New York City

New York City

Home » Verenigde Staten » New York City

New York City, de stad die maar niet wil slapen

Waarschijnlijk is geen stad ter wereld meer bezongen dan New York. Van Frank Sinatra tot Alicia Keys, allemaal brachten ze aan een ode aan de “city that never sleeps”. En inderdaad: als je in New York bent, heb je het gevoel alsof de stad 24 uur per dag bruist van energie. De lichtreclames flikkeren constant, de taxi’s rijden af en aan en de metro is op ieder moment van de dag drukbezet. Toch zijn er ook in New York heerlijk rustige plekken te vinden, waar je weer even tot rust kunt komen. De stad kent vele hoogtepunten, eigenlijk te veel om op te noemen. Je kunt je hier prima een week vermaken en nog het gevoel hebben dat je niet alles hebt gezien.

Echtpaar op pleintje in hartje centrum New York

New York Pass

Met de New York Pass heb je toegang tot heel veel topattracties in New York. Je hoeft niet iedere keer een kaartje te kopen voor iedere bezienswaardigheid. Ook kun je bij diverse attracties via de “fast lane” snel naar binnen. Het scheelt tijd in de rij staan en je bespaart ook een fors bedrag op de tickets. De NY Pass is verkrijgbaar voor 1, 2, 3, 5, 7 of zelfs 10 dagen. Je kunt de pas vooraf online bestellen en ervoor kiezen om de pas op te halen op een van de pick-up points in de stad. Onze ervaring was dat het daar heel erg druk was. Sneller werkt om de app te downloaden. Meer informatie over de werkwijze, aantal attracties en fast lanes vind je op de website van de New York Pass. Bij de NY Pass is een gratis tour met de hop-on-hop-off bus inbegrepen. Dat is een mooie manier om de stad te leren kennen. We adviseren je daarom om dit als een van de eerste dingen te doen in NYC. De dagen daarna kun je je dan beter oriënteren in de stad.

Er zijn ook vergelijkbare andere kortingspassen verkrijgbaar, maar daarmee hebben we zelf geen ervaring. Dit zijn bijvoorbeeld de New York Citypass en de New York Explorer Pass. Voor een lang bezoek, waarbij je veel attracties en musea wilt bezoeken, blijkt de New York Pass het beste. Ook omdat je hier nog korting op veel eetgelegenheden krijgt. Bij een kort bezoek, waarbij je slechts een paar van de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien, is de New York Citypass interessant.

Vlakbij het Guggenheim Museum in NYC

Metro

Ook al lijken de afstanden in het centrum van Manhattan te overzien, toch is de metro een ideaal vervoermiddel om je snel in New York te verplaatsen. Het metronetwerk is zeer wijdvertakt, snel en 24 uur per dag te gebruiken. Je kunt losse kaartjes kopen voor $ 3,00. Zolang je niet door een uitcheckpoortje gaat, kun je ongeacht de bestemming en reisduur blijven reizen.

Ben je van plan om veel met de metro te gaan, dan koop je een “pay per ride” metrokaart. Deze pas kun je opladen en dan kost een ritje nog maar $ 2,75. Eenmalig betaal je $ 1 voor de aanschaf van de kaart. Je bepaalt zelf hoeveel je op de kaart zet. Als je $ 5,50 of meer op de kaart zet, krijg je een bonus van 5%.

Wil je echt veel van de metro gebruik maken, dan kun je ook een “unlimited ride”-metrokaart voor 7 dagen kopen. Deze kost $ 32. Bij 13 ritten of meer is dit de voordeligste optie. Het metronetwerk is over het algemeen veilig, betrouwbaar en schoon. In de zomermaanden is het lekker om met de metro te gaan, omdat ze bijna allemaal zijn uitgerust met airco. Wel is het niet verstandig om in je eentje ’s avonds laat naar afgelegen wijken (zoals Harlem of the Bronx) te rijden in de metro. Op de website van MTA vind je meer informatie over tarieven en het metronetwerk.

Heineken-truck in NYC

9/11 Memorial & Museum

Deze plek, waar ooit de Twin Towers stonden, mag aan een bezoek aan New York niet ontbreken. Het monument blinkt uit in soberheid en maakt diepe indruk op iedere bezoeker. Alle namen van de slachtoffers van de aanslagen op het WTC in 1993 en 2001 zijn in brons gegraveerd in de wanden van twee grote vijvers. Midden in een drukke stad herdenkt iedereen op zijn manier de aanslagen en de slachtoffers.

Ook het naastgelegen museum is indrukwekkend. Naast tal van attributen die in de puinhopen zijn teruggevonden, kun je hier zeer persoonlijke verhalen horen over de slachtoffers. Op een wand zijn alle slachtoffers afgebeeld. Door te klikken op een foto hoor je familieleden, vrienden of oud collega’s vertellen over het slachtoffer.

Van zondag tot en met donderdag sluit het museum om 20 uur. Tot 18 uur krijg je nog toegang. Op vrijdag en zaterdag sluit het museum een uur later en ben je tot 19 uur welkom. Onze ervaring is dat aan het einde van de middag de wachtrij kort is. Wij stonden om 17:30 bij het museum en waren snel binnen. Zo hadden we bijna 2,5 uur voor ons bezoek dat ons zeker heeft geraakt.

9/11 memorial in NYC

Uitzicht over de stad

Er zijn diverse plekken om een machtig mooi overzicht over de stad te hebben. De twee bekendste zijn het observatory deck bij het Empire State Building en “Top of the Rocks” in het Rockefeller Centre. We hebben ze beide bezocht. Bij de Empire State Building kun je van de 86e verdieping genieten van het uitzicht over de Big Apple. Het observatory deck in het Rockefeller Centre is “slechts” op de 70e verdieping. Maar je kunt dan ook uitkijken op zijn grote evenknie. De rij was hier ook minder lang met de New York Pass, omdat we gebruik konden maken van de fast lane. