Alle culturele hoogtepunten van Florence

Alle culturele hoogtepunten van Florence

Home » Italië » Alle culturele hoogtepunten van Florence

Volgens ons vind je nergens ter wereld een stad met zoveel cultuurschatten per vierkante kilometer. De culturele hoogtepunten van Florence zijn namelijk zo talrijk. Als je Florence wilt bezoeken, vinden we dit de bezienswaardigheden die je zeker moet zien. Toegegeven, het is lastig kiezen geweest. Want er zijn nog genoeg andere mooie plekken te vinden in Florence. Ontdek ze daarom zelf en laat je betoveren door deze prachtige middeleeuwse stad met alle historische gebouwen, romantische pleinen en indrukwekkende kerken.

Culturele hoogtepunten van Florence

We kunnen veel culturele hoogtepunten van Florence noemen. Dit zijn de belangrijkste.

De indrukwekkendste kerken van Florence

In Florence struikel je bijna over de mooiste kerken. Deze mag je niet overslaan:

Dom en Baptisterium

Op het drukste plein van Florence, de Piazza del Duomo, staat de imposante Dom. Officieel heet de kerk Santa Maria del Fiore. De rijkelijk versierde Dom met de imposante rode koepel is hét symbool van de stad. Zowel binnen als buiten is de kerk een lust voor het oog. De toegang is gratis. Maar wanneer je de unieke koepel wilt bezoeken, moet je een kaartje kopen. Naast de Dom staat de Campanile, de toren. Als je puf hebt en de 465 treden wilt beklimmen, kun je de toren bezichtigen. Een fraai uitzicht over de stad is je beloning. En tegenover de kerk staat de  doopkapel Baptisterium. De kapel met de prachtige bronzen deuren is een van de oudste gebouwen van de stad. Daarna kun je ook nog het museum van de Dom bezoeken. Voor de toren, het Baptisterium en het museum heb je een ticket nodig. 

Basilica di Santa Croce

De gotische kerk Santa Croce stamt uit 1294. De kerk is vooral bijzonder door de 16 fraaie kapellen. Vooral de Capella de’ Pazzi is bijzonder. Men beschouwt deze kapel als het meesterwerk van de renaissancestijl. Maar ook de prachtige fresco’s in de Cappella Bardi zijn de moeite waard. In de Santa Croce vind je veel graftombes van beroemde Italianen, waaronder die van Michelangelo en Macchiavelli.

Basilica San Lorenzo

De beroemde bankiersfamilie Medici had geld en invloed. Niet alleen in de stad, maar ook bij de Paus. De bankiers waren de grondlegger van het internationale bankwezen. Ook beheerde zij de Pauselijke schatten. Deze familie zorgde voor de toonaangevende rol van Florence op het gebied van kunst en architectuur. De San Lorenzo was de parochiekerk van de Medici’s. Michelangelo was verantwoordelijk voor de kunst in de kerk. Ook ontwierp hij diverse kapellen in de kerk en de graftombes voor de familie Medici.

Santa Maria Novella

Als je met de trein aankomt in Florence, is dit de eerste kerk die je ziet. Als je van fresco’s houdt, mag je deze kerk niet overslaan. Want hier tref je misschien wel de mooiste van Florence aan. Zo is de Drie-Eenheid van Masaccio een meesterwerk van portretkunst. Ook de Groene Kruisgang en de fresco’s in de kapel van de Spanjaarden zijn prachtig. En bewonder zeker ook de fraaie glas-in-loodramen in de Santa Maria Novella.

De mooiste paleizen van Florence

Vooral de bankiers lieten fraaie paleizen bouwen. Deze springen er uit:

Palazzo Vecchio

Het Palazzo Vecchio is vanaf de opening in 1322 onafgebroken het stadhuis geweest. Hoog boven het paleis torent de fraaie klokkentoren uit. Bijzonder aan het paleis is dat het uiterlijk na de bouw nooit is gewijzigd. Het interieur werd wel flink onder handen genomen in 1540 in opdracht van de Medici’s. En dat zorgde ervoor dat er prachtige kunstschatten in het paleis kwamen. Veel fresco’s, beelden, kapelletjes versierden vanaf dat moment de verschillende ruimtes. Een deel van het paleis is opengesteld voor het publiek.

