Agriturismo Roter Hahn in Zuid-Tirol

Agriturismo Roter Hahn in Zuid-Tirol

Home » Italië » Agriturismo Roter Hahn in Zuid-Tirol

Zuid-Tirol in het noorden van Italië is een omgeving die bij uitstek geschikt is voor een actieve vakantie. De bergen en het landschap nodigen meteen uit tot bewegen. Als vertrekpunt voor activiteiten heeft Roter Hahn een uitgebreide keuze aan accommodaties bij boerenbedrijven. Het concept gaat verder dan ‘verblijven op een boerderij’. Als je hiervoor kiest, ervaar je een interessante verkenning van de streek en zijn bewoners. Met deze verwachting gaan we op pad richting onze verblijfplaats. Wat we uiteindelijk van ons verblijf op de boerderijen vonden, lees je in deze blog.

Zuid-Tirol

Aankomst in Zuid-Tirol met de auto

Als we via de Brennerpas met de auto Italië binnenkomen sneeuwt het. De temperatuur is rond het vriespunt bij de start van de kilometerslange afdaling richting Bolzano. Hoe meer we deze stad in Zuid-Tirol naderen, hoe meer blauwe lucht we zien. We passeren de afslag naar wintersportparadijs Val Gardena. De temperatuur gaat in een half uur tijd naar boven de 10 graden. Bij Bolzano aangekomen nemen we de afslag richting Merano.

Lana als fruitteeltdorp in de streek Bolzano

Een paar kilometer voor deze plaats ligt Lana, een oudere, grotere gemeente in het Etschtal. Weliswaar met een dorps karakter. Deze regio is de grootste appelproducent van Europa. Het is dan ook geen toeval dat we hier logeren op het landgoed van een appelboer. Een kleinschalig complex van enkele appartementen midden tussen de fruitbomen is het vertrekpunt voor ons verblijf in Zuid-Tirol.

Appelboomgaard

De unieke sfeer van agriturismo

Een dag voor aankomst krijgen we bericht vanuit de accommodatie. ‘We verwachten jullie op de afgesproken tijd, maar als je eerder bent, bel even’. En inderdaad we zijn vroeger dan verwacht in Lana en besluiten eerst te lunchen. Waar we net nog in de sneeuw reden, zitten we nu heerlijk in het zonnetje op het terras. We checken waar we naartoe moeten, dan blijkt dat we op slechts 100 meter van onze accommodatie zitten.

We melden ons bij de eigenaar en fruitboer Elmar Nock, die ons vervolgens meeneemt naar het keurig ingerichte appartement. Als we een plekje zoeken in de tuin komt echtgenote Annemarie net terug van kruiden zoeken in de bergen. Ook Elmar komt erbij om ons uitgebreid te informeren over wat er allemaal te doen is in de regio. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en voordat we het weten hebben we de week volgepland. Deze persoonlijke betrokkenheid is misschien wel het grootste verschil met grotere organisaties. Trots op de plek en de omgeving waar men gasten graag in laat delen.

naambordje

Waarom Roter Hahn?

De toename van vakantieverblijven maakt het lastig om het verschil tussen alle accommodaties te herkennen. Waarin onderscheiden ze zich van elkaar? Het concept van Roter Hahn is dat het gaat om verblijf op een echt boerenbedrijf. Er wordt daar geproduceerd, hetzij via fruitbouw, wijnbouw of door het houden van vee. Het bedrijf is de hoofdactiviteit en daarnaast doet men aan verhuur van appartementen of huisjes. Met maximaal zes accommodaties is de verhuur niet grootschalig van opzet.

De haan staat symbool voor het agrarische, want ieder bedrijf heeft wel kippen en een haan. De kleur rood staat voor trots op de producten en het bedrijf. Inmiddels zijn er meer dan 1600 accommodaties aangesloten bij dit keurmerk. De kwaliteit wordt weergegeven in aantal bloemetjes. Hoe meer bloemetjes hoe uitgebreider de faciliteiten. Naast accommodaties op de boerderij gebruikt men dit predicaat ook om de producten van de boerderij te promoten. Bijvoorbeeld door boerderijwinkels met kwaliteitsproducten. Op deze manier brengt de rode haan het werk van de boer onder de aandacht en werkt men aan verbetering van de marktpositie van de aangesloten boeren.

