Silvretta Montafon, ideaal skigebied in Vorarlberg

Silvretta Montafon, ideaal skigebied in Vorarlberg

Home » Oostenrijk » Silvretta Montafon, ideaal skigebied in Vorarlberg

In het Montafondal, gelegen in de provincie Vorarlberg van Oostenrijk, is Silvretta Montafon het grootste skigebied. We hebben er enkele jaren met veel plezier geskied. We verbaasden ons over de relatieve rust. En dit terwijl het Montafondal vanuit Nederland heel goed te bereiken is. Op nog geen 850 kilometer van Utrecht verwijderd, is het skigebied veel dichterbij dan de meeste gebieden in Oostenrijk.

Silvretta Montafon: 140 km skiplezier

Door de samenvoeging van de skigebieden Hochjoch en Silvretta Nova is een mooi groot skigebied ontstaan dat in totaal zo’n 140 pistekilometers telt. Ruim 50% van de pistes ligt boven de 2.000 meter hoogte. Beide skigebieden zijn qua niveau heel verschillend.

Montafon

Hochjoch

De beginner en de relaxte skiër is in het gebied Hochjoch helemaal op zijn plek. De brede, overwegend blauwe pistes maken het je niet te moeilijk. Daarbij komt dat het er eigenlijk altijd heel erg rustig is. Je kunt dus heerlijk je bochten maken en genieten van de uitzichten.

Bijzonder is het om in Hochjoch te skiën door de langste skitunnel van Europa. Met bijna 500 meter vormt deze tunnel een verbindingsstuk op de blauwe afdaling 1a. De tunnel is goed verlicht. Daarnaast houd je voldoende snelheid, waardoor het niet nodig is om bij te prikken.

De langste afdaling van Vorarlberg vind je ook in Hochjoch. Met maar liefst 12 kilometer is de Hochjoch Totale zonder twijfel één van de highlights in Silvretta Montafon. Met een lengte van 12 km behoort deze piste tot de langste dalafdaling in Vorarlberg. Vanaf de Alpilagrat, dat tevens het hoogste punt van het skigebied is, maak je de afdaling tot Schruns. Het eerste deel is zeer relaxt en voert over blauwe pistes (met ook de skitunnel als extra). Het tweede deel is wat lastiger over rode pistes. Maar voor een gemiddelde skiër is deze tocht zeker te doen.

Montafon

Silvretta Nova

Dit gebied biedt elke skiër wat wils. Er zijn heerlijke brede pistes waar je in een kom geweldig kunt carven. Maar daarnaast kom je ook veel uitdagende rode pistes tegen waar de gevorderde skiër blij van wordt.
Wij zijn zelf geen skiërs die off piste gaan. Wanneer je daar wel een liefhebber van bent, dan kun je in Silvretta Nova je hart ophalen. Er zijn hele mooie mogelijkheden in dit gebied om buiten de piste door de verse sneeuw te glijden.

Echte cracks kunnen zeven pistes vinden met hellingspercentages tot maar liefst 81%. Deze afdalingen worden niet voor niets de “Black Scorpions” genoemd. De afdalingen 40, 41, 42 en 43 bij de liften Schwarzkõpfle en Madrisella vonden we heerlijk om te doen. Zeker vroeg in de ochtend, als de pistes nog rustig zijn en perfect geprepareerd op je liggen te wachten, is het fijn skiën op deze afdalingen. Een heerlijke blauwe piste is 20a. Vanaf het eindstation van de Valisera II lift glij je relaxed naar het dalstation van deze gondel. Het grote voordeel is dat deze afdaling heel erg rustig is.

Montafon

De voordelen van Silvretta Montafon skigebied

  • Gemakkelijk bereikbaar over snelweg en kort stuk over goede provinciale weg
  • Genoeg variatie en uitdaging voor de gevorderde skiër
  • Voldoende blauwe afdalingen voor de beginnende skiër
  • Doordeweeks heerlijk rustige pistes
  • Een relatief laag prijsniveau

De mindere punten van Silvretta Montafon

  • Drukker in de weekenden (dagjesmensen uit Duitsland)
  • De Pfändertunnel bij Bregenz is druk in de weekenden en voorjaarsvakantie
  • Verbinding tussen Hochjoch en Silvretta Nova alleen met de gondel
  • Weinig dalafdalingen naar de dorpen
Montafon

Accommodatie in Silvretta Montafon

Er zijn diverse mogelijkheden om te verblijven in het Silvretta Montafon skigebied. Veel aanbieders bieden appartementen aan voor kleine en grotere gezelschappen. Daarnaast zijn er hotels in Montafon in alle prijsklassen te vinden. Overzicht accommodaties in Montafon.

Wij hebben enkele keren het zeer gezellige huis “Enzian” gehuurd toen we met een grote groep waren. Hierbij mag je gebruikmaken van de spa en het zwembad van het nabijgelegen sporthotel Grandau. Beide accommodaties liggen dicht bij het dalstation van de rustige stoeltjeslift Garfrescha in Sankt Gallenkirch.