De bezienswaardigheden van Pisa in Toscane

De bezienswaardigheden van Pisa in Toscane

Home » Italië » De bezienswaardigheden van Pisa in Toscane

Iedereen die de naam Pisa hoort, denkt gelijk aan de scheve toren. Het is ook dé toeristische attractie van de stad. Meer dan een miljoen toeristen komen er jaarlijks op af. Veel daarvan doen alleen een korte tussenstop bij de toren. Even een bijzondere foto maken en weer door op weg naar de volgende bestemming. Daarmee doen ze Pisa en zichzelf tekort. Want in de Toscaanse stad kun je genieten van meer hoogtepunten. Dit zijn de bezienswaardigheden van Pisa die je zeker niet mag overslaan.

De bezienswaardigheden van Pisa

Gedurende een groot deel van de middeleeuwen was Pisa een dominante stad in het Middellandse Zeegebied. De handel met Spanje en Noord-Afrika zorgde voor veel welvaart. De belangrijkste bezienswaardigheden van Pisa herinneren aan die gouden tijden. Maar ook in wetenschappelijk opzicht had Pisa veel te betekenen. De beroemdste inwoner was Galileo Galilei. Deze beroemde natuurkundige, sterrenkundige, astronoom en wiskundige heeft veel belangrijke ontdekkingen gedaan. Dit zijn de bezienswaardigheden van Pisa die je zeker wilt bezoeken:

Piazza dei Miracoli

Dit is het beroemdste plein van de stad. En op het plein liggen vier van de belangrijkste bezienswaardigheden van Pisa dicht bij elkaar. Sinds 1987 staat het plein op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het plein, ook wel Piazza del Duomo genoemd, ligt aan de noordkant van het oude centrum. Op het plein vind je dicht bij elkaar:

Dom

De Dom, of de Duomo Santa Maria Assunta, vormt het hart van het plein. In 1064 begon de bouw van dit prachtige gebouw. Het is een van de mooiste bouwwerken van Toscane. De fraaie voorgevel bestaat uit vier lagen en is samengesteld uit zuilenrijen en arcaden. In een van de façaden is de graftombe van de architect Buscheto verwerkt. Binnen is het bijzondere cassetteplafond opvallend. Het bevat het wapenschild van de beroemde familie Medici. Bewonder vooral ook de afbeeldingen op de weelderig gedecoreerde preekstoel. Natuurlijk heeft de kerk prachtige fresco’s, net als bijzondere mozaïeken.

Toren van Pisa

De toren was bedoeld als de klokkentoren (Campanile) van de naastgelegen Dom. In 1173 begon men met de bouw van de toren. De ondergrond was echter erg moerassig. Daarom begon de toren al te hellen voordat de derde verdieping klaar was. Ondanks die problemen ging men door met de bouw. Uiteindelijk is de toren zo’n 56 meter hoog met 8 verdiepingen geworden.

In de loop der eeuwen is de toren steeds meer uit het lood komen te staan. De laatste reddingsoperatie in 2008 heeft ervoor gezorgd dat de helling wat is verkleind. Men heeft zelfs overwogen om de toren weer volledig recht te zetten. De VVV vond dat geen goed plan: het toerisme naar Pisa zou in dat geval instorten. Nu is het gelukkig weer mogelijk om de toren te beklimmen. Tijdens de corona pandemie was dit niet toegestaan.

Baptisterium

Achter de Dom staat het ronde Baptisterium, de doopkapel van de Dom. Opvallend is de grootte van de kapel. Het is zelfs de allergrootste van het hele land. In 1152 begon men met de bouw in romaanse stijl. Door geldgebrek lag de bouw echter jarenlang stil. Toen er weer voldoende financiële middelen waren, ging men verder in een gotische bouwstijl.

Aan de buitenkant vallen de talrijke versierselen op. Bij de ingang is het levensverhaal van Johannes de Doper afgebeeld. Binnen het Baptisterium vallen de immense afmetingen pas echt goed op. Verder is het interieur erg eenvoudig zonder enige vorm van decoratie. Alleen de marmeren kansel vormt daarop een uitzondering met veel reliëfs. Ook het achthoekige doopvont in de kapel is fraai. Let ook op de geweldige akoestiek in de ruimte.

