Actieve reisbestemming Pyhrn-Priel in Oberösterreich

Actieve reisbestemming Pyhrn-Priel in Oberösterreich

Home » Oberösterreich » Actieve reisbestemming Pyhrn-Priel in Oberösterreich

De zuidelijke regio Pyhrn-Priel van Oberösterreich kenmerkt zich onder andere door de hogere bergen. Dit maakt dit gebied zowel in de winter als de zomer een aantrekkelijke bestemming. Wij waren er in het voorjaar en hebben de ervaring dat er na regen zonneschijn komt. Een uitdagende omgeving!

Het is nog lastig uitspreken: ‘Pyhrn-Priel’. De zogenaamde Kalkalpen die vlakbij liggen, genieten misschien meer bekendheid en ze rollen een stuk gemakkelijker over de tong. Dit gedeelte van Oberösterreich leent zich bijzonder goed voor outdooractiviteiten. Denk hierbij aan bergwandelen, fietsen of skiën. Skiën lukt niet meer eind mei als wij er zijn, daarom beperken we ons tot fietsen en wandelen.

Fietsen in de regio Pyhrn-Priel

Windischgarsten als toeristisch centrum in Pyhrn-Priel

Een gezellig centrum, zo ervaren we Windischgarsten als de zon schijnt op de in het centrum geplaatste meiboom. Hoe hoog zou die zijn? We schatten zo rond de 25 meter. Het is een traditie hier dat de omliggende gemeenten bij elkaar de boom proberen te stelen. Deze moet dus bewaakt worden door het dorp. Het valt niet mee om zo’n enorme boom ongezien mee te nemen, maar dat is wel de uitdaging.

Meertje

Wij stappen op de (elektrische) fiets en maken een prettige fietstocht langs het spoor richting Spital. De elektrische ondersteuning is nog niet echt nodig op dit traject. In Spital aangekomen nemen we de weg naar Rossleithen. Op dit deel van de route is de ondersteuning meer dan welkom. Het is een forse klim die we met behulp van de elektromotor kunnen volbrengen. Boven aangekomen vinden we hier de Gleinkersee. Een mooi meer met bergen op de achtergrond. Er heerst hier een ontspannen sfeer. We rusten uit van de klim en drinken wat om de vochtbalans op peil te brengen. Een prachtige plek die de inspanning meer dan waard is.

Windischgarten

Terug in ons hotel in Windischgarsten serveert men een smakelijke avondmaaltijd. Sterker, we hadden niet verwacht dat er zo een goede keuken zou zijn op deze no-nonsense plek. Dit centrale dorp in deze regio blijkt een prima plek om te verblijven.

Bergwandeling

De bergen in Pyhrn-Priel bij Hinterstoder

Wij bezoeken Hinterstoder waar een nieuwe gondel je direct naar 1400 meter hoogte brengt. Wil je daarna nog wat hoger? Pak de volgende lift en je zit op 1900 meter. Met 40 kilometer aan pisten behoort dit skigebied niet tot de grootste skioorden. Maar wel zo overzichtelijk dus en de moeite waard. Gezien de vele plekken op de parkeerplaats wordt deze plek door een redelijk grote groep bezoekers gevonden.

Meerwandeling

Boven aangekomen stappen we uit bij een bergmeer. Hier kun je diverse gemarkeerde wandelingen maken. Een relaxed rondje om het meer voor de liefhebber van water of een stevige klim voor degenen die meer uitdaging zoeken. Helaas zorgt de bewolking vandaag voor beperkt zicht. Jammer, want de omgeving is prachtig. We beperken ons daarom tot een korte klim, waarna we teruglopen naar de aankomstplek van de gondel.

In een restaurant bij de gondel gebruiken we in een gemoedelijke sfeer de lunch. Ook de lokale bevolking laat het zich op deze plek goed smaken. Het nette pak wordt er zelfs voor aangetrokken. Trots laat een plaatselijke inwoner zich fotograferen, samen met zijn hond.

Traditionele kleding

Op pad in het Stodertal van Pyhrn-Priel

Het eind van het Stodertal is de plek waar de rivier de Steyr ontspringt. Een mooie gelegenheid om de camera uit te proberen en het kabbelende water vast te leggen in deze groene omgeving. Het geluid van de rivier die hier ontspringt klinkt verfrissend. De bloemen die hier in volle rijkdom groeien maken het geheel af. Een mooie plek om de natuur te ervaren.

De afgelopen tijd is er in deze regio enthousiast gewerkt aan het Bike & Hike traject. Je gaat met de fiets naar een oplaadpunt en dan weer verder te voet. In de gehele regio zien we dan ook oplaadpunten voor elektrische fietsen, zo ook hier. Duidelijk is dat men meer ruimte wil geven aan het verkennen per (elektrische) fiets.

Op de parkeerplaats bij dit dal ontdekken we nog een andere uitdaging: de Stoderer Dolomitensteig. Het is een wandeling van negen kilometer op een route waar geen mountainbikes mogen komen. Wel zo rustig dus. Trek voor deze tocht goede schoenen aan en reken op vijf uur wandeltijd met een hoogteverschil van bijna 700 meter. Een pittige tocht dus waar je geen last van hoogtevrees moet hebben.

Oorsprong van een beek

Veelgestelde vragen over de regio Pyhrn-Priel in Oberösterreich

Waar ligt de regio Pyhrn-Priel in Oberösterreich?

De deelstaat Oberösterreich bevindt zich in het gebied tussen Salzburg en Wenen. De regio Pyhrn-Priel ligt ten zuiden van Linz.

Hoe kun je Pyhrn-Priel in Oberösterreich het beste bereiken?

Je bereikt de regio Pyhrn-Priel het beste via de stad Linz. De afstand van Utrecht naar Linz is iets meer dan 900 kilometer. Een afstand die je met de auto een reisdag kost. Vliegen kan met Transavia vanaf Schiphol op Salzburg (ongeveer 1,5 uur) waarna je de trein naar Linz neemt. De totale reistijd bedraagt dan een uur of vier.

 

Alternatief is om met de trein naar Linz te reizen. De Nightjet heeft opstappunten in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. De totale reistijd is dan rond de 13 uur. Voordeel is dat je kunt slapen in deze trein (als je geen moeilijke slaper bent tenminste). Daarna kun je met het busvervoer verder de regio in.

Wat moet je beslist zien of doen in Pyhrn-Priel in Oberösterreich?

De regio Pyhrn-Priel is het domein van de wandelaar en de wintersporter. Wandelen kan onder meer hoog in de bergen bij Hinterstoder. Daarnaast is de Stoderer Dolomitensteig in het Stodertal een aanbeveling waard. Verder kun je er prachtige fietstochten maken, bijvoorbeeld vanuit Windischgarsten. Trapondersteuning is daarbij geen overbodige luxe.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in de regio Pyhrn-Priel?

De beste locaties in de regio Pyhrn-Priel om te overnachten vind je in Hinterstoder en Windischgarsten.

 

In Hinterstoder:

In Windischgarsten:

Waar kun je lekker eten in de regio Pyhrn-Priel in Oberösterreich?

Doorgaans kun je in je hotel terecht voor een goede, smakelijke maaltijd. Toch liever in een restaurant?

Waar vind je meer informatie over de regio Pyhrn-Priel in Oberösterreich?

Meer informatie over de regio Pyhrn-Priel vind je op www.urlaubsregion-pyhrn-priel.at. Voor informatie over Oberösterreich ga je naar www.oberoesterreich.nl.