De hoogtepunten van Siena, de mooiste stad van Toscane

De hoogtepunten van Siena, de mooiste stad van Toscane

Home » Italië » De hoogtepunten van Siena, de mooiste stad van Toscane

Wat ons betreft is Siena de mooiste stad van Toscane. De concurrentie is groot met zoveel prachtige plaatsen in de regio. Maar de hoogtepunten van Siena zijn zo talrijk, dat de stad echt deze eretitel verdient. De grandeur die Siena in de middeleeuwen had, bewonder je hier nog steeds in alle straten, pleinen en kerken. Met de typische Italiaanse sfeer die de stad heeft, mag je Siena niet overslaan als je Italië bezoekt. Want niet voor niets staat de historische binnenstad op de Werelderfgoederenlijst van UNESCO. We nemen je mee naar de hoogtepunten van Siena.

Geschiedenis van Siena

De Etrusken stichtten voor onze jaartelling een kleine nederzetting op de plaats waar nu Siena ligt. In de Romeinse tijd was de stad nog steeds niet groot en belangrijk. De bloeiperiode kwam pas in de middeleeuwen. Siena concurreerde op allerlei terreinen met het naburige Florence. Op artistiek gebied probeerde men Florence te overtreffen. Hier plukken wij nog steeds de vruchten van, want deze wedijver heeft geleid tot de mooiste monumenten die wonderwel bewaard zijn gebleven.

In 1348 brak de pest uit in Siena. De gevolgen voor de stad waren desastreus. Velen stierven aan de “zwarte dood” en de stad raakte in verval. De welvaart van de middeleeuwen is nooit meer teruggekomen.

Siena bestaat van oudsher uit 17 wijken, de zogenaamde contrade. Elke wijk heeft zijn eigen vlag en kerk. De wereldberoemde paardenrace Palio op het Piazza del Campo, toont die verbeten strijd tussen de wijken in volle glorie. Meer hierover lees je in onze blog over de Palio van Siena.

De absolute hoogtepunten van Siena die je niet mag missen

De middeleeuwse stad heeft met een van de mooiste pleinen ter wereld en de magistrale kathedraal, twee trekpleisters van formaat. Maar daarnaast vind je nog veel meer in en rond de nauwe straatjes. Dit zijn volgens ons de hoogtepunten van Siena die je bij je bezoek niet mag overslaan:

Piazza del Campo

Dit is een van de mooiste pleinen van Italië. Sommigen noemen de “Campo” zelfs een van de mooiste ter wereld. Dat durven we niet te zeggen, maar een bezoek aan de Piazza is zeker een van de hoogtepunten van Siena.

De beste manier om het plein in volle glorie te zien, is om via een van de smalle doorgangen van de hoofdstraat van Siena de trappen naar beneden te nemen. Dan valt ook goed de prachtige, schelpvormige omvang van het plein op.

Rondom het plein staan de mooiste gebouwen uit de middeleeuwen. Op het plein staat de beroemde fontein Fonte Gaia. Daaromheen liggen gezellige terrassen. Een prima plek om een lekkere cappuccino te nemen of te lunchen, maar wel aan de prijs. De beroemde blikvangers Palazzo Pubblico en Torre del Mangia aan het plein beschrijven we hierna nog apart.

Meer korte reizen en stedentrips maken als goed voornemen

Palazzo Pubblico

Als je de trappen vanuit de hoofdstraat naar het plein neemt, valt dit gebouw met de ranke toren ernaast direct op. Nog steeds is dit gebouw uit de 14e eeuw het stadhuis. Gelukkig kun je het stadhuis in, want het herbergt het fantastische Museo Civico. Hier vind je een schitterend en uitgebreid overzicht van de meesterwerken van de Siënese schilderkunst. Het museum toont de grandeur van Siena in de middeleeuwen op zijn best.

Torre del Mangia

Direct naast het Palazzo Pubblico staat de Torre del Mangia. De klokkentoren werd rond 1348 gebouwd. Met zijn ranke vorm is dit het baken van het plein. De toren is zo’n 100 meter hoog. Ongeveer 500 traptreden moet je nemen om boven te komen. Daar wacht een schitterend uitzicht op de stad en de omgeving op je. Helaas was het tijdens de coronatijd niet mogelijk om de toren bezichtigen. Gelukkig zijn er nog andere mogelijkheden om een prachtige blik op Siena en het achterland te hebben. Daarover vertellen we je verder meer.