Camposanto

In de noordelijke hoek van het Piazza dei Miracoli ligt Camposanto, het Heilige Veld. Dit is een ommuurde kloosterbegraafplaats. Het verhaal gaat dat het Camposanto is gebouwd op grond afkomstig van de berg Golgotha. Dit is de berg waar Jezus is gekruisigd. Tijdens de tweede kruistocht zou een bisschop een scheepslading grond van die plek naar Pisa hebben gebracht.

Het Camposanto bevatte ooit een grote verzameling Romeinse beelden en sarcofagen, daar zijn er nu nog minder dan 100 van over. Fresco’s versierden alle muren van de begraafplaats. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de meeste door brandbommen zwaar beschadigd. Gelukkig is men jaren bezig geweest met het herstel. Zo kun je nu alweer een goed beeld krijgen van het meest beroemde fresco “De Triomf van de Dood”.

Botanische tuin Orto Botanico

Ben je de drukte van alle toeristen in de stad zat? Wijk dan uit naar de botanische tuin. Het is een groen rustpunt in de hectiek van Pisa. Naast veel bijzondere planten en bloemen tref je er fraaie kruidentuinen en vijvers aan. Ook huist er een natuurhistorisch museum in de tuin.

Al in 1544 opende de tuin haar poorten. Hiermee is het de oudste botanische tuin ter wereld. Ten tijde van de opening lag de tuin aan de rivier de Arno. Zo’n vijftig jaar later verplaatste men de tuin naar de huidige locatie.

Piazza dei Cavalieri

Net als iedere Italiaanse stad heeft Pisa vele pleinen. De ene is groot en imposant, de andere is klein en intiem. Een van de pleinen die je zeker niet mag vergeten is Piazza dei Cavalieri, het Plein van de Ridders. In de middeleeuwen was dit plein het centrum van de stad. Hier zetelden de bestuurders.

Rondom het plein staan prachtige gebouwen. Vooral het Palazzo dell’Orologio is fraai. Misschien nog wel mooier is het Palazzo dei Cavalieri. De architect en kunstenaar Vasari ontwierp dit gebouw met de opvallende zwart-witte gevel in de 16e eeuw. Tot slot is de kerk Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri een blikvanger.

Genieten van het echte Pisaanse leven

Genieten van de sfeer in een minder toeristisch deel van de stad. Dat kun je het beste doen in de oudste wijk van de stad, Sant’Antonio. De rivier de Arno is de noordelijke begrenzing van de wijk. Flaneer net als de Pisanen langs de rivier. Drink een espresso bij een van de vele bars. Koop een heerlijk Italiaans ijsje en neem plaats op een bankje aan de oever van de rivier. Geniet van de smaken, maar ook van het uitzicht en het leven langs de rivier.

Langs de rivier staat de bijzondere wit marmeren kerk Santa Maria della Spina, net als het klooster Sant‘Antonio. Beide zijn een bezoek zeer de moeite waard en erg fotogeniek. En als je bij het klooster bent, vergeet dan niet om de muurschildering Tuttomondo van Keith Haring te bekijken. Je vindt hem aan het Piazza V. Emanuele II. Tegenover het kunstwerk is een café met veel werken van Keith Haring.

Dit is een wandelroute langs de mooiste plekjes van de wijk Sant’Antonio.

Het erfgoed van Galileo Galilei en andere wetenschappers

Galileo Galilei was de beroemdste inwoner van Pisa. Hij heeft in de 16e eeuw een belangrijke bijdrage geleverd aan de wetenschap op tal van terreinen. Zo was hij een vooraanstaand sterrenkundige. Hij was niet de ontdekker van de telescoop, zoals velen denken. Maar hij verbeterde het instrument wel sterk. Daarmee kon hij de manen van Jupiter ontdekken.

Hij was ook degene die bewijs aandroeg voor het feit dat de zon het middelpunt van het universum is en niet de aarde. Dat leverde hem problemen op met de Paus. Hij werd daarom veroordeeld tot huisarrest. Pas in 1992 werd hij gerehabiliteerd. Ook ontwikkelde hij de pendule klok. De slinger waarmee hij deze ontdekking deed, hangt nog steeds in de Dom van Pisa. Op de toren van Pisa deed hij diverse experimenten om te bepalen hoe snel iets naar beneden kan vallen.

