Denali National Park: topattractie van Alaska

Denali National Park: topattractie van Alaska

Home » Verenigde Staten » Denali National Park: topattractie van Alaska

Het bezoek aan het Denali National Park is er een met verwachtingen naar immens hoge bergtoppen en eindeloze gletsjers. Een berg van meer dan 6000 meter hoogte kom je tenslotte niet overal tegen. Daarnaast zijn er de nodige wilde dieren te vinden. Denk aan Grizzly beren, Kariboes en wilde Dall schapen. Maar ook meer dan 600 soorten vogels waaronder de ‘Golden Eagle’ en de korhoen. Plaats dit alles in de prachtige ongerepte natuur met een oppervlakte zo groot als de helft van Nederland. Het mooie is dat het park in open verbinding staat met de omgeving. Geen hekken dus of afrasteringen. Wij trokken twee dagen uit om dit park te bezoeken.

Brug

Bezoekerscentrum als oriëntatie op het Denali National Park

De eerste dag gebruiken we om naar het park te rijden en het bezoekerscentrum te verkennen. Dit centrum ligt een goede twee kilometer voorbij de ingang van het park. Het heeft de afmetingen van een klein museum en laat je zien wat je kunt verwachten in het park. Vanuit het bezoekerscentrum loopt er een centrale weg het park in. Deze weg is tot Mile 15 vrij toegankelijk. Wil je verder het park in dan heb je een toegangsbewijs nodig en ben je aangewezen op een busexcursie. Tijdens ons bezoek is het eindpunt van alle excursies Mile 43. Dit door werkzaamheden aan een brug waar de weg overheen gaat. Je bent dan al dik 60 kilometer het park in. We ervaren dit daarom niet als een beperking. Op de website van het park is te zien wat de actuele situatie is.

Vanuit het bezoekerscentrum kun je meerdere wandelingen maken. Prima als je maar beperkte tijd hebt of het weer niet zo mee zit. Van die wandelingen maken wij een korte wandeling van een uur naar de treinbrug. Wij kiezen ervoor om deze goed bewegwijzerde wandeling individueel te doen. Wil je meer informatie over de flora en fauna van het park, dan is het mogelijk om op deze plek aan te sluiten bij een (gratis) wandeling onder begeleiding van een gids.

Bezoekerscentrum

Een excursie per bus om kennis te maken met de echte wildernis

De volgende dag hebben we een excursie met de bus gepland staan. Deze zijn er in drie varianten. De eerste is door gratis gebruik van de groene bussen tot 15 mijl het park in. De tweede optie is met groene bus die tot Mile 43 het park in gaat. Je kunt altijd uitstappen en met een volgende bus weer verder gaan. Deze tour duurt (zonder uitstappen) zo’n vierenhalf uur. De laatste optie is een dagtocht met veel informatie door een gids. Voor ons is de tweede variant de meest geschikte. Een goede keuze, zo blijkt later.

Bustour

”Welcome in my bus”

De buschauffeur Anna is een energieke dame die al achttien jaar in het park werkt. “Welcome in my bus” is het credo. Als iemand in de bus wild spot, moet hij of zij dit melden. De bus wordt dan aan de kant gezet. Altijd is er volop tijd voor foto’s. Anna vertelt ondertussen op enthousiasmerende wijze over het park en de dieren. Deze dag regent het gelukkig niet, maar het is wel bewolkt. Door die bewolking kunnen we de Mount Denali helaas niet zien. Geen punt zegt Anna, dat is vaak het geval. Je hebt eigenlijk geluk als je die wel kunt zien. Een praktische benadering om het niet te somber in te zien.

Kariboe

Een grizzlybeer met jongen zorgt voor grote opwinding

Uiteindelijk wordt de excursie een heuse safari waarbij we vele kariboes, Dalls schapen, een eland en nog wat kleiner wild ontmoeten. De natuur wordt hier alle ruimte gelaten. Het wild is niet aan de lopende band te zien, maar verdeelt zich over de grote oppervlakte van het park. Opeens veert iedereen op naar één kant van de bus. Er is een grizzlybeer met jongen gezien. Rustig vermaken ze zich op minstens honderd meter afstand van de bus. Het is een schitterend schouwspel. Plaats dit alles in een betoverend landschap. De toendra’s kleuren deels geel en vele brede rivieren vinden hun weg vanaf de bergketens.

