na Christus. Verder is ook de kathedraal op de heuvel bijzonder de moeite waard. Je hebt er een mooi uitzicht op de stad, de haven en de zee.

In de omgeving heb je verschillende, heerlijke stranden. Een van de mooiste stranden vind je bij de grotten van Passetto. Aan de voet van de Conero ten zuidoosten van de stad heb je nog meer prachtige stranden.

Ancona, Italië

Rimini

De oude stad Rimini stamt nog uit de tijd van de Romeinen. De zon lijkt er altijd te schijnen. Mede hierdoor trekt Rimini veel jonge Italiaanse zonaanbidders aan. De bekende badplaats wordt om die reden ook wel het Salou van Italië genoemd. Wij hebben de stranden gemeden en zochten juist de historische bezienswaardigheden van de binnenstad op. En die zijn er meer dan genoeg! Wij hebben er een bijzonder interessante, lange stadswandeling gemaakt. En na afloop heerlijk gegeten!

Er is nog een andere reden waarom we Rimini noemen. Vanuit de stad zijn namelijk korte tochtjes te maken naar enkele van de mooiste dorpen van heel Italië. Bijvoorbeeld de op een heuveltop gelegen, middeleeuwse dorpjes Montefiore Conca en San Leo. Beide hebben een spectaculair kasteel en fantastische uitzichten. Maar als je er toch gaat rondtoeren, mis dan evenmin het middeleeuwse Montegrido en San Giovanni!

Vanuit Rimini is het overigens ook een korte autorit naar San Marino. Naar verluidt is de enclave de oudste republiek van de wereld. Ook wij brachten een bezoek aan deze republiek.

Rimini

Cesenatico en Cesena

Cesenatico is een charmant, historisch kustplaatsje. Je hebt er een mooi en gelukkig niet druk zandstrand, en een prachtige, oude haven. Deze haven, de Porto Canale, ligt nog vol met historische schepen die onderdeel uitmaken van het Museo della Marineria. Je kunt je makkelijk een dag in het kleine plaatsje vermaken. Slenter langs de Porto Canale, strijk neer bij de gezellige terrasjes en geniet van het strand!

Op ongeveer 17 kilometer afstand van Cesenatico ligt overigens Cesena. Geen kustplaats maar toch even de vermelding waard. Deze oude stad werd namelijk al ver voor onze jaartelling bewoond. Eerst door de Etrusken, later door de Romeinen. Er komen weinig toeristen wat we onterecht vinden. Er zijn namelijk enkele bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het 13e eeuwse fort Rocca Malatestiana. Maar ook de abdij van Santa Maria del Monti en het fraaie plein Piazza del Popolo wil je niet missen!

Cesenatico, Italië

Ravenna

Net als Cesena is Ravenna een oude stad van ruim voor onze jaartelling. Van 402 tot 476 na Chr. was de UNESCO-stad zelfs de hoofdstad van het West-Romeinse rijk. Veel bezienswaardigheden getuigen nog van die periode. Na de val van het Romeinse rijk werd Ravenna de hoofdstad van het Ostrogotische rijk. Uit die periode stammen de met mozaïeken gedecoreerde, vroeg-christelijke bouwwerken waar Ravenna om bekend staat.

Ravenna was tijdens onze rondreis onze ‘thuisbasis’. Van hieruit maakten we uitstapjes naar diverse andere kustplaatsen, San Marino en Bologna. Wij vinden het stadje ook een wandelparadijs. Ravenna is voornamelijk een voetgangersgebied met restaurants, cafés en bars op elke hoek van de straat, of verscholen in smalle steegjes. En voor wie het strand mist: in mum van tijd ben je met de auto bij de bosrijke kust.

Ravenna, Italië

Comacchio

Comacchio is een alleraardigst plaatsje van Romeinse oorsprong. Het heeft iets weg van Venetië en Chioggia, maar dan een stuk kleiner. Het historische centrum bevindt zich op dertien eilandjes die door bruggen met elkaar verbonden zijn.

De Trepponti (“drie bruggen”) is de meest bekende brug en het symbool van Comacchio. Het is een brug die bestaat uit vijf grote trappen met als hoogtepunt een Istrische, stenen vloer. De brug verbindt het het stadscentrum met het bevaarbare zeekanaal Pallotta. Maar naast de vele bruggen biedt Comacchio vele andere bezienswaardige bouwwerken. Voorbeelden zijn de kathedraal, de abdij van Santa Maria, de 14e eeuwse klokkentoren en enkele kleine paleizen. Verder staat het stadje bekend om de (duurzame) palingvangst.

