Ski Arlberg: een koninklijk skigebied

Ski Arlberg: een koninklijk skigebied

Home » Oostenrijk » Ski Arlberg: een koninklijk skigebied

Ski Arlberg in het Vorarlberg is niet alleen een Koninklijk skigebied omdat onze Koning en zijn familie hier al jarenlang te gast zijn. Door de uitgestrektheid, de grootte, de fantastische ski- en off-piste mogelijkheden en de gezellige dorpen verdient het om die reden eveneens het predicaat “Koninklijk”. We zijn hier twee achtereenvolgende jaren geweest en hebben nog lang niet alle mogelijkheden van dit immens grote skigebied gezien.

Skigebied Ski Arlberg

Met bijna 310 pistekilometers is Ski Arlberg een van de grotere skigebieden in de Alpen. In Oostenrijk is het verreweg het grootste aaneengesloten skigebied dat je er kunt vinden. Het gebied is erg sneeuwzeker, door de ligging in een zogenaamd “Schneeloch”. De dorpen liggen zelf bijna allemaal op 1300 meter of hoger. De dalafdaling is daarom altijd en overal mogelijk.

Vooral gevorderde skiërs komen helemaal aan hun trekken in dit uitdagende gebied. Er zijn heel veel rode afdalingen. Daarnaast zijn er voldoende zwarte pistes. En de off-ski mogelijkheden in dit gebied zijn zo talrijk, dat de liefhebber van het skiën buiten de piste zijn hart echt kan ophalen.

Westelijk deel skigebied

Het westelijke deel van het skigebied omvat de plaatsen Lech, Oberlech, Zürs en het kleine plaatsje Zug. Hiervan is Lech natuurlijk het meest bekend bij ons, vanwege het jaarlijkse bezoek van de Koninklijke familie tijdens de wintersport. Lech is bij meer mondaine families en beroemde wereldsterren zeer in trek. Ondanks het grote aantal hele luxueuze hotels heeft Lech zeker zijn traditionele Oostenrijkse charme weten te behouden.

Maar de grootste aantrekkingskracht heeft Lech vanzelfsprekend door het heerlijke skigebied. Dit deel heeft tal van mooie blauwe pistes die je in staat stellen om lekker te carven. Vooral de pistes 180 en 185 vanaf de Rüfikopf zijn de moeite waard. De uitzichten die je vanaf die afdalingen hebt zijn heel spectaculair. We zijn nooit op de maan geweest, maar velen vinden dat het gebied er hier als een maanlandschap uitziet.

Oostelijk deel skigebied

In dit deel vind je de plaatsen Sankt Anton, Sankt Jakob, Stuben en Sankt Christoph. Vooral Sankt Anton is wereldberoemd en legendarisch. Het skiën en wintersporttoerisme is hier ooit uitgevonden. Nu is Sankt Anton een moderne en mondaine plaats waar fervente skiërs graag verblijven.

Het skigebied vanuit Sankt Anton en de omliggende plaatsen is uitdagender dan in het westelijke deel. Er zit een aantal moeilijke afdalingen bij. De zwarte piste nr. 30, die bovenop de Kapall start, is zeker niet voor iedereen weggelegd. Door de zwarte en minstens zo uitdagende afdalingen 30 of 34 te nemen, ski je helemaal naar het dal.

Een andere uitdaging in dit deel van het skigebied is dat diverse dalafdalingen in de middag veranderen in lastige buckelpistes. En als je dan halverwege even gaat après-skiën in de beroemde Krazy Kanguruh, kan het laatste stukje helemaal ingewikkeld worden.

Skitochten in Ski Arlberg

De grootte van het gebied maakt het ideaal voor het maken van lange tochten. De bekendste is de “Run of Fame”. Officieel heeft deze start en finish in het plaatsje Warth in het noorden van het gebied. Maar je kunt deze tocht op diverse plaatsen starten. De route is met duidelijke informatieborden aangegeven.

In totaal leg je tijdens de “Run of Fame” maar liefst 85 kilometers af zonder een piste tweemaal te hoeven nemen. Je maakt op de lange latten maar liefst 18.000 hoogtemeters. Reken voor het maken van deze tocht als gemiddelde skiër zeker op een hele dag intensief skiën. Door een paar lastige verbindingsliften met weinig capaciteit kun je op enkele punten lange wachttijden hebben. Vroeg beginnen met de “Run of Fame” is dan ook het advies.

Bereikbaarheid Ski Arlberg

Ski Arlberg ligt op zo’n 860 kilometer vanaf Utrecht aan de westelijke kant van Oostenrijk. Je kunt via Reutte rijden, maar dan moet je over de drukke Fernpass. Zeker in de weekenden in het hoogseizoen en bij sneeuwval moet je hier helaas met uren vertraging rekening houden. Daarnaast gaat deze route een lang stuk over provinciale wegen met kans op opstoppingen.

Een alternatief is het rijden via Bregenz en Bludenz. De Pfändertunnel bij Bregenz kan tijdens het weekend wel eens druk zijn. Hierna verlaat je de snelweg en rijd je over een goede provinciale weg de laatste 45 kilometer naar Sankt Anton. Onderweg ga je door de Arlbergtunnel (tol, € 10 per keer).

Wil je echt relaxed aankomen in Sankt Anton, dan kun je overwegen om de trein te nemen. Het ondergrondse treinstation stopt echt midden in het dorp, vlakbij de hotels en de dalstations van de skiliften.

Accommodatie

We hebben het al gezegd: dit is een skigebied waar de royals en de jetset graag verblijven. Dat betekent dat het prijspeil in het skigebied aan de hoge kant is. Niet alleen de accommodatie, maar ook het eten en drinken. Als je dit er voor over hebt en op zoek bent naar een fantastisch skigebied, dan kun je op zoek naar over het algemeen luxe accommodatie in Ski Arlberg.