Hoogtepunten van San Gimignano, de stad met de torens

Hoogtepunten van San Gimignano, de stad met de torens

Home » Italië » Hoogtepunten van San Gimignano, de stad met de torens

In Toscane, tussen Florence en Siena, ligt het prachtige stadje San Gimignano. De stad is beroemd vanwege de vele torens die je al van ver ziet. Niet voor niets staat San Gimignano op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnen de stadsmuren tref je een romantisch, middeleeuws centrum aan met veel hoogtepunten. We leiden je langs de hoogtepunten van San Gimignano. Maar allereerst vertellen we wat over de ontstaansgeschiedenis van de torens in de stad.

Geschiedenis San Gimignano

San Gimignano ligt fraai op een heuvel. Al in de oudheid lag daarop een kleine Etruskische nederzetting. In de 10e eeuw werd het huidige San Gimignano een echte stad. Door zijn ligging aan de belangrijkste pelgrimsroute naar Rome, werd de stad steeds welvarender.

De vele adellijke families in de stad bouwden allemaal een toren. Hier woonden en werkten zij. Rond de 14e eeuw stonden er in de stad maar liefst 72 torens te pronken. Hiervan zijn er nu nog 14 over. Tussen die families bestond grote rivaliteit. Prestige en eerzucht zorgde ervoor dat de ene toren nog hoger werd dan de andere.

Door het verleggen van de pelgrimsroute en een grote pestepidemie raakte de stad in verval. Gelukkig is het middeleeuwse karakter van San Gimignano goed bewaard gebleven. Daarom is de stad nu een belangrijke toeristische trekpleister in Toscane.

Hoogtepunten van San Gimignano

De stad is niet groot, je loopt zo van de ene kant naar de andere. Toch zijn de hoogtepunten van San Gimignano talrijk. Maar misschien is wel het leukste het slenteren door de nauwe straatjes en steegjes. Boven je hangt de kleurige was te drogen aan de waslijnen. Je vergaapt je ondertussen aan de prachtige huizen en monumenten. Zo waan je je echt in de middeleeuwen als je door het historische centrum van San Gimignano struint.

Torre Grossa

Dit is het letterlijke hoogtepunt van San Gimignano. De Torre Grossa is met een hoogte van 54 meter de hoogste toren van de stad. En je kunt hem ook nog eens beklimmen. Doe dat zeker. Want vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht op de stad. Zo kijk je uit op de leuke pleinen, het fraaie stratenpatroon en de andere torens. Daarnaast heb je een ongeëvenaard panorama op de wijde omgeving.

Piazza della Cisterna

Dit plein is het kloppend hart van de historische stad. Het is genoemd naar de beroemde fontein die het plein domineert. Op de trappen van de fontein zitten veel mensen in het zonnetje, velen likkend aan een lekker ijsje dat ze net hebben gekocht. Aan weerszijden van het plein staan de mooiste gebouwen. Zoals diverse paleizen, de Torre del Diavolo en de “tweelingtorens”. Deze twee torens van een adellijke familie waren eerst hoger, tegen de zin van het gemeentebestuur. De familie heeft ze daarom “een koppie kleiner” moeten maken.

Gelato Dondoli

Italianen zijn meesters in het maken van het lekkerste ijs. In San Gimignano is de ijssalon van Sergio Dondoli de plek om te genieten van een heerlijke gelato. Hij wint regelmatig prijzen met zijn ijscreaties. Zo was hij de eerste die Prosecco toevoegde aan zijn ijs. En natuurlijk ook de Vernaccia, de bekende witte wijn uit de streek. Maar de ijssalon heeft nog veel meer bijzondere smaken. Het is allemaal tongstrelend lekker. Je hebt tijd genoeg om na te denken welke smaken je wilt kiezen. Want de wachtrij is op ieder moment van de dag lang.

Vernaccia di San Gimignano experience

Wijnliefhebbers kennen wellicht de Vernaccia di San Gimignano wel. Het is een van de beroemdste Italiaanse witte wijnen. Eigenlijk mag je de stad pas verlaten als je de Vernaccia di San Gimignano experience hebt bezocht. Op een prachtige plek aan de rand van de stad geniet je van een bijzondere wijnproeverij. De lokale wijncoöperatie heeft ook een wijnroute uitgezet: de Strade del Vino Vernaccia di San Gimignano. Zo kom je langs de mooiste wijnboerderijen in de streek.

