Silvretta Arena: prachtig skigebied voor ervaren skiërs

Silvretta Arena: prachtig skigebied voor ervaren skiërs

Home » Oostenrijk » Silvretta Arena: prachtig skigebied voor ervaren skiërs

Voor de verwende wintersporters die een uitdagend skigebied zoeken is de Silvretta Arena een goede keuze. Silvretta Arena is het skigebied van het wereldberoemde Ischgl en het belastingparadijs Samnaun. Niet alleen kun je hier geweldig mooie afdalingen maken over een uitgebreid en uitdagend skigebied, maar je skiet daarnaast nog eens van Oostenrijk naar Zwitserland. En ook na het skiën hoef je je niet te vervelen in Ischgl. De après-ski is hier van ongekend hoog niveau. Gelukkig minder carnavalesk dan in bijvoorbeeld Gerlos, Kirchberg of Westendorf, maar wel zeer uitbundig!

Skigebied Silvretta Arena

Het skigebied Silvretta Arena heeft maar liefst 240 kilometer pistes. Meer dan 40, over het algemeen zeer moderne liften ontsluiten het gebied. Ondanks dat het skigebied groot is, voelt het toch compact aan. Je bent relatief snel, ook door de moderne verbindingen, van het ene deel in het andere.

Wat het gebied leuk maakt, is dat het deels in Oostenrijk, deels in Zwitserland ligt. Je paspoort moet mee tijdens het skiën, want na het belastingvrije inkopen in het Zwitserse Samnaun kun je de kans hebben om gecontroleerd te worden door de Oostenrijkse douane.

Het skigebied is zeer sneeuwzeker. Het overgrote deel van de afdalingen ligt boven de 2000 meter hoogte. Een van de hoogste punten in het skigebied Silvretta Arena is de Palinkopf op bijna 2900 meter hoogte. Geniet hier van het fenomenale uitzicht over de Alpen. Bij helder weer heb je vanaf hier een panoramische blik over de wijde omgeving.

Wij vinden het skigebied vooral geschikt voor de ervaren skiërs. Voor de beginners is dit gebied te groot en zijn er te weinig mogelijkheden. Slechts 20% van de pistes is blauw. De rest is rood (60%) of zwart (20%). Ook langlaufers hebben in Silvretta Arena weinig te zoeken, de mogelijkheden zijn beperkt. Maar de ervaren skiërs kunnen hun hart in dit gebied ruimschoots ophalen. En als je van off-piste skiën houdt, dan ben je hier helemaal aan het goede adres.

Ischgl

Vanuit het Oostenrijkse Ischgl kun je op drie plaatsen met moderne gondels naar een hoogte van ruim 2300 komen. Hier kom je op de Idalp, het kloppend hart van het skigebied Silvretta Arena. Het is een gigantische kom met heel veel liften en afdalingen.

Een hele mooie dalafdaling die je vanaf hier kunt maken, is de rode nummer 7. Het is een mooie, brede piste die tussen twee bergkammen doorloopt. Hier ontgaat je de drukte van de rest van het skigebied volledig.

De plaats Ischgl heeft veel sfeer en straalt luxe uit. Het centrum is geheel autovrij. Hier vind je tal van restaurants, trendy bars, hotels en andere uitgaansgelegenheden. Mensen die na het skiën van gezelligheid houden, zijn hier aan het goede adres. Niet voor niets noemt men Ischgl wel het “Ibiza van de Alpen”.

Samnaun

Het Zwitserse Samnaun, gelegen op 1840 meter, is een heel stuk rustiger dan Ischgl. Het ligt verscholen in een uithoek van Graubünden. Omdat het vroeger nauwelijks bereikbaar was, gaf de Zwitserse overheid Samnaun toestemming om als belastingvrije plaats te opereren. Nu is Samnaun nog steeds een belastingparadijs. De winkels met sigaretten, alcohol en parfum zijn talrijk.

Samnaun bestaat niet uit een dorpskern, maar uit vijf verschillende delen. Samnaun Dorf herbergt de belastingvrije winkels. Wanneer je vanuit Samnaun het skigebied in wilt, doe je dat in Samnaun Ravaisch. Hier voert de “twinliner”, ‘s werelds eerste dubbeldekkers gondel, maar liefst 180 personen per keer in een paar minuten richting Alp Trida.

Wil je rust zoeken, dan ben je in Samnaun aan het juiste adres. Er is nauwelijks après-ski. Maar als je van een avondje racletten houdt, dan zijn er voldoende restaurants die deze specialiteit op het menu hebben staan. Hoewel het Zwitserse prijspeil veel wintersporters afschrikt, valt het niveau in Samnaun redelijk mee. In een aantal gevallen is het zelfs goedkoper dan het Oostenrijkse Ischgl.

Skitochten in Silvretta Arena

Ondanks dat het skigebied redelijk compact is, kun je wel enkele mooie skitochten maken. De allerbekendste is de “Duty Free Run”. Zoals de naam al doet vermoeden, brengt die tocht je naar Samnaun. Vanuit het bergstation van de Palinkopf voert afdaling 80 je naar het belastingparadijs. De rode afdaling is niet al te moeilijk en voor iedereen die redelijk kan skiën, prima te doen. Houd er wel rekening mee dat het laatste deel in Samnaun redelijk vlak is. Dat maakt dit deel voor snowboarders minder geschikt.

Daarnaast is er de Smokkelaarsroute. Na de Tweede Wereldoorlog waren er veel smokkelaars actief in dit gebied. Oostenrijkse boeren brachten landbouwproducten naar Samnaun en ruilden die daar voor luxe artikelen. Om de herinnering levend te houden, zijn er drie smokkelaarsroutes voor de skiërs gemaakt. Afhankelijk van je skiniveau kun je kiezen tussen een gouden, zilveren en een bronzen route. Meer informatie over de Smokkelaarsroute.

Bereikbaarheid Silvretta Arena

Ski Arlberg ligt op zo’n 900 kilometer vanaf Utrecht. De kortste route voert via Reutte. Dan moet je over de drukke Fernpass. Zeker in de weekenden in het hoogseizoen en bij sneeuwval moet je hier helaas met uren vertraging rekening houden. Daarnaast gaat deze route een lang stuk over provinciale wegen met kans op opstoppingen.

Een alternatief is het rijden via Bregenz en Bludenz. De Pfändertunnel bij Bregenz kan tijdens het weekend wel eens druk zijn. Hierna verlaat je de snelweg en rijd je over een goede provinciale weg de laatste 80 kilometer naar Ischgl. Onderweg ga je door de Arlbergtunnel (tol, € 10 per keer). Deze route is wel zo’n 25 kilometer langer, maar rijdt wat relaxter.

 

Accommodatie in Silvretta Arena

Ischgl beschikt over heel veel accommodatie voor de verwende wintersporter. Over het algemeen zijn dit 4- of 5-sterren hotels en appartementen. Het prijspeil is hierdoor aan de hoge kant. Als je dit er voor over hebt en op zoek bent naar een fantastisch skigebied, dan kun je op zoek naar over het algemeen luxe accommodatie in Ischgl.

Wij verbleven tweemaal in het fraaie Hotel Alpina in Ischgl. We konden vanuit ons hotel lopend naar de lift. En als je van après-ski houdt: een van de bekendste gelegenheden van Ischgl, Niki’s Stadl, ligt er vlakbij.

In Samnaun is weliswaar minder accommodatie beschikbaar dan in Ischgl, maar er is wel een aardig gevarieerd aanbod. Accommodatie in Samnaun.