De vele hoogtepunten van Rome

De vele hoogtepunten van Rome

Home » Italië » De vele hoogtepunten van Rome

Eigenlijk kom je superlatieven te kort om Rome te beschrijven. Wat een geweldige stad met al zijn gezellige pleinen, de mooiste kerken, het grote aantal musea en de fantastische sfeer. Een bezoek van een paar dagen is zeker niet genoeg om alle hoogtepunten van Rome te zien. Daarom hoor je eigenlijk nog minimaal een keer terug te komen. Dat is gemakkelijk te regelen: gooi een muntje in de wereldberoemde Trevifontein en volgens de overlevering kom je zeker nog eenmaal terug in deze fantastische stad.

Fontein in Rome

Een stukje geschiedenis van Rome

Men vermoedt dat Rome omstreeks 750 v.C. is gesticht. De legende vertelt het verhaal van de tweelingbroers Romulus en Remus. Zij dreigden vermoord te worden, maar iemand heeft ze in een rieten mandje in de rivier de Tiber gelegd. Een wolvin zou hen hebben gezoogd. Toen zij besloten een stad te stichten op de heuvels rondom de Tiber, kregen ze ruzie en vermoordde Romulus zijn broer en werd hij de eerste heerser van de stad die naar hem is genoemd. Of deze legende waar is, weet niemand. Maar het verhaal heeft talloze kunstenaars geïnspireerd tot het maken van kunstwerken.

Romeinse tijd

In de Romeinse tijd was Rome het centrum van de wereld. De stad kende een enorme bloeiperiode. Tal van monumentale bouwwerken verfraaiden Rome, dat in de tussentijd meer dan een miljoen inwoners had. Nadat de bloeiperiode van het Romeinse Rijk voorbij was, zo rond de 3e eeuw n.C., daalde de invloed van Rome sterk. De stad raakte in verval en het aantal inwoners nam fors af.

Pauselijke macht

Vanaf die periode hadden de pausen een grote invloed op Rome. Naast Rome bestuurde de paus een groot gebied om Rome heen. Eeuwenlang bleef Rome de hoofdstad van de kerkelijke staat in Midden-Italië. De achtereenvolgende pausen hebben opdracht gegeven tot het bouwen van prachtige religieuze monumenten die de stad nog steeds allure geven. Vooral in de barokke periode probeerden de pausen met talloze kerken, monumenten en fonteinen het katholieke geloof aantrekkelijker te maken dan het protestantisme. De pausen hebben voor vele hoogtepunten van Rome gezorgd.

Sint Pieter basiliek in Rome

De vele hoogtepunten van Rome

Rome is een groot openluchtmuseum waarbij je een reis door de tijd maakt. Je kunt nog veel hoogtepunten uit de Romeinse bloeiperiode zien in de omgeving van het Forum. En om de pracht en praal van het katholieke geloof te zien, is een bezoek aan Vaticaanstad en de Sint-Pieter een must. En overal in Rome vind je tal van beelden, monumenten, paleizen en kerken die uit alle tijden stammen. Tussendoor kun je op een van de vele pleinen heerlijk genieten van “la dolce vita”. Toch maken we een selectie van de echte hoogtepunten van Rome die je zeker niet mag missen.

Forum Romanum, monumenten uit de Romeinse tijd

Het Forum Romanum (Latijn voor Romeins marktplein) was in de bloeiperiode van het Romeinse Rijk het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Ben je geïnteresseerd in deze tijd, dan mag je dit deel van Rome absoluut niet overslaan. In het Forum staan tal van kerken en tempels, historische gebouwen, triomfbogen, zuilen en musea.

Het is zeker de moeite waard om hier een dagdeel voor uit te trekken. De belangrijkste en meest bekende bezienswaardigheid van het Forum is het wereldberoemde Colosseum. Dit grootste amfitheater van het Romeinse Rijk diende voor de inwoners als gratis vermaak. Meer over het Colosseum.

Colosseum overdag

Het Pantheon

Aan de zuidkant van de Piazza della Rotonda ligt het wereldberoemde Pantheon. Het is een magnifiek bouwwerk uit de Romeinse tijd. En daarnaast is het een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen ter wereld. De architecten hebben vooral met de constructie van de geweldige koepel voor die tijd baanbrekende technieken gehanteerd.

Als je het Pantheon nadert, zie je in eerste instantie eigenlijk alleen de rechthoekige zuilengalerij. Pas bij binnenkomst valt je immense koepel van het Pantheon op. Met een hoogte van 43,3 meter is het eeuwenlang de grootste koepel ter wereld geweest. Opvallend is dat de diameter van de koepel exact gelijk is aan de hoogte.