Duomo

Officieel heet de kerk Duomo Santa Maria. Een bezoek aan dit heiligdom mag niet ontbreken als je Siena bezoekt. Bewonder eerst op het plein de prachtige gevel van de kerk. De gevelversieringen zijn zo talrijk, kunstig en gedetailleerd, dat je hier al lang kunt genieten.

Binnen valt de schitterende marmeren mozaïekvloer op. Prachtige afbeeldingen zie je hier. Vaak is de vloer in september afgedekt om hem te beschermen, gelukkig was dit nu niet het geval. Het gebruik van zwart en wit marmer geeft de kerk een bijzondere sfeer.

Koop zeker een kaartje om niet alleen het interieur van de kerk te bewonderen, maar ook de bijbehorende gebouwen: de schitterende Piccolomini-bibliotheek, het Baptisterium (doopkapel met de doopvont) en het Museo dell’opera del duomo. Naast een imposante collectie van religieuze objecten is dit museum om een andere reden absoluut de moeite waard: via een smalle gang en een steile trap bereik je een uitzichtpunt. Hier heb je een schitterend panorama over de stad en de heuvels nabij Siena. Door coronamaatregelen duurde het erg lang om uiteindelijk het uitzichtpunt te bereiken. Maar die 2 uur wachten vergaten we gelijk toen we boven stonden.

Casa di Santa Caterina

Dit is het huis waar de heilig verklaarde Caterina Benincasa woonde tussen 1347 en 1380. Op jonge leeftijd kreeg zij een visioen, waardoor ze zeer gelovig werd. De rest van haar leven heeft ze volgens de strenge leer van de Dominicanen geleefd. Op één regel maakte ze een uitzondering: ze woonde in haar eigen huis, in plaats van het klooster. Naast haar goede werk voor de zieken, armen en verslaafden was ze politiek actief. Niet alleen in Siena, maar zelfs op het wereldtoneel. In 1461 heeft de Paus haar heilig verklaard. Daarnaast is zij de beschermheilige van Italië en de stad Siena.

Het huis is uitgegroeid tot een bedevaartsoord voor gelovigen. In het huis zie je een aantal mooie kapellen waar ze dagelijks meermalen haar gebeden deed.

Kerk San Domenico

Vlakbij het huis van Santa Catarina staat deze kerk. Van de buitenkant ziet de San Domenico er robuust, sober en eenvoudig uit. Dat komt vooral door het gebruik van de rode bakstenen tijdens de bouw. Van binnen valt op dat het een grote ruimte is. Men noemt dit dan ook een “zaalkerk”. De kerk heeft een Santa Caterinakapel. Hier ligt de schedel van de heilige gelovige Catarina, met aan weerszijden prachtige fresco’s met afbeeldingen uit het leven van Catarina.

Vanuit deze kerk heb je een mooi uitzicht op de Dom van Siena. Maar een nog mooier uitzichtpunt geven we je hierna.

Fortezza Medicea

Wil je de hectiek in de smalle straatjes van Siena even ontvluchten? Bezoek dan dit fort net buiten het centrum. Als je met de auto naar Siena komt, is de kans groot dat je hier in de nabijheid parkeert. Er zijn namelijk diverse grote parkeerplaatsen hier. Maak dan als eerste een uitstapje naar dit fort. Je zult er niet veel toeristen zien. Wel veel inwoners die hier lekker wandelen of joggen. Maar vooral om te genieten van een fantastisch panorama op de stad. Daarom is dit een fijne plek om te komen. Als de zon ondergaat, is het uitzicht nog mooier!

Struinen door de nauwe en steile straatjes

De middeleeuwse sfeer van Siena proef je het beste wanneer je slentert door alle straatjes in de stad. Zeker de straatjes die naar de Piazza del Campo leiden, zijn soms wat nauw en steil. In al die straatjes vind je de leukste winkels en boetieks. En natuurlijk kun je de lekkerste Italiaanse gerechten kopen in die winkels. Probeer zeker eens de zoete koekjes waar Siena om bekend staat. Een ware lekkernij.
Iets ten zuiden van Piazza del Campo vind je Castelvecchio. Dit is het oudste deel van de stad. Kijk als je door de straten loop zeker ook omhoog. Zo kun je aan de vlaggen en andere versierselen zien in welke wijk je loopt. En daarnaast zie je de huisvrouwen behendig in de weer met de ingenieuze waslijnen die ze vanuit hun appartement kunnen bedienen.

Koffiedrinken als een Italiaan

Natuurlijk kun je op een zonovergoten terras op Piazza del Campo een espresso of cappuccino bestellen. Nog leuker is het om dit net als een echte Italiaan te doen: naar binnen lopen bij een van de vele koffietenten en ter plekke bestellen. Vaak hebben ze de mooiste taarten in de vitrine staan. Dus probeer er zeker eentje te proeven.

