Salzkammergutradweg: fietsen door het Salzburger Land

Salzkammergutradweg: fietsen door het Salzburger Land

Home » Oostenrijk » Salzkammergutradweg: fietsen door het Salzburger Land

De meeste keren dat we in Oostenrijk zijn geweest, was dit om te skiën of te wandelen door de Alpen. Eenmaal hebben we een aantal dagen gefietst, en wel door het Salzburger land. We hebben hier een deel van de Salzkammergutradweg gefietst. Niet het hele rondje, dat met ruim 350 kilometer vanuit Salzburg je weer terugbrengt in de stad van Mozart. Wij hebben een deel hiervan gedaan in 5 dagen, waarin we vooral de meren in het gebied zijn langs gefietst en diverse hele leuke plaatsen hebben bezocht. Onderweg is het uitzicht op de omliggende bergen schitterend.

De Salzkammergutradweg

De route is een rondweg, maar kan op ieder willekeurige plaats worden gestart. Het traject is voor het overgrote deel over goede fietspaden. Een paar stukken gaan over rustige provinciale wegen. Een enkele keer tref je een onverhard pad aan. Ook maak je af en toe een overtocht met een boot over een van de vele meren in het gebied. In Oostenrijk is het parcours natuurlijk nergens echt vlak, maar deze route kent niet veel stijgingen en hoogtemeters. Hierdoor is hij voor iedereen met een redelijke fietsconditie goed te doen.

Tijdens de route kom je langs verschillende meren en plaatsen langs die meren. Wij vonden de volgende steden erg de moeite waard:

  • Mondsee, gelegen aan het gelijknamige meer. In het kerkje van Mondsee werd de trouwerij van Maria en Kapitein Von Trapp opgenomen voor de film ‘the sound of music”.
  • Gmunden, gelegen in het noordoosten van de Traunsee. Deze historische stad is daarnaast ook beroemd om het vele keramiek.
  • Bad Ischl. Dit kuuroord kent een lange historie. De Oostenrijks-Hongaarse keizer Franz Jozef I en zijn echtgenote kwamen hier regelmatig kuren. De zomerresidentie van Koningin Sisi is ook in deze prachtige keizersstad. Tot slot mag een bezoek aan de legendarische Konditorei Zauner niet ontbreken op het programma.

Diverse meren

De route voert naast de Mondsee en Traunsee ook nog langs andere meren, zoals Attersee, Grundlsee en Altausseer See. Bij bijna ieder meer zijn er wel strandjes om even te relaxen. Daarbij hadden we het geluk dat het prachtig weer was tijdens onze fietstocht, een duik in het water was dan heerlijk.

We hadden vooraf geen overnachtingsplekken gereserveerd. Bij aankomst in een leuke plaats bezochten we de VVV en was het overal gemakkelijk om een pension of hotel te boeken. Alleen bij aankomst in het weekend in het altijd drukke Bad Ischl kostte het iets meer moeite om een goede slaapplaats te vinden.

We hebben deze tocht gemaakt op een Gazelle Ultimate T1. Dit is een comfortabele trekkingfiets met 21 versnellingen (geen e-bike). Met beiden twee waterdichte fietstassen bij ons hadden we voldoende mogelijkheid om onze bagage mee te nemen voor deze 6 daagse tocht.

Meer informatie over de fietstocht via de Salzkammergutradweg.