Het licht in de koepel komt door het gat bovenin, de zogenaamde oculus. Deze opening lijkt op het eerste gezicht niet groot. Toch heeft de oculus een diameter van bijna 9 meter. Tijdens regenachtige dagen komt er dus regenwater in de koepel. De vloer is daarin licht gebogen om het regenwater af te voeren.

De koepel is de belangrijkste attractie van het Pantheon. In de koepel staat ook de graftombe van de kunstenaar Rafaël. Het Pantheon is nog in verbluffend goede staat. Sinds de 7e eeuw is het gebouw in gebruik als kerk. Omdat het regelmatig grondig wordt onderhouden, kunnen we nu nog steeds genieten van dit prachtige tempelgebouw uit de Romeinse tijd.

Pantheon in Rome

Capitolijnse musea

In de wijk Capitool vind je aan weerszijden van het Piazza del Campidoglio twee wereldberoemde musea: dit zijn de Capitolijnse musea. Met een ticket kun je beide musea bezoeken. In het Palazzo Nuovo kun je een immense collectie klassieke beelden bewonderen. Het Palazzo Nuovo is het eerste openbare museum ter wereld. Sinds 1734 kunnen bezoekers hier genieten van de vele beelden.

In het tegenovergelegen Palazzo dei Conservatori kun je onder meer het beroemde beeld van de wolvin die de tweelingbroers Romulus en Remus zoogt, aanschouwen. Naast veel beelden kun je in dit museum ook veel schilderijen bewonderen. Het museum was vroeger de zetel van het stadsbestuur van Rome. Tegenwoordig vinden in dit gebouw nog steeds diverse officiële bijeenkomsten plaats.

Na een bezoek aan de Capitolijnse musea is het absoluut aan te raden om nog wat verder door de wijk Capitool te lopen. Vanuit Piazza Venezia heb je een perfect uitzicht op het imposante wit marmeren monument voor Victor Emmanuel, de eerste koning van Italië. Loop via de “Cordonata”, een majestueuze trap, naar het al genoemde Piazza del Campidoglio. Zowel de trap als dit plein zijn ontworpen door Michelangelo.

Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea

Rome herbergt de kleinste onafhankelijke staat ter wereld: Vaticaanstad. De Paus is het staatshoofd van deze ministaat. Zijn officiële residentie is het Apostolisch Paleis. Vaticaanstad staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Of je nu katholiek bent of protestant, gelovig of niet, een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea mag eenvoudigweg niet ontbreken tijdens je stedentrip naar Rome.

De imposante koepel van de Sint-Pietersbasiliek is al van ver te herkennen. Via het prachtige, symmetrische Sint-Pietersplein loop je richting de beroemdste kerk ter wereld. Tot 1989 was dit ook de grootste basiliek ter wereld. Maar toen verrees er een exacte kopie van de Sint-Pieter in de hoofdstad van Ivoorkust. Die schijnt net een fractie groter te zijn.

Bij de Sint Pieter liggen de Vaticaanse Musea. In de voormalige pauselijke paleizen ligt een van de grootste en belangrijkste kunstcollecties ter wereld. In de loop der eeuwen hebben de pausen een enorme hoeveelheid kunst aangekocht of veroverd die hier tentoongesteld ligt. Daarnaast zijn de weelderig gedecoreerde ruimtes in de musea al een attractie op zich. Het bezoek aan de Sint Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea is een van de absolute hoogtepunten van Rome. Meer informatie over de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea.

Sint Pieter van de voorzijde

Slenteren door de leukste wijken van Rome

Ieder deel van Rome heeft zijn eigen charme, sfeer en karakter. Dat maakt de stad zo bijzonder vinden wij. Wij hebben in de keren dat we Rome hebben bezocht vooral genoten van de volgende wijken:

Trastevere

Trastevere betekent “aan de overkant van de Tiber”. Het is van origine een pure Italiaanse volkswijk. De inwoners vinden dat zij in het echte Rome wonen. Hoewel de wijk in de laatste jaren wel wat is veranderd, kun je hier genieten van alledaagse taferelen op straat en op de balkons van de donker oranje gepleisterde huizen: vrouwen die de was ophangen, hun kinderen roepen op het plein of lekker met elkaar staan te kletsen, hangend over de balkonrand. In de vele trattoria’s kun je smullen van heerlijk bereide Italiaanse gerechten. En door de wirwar van nauwe straatjes vind je de ene leuke winkel na de andere. Op zondag kun je genieten van een heel bijzondere vlooienmarkt, waar echt alles te koop is. In onze speciale blog over Trastevere lees je over alle hoogtepunten in de wijk.