Staand aan de bar drink je vervolgens de koffie. Je luistert naar de verhitte gesprekken die de Sienezen met elkaar voeren of je bladert wat door de roze sportkrant “Gazzetta dello Sport”. Italiaanser dan dit kun je het niet hebben.

Wist je dat wanneer je zo de koffie bestelt, deze veel goedkoper is dan op het terras? Wij hadden 2 cappuccino’s en twee heerlijke stukken taart voor iets meer dan € 8. Op het terras was dat een stuk duurder geweest. En de ervaring om zo tussen de Italianen te staan, is onvergetelijk.

Nog veel meer hoogtepunten van Siena

Hierboven hebben wij onze persoonlijke keuze van hoogtepunten van Siena vermeld. Maar de stad heeft nog veel meer prachtige bezienswaardigheden te bieden. Museumliefhebbers halen bijvoorbeeld hun hart op in Pinacoteca Nazionale. Dit is een van de belangrijkste musea van het land. Of bezoek het intieme plein Piazza Salimbeni, omgeven door maar liefst drie paleizen. Je kunt je in Siena zeker wel twee dagen vermaken als je alle bezienswaardigheden goed wilt bekijken.

De hoogtepunten van Siena bezoeken: praktische informatie

Met deze praktische tips geniet je optimaal van de hoogtepunten van Siena:
Hoe kom ik in Siena?

Siena ligt in het zuidelijke deel van Toscane. Vanaf Utrecht is de afstand met de auto net iets meer dan 1400 kilometer. Met de trein bereik je Siena vanuit Utrecht in ongeveer 22 uur. Hierbij moet je diverse keren overstappen. Als je met het vliegtuig wilt, zul je moeten vliegen op Pisa of Florence. Vanaf de luchthaven kun je met de trein verder reizen. Of je kunt een huurauto nemen op het vliegveld, bijvoorbeeld via Sunny Cars.

Hoe kan ik het beste de hoogtepunten van Siena bekijken?

Siena is verrassend klein. In de stad liggen alle bezienswaardigheden dichtbij elkaar. Lopend kun je alle hoogtepunten van Siena gemakkelijk bereiken. Alleen naar het Fort kost het iets meer tijd om er te komen. Wanneer je met de trein naar Siena rijdt, kun je het beste de bus naar het centrum nemen vanaf het treinstation. De bus vertrekt van de terminal bij het treinstation.

Wat is de beste periode voor een stedentrip naar Siena?

De beste reistijd voor Siena is in het voorjaar of najaar. In de warme zomermaanden juli en augustus is het erg druk in de stad. Voor een kennismaking met de wereldberoemde Palio is dit wel de juiste tijd.

Waar kan ik in Siena het beste overnachten?

De stad heeft voldoende accommodatie in allerlei prijsklassen. Dit is het overzicht van alle hotels in Siena. En hoewel je Siena ideaal als dagtrip kunt bezoeken, is een hotelovernachting absoluut aan te raden. Als alle dagjesmensen zijn vertrokken toont de stad zich op zijn mooist.

 

Als je rondom de Palio (op 2 juli en 16 augustus) in Siena wilt zijn, is het zaak om vroegtijdig te reserveren. Houd er rekening mee dat in die dagen de kamers duurder zijn. Sommige hotels zijn meer dan een jaar van tevoren al volgeboekt.

 

Wij sliepen zelf in een prima appartement in Castelfiorentino. Deze plaats ligt centraal in Toscane. Met de trein waren we snel in Siena. Maar ook andere steden in Toscane konden we vanaf die plaats gemakkelijk per trein of auto bereiken. Ons beviel dat erg goed.

Bekijk ook onze blogs over de Dom en de Palio van Siena

De Dom van Siena mag je niet overslaan in die stad

De Dom van Siena mag je niet overslaan in die stad

Siena is voor ons de mooiste stad van Toscane. De sfeer van de middeleeuwen beleef je er nog steeds in alle steile beklinkerde straten, op de prachtige pleinen en de bijzondere kerken. Niet voor niets staat de historische binnenstad van Siena op de...

De Palio is het hoogtepunt van Siena

De Palio is het hoogtepunt van Siena

Tweemaal per jaar vindt op de prachtige Piazza del Campo een bijzonder spektakel plaats. De stadswijken (contrade) van Siena nemen het tegen elkaar op in een paardenrace: de Palio van Siena. De naam dankt de Palio van Siena aan het vaandel (in het...