Wintersport in Serfaus/Fiss/Ladis

Wintersport in Serfaus/Fiss/Ladis

Home » Oostenrijk » Wintersport in Serfaus/Fiss/Ladis

Oostenrijk is het favoriete wintersportland van de Nederlanders, 60% gaat hier skiën. Mooie gebieden en vooral ook gezellige dorpen, waar het na afloop heerlijk genieten is van de après-ski, hebben een grote aantrekkingskracht op ons. Wij hebben in Oostenrijk diverse skigebieden gezien. Wat ons betreft springt het gebied van Serfaus/Fiss/Ladis er bovenuit. We leggen je graag uit waarom.

 

Grootte skigebied Serfaus/Fiss/Ladis

Het skigebied Serfaus/Fiss/Ladis  heeft bijna 200 kilometer aan pistes en vormt daarmee binnen Oostenrijk een van de grootste skigebieden. De drie plaatsen liggen op een zonnig plateau op zo’n 1.400 meter hoogte. Dat betekent ook een goede sneeuwzekerheid in het dal. Alleen in lange periodes van zonnig weer, wat op dit zonneplateau zeker mogelijk is, is de sneeuwzekerheid in de dorpen niet zo groot. Maar op de pistes is dit geen probleem dankzij de vele sneeuwkanonnen.

Ligging Serfaus/Fiss/Ladis

Het skigebied ligt op een zonnig plateau in het Oberinntal, Tirol. Vanaf Utrecht is het iets minder dan 900 kilometer naar het gebied. Het kleine boerendorp Ladis ligt het meest oostelijk in het gebied. Dit dorpje is rustig en het goedkoopste alternatief voor een verblijf. Fiss, ook een voormalig boerendorp, maar nu vooral gericht op toerisme, ligt het meest centraal. Serfaus ligt aan de westkant van het skigebied. Dit dorp is volledig autovrij. Het beschikt over een metro onder de hoofdstraat. Serfaus heeft de meest luxe en mondaine hotels van de regio. Deze plaats is ook het duurste in het gebied.

Serfaus/Fiss/Ladis: de pluspunten

 

Groot maar compact

Alles is aaneengesloten, vanuit ieder dorp kun je zonder je ski’s uit te doen naar alle uithoeken van het gebied skiën. Alleen de prachtige “Masner” ligt wat verder weg, maar is ook gemakkelijk te bereiken. Eigenlijk ski je, ondanks de grootte, redelijk snel van de ene kant naar de andere kant. Dat komt ook omdat de liftcapaciteit groot is. Met comfortabele gondels en stoeltjesliften, veel ook verwarmd, gaat de verplaatsing snel, zonder al te veel wachttijden. Alleen in de vakantieperioden kan er bij de dorpen vertraging zijn om iedereen naar boven te krijgen. Daarna verspreidt iedereen zich weer en heb je geen last van drukte.

Voor elk wat wils

De pisten in Serfaus/Fiss/Ladis zijn afwisselend en voor elk niveau skiër is er voldoende mogelijkheid om aan je trekken te komen. Er zijn hele mooie lange en gemakkelijke blauwe afdalingen. Zo is de Arrez-Non-Stop een geweldig lekkere piste die vertrekt vanaf de Pezid, op 2770 meter hoogte. Goede sneeuw, lekker rustig en heerlijk glijden. En voor de wat ervaren skiër is de Frommesabfahrt ideaal. Een heerlijk lange tocht met een prachtig uitzicht op de vallei. En voor de echte profs zijn er voldoende zwarte pistes die uitdagend zijn. Daarbij is de Pezid abfahrt de allersteilste.

De bergrestaurants

Wij vinden in het algemeen het eten in de wintersportgebieden in Oostenrijk niet heel bijzonder. Voor ons zijn het vaak moderne “vreetschuren”, waar zonder passie een maaltijd wordt gemaakt. In dit gebied kom je nog een aantal kleine en gezellige berghutten tegen waar je heerlijk kunt eten. En natuurlijk zijn er ook genoeg moderne restaurants op de piste te vinden. Wij vonden die ook goed.

Gezellige dorpjes

Het traditionele karakter vind je nog vooral terug in de dorpen Fiss en Ladis. Serfaus maakt een wat mondainere indruk, maar is ook heel gezellig. Dankzij de metro is het dorp autovrij en dat maakt het mogelijk om lekker te flaneren door de hoofdstraat. In Serfaus en Fiss zijn er genoeg mogelijkheden voor een gezellige après-ski. Ladis is vooral ideaal voor de rustzoekers.

Het enige jammere vinden we aan dit gebied dat het niet heel mogelijkheden voor een lange dagtocht biedt. Daarvoor is het net te compact. Maar voor een week heb je voldoende variatie om een hele leuke vakantie te hebben.

Praktische tips voor Serfaus/Fiss/Ladis

  • De kortste route naar het skigebied gaat over de Fernpass. Zeker in het hoogseizoen en bij slecht weer is dit geen pretje. Uren wachten is vaak je lot en als het sneeuwt, zul je de sneeuwkettingen moeten monteren. Bij twijfel over de drukte en het weer kun je deze route beter mijden.
  • Via de grensovergang bij Bregenz rij je comfortabeler. Alleen kan het hier druk zijn bij de tunnel tunnel bij Bregenz. Na Bludenz gaat de route verder over de Arlbergstrasse. Hier kom je de Arlbergtunnel tegen die in het hoogseizoen wel wachttijden heeft. Het voordeel van deze route is dat je geen enkele bergpas tegenkomt.
  • Wij verbleven in Hotel Tirol in Fiss. In een paar minuten loop je naar het dalstation, waar je ook de ski’s kunt opslaan. Het hotel zelf is uitstekend met prima comfort.
  • Het gebied is in de zomer ook ideaal om te bezoeken. Wij zijn hier eenmaal geweest en hebben een aantal dagen heerlijk door de bergen getrokken langs goed gemarkeerde routes.

Op serfaus-fiss-ladis.at/nl vind je meer informatie over het gebied. De foto’s op deze blogpagina zijn gemaakt door Sepp Mallaun.