Kathedraal Santa Maria Assunta

Aan de buitenkant oogt deze kerk niet zo bijzonder. Het is een sober gebouw uit de 12e eeuw. Maar eenmaal binnen verwonder je over de enorme hoeveelheid en verscheidenheid aan fresco’s. Het zijn allemaal scènes uit de bijbel. De beroemdste fresco is “de Schepping” van Bartolo di Fredi.

Palazzo del Popolo

Dit paleis heeft de eerste openbare loggia van Toscane. De overdekte balkongalerij dateert uit 1347. Het paleis zelf is gebouwd in 1288. Nu geeft het onderdak aan het mooie Museo Civico. Je treft er kunstwerken van de schilderscholen uit Siena en Florence. Maar het meest bijzonder zijn de vele fresco’s en de wapenschilden van de burgemeesters van de stad.

San Gimignano 1300

Dit is een klein en grappig museum. Je ziet er een miniatuur reconstructie van de stad in de hoogtijdagen in de 14e eeuw. Alle vroegere 72 torenhuizen hebben er een plaats gekregen in de maquette. Na een bezoek aan dit museum ontdek je de grote gelijkenis van de huidige stad met die van eeuwen terug. Behalve dat er natuurlijk minder torens te zien zijn.

Piazza del Duomo

De Piazza del Duomo was in de middeleeuwen het centrum van het religieuze en politieke leven van de stad. Het Palazzo del Podesta uit 1239 domineert het plein.Het was de residentie van de burgemeester. De toren Rognosa is 51 meter hoog. Aan het plein ligt ook de Kathedraal Santa Maria Assunta

Sant’Agostino kerk

Deze kerk heeft een eenvoudige gevel. Die contrasteert sterk met het rijke rococo interieur. De kerk toont talloze fresco’s gewijd aan het leven van de heilige Augustinus. Rechts van de ingang van de kerk is de Kapel van San Bartolo. Daarin staat een prachtig marmeren altaar uit 1495.

De omgeving van San Gimignano

San Gimignano ligt mooi centraal. Dat betekent dat je vanuit de stad gemakkelijk in andere mooie plaatsen in Toscane komt. Dit zijn de leukste uitjes in de omgeving:

Siena

Wat ons betreft is Siena de mooiste stad van Toscane. De concurrentie is groot met zoveel prachtige plaatsen in de regio. Maar de hoogtepunten van Siena zijn zo talrijk, dat de stad echt deze eretitel verdient. Dit zijn de hoogtepunten van Siena.

Florence

Volgens ons vind je nergens ter wereld een stad met zoveel kunstschatten per vierkante kilometer. De culturele hoogtepunten van Florence zijn namelijk bijzonder talrijk. In onze blog over Florence lees je meer over alle bezienswaardigheden.

Andere steden in Toscane bezoeken

Wil je nog meer plaatsen bezoeken in de regio? Dit vinden wij de tien mooiste plaatsen van Toscane.

Roadtrip door het mooiste deel van Toscane

Toscane is beroemd vanwege de prachtige landschappen van slingerende weggetjes met cipressen, wijngaarden, zonnebloemen en heuvels. De kans op deze landschappen is het grootst ten zuiden van San Gimignano.

Maak daarom een roadtrip naar de meest gefotografeerde kapel van Toscane, de Capella della Madonna di Vitaleta. Iets verderop ligt het lieflijke Bagno Vignoni. Onderweg zie je de meest prachtige panorama’s. Trek daar een dag voor uit. Zo kun je op je gemak de mooiste plekjes ontdekken. In nog onontdekte, slaperige dorpjes geniet je van een lekkere cappuccino of een tintelend glas witte wijn. Dat is het goede leven, oftewel la Dolce Vita!

Alle tips voor je bezoek aan de hoogtepunten van San Gimignano

Hoe kom ik in San Gimignano?

