Yosemite NP

Yosemite NP

Home » Verenigde Staten » Yosemite NP

Fietsen en wandelen in het prachtige Yosemite NP

Een van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten is het Yosemite National Park in Californië dat sinds 1984 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het meer dan 3.000 km² grote park is gelegen ten westen van het centrale deel van de Sierra Nevada. Zoals dit wel vaker bij ons gaat, waren wij er veel te kort dus gaan we beslist nog eens terug als we meteen de andere grote, befaamde parken in het westen van de VS gaan bezoeken.

Uitzicht op de Yosemite Valley

Het biologisch gezien bijzonder divers park is het meest bekend om de Yosemite Valley, een van de twee grote, door gletsjers uitgesleten dalen. Wij waren daar in de maand mei dus in de lente; een perfect jaargetijde omdat je dan vele watervallen te zien krijgt. Naast de twee prachtige, door granieten rotswanden omgeven valleien (Yosemite Valley en Hetch Hetchy) biedt het park kristalheldere bergrivieren afkomstig uit het hooggebergte en reuzensequoia’s.

Waterval in Yosemite National Park

Half Dome

In Yosemity Vally heb je twee bekende rotsformaties. De eerste is ‘Half Dome’ die bijna 1500 meter boven het dal uit torent. Er gaat een lange wandeling naar de top die voor de meesten best wel een flinke uitdaging en avontuur is. Maar wel een die meer dan de moeite waard is. Je moet er een goede conditie voor hebben, al is het alleen al om de hoogtemeters die je maakt. Reken daarnaast op 12 uur om heen en terug te lopen. De laatste ruim 100 meters zijn zeer steil. De enige hulp die je daarbij hebt zijn twee stalen kabels waar je je aan vast kunt houden.

Voor deze iconische hike, waarvoor een maximaal aantal wandelaars per dag geldt, heb je een vergunning nodig. Op basis van een soort van loterij wordt de aanvraag van de vergunning al dan niet gehonoreerd. De vergunning vraag je aan via recreation.gov.

Uitzicht op el Capitan

El Capitan

De andere wellicht nog meer bekende rotsformatie is El Capitan, een 900 meter hoge granieten bergwand die onder alpinisten beroemd is om de zeer moeilijke klimroutes. El Capitan is een baken voor de bezoekers van het park; je kunt er simpelweg niet omheen. Voor fotografen is het in elk geval een prachtrots, een uit het boekje. Omdat wij geen alpinisten zijn hebben wij El Capitan gelaten voor wat de rots is.

 

De Mist Trail

Om niet vermoeid aan een wandeling te hoeven beginnen, hebben wij als echte Hollanders een fiets geregeld waarmee we een toertje door de omgeving hebben gemaakt. Een aantal keren hebben we de fiets aan de kant gezet om daarna een korte tot middellange wandeling te maken. Zo hebben we de Bridalveil Falls-, Lower Yosemite- en Mirror Lake & Tenaya Canyon-wandeling gemaakt, met als fantastische afsluiter de iets meer uitdagende, maar o zo mooie Mist Trail naar de Vernal Fall.

bekken van een van de watervallen in Yosemite National Park

De Mist Trail is de karakteristieke Yosemite-wandeling. Veel van de populaire wandelingen in het park hebben één enkele bestemming waar de wandeling om draait, zoals de top van een bepaalde rots. De Mist Trail daarentegen biedt onderweg al waanzinnige uitzichten op de vallei en vele watervallen. De wandeling die ongeveer 4 uur in totaal duurt en waarbij je bijna 600 hoogtemeters maakt, vonden wij het hoogtepunt van ons verblijf in het prachtige park.

Praktische zaken

Accommodatie

Het beroemde park biedt vele overnachtingsmogelijkheden. Van luxe hotels zoals het Majestic Yosemite Hotel en comfortabele lodges, tot campings voor tenten en/of campers. Wij verbleven in een gemeubileerde, canvas tent in het Half Dome Village. In dit luxe camping-achtige park heb je een spectaculair uitzicht op Glacier Point en Half Dome. Een verblijf in het park is niet goedkoop, ook niet in het Half Dome Village, maar zeker een aanbeveling waard! Houd er rekening mee dat het ‘s nachts er behoorlijk kan afkoelen. Vraag op tijd om meer dekens!

Hotel in Yosemite National Park

Beste reistijd

De lente is zonder twijfel de beste tijd om een bezoek te brengen aan de Yosemite Valley. De watervallen zijn dan op z’n best, wilde bloemen bloeien en je mist de grote mensenmenigten die het park in de zomer aandoen. Overdag zijn de temperaturen heerlijk, maar als bij Accommodatie genoemd, kan het ‘s nachts wel behoorlijk fris zijn.

Hoe er te komen

Het park is bereikbaar vanuit het westen via highway 41, 140 of 120 from the west. Ingang via de Tioga Pass in het oosten (highway 120) is tussen november tot eind mei gesloten. Je kunt met eigen huurauto of camper komen maar zorg er dan wel voor dat je je accommodatie (ruim) van te voren geboekt hebt. Een andere optie is dat je gebruik maakt van gratis bussen die je van buiten het park naar het park zelf brengen.

heerlijk fietsen in het Yosemite National Park

Wat valt er nog meer te doen

Het grote, nationale park biedt ieders wat wils. Zo kun je er fietsen (wat wij ook hebben gedaan), vissen, golfen, rotsklimmen, wandelen, raften, skiën of snowboarden, enz. Je hebt er zelfs spa’s en Mariposa-wijnproeverijen.

Gezondheid

  • Met name ‘s avonds en ‘s ochtends vroeg zijn muggen actief. Draag dan lange broeken en kleding met lange mouwen, en gebruik een muggenwerend middel. Sommige muggen zorgen voor meer dan alleen maar jeukende muggenbulten omdat ze drager kunnen zijn van vervelende ziektes.
  • Voorkom dat je gebeten wordt door teken door zoveel mogelijk op de paden te blijven en niet door hoog gras en bergen gevallen bladeren te lopen. Gebruik bij voorkeur DEET of permethrin spray. Controleer je huid na afloop van je wandeltocht op de eventuele aanwezigheid van teken.
  • Als je merkt dat er knaagdieren in je tent of kamer actief zijn geweest, waarschuw dan het personeel van het park en ruim de eventuele rommel niet zelf op. Knaagdieren kunnen vervelende infecties overbrengen!
  • Laat je indien mogelijk voorafgaand aan je reis inenten tegen rabiës. Mocht dit niet lukken en je wordt gebeten, zorg dan voor onmiddellijke behandeling.
  • Mocht je water willen drinken uit een beek of rivier, behandel het dan wel vóór consumptie door het water of te koken of door er een filtertablet in te doen.
Rivier door het Yosemite National Park