Slot Ambras, dé bezienswaardigheid van Innsbruck

Slot Ambras, dé bezienswaardigheid van Innsbruck

Home » Oostenrijk » Slot Ambras, dé bezienswaardigheid van Innsbruck

Hoog boven de stad torent het imposante Slot Ambras uit. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden van Innsbruck. Tijdens je stedentrip mag je dit dus niet overslaan. Je zult genieten van de ruimtes, de bijzondere verzamelingen, het uitzicht op de stad en niet te vergeten het grote slotpark. We nemen je mee langs de hoogtepunten van Slot Ambras.

Geschiedenis van Slot Ambras

Al rond de 10e eeuw zou deze plek bewoond zijn. Hendrik de Trotse heeft de burcht in 1133 volledig vernield. Zo’n 150 jaar later werd er weer een nieuwe burcht op deze plek gebouwd. Toen de laatste graven van de Andechs stierven zonder nakomelingen, ging het kasteel in 1363 over naar de Habsburgers.

In de 16e eeuw liet Aartshertog Ferdinand II van Oostenrijk het kasteel in renaissancestijl bouwen. Hij was een verwoed verzamelaar. Daarom gaf hij opdracht tot de bouw van een museum in een deel van het kasteel. Daarmee werd Slot Ambras het oudste museum ter wereld. Nog steeds kunnen we genieten van de bonte verzameling die Ferdinand II ruim 400 jaar geleden heeft opgebouwd.

Philippine Welser, de gewone vrouw in Slot Ambras

De Habsburgers waren slim: door de juiste huwelijken te sluiten wist men het Habsburgse rijk en de invloed steeds verder uit te breiden in Europa. Voor Aartshertog Ferdinand II lag al een lijst van huwelijkskandidaten klaar. Daarop stonden een Franse en Portugese prinses en de koninginnen Maria Tudor en Maria Stuart. Een verdere vergroting van de macht lag in het verschiet.

Maar Ferdinand II maakte een eigen keuze. Hij trouwde in het geheim met Philippine Welser. Zij was een “gewone” vrouw als dochter van een handelaar. Philippine kwam in het paleis, maar niemand wist van het huwelijk. Een aantal jaren later informeerde hij zijn vader over zijn keuze. Deze eiste een strikte vertrouwelijkheid. Philippine mocht niet optreden in het openbaar als de vrouw van Ferdinand II.

Zij werd echter enorm populair bij de bevolking. Ze heeft veel gedaan aan ziektebestrijding en de verzorging van zieken in de regio. In het museum is een permanente expositie gewijd aan Philippine Welser. Daarnaast kun je het vernuftige badhuis van haar bewonderen. Je ziet er de enige bewaarde badgelegenheid uit de 16e eeuw.

De wapenkamers van Slot Ambras

Ferdinand II was blijkbaar een liefhebber van harnassen en toernooiwapens. Hij heeft maar liefst 120 harnassen in alle maten en soorten verzameld. Bijzonder zijn de harnassen voor kinderen. Het moet een immens karwei voor de jeugd zijn geweest om met al die kilo’s rond te lopen.

Daarnaast zijn er heel veel toernooiwapens te bewonderen. Je krijgt een goede indruk hoe in een middeleeuws riddertoernooi de ridders elkaar te lijf gingen met de lansen, speren en ander wapentuig.

De Spaanse Zaal

Het absolute hoogtepunt van Slot Ambras is de Spaanse Zaal. Volgens kenners is dit een van de mooiste renaissancezalen in Oostenrijk. Ferdinand II wilde deze zaal voor representatieve doelen gebruiken. In 1572 kon hij hier zijn eerste bijeenkomsten organiseren. De zaal is 43 meter lang en bij binnenkomst word je overweldigd door de aanblik. Naar boven kijkend kom je ogen te kort om te genieten van het volledig houten cassettenplafond, dat deels verguld is.

Dan valt je blik op de 27 portretten van alle Tiroolse vorsten. Natuurlijk hangt Ferdinand II er ook bij. Het zijn immense afbeeldingen van de leiders. Alle zijn geportretteerd tegen een landschappelijke achtergrond.

De ramen en alle sokkels zijn voorzien van kleurige illustraties. Zo kun je alle deugden en vrije kunsten bewonderen en het verhaal van Romulus en Remus. Tot slot is de laatste blikvanger de grote deur. De huistimmerman van Ferdinand II heeft hier veel verschillende houtsoorten gebruikt.