Palazzo Vecchio

Palazzo Medici-Riccardi

Palazzo Medici-Riccardi is een stadspaleis van de Medici familie. Zij gebruikten het als woonhuis. Het paleis dateert uit 1444. Het twee verdiepingen hoge paleis ligt rond een binnenplaats. Hier valt gelijk de hoge zuilengalerij met beelden op. Het paleis heeft een eigen kapel. Ook hier zie je prachtige fresco’s. Zo is de Optocht van de drie Koningen erg fraai. Op de eerste verdieping is de zaal Luca Giordano een waar pronkstuk. Gelukkig kunnen we hier allemaal van genieten: het paleis is opengesteld voor het publiek.

Palazzo Pitti

Luca Pitti was bankier in Florence. Hij deed er alles aan om zijn concurrent, de familie Medici te overtroeven. Daarom bouwde hij het Palazzo Pitti. Dit moest groter en indrukwekkender worden dan de bouwwerken van de Medici’s. Na zijn dood konden de erfgenamen van Pitti de bouwkosten niet meer betalen. De Medici’s sloegen hun slag en kochten het Palazzo Pitti voor een prikkie. Het hart van het paleis is de Galleria Palatina. Hier hangen tal van Italiaanse meesterwerken. Vergeet ook zeker niet de prachtige Boboli tuinen achter het paleis te bezoeken. Een heerlijk rustpunt in de drukke stad.

Bijzondere musea in Florence

Met zoveel kunstschatten zal het je niet verwonderen dat Florence toonaangevende musea heeft.

Uffizi museum

Dit is een van ‘s werelds beroemdste musea. Hier kun je wel een dag doorbrengen als je van de prachtige kunst uit de renaissance houdt. Ooit was dit een paleis. Later werd het gebruikt om de kunstschatten van de machtige Medici familie tentoon te stellen. Daarom is het een eldorado voor de kunstliefhebber. Van alle beroemde Italiaanse kunstenaars zie je hier hun meesterwerken. Maar ook kunst van Vlaamse en Hollandse meesters hangen hier. Vergeet bij het bewonderen van alle topstukken uit de collectie ook niet naar boven te kijken. De plafonds hebben namelijk fantastische fresco’s. We hebben een aparte blog aan het Uffizi Museum gewijd met alle tips voor je bezoek. 

Museo dell’Opera del Duomo

Aan de achterzijde van de Dom ligt het Museo dell’Opera del Duomo. Je ontdekt er alles over de geschiedenis van de wereldberoemde kerk. Ook is er een tentoonstelling van het gereedschap dat men gebruikte bij de bouw in de 12e eeuw. Prachtige beelden, die vroeger in de nissen van de kerk stonden, staan nu opgesteld in een van de zalen. De originele deuren van het Baptisterium staan ook in het museum. Deze deuren kwamen in 1401 in de doopkapel, om te vieren dat Florence bevrijd was van de pest. Op de panelen staan indrukwekkende bijbelse taferelen.

Galleria dell’Accademia

Bijna iedereen kent wel het wereldberoemde beeld “David” van Michelangelo. Dit beeld is het pronkstuk van dit museum. Maar je vindt er nog veel meer prachtige werken van deze kunstenaar. Daarnaast heeft het museum een imposante collectie van schilderwerken van bekende Florentijnse kunstenaars. Enkele kunstenaars, waaronder Vasari, richtten de Galleria dell’Accademia op in 1563. Zij onderwezen studenten in tekenen, schilderen en beeldhouwen. Hiermee is het de eerste kunstacademie van Europa. Twee eeuwen later werd een enorme kunstcollectie ondergebracht in de academie. Die moest dienen als inspiratiebron voor de studenten.

Andere bezienswaardigheden in Florence

Maar naast deze hoogtepunten heeft Florence nog veel meer bezienswaardigheden.

Ponte Vecchio

Dit is de oudste en meest indrukwekkende brug over de Arno. De brug dateert uit 1345. De bedrijvigheid op de brug is eeuwen oud. Vroeger huisden hier de smederijen, looiers en slagers. Nu zijn de talloze winkeltjes op de brug het domein van juweliers en edelsmeden. Boven de winkels loopt een geheime gang, de Corridoio Vasariano. Hij verbindt het Palazzo Vecchio met het Palazzo Pitti.

Piazza della Signoria

Dit plein was eeuwenlang het politieke centrum van Florence. Nu is het plein een geliefde plek voor de inwoners om te flaneren. Op het plein staan talloze beelden uit de geschiedenis van de stad. Vooral de Loggia dei Lanzi is erg fraai met de beelden van de keizers. Aan dit plein ligt ook het al genoemde Palazzo Vecchio.