Ontbijt bij Roter Hahn

Eten op de agriturismo’s van Roter Hahn

‘s Ochtends verrast gastvrouw Annemarie ons met een heerlijk ontbijt. Verse broodjes, vleeswaren en kaas, vers fruit, zelfgemaakte jam en honing zijn vast onderdeel van dit ritueel. De verschillende soorten jams zijn huisgemaakt, net als de vruchtensappen die deel uitmaken van deze verwennerij. Met regelmaat vraagt Annemarie of alles wel voldoende is. Dat kunnen we alleen maar beamen.

Keuken

Tijdens een bezoek rond lunchtijd aan een Roter Hahn-accommodatie wat hoger in de bergen boven Merano, ervaren we een keuken in vol bedrijf. Vooral de knoedels zijn hier van ongekende kwaliteit. Deze typische Oostenrijkse specialiteit wordt gemaakt van broodddeeg, ei, melk en een toevoeging van spek of kaas. Op deze boerderij gaat het om wijnbouw en dat nemen we direct even mee tijdens de lunch. We eten salade van het blad van paardenbloemen vermengd met aardappel. Bijzonder smakelijk en weer iets geleerd over de eetbaarheid van iets dat wij als onkruid zien. De eetzaal is een bezienswaardigheid op zich door de manier waarop alles met hout is vormgegeven. Het mooie van agriturismo is het werken met de producten uit de eigen onderneming en de streek. Het voelt allemaal erg puur en gezond.

Uitleg

Zuid-Tirol als centrum van de appelbouw

Zoals gezegd staat het bedrijf waar wij verblijven in het teken van appels. Tijdens een rondleiding op het bedrijf wordt het proces van aanplant tot oogsten toegelicht. Appels worden doormidden gesneden om te laten zien wanneer een appel goed of minder goed gelukt is. De methode van -laagstam- kweken is eind jaren zestig vanuit (jawel) Nederland naar Italië gehaald. Duidelijk wordt dat een appelboer eigenlijk nooit achterover kan leunen. Het is een intensief en nauwgezet proces waarbij het weer van grote invloed is.

Het enthousiasme waarmee onze jonge fruitboer over zijn producten vertelt treft ons vooral tijdens de rondleiding. Tot slot neemt hij ons mee naar een nieuw stukje aanplant voor druiven. Hiermee maakt men sinds kort ook wijn op de boerderij. We sluiten af met het proeven van deze wijn in een gerestaureerde kelder onder het huis. De verkoop van wijn staat bij dit bedrijf nog in de kinderschoenen. Appelsap en aanverwante producten liggen ook hier bij het winkeltje in de receptie. In de gangen hangen foto’s waaruit blijkt dat degene die de rondgang geeft alweer de derde generatie appelboer is uit deze familie.

Vettererhof

Aanvullende activiteiten van Roter Hahn

Het concept van Roter Hahn gaat verder dan overnachten. Tal van activiteiten kunnen worden ondernomen om te genieten van het leven op de boerderij. Denk aan kookscholen, paardrijden, bezoek aan de veestallen of je laten verwennen in een wellness. Een aparte tak vormen de winkels waar producten van de boerderij worden verkocht. Het gaat hier om eerlijke producten geproduceerd met dat wat de boer verbouwt of kweekt.

Ook is er een klein aantal ambachtslieden dat valt onder het predicaat ‘handcraft’. In Lana brengen we een bezoek aan Karl Heinz Windegger. ’s Ochtends verzorgt hij zijn appelbomen, dat noemt hij het werk. In de middag trekt hij zich terug in de ruimte voor houtbewerking. Dat noemt hij liefde. Met veel aandacht voor de eigenschappen van het hout maakt hij de mooiste schalen en gebruiksvoorwerpen. Zijn ogen twinkelen tijdens het vertellen over dit ambacht. Een bezoek aan zijn winkel aan huis is zo een leuk en leerzaam uitje.

