Natuur en cultuur bij Bolzano in Zuid-Tirol

Natuur en cultuur bij Bolzano in Zuid-Tirol

Home » Italië » Natuur en cultuur bij Bolzano in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol in het noorden van Italië, heeft veel te bieden. Denk aan bergwandelen, skiën en fietsen in een schitterend landschap. Daarnaast zijn er indrukwekkende kastelen, weelderige tuinen en mooie dorpjes en steden. Wij verkennen de regio Bolzano vanuit een verblijf op de boerderij aangesloten bij Roter Hahn. We richten ons op het gebied van Bolzano tot Merano. Graag nemen we je mee in een omgeving die verrassend veel te bieden heeft.

Zuid-Tirol

Zuid-Tirol, een Oostenrijks stukje Italië

Het is voor Nederlanders misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming, Duitsers zijn er echter dol op. Komt het door de 300 zonnedagen, de mooie omgeving of het feit dat je er met de Duitse taal overal terecht kan? Voor ons is de kennismaking met dit deel van Italië een aangename verrassing. Met zoveel fruitbomen ontstaat het beeld van de Betuwe van Italië. Of Oostenrijk, want daartoe behoorde dit deel van Italië oorsponkelijk.

De Tweede Wereldoorlog zorgde voor een ‘stuivertje wisselen’ voor de inwoners van dit gebied. De taal bleef, evenals de bergen die al jaren worden bebouwd met appels en druiven. Een mix van Oostenrijk en Italië is dan ook wat je hier aantreft. Een aantal van de activiteiten in dit gebied willen we graag onder de aandacht brengen. Denk aan musea, wandelingen en niet te vergeten wintersport. In alle jaargetijden is het hier goed vertoeven.

fruitteelt in Zuid-Tirol

Wandelen langs de Waalwegen

Intensieve landbouw in een gebied waar het niet veel regent vraagt om slim watermanagement. Het water dat van de bergen komt wordt in dit gebied met irrigatiekanaaltjes geleid naar de landbouwgronden. Deze kanaaltjes vragen om onderhoud. Daarom zijn er paden aangelegd langs deze waterwegen. Zie hier de oorsprong van meer dan 80 kilometer wandelplezier voor iedereen. De paden verlopen zonder grote hoogteverschillen. Reden waarom je jong en oud tegenkomt op deze routes. De paden lopen een goede honderd meter boven de plaatsen in het dal en dit zorgt zo voor prachtige vergezichten. Voordeel is dat je kunt stoppen (en omkeren) waar je wilt.

De Marlinger Waalwege

Vanuit Lana vertrekken twee Waalwegen; de Brandis Waalwege die via een sculpturenroute naar een waterval gaat en de Waalweg naar Marlingen. We starten met de Brandis, waar de nodige sculpturen langs het pad zijn geplaatst. We bereiken de waterval in 20 minuten en dat is niet wat we van een dagje wandelen verwachten. Daarom wagen we een tweede poging op de route naar Marlingen, de Marlinger Waalwege.

Waalweg

We rijden met de auto de Via Ultimo op en parkeren de auto bij een kleine parkeerplek naast de eerste grote haarspeldbocht. Van daaruit wordt de Waalweg reeds aangegeven. Na 15 minuten bereiken we het irrigatiekanaal met daarnaast een pad van een goede meter breed. De zon schijnt en er is weinig wind. Eind maart voelt dit als een zomerse dag. De bloesem van de fruitbomen staat op knappen en de wijnstronken vertonen de eerste groene bladeren. Een unieke dag voor een wandeling, zo denken meer mensen. We zijn hier namelijk beslist niet alleen. Oud en jong loopt tevreden en relaxed op het goed onderhouden pad. We krijgen regelmatig een “Hallo” of “Grüß Gott”. Het water zorgt voor een aangenaam geluid en de uitzichten zijn schitterend.