Piazzale Michelangelo

Dit plein staat vol met kopieën van beelden van Michelangelo. Maar dat is niet de enige reden waarom je dit plein moet bezoeken. Vanaf hier heb je namelijk een magnifiek 360 graden panorama op de stad. Alle bezienswaardigheden zie je liggen, tegen een achtergrond van de Toscaanse heuvels. Het uitzicht is altijd prachtig, maar zeker bij zonsondergang.

Mercato Central

Deze overdekte hal herbergt de drukste markt van de stad. Nog steeds doen de inwoners van Florence hier hun inkopen. De markt bestaat uit twee verdiepingen. Op de begane grond koop je de lekkerste lokale specialiteiten zoals kazen, hammen, salami en olijfolie. Op de bovenste verdieping staan de fruit- en groentehandelaren en bloemisten. In de eettentjes en wijnbars doe je je tegoed aan al dat lekkers.

Wandelend langs de culturele hoogtepunten van Florence

Het historisch centrum van Florence is compact. Daarom is het ideaal om de stad lopend te verkennen. Haal hiervoor bij de VVV een gratis stadsplattegrond. Daarnaast heeft de VVV ook diverse thematische wandelingen beschikbaar.

Culturele hoogtepunten van Florence per fiets verkennen

Fietsend langs alle bezienswaardigheden. Onderweg genieten van het straatleven. En overal uitleg krijgen van een deskundige gids. Met een fietstour door Florence leer je de stad echt goed kennen. Ideaal aan het begin van je stedentrip! Daarna ken je de weg in de stad.

Lees meer over de twee belangrijkste bezienswaardigheden in Florence

Dom van Florence, toonbeeld van pracht en praal

Dom van Florence, toonbeeld van pracht en praal

Florence is de geboorteplaats van de Italiaanse Renaissance. De stad herbergt enkele van 's werelds meest indrukwekkende architecturale en culturele schatten. Zoals de Dom van Florence, die schittert als een icoon van middeleeuwse pracht en vernuft....

Het Uffizi Museum: culturele hoogtepunt van Florence

Het Uffizi Museum: culturele hoogtepunt van Florence

Florence bezoeken en het Uffizi Museum overslaan, dat mag eigenlijk niet. Want het Uffizi Museum is het culturele hoogtepunt van Florence. Terwijl de stad al zoveel prachtige bezienswaardigheden heeft. Waarom hoort dit museum op ieders bucketlist te...

Praktische info voor je bezoek aan Florence

Hoe kom ik in Florence?

Florence ligt in het noorden van Toscane. Met de auto is het 1360 km rijden vanaf Utrecht, ruim 14 uur reistijd als alles meezit. Met de trein doe je er een uurtje langer over. Maar je reist dan wel comfortabel en milieuvriendelijk. Het treinstation ligt vlakbij alle bezienswaardigheden. Vliegen kan ook, maar zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Florence heeft een vliegveld dat ongeveer 6 kilometer van het centrum ligt.

Wat is de beste reistijd voor Florence?

De beste reistijd zijn de maanden mei en juni, of september en oktober. Probeer niet in juli en augustus te gaan. De stad is overvol en de hitte maakt het drukkend benauwd.

Hoeveel dagen heb ik nodig om Florence te zien?

Eigenlijk is een dag te weinig voor een bezoek aan Florence. Als je alle hoogtepunten goed wilt bekijken heb je minimaal twee, maar liefst drie dagen nodig. Alleen al in het Uffizi museum kun je wel een dag doorbrengen.

Waar kan ik lekker eten en drinken in Florence?

Bij een bezoek aan Florence hoef je je hier niet druk om te maken. Hoewel, het grote aanbod leidt misschien tot keuzestress. Met deze opties heb je gegarandeerd een heerlijke avond:

  • La Beppa Fioraia. Een restaurant waar locals graag komen. Dineren in een oude bloemenkas.
  • Ristorante e Vineria Gastone. Ook hier zie je geen toeristen. Fantastisch eten in een leuke ambiance.
  • Il Santo Bevitore. Wat buiten het centrum aan de overkant van de rivier. Prima eten, heerlijke wijnen en goede bediening.

 

En vergeet ook zeker niet om een hapje of een drankje te doen in de Mercato Central!

Waar kan ik overnachten in Florence?

Florence heeft een ongelofelijk groot aanbod van accommodaties. Variërend van B&B’s, appartementen, boutique hotels tot zeer luxe onderkomens. Met deze keuze slaap je gegarandeerd goed:

Speciale tours in Florence

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.