Bierbrouwers en kruiden in Mühlviertel

Bierbrouwers en kruiden in Mühlviertel

Home » Oberösterreich » Bierbrouwers en kruiden in Mühlviertel

Ten noorden van Linz ligt de regio Mühlviertel. Het is niet de Donau die hier domineert maar de groene heuvels. Er wordt landbouw bedreven met bijzondere aandacht voor kruiden en hop. Het gebied rondom Freistadt staat bekend als de grootste producent van hop in Oostenrijk. En wie hop zegt, denkt aan bier. Bier dat gretig aftrek vindt bij bewoners en toeristen. We bezochten Freistadt en kwamen tot een bijzondere ontdekking.

Freistadt in de regio Mühlviertel

Freistadt, middeleeuwse brouwerij-stad in de regio Mühlviertel

Je kan er niet omheen als je Freistadt binnenkomt, de brouwerij van deze stad. Voortgekomen uit het gebruik van de vele inwoners die het bierbrouwen beoefenden, ontwikkelde zich hier in het verre verleden een unieke situatie. De 149 huizen van de binnenstad vormden samen een ‘brouwcommune’. Gezamenlijk zijn de bewoners eigenaar van de brouwerij. In 1777 is er een groot gebouw neergezet, waar vanuit Freistadt bier zich heeft ontwikkeld tot een serieuze onderneming. Koop je hier een huis in het oude centrum, dan is een deel-eigendomsrecht van de brouwerij hieraan verbonden.

Brouwerij in de regio Mühlviertel

Tijdens een bezoek aan de brouwerij wordt het proces van bier maken en de historie toegelicht. Op de eerste etage van het fraaie pand worden regelmatig exposities gehouden. De brouwerij heeft een mooie binnenplaats of ‘biergarten’ waar het goed toeven is. Een leuke excursie!

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar het stadje zelf. De brouwerij ligt hier net buiten de stadswal die het centrum van de oude stad omsluit. Door een toegangspoort vinden we de weg naar het middeleeuwse centrum. We horen muziek en stuiten op een optocht van een fanfare in fraaie kostuums. Het stadje zelf is fraai en authentiek, alsof de tijd heeft stilgestaan. Leuke winkeltjes, een mooi plein, oude huizen in goede staat en een beperkt toerisme.

Fanfare

De kruidenvelden van Mühlviertel bij Hirschbach im Mühlkreis

Iets ten westen van Freistadt ligt een gebied met een andere landbouwbestemming. Een collectief van 80 boeren produceert hier kruiden en brengt de producten onder in de firma Berg. Het verkooppunt van Berg ligt aan de route van Freistadt richting Bad Leonfelden. De kruidenvelden zijn omgeven door prachtige weiden met wilde bloemen. De omgeving nodigt uit tot een wandeling langs deze velden. Men werkt hier biologisch, met aandacht voor de natuur. In de winkel van Berg kan men de vele producten ontdekken en kopen.

Voor de lunch bezoeken we restaurant Krauterwirt Dunziger. Bij aankomst zit er een grote hoeveelheid gasten. De eerste communie is vandaag gaande en dat wordt na afloop gevierd met een feestelijke maaltijd. Gelukkig hebben we gereserveerd… De asperges staan in deze tijd bijna overal op de menukaart, zo ook de ‘schweinebraten’. We laten ze ons goed smaken.

Kruidenveld

De Herbalix Natur & Erlebnisweg, een kruidige tocht

Afsluitend deze dag maken we een wandeling over de Herbalix Natur & Erlebnisweg. Deze route van een klein uurtje geeft informatie over de verschillende kruiden. De route start naar boven over de verharde weg. Terug naar beneden loop je over onverharde paden en grasland. Pas hier op voor teken, want die zitten mogelijk in het hoge gras. Het is een gemoedelijke wandeling in een mooie landelijke omgeving.

Kruidenwandeling in de regio Mülviertel

Veelgestelde vragen over de regio Mühlviertel in Oberösterreich

Waar ligt de regio Mühlviertel in Oberösterreich?

De deelstaat Oberösterreich bevindt zich in het gebied tussen Salzburg en Wenen. De regio Mühlviertel ligt ten noordoosten van Linz, de hoofdstad van Oberösterreich.

Hoe kun je Mühlviertel in Oberösterreich het beste bereiken?

Je bereikt de regio Mühlviertel het beste via de stad Linz. De afstand van Utrecht naar Linz is iets meer dan 900 kilometer. Een afstand die je met de auto een reisdag kost. Vliegen kan met Transavia vanaf Schiphol op Salzburg (ongeveer 1,5 uur) waarna je de trein naar Linz neemt. De totale reistijd bedraagt dan een uur of vier.

 

Alternatief is om met de trein te reizen. De Nightjet heeft opstappunten in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven. De totale reistijd is dan rond de 13 uur. Voordeel is dat je kunt slapen in deze trein (als je geen moeilijke slaper bent tenminste). Deze trein gaat naar het centrale station van Linz.

 

Vanuit Linz kun je het beste met de auto naar Freistadt of Hirschbach im Mühlkreis. Freistadt is overigens ook per openbaar vervoer te bereiken vanuit Linz. Het leukste is het om de regio Mühlviertel per fiets te bezoeken en een rondrit te maken langs de verschillende plaatsen.

Wat moet je beslist zien of doen in Mühlviertel in Oberösterreich?

De regio Mühlviertel leent zich uitstekend voor een fietstocht met de (elektrische) fiets. Er is een uitgebreid fietsnetwerk met de nodige oplaadpunten voor elektrische fietsen. Daarnaast kun je in deze regio mooie wandelingen maken. Verder is een bezoek aan de brouwerij van Freistadt de moeite waard. Ook de kruidenwandeling bij Hirschbach is leuk om te doen.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in de regio Mühlviertel?

De beste locaties in de regio Mühlviertel om te overnachten vind je in Freistadt. Een unieke ervaring heb je in het designhotel Freigold in Freistadt. In dit hotel, met prima keuken, vind je een uitgebreide wellness met fitness en een spectaculair zwembad op de negende etage met uitzicht over de omgeving. Bekijk ook het overzicht van andere goede hotels in Freistadt en de regio Mühlviertel.

 

Waar kun je lekker eten in de regio Mühlviertel in Oberösterreich?

In Freistadt

In Hirschbach:

Waar vind je meer informatie over de regio Mühlviertel in Oberösterreich?

Meer informatie over de regio Mühlviertel vind je op www.mühlviertel-alm-freistadt.at. Voor informatie over Oberösterreich ga je naar www.oberoesterreich.nl.