Trastevere in Rome

Testaccio

Hebben de toeristen inmiddels de schoonheid van Trastevere ontdekt, in de oude volkswijk Testaccio is dit nog niet het geval. In de Romeinse tijd bevond zich in dit deel van Rome een binnenhaven. Men bracht hier vooral kruiken met Spaanse olijfolie aan land. In de haven werd de olie overgegoten in vaten. De geleegde kruiken gooide men vervolgens kapot. Zo is de schervenberg ontstaan. Deze berg is nu nog steeds te bezoeken (Monte Testaccio).

Vroeger waren in deze wijk veel slachthuizen gevestigd. Deze zijn nu omgetoverd in moderne bars en restaurants. Een beroemd restaurant in Testaccio is Il Checchino dal 1887. Zeker de wijnkelder van het restaurant is een bezichtiging waard. Een andere culinaire hotspot in de wijk is Salumeria Volpetti. Hier kun je de meest heerlijke Italiaanse delicatessen kopen en proeven. De mooiste hammen, salami en kazen doen het water uit je mond lopen.

Joodse wijk

De Joodse wijk in Rome is niet heel groot. Wanneer je wandelt vanuit Campo de’ Fiori naar het Forum Romanum loopt, passeer je de Joodse wijk. De reclameborden met koosjere gerechten geven aan dat je goed zit. De Joden woonden eerst vooral in Trastevere. Paus Paulus IV heeft ze verplaatst naar dit deel van de stad. Hij voerde een streng regime om de Joden zoveel mogelijk te laten bekeren tot het katholicisme. Zo kwamen er in de Joodse wijk opvallend veel nieuwe katholieke kerken.

Het Palazzo Mattei di Giove is een prachtig gebouw met een heerlijke binnenplaats. Deze is versierd met talloze bustes, plaquettes en andere fragmenten uit de oudheid. Echt bijzonder om een kijkje te nemen op deze binnenplaats, de toegang is gratis. Op het naastgelegen plein, Piazza Mattei, is een bijzondere fontein te bewonderen. Dat is de Fontana delle Tartarughe (“schildpadfontein”).

Monti

Deze wijk was vroeger berucht als de hoerenbuurt van Rome. Tegenwoordig is het de hipste wijk van de stad. Veel kunstenaars wonen in dit gebied. Je vindt er tal van leuke boetieks, hippe vintagewinkels en galeries. Op zaterdag en zondag is er een grote vintage markt, genaamd Mercato Mondi. Ben je op zoek naar iets hips en modieus, dan is Monti jouw wijk. In de avonduren is Monti een belangrijk uitgaansgebied voor de locals.

De mooiste pleinen, hoogtepunten van Rome

Rome is bezaaid met de ontzettend pleinen en pleintjes. Wij vinden het kijken op een plein naar de mensen en de drukte een van de leukste dingen van een bezoek aan Rome. Deze pleinen mag je zeker niet overslaan als je in Rome bent:

Piazza Campo de’ Fiori

Vroeger werden op dit plein heel veel executies uitgevoerd. Het grote beeld midden op het plein is een beroemde Italiaanse filosoof, die hier op de brandstapel eindigde. Nu is het een vredig plein met een levendige markt. Veel groente en fruit, vlees en vis is hier te koop. Daarnaast vind je er veel winkeltjes met de lekkerste delicatessen. Als je wilt genieten van de markt op dit plein, moet je in de ochtend Campo de’ Fiori bezoeken. Op zondag is er geen markt.

Campo de Fiori in Rome

Piazza Navona

Ooit stond hier het grote stadion van keizer Domitianus. Maar liefst 30.000 toeschouwers bezochten hier de atletiekwedstrijden die in oude tijden werden georganiseerd. Nu is het een van de mooiste barokke pleinen van de stad. Je kunt er veel mooie fonteinen bewonderen, zoals de beroemde Fontana dei Quattro Fiumi. Als je gebruik maakt van de terrassen op het plein voor een hapje en een drankje, moet je niet schrikken van de rekening. De prijzen op dit plein zijn namelijk erg hoog.

Piazza di Spagna

Dit plein is voor miljoenen toeristen uit de hele wereld de plek in Rome om te bezoeken. het is voor de Romeinen de plek om met elkaar af te spreken. Het plein heeft de vorm van een vlinderdas. Vanuit de Piazza di Spagna lopen de wereldberoemde Spaanse Trappen. Zeker in de lente is het een mooi plaatje, als de vele azalea’s in bloei staan. Aan het einde van de trappen staat de fraaie kerk Trinita dei Monti. Voor de mooiste designwinkels loop je vanuit het Piazza di Spagna de chique winkelstraat Via Condotti in.