Marlingen als rustpunt op de Waalweg in Zuid-Tirol

Bij Marlingen verlaten we het pad en dalen af naar het dorpje. In het centrum komen we langs een heerlijk terras waar het goed toeven en eten is. De lokale bakker ‘mein Beck’ heeft een fraaie lunchroom gerealiseerd met heerlijk gebak. Gesterkt door deze onderbreking vangen we de terugtocht aan via dezelfde route. Alternatief was om met de bus terug te gaan naar Lana. Gezien het mooie weer en de andere kijkrichting, kiezen we voor lopen. De hele tocht beslaat zo’n 15 kilometer, in totaal 3,5 uur lopen. Tevreden en voldaan komen we terug bij de auto.

Waalweg

Naamgever van Zuid-Tirol: Schloss Tirol

Aan de plaats Merano grenst het kleine dorpje Tirol. Hier staat een kasteel dat een belangrijke rol speelt in de geschiedenis van Tirol. Rond 1100 wordt hier een kasteel gebouwd dat in de loop der jaren uitbreidingen ondergaat. Na een heftige brand in het jaar 1300 ontstaat er verval. In de jaren daarna wordt de plek weer in ere hersteld. Tegenwoordig is het na restauraties in de 19e en 20e eeuw een imposante burcht met een werkelijk schitterende ligging. In de burcht is het ‘Landesmuseum für Kultur- und Landesgeschichte’ gevestigd. Volgens onze gastvrouw van onze agriturismo is dit een bezienswaardigheid die we niet mogen missen.

Vol goede moed tikken we de bestemming in op onze navigatie. Naarmate we het doel naderen wordt duidelijk dat het niet mogelijk is om met de auto tot aan het slot te rijden. We hadden dit kunnen weten, want op de website van het museum staat dit toch duidelijk aangegeven. Daarom nemen we de bus die aardig in de buurt komt. Vanaf de eindhalte is het nog 20 minuten lopen naar het kasteel.

De wandeling geeft een prachtig uitzicht op het slot. De burcht en het daarin gehuisveste museum is het bezoek meer dan waard. Opmerkelijk is de zaal met daarin tientallen schilderijen waarop de burcht is vastgelegd in de loop der jaren. De unieke ligging is het terugkerende thema. De uitzichten vanuit het kasteel zijn sprookjesachtig mooi. Op de terugweg nemen we een deel van het onder de weg gelegen druk bewandelde Maiser Waalpad. Zo komen we al wandelend en zonder op de bus te hoeven wachten weer terug bij de auto.

Schloss Tirol

Bolzano, sfeervolle hoofdstad van Zuid-Tirol

Driehonderd dagen zon per jaar, maar vandaag regent het. Daarom kiezen we ervoor om Bolzano of Bozen te bezoeken, waar Dick eerder met veel plezier geweest is. We pakken de trein vanuit Lana en arriveren zo soepel in het centrum van deze levendige stad. De sfeer in de stad is prettig. Er wordt genoeglijk gewinkeld, espresso of cappuccino gedronken en er wordt volop gepraat. Dat kan hier in het Italiaans, in het Duits of in het niet te volgen Ladinisch. We beginnen op het Piazza Walther waar we zicht hebben op de prachtige kathedraal, de Dom van Bolzano. Na een korte bezichtiging lopen we door het gezellige centrum richting het Franciscaner klooster.

Hier heerst een serene rust. De kloostergang is voor iedereen vrij toegankelijk. In deze gang zijn de nodige fresco’s te bewonderen. De hit van de stad is echter het archeologisch museum waar de oudst gevonden mens ooit te bezichtigen is. Ötzi, de ijsman, liep 5000 jaar geleden in de bergen waar hij verongelukte. Door de permanente ijslaag waar hij in terechtkwam, is het lichaam goed bewaard gebleven. De foto waarop ze hem uit het ijs haalden heeft me altijd gefascineerd door de intacte staat waarin hij toen was. Rond 2005 zagen we hem voor het eerst in dit museum. Toen kon je gewoon naar binnen op een zomerse dag. Nu staat er een rij van 50 meter voor de ingang en kun je dus beter vooraf reserveren.