Patio van Slot Ambras

In de fraaie binnenplaats van het kasteel heb je het idee of je naar een immense afbeelding van een kunstwerk van Escher kijkt. In de fresco’s zijn optische illusies verwerkt. Het lijnenspel zorgt er daarnaast voor dat de binnenplaats breder lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Op alle muren zijn thema’s afgebeeld van prinselijke deugden en muzen, vrouwelijke en mannelijke helden en heldendaden uit de mythologie. Het geeft een bijzonder fraaie aanblik. In deze binnenplaats is ook een terras. Dat is een uitstekende plek om met een kopje koffie van de versieringen te genieten.

Habsburgse Portrettengalerij

De Habsburgse portrettengalerij omvat zo’n 200 schilderijen uit de periode van de 14e tot de 18e eeuw. Dit was de periode dat de Habsburgers een enorme macht in Europa hadden. Alle beroemde Habsburgers kun je hier bewonderen.

Opvallend is dat er veel portretten van kinderen hangen. Veel van de kunstwerken zijn door beroemde schilders uit Europa gemaakt. Als je onder de indruk was van de National Portrait Gallery in Londen, dan moet je zeker deze zalen in Slot Ambras bezoeken. Dit kan overigens alleen in de maanden mei tot en met oktober. De portrettengalerij is de andere maanden gesloten.

Kunst- en Rariteitenkabinet

Ferdinand II heeft uit alle windstreken bijzondere kunst en curiosa verzameld. In het Kunst- en Rariteitenkabinet kun je deze bewonderen. Je ziet er veel zilver- en goudsmidwerk, munten, kristallen bekers, muziekinstrumenten en wetenschappelijke instrumenten. Ook verzamelde hij bijzondere portretten van mensen of dieren die hij het stempel gaf van “wonderen van de natuur”. Zo zie je afbeeldingen van gehandicapte of mismaakte mensen.

 

Sint-Nicolaaskapel

De Sint-Nicolaaskapel is een prachtige, intieme plek voor zingeving. De kapel is bijzonder kleurrijk, dankzij de vele fresco’s en het prachtige blauwe plafondgewelf.

Werp zeker een blik in de vestibule van de kapel. Hier zie je aflaatbrieven uit de 14e eeuw, mooi geborduurde gewaden en schitterend kerkzilver.

Het park rondom Slot Ambras

Rondom het Slot Ambras ligt een immens slotpark van 20 hectare. Ferdinand II liet deze prachtige renaissancetuin in de 16e eeuw aanleggen. Uniek was de toen aangelegde waterval. In het park kun je alle indrukken van je bezoek aan het Slot Ambras rustig verwerken.

Op deze warme dag in juli was het heerlijk om in de schaduw even verkoeling te zoeken. Ook voor de inwoners van Innsbruck blijkt het een geliefde plek. Velen zaten hier lekker te picknicken. Mocht je zin hebben, dan kun je helemaal door het slotpark teruglopen naar de stad.

Praktische informatie voor je bezoek aan Slot Ambras

  • Je kunt het Slot Ambras dagelijks bezoeken tussen 10 en 17 uur.
  • Een ticket voor volwassen kost van april tot en met oktober € 12. In de overige maanden bedraagt de toegangsprijs € 8.
  • Een audiogids kost € 3. Het is zeker aan te bevelen. Je kunt dan namelijk in je eigen tempo rondlopen en toch veel informatie over het Slot Ambras krijgen.
  • Kijk voor alle informatie over Slot Ambras ook zeker even op de website van deze bezienswaardigheid.
  • Het Slot Ambras ligt aan de Schlossstrasse 20 in Innsbruck. Omdat het hoog en buiten de stad ligt, kun je beter niet lopend naar het kasteel gaan. Met de auto is ook niet zo handig. Er is een zeer kleine parkeerplaats met maar weinig plek. Daarnaast heeft men sinds 2020 betaald parkeren ingevoerd. De controle is zeer intensief, hebben we gemerkt.
  • Beter is het om met het Openbaar Vervoer te gaan. Buslijn 4134 brengt je bij de ingang van het Slot Ambras. Met de gratis Welcome Card van Innsbruck kun je het Openbaar Vervoer in de stad en regio kosteloos gebruiken.
  • Tot slot brengt de “Sightseer Bus” je iedere 40 minuten naar het Slot. Deze hop-on-hop-off bus rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad. Let erop dat de Welcome Card niet geldig is op de Sightseer Bus. Hiervoor moet je een apart ticket hebben.