Zillertal Arena: een heerlijk skigebied

Zillertal Arena: een heerlijk skigebied

Home » Oostenrijk » Zillertal Arena: een heerlijk skigebied

Het skigebied Zillertal Arena is een populair skigebied onder Nederlanders. In het hoogseizoen, zeker in de kerst- voorjaarsvakantie, is Nederlands de voertaal in dit gebied. De combinatie van een groot skigebied met veel mogelijkheden en een gezellige après-ski trekt vele bezoekers uit ons land.

 

Het skigebied Zillertal Arena

Het langgerekte skigebied telt in totaal zo’n 145 pistekilometers. Dankzij de meer dan 50 moderne liften kom je zonder lange wachttijden boven. Het hoogste punt in het gebied ligt op 2500 meter hoogte. De dorpen Gerlos en Königsleiten liggen op 1300, respectievelijk 1600 meter hoogte. De dalafdaling is daarom altijd te maken. Bij Zell am Ziller, het eerste dorp binnen het skigebied, is er geen dalafdaling. Hier moet je altijd met de gondel terug naar het dorp.

Het skigebied verbindt de plaatsen Zell am Ziller, Gerlos en Königsleiten met elkaar. Vanuit die laatste plaats kun je ook skiën naar Gerlossplatte. Ieder gebied heeft wel een eigen karakter. Vandaar dat we ze per gebied afzonderlijk bespreken.

Zell am Ziller

In dit deel van de Zillertal Arena liggen diverse fantastische rode afdalingen te wachten op de verwende, gevorderde skiër. Het zijn mooie afdalingen waarin je echt lekker je energie kwijt kunt. Zeker de Sportabfahrt is een heerlijk afwisselende en lange afdaling. De ligging tussen de bomen maakt haar nog spectaculairder.

Voor ons was het skiën in dit deel van het gebied echt een feest. Mooie technische afdalingen, maar zeker niet te moeilijk. Het is daarnaast ook een relatief rustig deel van het skigebied.

Het dorp zelf is gezellig met diverse restaurants en cafés. Er vindt wel apres-ski plaats, maar gelukkig niet zo uitbundig en carnavalesk als in Gerlos. Het enige nadeel van verblijven in Zell am Ziller is dat de liften starten buiten het dorp zelf. Je bent daardoor aangewezen op de skibus of eigen vervoer naar het dalstation.

Gerlos

Het “centrum” van Zillertal Arena wordt gevormd door het skigebied van Gerlos. Vanaf de Isskogel-berg voeren er enkele brede blauwe pistes naar beneden. Een paar zwarte afdalingen zijn zeker uitdagend te noemen voor de gevorderde skiërs.

Omdat Gerlos de hub is tussen Zell am Ziller en het verder gelegen Königsleiten, kan het bij sommige liften erg druk zijn. Ondanks de moderne voorzieningen kunnen de wachttijden bij de liften op sommige plekken in Gerlos flink oplopen Zeker in de populaire vakantieweken is dit het geval. Daarnaast is de verbindingslift tussen Gerlos en Zell am Ziller lang en saai.

Gerlos is voor Zillertal Arena hét apres-ski dorp. Aan het eind van iedere skidag is het in alle cafés heel druk. Het bezoek is voor het overgrote deel Nederlandstalig. Als je van après-ski houdt, dan zit je in Gerlos zeker goed. Houd er wel rekening mee dat het overwegend jongeren zijn die zich in het gehos storten. Zoek je liever een wat rustiger plek in hetzelfde skigebied, dan kunnen we je Königsleiten aanbevelen.

Königsleiten

Dit is met 1600 meter hoogte het hoogstgelegen dorp in de Zillertal Arena. Om er te komen zijn daarom sneeuwkettingen regelmatig nodig. Die hoge ligging zorgt wel voor een uitstekende sneeuwzekerheid. Vanuit het hoogste punt in dit deel van het gebied, zijn er enkele lange en uitdagende afdalingen mogelijk richting Gerlos. Daarnaast vind je er nog diverse mooie rode pistes. Het skiën in Königsleiten is voor de gevorderde skiër echt perfect.

Vanuit dit deel van het skigebied kun je ook een doorsteek maken naar de Gerlosplatte. Hier liggen diverse relaxte afdalingen op je te wachten. De afdalingen hier zijn niet moeilijk en niet zo lang. Ze vereisen daarom niet heel veel inspanning.

Königsleiten als dorp bestaat vooral uit veel chalets en hotels. Het dorp is rustig en heeft voldoende sfeer om na afloop van het skiën gezellig wat te drinken. Omdat het dorp relatief klein is, zit je eigenlijk altijd dicht bij de liften. Wij vonden Königsleiten dan ook de leukste plek om te verblijven in de Zillertal Arena.

Hoe bereik je Zillertal Arena

Zillertal Arena ligt ongeveer 960 kilometer van Utrecht. De route voert via de snelweg van Kufstein naar Innsbruck. De afslag op de snelweg naar Zillertal Arena is in de weekeinden in het hoogseizoen zeer druk. Al ruim voor de afslag staan mensen op de vluchtstrook in de file. Wij hebben daarom diverse keren deze afslag niet genomen en zijn een paar kilometer doorgereden naar Jenbach. Door hier om te draaien, voorkwamen we een forse vertraging.

De provinciale weg naar het Zillertal is niet moeilijk, zonder haarspeldbochten en over het algemeen goed begaanbaar. De afstand tot Zell am Ziller bedraagt nog circa 24 kilometer. Wanneer je naar Königsleiten moet, is het nog zo’n 25 kilometer extra. Dat laatste stuk is wat lastiger. Daar zijn sneeuwkettingen soms noodzakelijk.

 

Accommodatie in Zillertal Arena

Er zijn zeer veel hotels en appartementen te vinden in het Zillertal. Zie bijvoorbeeld het overzicht accommodatie Zillertal Arena. In Königsleiten staan heel veel chalets. Wanneer je met familie of vrienden bent, is het gezellig om in een sfeervol huisje te verblijven. Via deze Nederlandse verhuurorganisatie kun je in Königsleiten en omgeving diverse soorten chalets boeken.