San Gimignano ligt in het hart van Toscane, op 1400 kilometer vanaf Utrecht. Met de auto doe je er zonder oponthoud bijna 15 uur over. Met de trein is omslachtig. Je moet veel overstappen. Daarnaast moet je enkele trajecten per bus afleggen. Vliegen is dan een betere optie. Vanaf Schiphol vlieg je naar Florence. Met een huurauto verken je vervolgens Toscane.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan San Gimignano

Vermijd bij voorkeur het hoogseizoen, zeker de maanden juli en augustus. Vele bussen met toeristen bezoeken dagelijks de stad. Want San Gimignano is een van de meest populaire uitjes in Toscane. Daarnaast is het er warm. Bezoek daarom in het voor- of najaar de stad. Wij waren er de derde week van september. Toen was het gezellig druk, maar niet overvol.

Kan ik de auto gemakkelijk parkeren bij San Gimignano?

De stad is autovrij. Je moet je auto parkeren buiten de stadsmuren op een van de betaalde parkeerplaatsen. Bij aankomst staan deze goed aangegeven. Probeer zo dicht mogelijk bij de stadsmuur te parkeren. Vanaf de parkeerplaats loop je in enkele minuten naar het centrum. In het hoogseizoen zijn de parkeerplekken snel allemaal bezet. Pak dan zeker het eerste plaatsje dat je ziet. Wil je weten of er nog plekken vrij zijn? Deze website geeft een realtime overzicht!

Waar kan ik het beste eten en drinken in San Gimignano?

Lekker eten, dat is geen probleem in San Gimignano. Eigenlijk zou je wel elke dag in de stad willen lunchen of dineren, zo veel goede restaurants zijn er. Met een keuze uit deze vijf heb je ongetwijfeld een perfecte culinaire belevenis.

 

Fuoriluogo. Dineren op hoog niveau in een gezellige ambiance. En waar zoek je zelf, samen met de sommelier, een fles wijn uit in de wijnkelder?
Cum Quibus. Hier wordt op topniveau gekookt. Niet voor niets beloond met een ster, ondanks de eenvoudige maar sfeervolle inrichting.
Le Chicche Toscane - Spizzicheria. Een beperkte kaart, maar wat een lekkere gerechten serveert dit kleine restaurant.
Il Ceppo Toscano. Vooral voor vleesliefhebbers het walhalla. De steak tartaar en biefstuk zijn de toppers, net als de geweldige mozzarella.
Enoteca Gustavo Mescita Vini. Niet alleen geniet je van perfecte wijnen, maar ook heerlijke bruschette en antipasti.

Wat zijn goede hotels in San Gimignano?

Als je toch in het hoogseizoen naar San Gimignano gaat, kun je er het beste overnachten. Aan het einde van de middag zijn de meeste dagjesmensen naar huis. Je hebt dan de stad voor je alleen. In de vroege ochtend geniet je van de serene rust die in de stad hangt, voordat de grote drukte weer losbarst. Dit is het aanbod van accommodaties in San Gimignano.

 

Deze overnachtingsplekken zijn zeer geliefd bij gasten:

  • Palazzo Mari. Prachtige accommodatie op geweldige plek in het centrum. Smaakvol en met zorg ingericht. De gastvrouw Simone is erg behulpzaam.
  • La Torre Nomipesciolini. Een prachtig appartement midden in het historische centrum. Mooi uitzicht vanuit de ruime kamers.
  • Bel Soggiorno. Gelegen op een heuvel heb je fantastisch uitzicht op de omgeving. Mooie kamers en een uitstekend restaurant.

 

Een andere mogelijkheid is overnachten op een agriturismo, net buiten de stad. Dit zijn drie perfecte keuzes:

  • Agriturismo Il Segreto di Pietrafitta. Idyllischer wordt het niet. Wat een landschap zie je vanuit je kamer. Inclusief tuin met zwembad. Een feest om er te mogen verblijven.
  • Locanda dei Logi. Een werkelijk schitterende kamer met oog voor alle details. Gelegen op een fantastische plek. Men verbouwt eigen wijnen op het landgoed.
  • Agriturismo Macinatico. Prachtig gelegen op een Toscaanse heuvel. Uitzicht op San Gimignano. La dolce vita optima forma!