Ötzi
Kloostergang

Palazzo Mercantile

We nemen daarom een kijkje in het rustige museum Palazzo Mercantile, een paleis in het centrum gelegen, verscholen tussen de winkelpanden. Vanuit dit achttiende-eeuwse bouwwerk is de handel in de regio lange tijd geregeld en gehandhaafd. In deze periode is er een tentoonstelling te zien met als thema “citrusvruchten uit de regio”.

Het eerste deel van de bezichtiging betreft een imposant gangenstelsel onder de grond. In de verschillende ruimten van het bovenliggende paleis vind je kostbare meubels, schilderijen en het historische handelsarchief van de stad.

De inrichting van de grote zaal is indrukwekkend. Als de levendigheid van de stad je even teveel wordt is dit een prima plek om wat rust te ervaren. Daarna nodigt het centrum uit om winkels te bekijken met opmerkelijk veel bakkerijen. Meer over Bolzano lees je in de uitgebreide blog van Dick over deze stad.

Zaal in Mercantile

Andere activiteiten bij Bolzano in Zuid-Tirol

Merano is een plaats die zeker nog wat meer aandacht verdient tijdens een verblijf in deze regio. Je hebt er in de winter de mogelijkheid om te skiën vanuit Merano 2000. Daarnaast beschikt deze plaats over mooie thermale baden. Ook vind je er de tuinen van Sissi, een prachtig aangelegd stuk tuinarchitectuur bij het slot Trauttmansdorff. Ga je iets buiten deze regio, dan wachten de Dolomieten met onbeperkte wandelmogelijkheden op je.

Natuurlijk is dit geen volledige opsomming. De vele appelboomgaarden geven in het voorjaar een prachtige bloesempracht. Ook kun je de secundaire wegen tussen de verschillende dorpen gebruiken om te fietsen. Daarnaast zullen de bergen in dit gebied een aantrekking op je uitoefenen om deze nader te verkennen. Verder zijn hier de wandelmogelijkheden legio.


Op uitnodiging van Roter Hahn brachten we een bezoek aan deze regio. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Praktische tips voor een bezoek aan regio Bolzano in Zuid-Tirol

Waar ligt Zuid-Tirol?

Zuid-Tirol is het noordelijke deel van Italië dat grenst aan Oostenrijk. In deze blog hebben we ons gericht op de regio van Bolzano of Bozen zoals in het Duits de naam is.

Hoe kun je de regio Bolzano in Zuid-Tirol het beste bereiken?

We reden per auto naar deze regio, via Duitsland (München), Oostenrijk en de Brennerpas. De afstand is rond de 1000 kilometer vanaf het midden van ons land. Bolzano is ook per trein te bereiken via München, reken dan op 16 tot 17 uur reistijd. Sneller gaat het met de nachttrein naar Innsbruck. Ook per vliegtuig is Innsbruck een goede keuze om daarna met de huurauto verder te gaan.

Wat zijn activiteiten die je nog meer kan doen in de regio Bolzano?

De omgeving leent zich goed voor (berg)wandelingen, fietsen en het bezoeken van musea. Daarnaast is het mogelijk om te skiën in Merano. Verder zijn de tuinen van kasteel Trauttmansdorff in Merano een absolute aanrader. Op de website van Zuid-Tirol vind je veel aanvullende informatie en suggesties.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in Zuid-Tirol?

In de regio Bolzano in Zuid-Tirol zijn de plaatsen Bolzano, Lana en Merano goede plekken om te overnachten. Dat kan vanzelfsprekend in hotels of appartementen. Maar in dit agrarisch gebied is overnachten bij een agrarisch bedrijf helemaal een goed idee. De website van Roter Hahn geeft een groot aantal overnachtingsmogelijkheden bij boeren bedrijven. Je kunt hier selecteren op verschillende voorkeuren om je reis te voorzien van activiteiten die je aanspreken.