Comacchio ligt in het prachtige natuurgebied van de Po Delta. Dit gebied staat sinds een aantal jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het grote natuurpark bestaat uit polderlandschappen, bossen en vele lagunes en waterwegen. Je kunt er wandelen maar beter is wellicht om er een fiets te huren om het park te verkennen. Het Po Delta National Park is het walhalla voor de vogelliefhebbers. Je vindt er rond de 300 vogelsoorten, waaronder de flamingo!

Comacchio, Italië

Chioggia

Op de weg vanuit Comacchio naar Venetië kom je langs Chioggia. Dit rustige vissersstadje in het uiterste zuiden van de lagune van Venetië, is een miniatuurversie van Venetië. Zo heb je er ook een ‘Canale Vena’ en vele karakteristieke smalle straatjes ‘Calli’ genaamd. In Chioggia kom je alleen niet de drommen toeristen tegen, die je in Venetië in de periode vóór corona wel had. In plaats daarvan kun je hier heerlijk rustig kuieren langs de vele kanalen en kleurrijke huizen.

En Chioggia mag dan lijken op Venetië, het plaatsje heeft zijn eigen bijzondere karakter. En interessante bezienswaardigheden! Denk aan de vismarkt, de begin 12e eeuwse kathedraal en het eiland van San Domenico. Het eilandje kun je bereiken via een loopbrug. Uniek is verder de middeleeuwse klokkentoren van eind 11e eeuw, de oudste van de wereld.

Chioggia, Italië

Venetië

Venetië is een van de meest iconische en romantische steden ter wereld. Als je zo op de kaart kijkt lijkt de stad niet zo groot, maar is het wel. Venetië bestaat uit diverse stadsregio’s. De meest bekende is het gebied dat uit 6 historische districten (‘sestieri’) en 118 eilandjes bestaat. De eilandjes worden door honderden bruggen met elkaar verbonden. Het zijn deze eilandjes, bruggen en kanalen die Venetië het bijzondere karakter geven.

Wandelen door Venetië is als wandelen door een groot openluchtmuseum. Al die oude gebouwen, smalle steegjes, prachtige bruggen en vele kanalen met gondels. In één woord: fantastisch. We zijn er nu twee keer geweest. Een keer in maart toen het er al druk was. De laatste keer was in oktober in coronatijd. Het was toen erg rustig voor Venetiaanse begrippen. We vonden het er bijzonder indrukwekkend en prettig, en zouden zo terug willen. 

Venetië, Italië

Grado

Op een (schier)eiland tussen Venetië en Triëst ligt strandresort Grado. Het is een leuke tussenstop tijdens een rondreis door dit deel van Italië. Voor Italianen en Oostenrijkers is het een belangrijke vakantiebestemming dankzij de kilometerslange zandstranden. Wij zelf vinden vooral het prachtige, historische centrum van Grado een bezoek waard.

Net als Venetië bestaat het middeleeuwse Grado uit vele smalle steegjes en binnenplaatsen. Aan de kronkelende steegjes vind je oude, charmante en goed onderhouden vissershuisjes. Daarnaast heb je er vele gezellige terrassen en restaurants.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum is de Basilica di Sant’Eufemia. De kathedraal uit de 6e eeuw ligt aan een pittoresk pleintje genaamd Campo dei Patriarchi. Daar vlakbij ligt de eveneens indrukwekkende Basilica di Santa Maria delle Grazie. Deze kerk dateert uit de vierde eeuw. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de toren van het antieke fort en het Santuario di Barbana.

Grado, Italië

Aquileia

Aquileia is een klein, rustig en oud stadje, ongeveer 10 kilometer ten noorden van Grado. Ten tijde van het Romeinse Rijk had Aquileia een van de grootste havens aan de Adriatische zee. De stad telde toen meer dan 100.000 inwoners. Tegenwoordig is het een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Noord-Italië.

Het culturele erfgoed van Aquileia is zo belangrijk dat de basiliek en het omliggende archeologische gebied op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Je vindt er Romeinse ruïnes, kloosters, musea en een basiliek met prachtige mozaïeken. Als je geïnteresseerd bent in de Romeinse en middeleeuwse geschiedenis, dan mag een bezoek aan Aquileia niet aan je rondreis ontbreken!