Piazza di Santa Maria

In de wijk Trastevere vind je dit gezellige plein. Zeker in de avonduren is het hier goed toeven. De wijk heeft een intieme sfeer. Wil je genieten van het authentieke Rome, dan kun je het plein het beste bezoeken vroeg in de ochtend. En op het plein kun je een van de leukste kerken van Rome bezoeken. Lees hierover meer in de aparte pagina over Trastevere.

Spaanse trappen in Rome

Een wandeling door het Rome van Bernini

De beroemde kunstenaar en architect Gian Lorenzo Bernini heeft een grote stempel gedrukt op het fraaie Rome. Als de speciale bouwmeester van vier verschillende pausen staan veel ontwerpen van gebouwen op zijn naam. Hij is onder andere betrokken geweest bij het ontwerp van de Sint-Pietersbasiliek. Het ontwerp van het gelijknamige plein is geheel van zijn hand. Tal van beelden en fonteinen luisteren Rome op. WIj hebben een wandeling gemaakt die langs tal van hoogtepunten van Bernini voert. Er zijn op internet tal van routes te vinden. Die van ons kwam uit de Capitool Reisgids van Rome.

Een fietstour langs alle hoogtepunten van Rome

Als we een stad bezoeken, maken we graag op de eerste ochtend een fietstocht met gids. Het is voor ons een ideale manier om ons te oriënteren. Daarnaast steken we van de gids veel leuke weetjes op over de stad. Later als we een aantal attracties op eigen gelegenheid gaan bezoeken, weten we de weg en hebben we al heel wat voorkennis. Dat verrijkt ons bezoek enorm. Waar mogelijk boeken we de fietstour altijd bij Baja Bikes. De Nederlandstalige gids woont in Rome en weet ontzettend veel te vertellen over de stad. Daarnaast is het ook gezellig om samen met een gids de stad te verkennen. Je ziet in zo’n drie uur zeker de belangrijkste hoogtepunten van Rome.

Wasgoed in Rome

Plattegrond van Rome met de hoogtepunten van de oude stad

Alle informatie voor je bezoek aan de hoogtepunten van Rome

Hoe kom ik in Rome?

Vanuit Nederland vlieg je in zo’n twee uur naar Rome toe. De meeste maatschappijen maken gebruik van het vliegveld Fiumicino. Met een snelle treinverbinding, de Leonardo Express, ben je vanaf de luchthaven in een half uur op Station Termini, het grootste treinstation van Rome.

Hoe verplaats ik me in Rome?

De beste manier om de stad te ontdekken is wandelend of met de fiets. Maar de afstanden in het centrum zijn best wel groot. Daarom kun je gebruikmaken van de metro. Met twee lijnen is het netwerk niet erg uitgebreid, maar het scheelt wel veel lopen. Daarnaast rijden er veel bussen. Je kunt een openbaar vervoerkaart kopen voor 1, 2 of 3 dagen. Deze is geldig in zowel bus als metro.

Wat is de beste reistijd om de hoogtepunten van Rome te zien?

Rome kun je het beste bezoeken in het voorjaar of najaar. In die periode is het weer prima. Houd er wel rekening mee dat rond Pasen Rome overspoeld wordt door pelgrims die het beroemde “Urbi et Orbi” op het Sint-Pietersplein willen meemaken. De zegen van de paus op het balkon trekt zeer veel belangstellenden uit de hele wereld.

 

Vermijd de zomermaanden juli en augustus. Het is dan veel te warm om Rome te bezoeken. Daarnaast ontvluchten de Romeinen in de maand augustus massaal de stad om de verkoeling aan zee op te zoeken. Veel restaurants en winkels zijn daarom gesloten in die periode.

Hoeveel dagen heb ik nodig om de hoogtepunten van Rome te zien?

Rome kent zoveel hoogtepunten, dat je je prima een week kunt vermaken. Maar dat zal voor de meesten niet mogelijk zijn. Trek voor je bezoek minimaal 3, maar liefst 4 dagen uit. Dan heb je ruim de tijd om de vele bezienswaardigheden te bezoeken.

Is Rome een leuke stad?

