Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

Home » Oostenrijk » Wandeling naar de Simmering Alm: fenomenale uitzichten

Wat zijn de wandelmogelijkheden in de regio Innsbruck uitgebreid! Het is moeilijk kiezen uit de vele mogelijkheden. Van insiders begrepen we dat de wandeling naar de Simmering Alm een aanrader is. Hiervandaan kijk je uit over het Inntal tot aan Zirl. Daarnaast ligt in de verte het Mieminger Plateau. Klinkt goed, dus die gaan we verwachtingsvol maken.

Met de bus naar onze wandeling naar de Simmering Alm

We kiezen er weer voor om met de bus te reizen vanuit Innsbruck. Het is een wat langere rit dan naar onze wandeling langs de Kalkkögel. Nu zijn we ongeveer een uurtje onderweg naar Obsteig. Hier staat onze gids Reinhard Pühringer al op ons te wachten.

Reinhard is een bijzonder persoon. Hij is berggids, eigenaar van een medisch trainingsbureau dat cursussen alpiene geneeskunde verzorgt, sportwetenschapper en fotomodel. En inderdaad, hij mag er zijn. Die combinatie van werkzaamheden intrigeert ons enorm.

Hij vertelt dat hij een natuurmens is en graag in de bergen vertoeft. Daar kan hij samen met anderen hun fysieke en mentale grenzen ontdekken. Hij vindt het leuk om vast te stellen wat mensen werkelijk drijft in het leven. Hij geeft ze innerlijke kracht door hen de heilzame werking van het zijn in de natuur te ervaren. Daarnaast kan hij hen alles leren over alpiene geneeskunde.

Het leven als fotomodel brengt hem in een totaal andere wereld. Daar is uiterlijk vertoon het enige dat telt. Hij vindt het bijzonder om dat af en toe mee te maken en mensen proberen te begrijpen die alleen voor de buitenkant gaan en niet geïnteresseerd zijn in de binnenkant. Maar na een fotoshoot op een bijzondere locatie is hij weer blij als hij de natuur in kan.

De wandeling naar de Simmering Alm

Het eerste stukje doen we met de auto over de Forstweg. De eerste reeën springen voor de auto uit en duiken het donkere bos in. Verderop zien we diverse eekhoorntjes de bomen in klauteren. Dat belooft wat voor het vervolg van de tocht.

Na klein stukje rijden parkeert Reinhard de auto en zijn we klaar voor vertrek. Hij zegt dat we goed getimed hebben. Het wordt vandaag een zeer warme en zonnige dag. Deze wandeling gaat echter grote stukken over een bospad. Hier lopen we lekker in de schaduw van de hoge bomen. Zo merken we minder van de hitte. Toch is de zonnebrand geen overbodige luxe.

Door het licht glooiende bospad, heerlijk in de schaduw van het sparrenbos, lopen we omhoog. Gelukkig zijn er diverse uitzichtpunten onderweg. Wat blijven de Alpen toch een prachtig wandelgebied, ieder doorkijkje is weer bijzonder. We lopen zonder dat we anderen tegenkomen. Het levert een serene rust op. Met het frisse en heerlijk ruikende groen van het bos voelen we ons helemaal een met de natuur. Het pad is niet moeilijk. Slechts bij een paar korte stukjes is het wat steiler en steniger. Maar die hindernissen nemen we zonder probleem.

Op een groene alpenweide staat een klein kapelletje. Vanaf hier hebben we al een mooi uitzicht op de ons omringende bergen en het dal. “Wacht maar, het wordt nog veel mooier als we op het uitzichtplateau zijn”, horen we van Reinhard.

Uitzichtpunt op de Simmering Alm

Even later komen we aan bij de herberg Simmering Alm. Echt zo’n traditioneel Tirols gasthuis met veel sfeer. De vele bloemen rondom de herberg geven het een kleurig aanzicht. Hier drinken we een kopje koffie op het terras. Daarna wandelen we nog een klein stukje naar het uitzichtpunt. Juist op dat moment schuift er een pluk laaghangende bewolking over. Het geeft het landschap een nog mooiere sfeer dan normaal.

En inderdaad, Reinhard heeft niets teveel gezegd. Het uitzicht over het Inntal en het Mieminger Plateau is fantastisch. In de verte zien we de dorpjes liggen die we vanochtend met de bus zijn gepasseerd. Reinhard wijst op de berg in de verte. Dat is zijn “huisberg”. Als hij de deur van zijn huis achter zich dicht trekt, loopt hij gelijk bij de berg. Met zijn hond trekt hij regelmatig dit gebied in. In de winter voorzien van tourski’s. Wat is het toch fijn als je zo’n prachtige omgeving als je achtertuin hebt.

Wat een lunchplek!

Als we weer terug zijn bij de herberg, zoeken we snel een plaatsje op het terras. Het is hier lekker druk. Ontzettend veel mountainbikers maken vanuit de omgeving een mooie route. Hier is het tijd om hun eigen accu even op te laden. Bijna alle fietsen zijn overigens ook voorzien van een accu. Zo zijn ouderen en gezinnen met jongere kinderen toch in staat om op de fiets te genieten van de prachtige omgeving op de Simmering Alm.