Aquileia, Italië

Triëst

De stad aan de Adriatische zee die vaak door toeristen over het hoofd wordt gezien is Triëst. Onterecht vinden wij. Door de nabijheid van Oostenrijk en Oost-Europa biedt de prachtige stad een interessante mix van verschillende bouwstijlen. Het cultureel erfgoed van Triëst gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Zo heb je er opgravingen van onder meer een theater, een basiliek en een poort van vóór de jaartelling.

Andere, belangrijke bezienswaardigheden zijn het 19e eeuwse kasteel Miramare, en het middeleeuwse kasteel van San Giusto. Daarnaast zijn er vele, bijzondere kerken die een bezoekje waard zijn. Maar bovenal is het oude centrum zelf interessant genoeg om er een dag in door te brengen. Dankzij de vele smalle, kronkelende steegjes is bijna het hele gebied alleen voor voetgangers toegankelijk. Dit in combinatie met gezellige terrasjes en restaurants maakt van Triëst een ideale bestemming voor een stedentrip.

kasteel Miramare, Triëst

Praktische zaken voor een bezoek aan de mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië

Hier vind je alle tips voor je bezoek aan de mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië.

Hoe kom ik het makkelijkst in Noordoost-Italië aan de Adriatische zee?

Vanuit Utrecht is het uiterste noorden van de Adriatische zee ongeveer 1270 kilometer. De kortste weg loopt via München en het Oostenrijkse Salzburg. Voor je doorreis door Oostenrijk heb je een vignet nodig. In Italië betaal je daarnaast tol bij gebruik van de snelwegen.

Wil je met het vliegtuig dan kun je het beste op Venetië of Bologna vliegen. De vluchtduur is minder dan twee uur. Vervolgens huur je een auto bij bijvoorbeeld Sunny Cars.

Hoe kan ik het beste reizen langs de mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië?

Wil je het meest genieten van de Adriatische kust in Noordoost-Italië, trek er dan op uit met een auto. Met het openbaar vervoer kan het lang duren voor je van de ene prachtige kustplaats bij de andere bent. Daarnaast kun je met de auto een fotostop maken op ieder gewenst moment. Als je daarna weer verder rijdt, ontdek je een nog mooier plekje voor het perfecte plaatje!

Venetië, Italië

Waar kan ik overnachten aan de kust van Noordoost-Italië?

In het noordoostelijk deel van Italië heb je een zeer ruim aanbod van accommodaties. Voor onze roadtrip hebben wij gekozen voor twee centrale plekken. De eerste was in Ravenna van waaruit we uitstapjes maakten naar onder meer San Marino. Wij verbleven in het comfortabele Appartamento Placidus midden in het centrum waar we onze auto konden parkeren op de binnenplaats. Overzicht van alle accommodaties in Ravenna.

De tweede centrale plek was Mestre, een stad net buiten Venetië. De stad zelf heeft niet veel te bieden maar er is veel accommodatie voor een nette prijs. Daarnaast konden we er onze auto goed kwijt. We namen dan de tram of bus naar Venetië. We verbleven in het prima Ca’Rebeka Venice. Overzicht van alle accommodaties in Mestre.

Wil je in een van de grotere steden overnachten? Hier vind je de links naar de accommodaties in de grote kustplaatsen in Noordoost-Italië:

Beste reistijd voor bezoek aan de mooiste kustplaatsen van Noordoost-Italië

De maanden april en mei zijn ideaal om de kustplaatsen van Noordoost-Italië te bezoeken. De temperaturen zijn aangenaam en er valt minder regen dan bijvoorbeeld in de zomer. Vermijd bij voorkeur de maanden juni tot en met augustus. In die periode is het erg druk in de steden. Daarnaast zorgt de hitte ervoor dat je minder geniet van alle hoogtepunten.

Naast het voorjaar is ook het najaar een prettige periode voor een roadtrip langs de mooiste kustplaatsen. Wij waren er begin oktober en hadden er vrijwel alleen onbewolkte of half bewolkte dagen. Overdag was het er een graad of 20 tot 23 en zelfs ‘s avonds konden we nog buiten op het terras dineren.