Nee, Rome is een fantastische stad met veel hoogtepunten en een geweldige sfeer. Je ervaart op de vele intieme pleinen “la dolce vita” optimaal. De stad kent zoveel bezienswaardigheden, dat een tweedaags bezoek te kort is om volop te genieten van Rome. Absolute hoogtepunten zijn de Sint-Pietersbasiliek met de Vaticaanse musea, het Forum Romanum met het wereldberoemde Colosseum, het Pantheon en de wijk Trastevere.

Wat zijn de absolute hoogtepunten van Rome?

De stad kent zo veel prachtige bezienswaardigheden, dat het lastig is om een selectie te maken. Maar je mag zeker de Sint-Pietersbasiliek met de Vaticaanse musea niet overslaan. Daarnaast is het Forum Romanum met het wereldberoemde Colosseum een bezoek meer dan waard. Ook het Pantheon hoort op je lijstje te staan, net als de gezellige wijk Trastevere. Verder zijn de Capitolijnse musea voor de kunstliefhebber een eldorado. Tot slot geniet je op de vele gezellige pleinen van het goede leven.

Hoe vermijd ik de wachtrijen bij de hoogtepunten van Rome?

Het zal je niet verbazen dat er veel belangstelling is voor de bezienswaardigheden van Rome. Lange wachtrijen zijn dan heel gebruikelijk voor de topattracties. Je kunt het je jezelf gemakkelijk maken door een stadspas aan te schaffen. Hiermee hoef je niet een ticket te kopen. Daarnaast bestaat vaak de mogelijkheid tot een “skip the line”-toegang.

 

Er zijn diverse soorten passen te koop. Wij hebben zelf gebruik gemaakt van de Roma Pass. Daarmee kun je 48 of 72 uur enkele musea gratis bezoeken. Bij de overige musea krijg je korting. En: je maakt gratis gebruik van het openbaar vervoer. Het transport van de luchthaven naar het centrum van de stad is niet inclusief bij deze pas.

 

Voor diverse attracties kun je vooraf online een ticket kopen. Dat bespaart tijd bij de kassa. Daarnaast krijg je voorrang om binnen te komen. Dit is een compleet overzicht van de mogelijkheden voor tours en tickets in Rome. Onderaan deze pagina hebben we de belangrijkste ook vermeld.

Waar kan ik lekker eten in Rome?

Italianen houden van lekker eten, dus in Rome hoef je je daar geen zorgen om te maken. De keuze is zo groot dat het lastig is om een selectie te maken. Probeer zoveel mogelijk de “tourist traps” te vermijden in de stad. Zo zijn de prijzen op de terrassen rond Piazza Navona hoog, terwijl de kwaliteit niet geweldig is. Op de kleinere pleinen tref je regelmatig een Osteria of Trattoria aan. Als daar veel locals aanschuiven, weet je dat je goed zit. Om toch een paar suggesties te doen, vermelden we enkele gelegenheden waar de inwoners van Rome graag komen:

 

Waar kan ik goed overnachten in Rome?

In Rome zijn heel veel hotels, pensions en appartementen te huur. Wij verbleven met veel plezier in hotel Amalfi. Dit hotel ligt op loopafstand van het Termini treinstation in een rustige, veilige buurt. Prima kamer met een goed ontbijt.

 

Andere goede keuzes zijn:

 

Bekijk het complete overzicht van alle accommodaties in Rome.

 

Kies bij voorkeur niet een hotel in de straten direct bij het Termini treinstation. Hier kan het in de avonduren minder veilig zijn. Let sowieso goed op je spullen als je vanaf Termini in de avonduren naar je hotel loopt.

Bekijk ook onze blogs over de onderstaande bezienswaardigheden in Rome

Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Het absolute hoogtepunt van je stedentrip Rome is een bezoek aan de immense Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Het centrum van het Rooms-Katholieke geloof toont een pracht en praal die ongekend is. In de Vaticaanse musea maak je kennis met...

Het Colosseum, iconisch amfitheater van Rome

Het Colosseum, iconisch amfitheater van Rome

Voor veel bezoekers van Rome is het Colosseum de belangrijkste bezienswaardigheid die ze zeker willen bezoeken. Het imposante bouwwerk was het grootste amfitheater van het Romeinse rijk. Zeker 60.000 toeschouwers genoten hier van de...

Trastevere, de allerleukste wijk van Rome

Trastevere, de allerleukste wijk van Rome

Trastevere is wat ons betreft de allerleukste wijk van Rome. Hier proef je de authentieke Italiaanse sfeer van vroeger op de straten en de pleinen. Daarnaast heeft de wijk veel aantrekkelijke hoogtepunten. En aan het einde van de dag is het een...

Citypass en tickets voor topattracties in Rome

Boek hier je citypass en tickets bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.