Grizzlybeer

Wandelen in het Denali National Park

Het eindpunt van de excursie is bij Mile 43, de East Fork. Ook hier kun je uitstappen en een wandeling ondernemen als je dit wilt. Enkele medereizigers kiezen hiervoor. Je moet je dan op een lijst laten zetten voor een plaats in een bus terug. Zit de bus vol, dan moet je wachten op een volgende met plek. Om deze reden besluiten we onze wandeling op een ander punt te ondernemen.

Dit doen we bij Mile 15. Dit is de grens tussen het betaalde deel en het vrij toegankelijke deel van het park. Je loopt dan langs de Savage River en kan met iedere volgende bus weer terug. Anna zegt het nog maar eens voordat we uitstappen: voor beren niet weglopen maar groot maken en schreeuwen. Kom je een eland tegen, wegwezen… In de praktijk is het allemaal niet zo spannend, blijkt het. Er lopen de nodige mensen deze route, waardoor het een ontspannen tochtje is. Niet zwaar en een indrukwekkend landschap door de grootse natuur.

Bruggetje

Een extra bezienswaardigheid: de “Sledge Dog Kennels”

Tot slot bezoeken we de sledehonden in het park. Deze ‘Sled Dog Kennels’ liggen enkele kilometers voorbij het bezoekerscentrum. Hier geeft men meerdere keren per dag demonstraties met sledehonden. Een groot aantal honden zet men tijdens de winter in voor transport met de slede binnen het park. We bezoeken de verblijfplaats van de honden, die zich in alle rust laten bekijken en aanhalen. De honden raken opgewonden als ze opgesteld worden om de slede te trekken. Het wordt een kort demonstratierondje. Het verhaal over de honden wordt ondertussen door een ranger gedaan. Denali is het enige park in Amerika waar men op deze manier honden inzet. Een unieke faciliteit dus. Het is een leuke afsluiting van een prachtige dag.

Als het morgen helder is, gaan we misschien nog even op pad om de toppen van de Mount Denali te spotten. Het weerbericht geeft echter weinig hoop op een wolkeloze lucht.

Husky

De volgende dag is het weerbeeld helaas gelijk aan de dagen daarvoor. Geen zicht op de witte toppen in dit indrukwekkende landschap. Neemt niet weg dat we enorm genoten hebben van deze volle dag in een werkelijk schitterend park.

Delta

Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Denali National Park

Waar ligt het Denali National Park?

Denali ligt tussen Anchorage en Fairbanks, langs de Parks Highway.

Hoe kan ik het Denali National Park bereiken?

De ingang van het park ligt langs de Parks Highway bij mile 237. Het park is te bezoeken per auto, trein of met speciale excursies vanuit bijvoorbeeld Talkeetna met een klein vliegtuigje (waarbij je kunt landen op de Mount Denali: Goed weer is dan een voorwaarde).

Wat is de beste periode voor een bezoek aan het Denali National Park?

Het park is het gehele jaar open. Iedere periode heeft een bijzondere dimensie.

Waar vind ik informatie over bezoek aan het park?

Informatie over het park is te verkrijgen op de website van het park en in het Denali Visitor Center; zomers open van 8.00 – 18.00 uur. Het park zelf is 24 uur per dag, het hele jaar door geopend.

Wat kun je allemaal doen in het park?

Naast wandelen kun je er ook fietsen. Het is mogelijk om tot Mile 15 het park in te gaan met je eigen huurauto zonder toegangsbewijs.

Waar kun je het beste overnachten bij een bezoek aan het Denali National Park?

Overnachten kan op meerdere manieren. Het is mogelijk om te kamperen, met de camper het park te bezoeken of een accommodatie te boeken net buiten het park.

 

Healy ligt dichtbij maar is als plaats niet echt de moeite waard. Dit hoeft overigens geen probleem te zijn, want je verblijft toch overdag in het park.

 

Rondom het park langs de Parks Highway, vooral ten noorden van de bezoekersingang, zijn meerdere accommodaties te vinden. Dit is ter hoogte van Mile 248 op deze autoweg.

Wat is een goed adres om te eten in het Denali National Park?

Bij het bezoekerscentrum is een restaurant waar je overdag terecht kunt voor koffie, lunch of een hapje in de middag. Buiten het park zijn diverse restaurants en eetgelegenheden waar je terecht kunt. In Healy zit 49th State Brewing (wel reserveren want zit elke dag erg vol).