Wij doen ons tegoed aan de overheerlijke lokale specialiteiten van het huis. Vooral de zelfgemaakte Graukäse smaakt ons goed. Deze Tiroolse kaas is een sterk gearomatiseerde, stremsel-vrije zuurkaas met koemelk. Het dankt zijn naam aan de grijze schimmel die meestal op zijn schil groeit. Deze kaas is erg vetarm. Hij ziet er een beetje uit als kleine bloemkoolroosjes. Gelukkig is de smaak anders, want bloemkool is niet mijn favoriete lekkernij.

Weer terug naar het dal

Met een goed gevulde maag is het tijd om weer terug te keren naar het dal. Dat doen we gelukkig niet via hetzelfde pad, ondanks dat dit vast wel weer nieuwe gezichtspunten zou opleveren. We kiezen ervoor om via een ander bospad af te dalen.
Wederom lopen we lekker in de schaduw. Toch verliezen we aardig wat vocht op deze tocht. En afdalen lijkt dan wel gemakkelijker dan bergop lopen, voor onze knieën is de belasting veel groter. Gelukkig helpen onze wandelstokken goed om de druk op de kniegewrichten wat te verlagen.

Na een tijdje lopen naderen we weer de Forstweg. Vanaf hier is het nog een klein stukje verder om weer bij de parkeerplaats te komen. Voldaan laten we ons in de stoelen vallen. We hebben een prachtige wandeling naar de Simmering Alm gemaakt. Het samen met een gids op pad levert niet alleen veel achtergrondinformatie op, het is daarnaast ook gezellig!

Wandeling naar de Simmering Alm: praktische zaken

Hierna vind je alle informatie om de wandeling naar de Simmering Alm te maken:

Bereikbaarheid

Obsteig bereik je met de auto in zo’n 50 minuten vanuit Innsbruck. Wil je met de bus? Neem dan buslijn 4176 naar Nassereith vanaf Hauptbahnhof Innsbruck (platform F). Zelf vonden we het makkelijker om op te stappen bij de halte bij het Landesgericht aan de Maximilianstraat (slechts enkele minuten lopen vanaf het oude centrum). De bus is gratis bij gebruik van de Welcome Card van Innsbruck. Je stapt uit in Obsteig, haltestelle Gemeindeamt.

Het parcours

  • De lengte van de wandeling bedraagt 10,3 km. In totaal moet je zo’n 810 hoogtemeters maken. Uiteindelijk is het hoogste punt op zo’n 1880 meter (uitzichtpunt).
  • De totale wandeltijd bedraagt ongeveer 4,5 uur. Dit is een netto wandeltijd, alle pauzes die je inlast moet je hierbij optellen.
  • De route is niet erg moeilijk. Er zitten geen steile passages in of smalle paden langs afgronden. In de beklimming in het bos komen enkele korte steilere passages met stenen voor. Die duren nooit lang en daarna loop je over een glooiend pad verder. Iedere wandelaar met een redelijke conditie kan deze wandeling lopen.
  • Het start- en eindpunt van de route is op de parkeerplaats Grünberg bij Obsteig.
  • Verdwalen is eigenlijk niet mogelijk. Op de route staan duidelijke aanwijzingen. Wil je toch zeker zijn van je route, download dan een gpx track op deze website.
    Wil je deze wandeling lopen met een goede berggids die medisch onderlegd is? Je kunt Reinhard boeken door een mail te sturen. Op zijn website vind je wat algemene informatie.

Eten en drinken

In Obsteig kun je wat eten en drinken. Veel leuker is het om halverwege de tocht bij de gezellige herberg Simmering Alm te lunchen. Ben je met de auto en wil je nog wat drinken in Obsteig? Een fantastische plek daarvoor is Gasthaus Arzkasten. Dit ligt rustig aan mooie fiets- en wandelroutes.

Neem daarnaast voldoende water en ook zonnebrand mee voor onderweg. Je loopt op hoogte, de zon heeft dus veel kracht. Volg daarnaast het weerbericht. Het weer in de bergen kan snel omslaan. Wees daarop voorbereid.

Overnachten

Hotelaccommodatie in Obsteig is er voldoende. Wil je op een bijzondere plek overnachten, boek dan een simpele kamer bij de herberg Simmering Alm. Hier maak je midden in de natuur een fantastische zonsondergang mee. En de volgende ochtend beleef je een minstens zo mooie zonsopkomst. Wij verbleven zelf vier nachten in Innsbruck in het uitstekende hotel Stage 12. Midden in het centrum ligt dit moderne hotel met prima kamers en een geweldig ontbijtbuffet.

Enkele van de afgebeelde foto’s zijn gemaakt door onze gids Reinhard Pühringer. Hartelijk dank voor het beschikbaar stellen!