Houtbewerking

Voor een actieve vakantie in Zuid-Tirol waarbij je kennis maakt met de plaatselijke bevolking en het leven op een boerenbedrijf, is Roter Hahn een aantrekkelijke mogelijkheid. De kwaliteitscriteria zorgen voor een goed onderkomen met betrokken eigenaren. Deze laten je graag kennismaken met hun werk, producten en omgeving. Hierdoor leer je Zuid-Tirol op een directe manier ontdekken en wordt de beleving intenser dan vanuit een meer algemene verblijfplaats. Lees onze aparte blog over de omgeving voor een oriëntatie op de activiteiten in de regio Bolzano in Zuid-Tirol.

Op uitnodiging van Roter Hahn brachten we een bezoek aan deze regio. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.

Praktische informatie voor een verblijf bij Roter Hahn in Zuid-Tirol

Waar ligt Zuid-Tirol?

Zuid-Tirol is het noordelijkste deel van Italië dat grenst aan Oostenrijk. In deze blog hebben we ons gericht op de regio van Bolzano, of Bozen zoals in het Duits de naam is.

Hoe kun je de regio Bolzano/Bozen het beste bereiken?

We reden per auto naar deze regio, via Duitsland (München), Oostenrijk en de Brennerpas. De afstand is rond de 1000 kilometer.

 

Bolzano is ook per trein te bereiken via München. Reken dan op 16 tot 17 uur reistijd. Of neem de (nacht)trein naar Innsbruck. Neem in München of Innsbruck een huurauto.

 

Met het vliegtuig is Innsbruck een goede keuze. Daarna ga je verder met een huurauto.

Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in de regio Bolzano?

De omgeving leent zich goed voor (berg)wandelingen, fietsen en het bezoeken van musea. Daarnaast is het mogelijk om te skiën in Murano 2000. Voor meer info zie onze blog over Zuid-Tirol/Bolzano.

Waarom is het een goed idee om via Roter Hahn je overnachtingen te regelen?

Via het concept van Rother Hahn krijgt je verblijf een extra dimensie door kennismaking met een bedrijf (of de bedrijven) waar je verblijft. Het is tevens een kwaliteitskeurmerk waardoor je weet dat de plekken gecontroleerd zijn op faciliteiten en gastvrijheid. Tijdens het verblijf ontvingen wij een kaart waarmee we gratis konden reizen met het openbaar vervoer (bus en trein) en de meeste musea in de buurt gratis konden bezoeken.

Is het een goed idee om tijdens je verblijf via Roter Hahn het ontbijt bij te boeken?

Onze ervaring op dit gebied is bijzonder positief. Denk aan verse broodjes met lokale producten zoals zelfgemaakte jam en honing (veelal ook van de eigen boerderij), vers fruit, vleeswaren en kaas. Daarnaast kregen we de vraag naar wat we zelf graag wilden gebruiken tijdens het ontbijt. De gastvrouw zorgde voor dagelijkse afwisseling.

Hoe kun je boekingen maken vanuit je eigen interesses en voorkeuren?

De website van Roter Hahn biedt een groot aantal overnachtingsmogelijkheden, waarbij je kunt selecteren op verschillende voorkeuren. Zie voor meer info: www.roterhahn.nl.

Wat zijn knoedels en hoe kom ik aan een recept?

Knoedels, ook bekend als "knödel" in het Duits, zijn een soort dumplings die je veel ziet in de Centraal- en Oost-Europese keuken. Ze zijn meestal gemaakt van aardappelen, bloem of broodkruimels, en kunnen zowel hartig als zoet zijn. Knoedels worden geserveerd als bijgerecht, vaak bij vlees of stoofpot, of als hoofdgerecht met een vulling zoals fruit of vlees. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Het specifieke recept en bereidingswijze verschillen doorgaans per regio. Hier vind je een recept voor knoedels in Zuid-Tirol.