Maar Galileo Galilei was niet de enige wetenschapper van de stad. Al eeuwen daarvoor, in de 12e en 13e eeuw, was Pisa het centrum van de wetenschap. Tal van belangrijke geleerden waren betrokken bij verschillende uitvindingen. Deze wandelroute laat je bijzondere plekken uit het leven van Galileo Galilei zien. Ook de andere wetenschappers uit vroeger tijden komen aan bod.

Wandelroutes langs bezienswaardigheden van Pisa

Wat is er leuker dan een thematische wandelroute te maken die je langs de bezienswaardigheden van Pisa voert? De VVV van de stad heeft diverse van dit soort wandelroutes uitgezet. Afhankelijk van je interesse ontdek je bijzondere plekken in de stad die aansluiten op het thema. Op deze website vind je ze allemaal. Klik op het tabblad “itinerary” en de wandelingen verschijnen vervolgens. Klik je daarna op een wandeling, dan krijg je uitgebreide informatie. Bij iedere route is een kaartje en een beschrijving van de bezienswaardigheden vermeld.

Fietsen langs de bezienswaardigheden van Pisa

Een andere leuke manier om al het moois van de stad te ontdekken is per fiets. Met een Nederlandse gids wordt zo’n tour nog interessanter. Je hoort bijzondere anekdotes over de geschiedenis van de stad. En natuurlijk bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden van Pisa. Baja Bikes organiseert deze fietstochten al jaren naar volle tevredenheid van de deelnemers. Wij maken er graag en vaak gebruik van. Iedere keer leren we een stad op deze manier echt goed kennen.

Antwoorden op je praktische vragen over Pisa

Hoe kom ik in Pisa?
  • Auto: de afstand is zo’n 1325 km vanaf Utrecht. Je doet er bijna 14 uur als je geen geen oponthoud hebt.
  • Trein: een treinreis naar Pisa duurt vanaf Utrecht gemiddeld 16,5 uur. Je reist lekker relaxed, comfortabel en vooral ook milieuvriendelijk.
  • Vliegen: vanaf Amsterdam vlieg je in zo’n 2 uur naar de luchthaven van Pisa, Galileo Galilei. Van daaruit reis je met de Pisa Mover, een onbemande minimetro, in een paar minuutjes naar het centrum.
  • Wil je de omgeving van Pisa en Toscane verder verkennen? Via Sunny Cars regel je snel een huurauto. Alles is inclusief, je komt achteraf niet voor verrassingen te staan.
Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Pisa?

De beste reistijd is in de maanden mei en juni, of september en oktober. Probeer niet in juli of augustus te gaan. De hitte maakt het drukkend benauwd. Ook zijn er dan veel meer toeristen.

Waar kan ik mijn auto parkeren in Pisa?

Rond het centrum zijn diverse betaalde parkeerterreinen. Een goedkope manier is parkeren bij een van de twee parkeerplaatsen langs de route van de Pisa Mover. Deze parkeerterreinen heten Parking Aurelia en Parking Goletta. De onbemande minimetro Pisa Mover rijdt in slechts enkele minuten naar het centrum. Parkeren voor maximaal 18 uur en twee retourtickets met de metro kost slechts een paar euro.

Waar kan ik lekker eten in Pisa?
Wat zijn de leukste overnachtingsplekken in Pisa?
  • Rinascimento Bed & Breakfast. Een prachtig B&B in hartje centrum. Voortreffelijke gastheren.
  • Palazzo Feroci - Residenza d'epoca. Mooie ruime kamer in een stijlvol gebouw in het centrum. Goed ontbijt.
  • The Rif - Boutique Hotel. Een prachtig pand met grote tuin. Dichtbij de toren van Pisa.
  • Hotel Pisa Tower. Ongeveer naast de beroemde toren staat dit hotel. De kamers op de bovenste verdieping zijn het mooist.

 

Dit is het complete aanbod van alle accommodatie in Pisa.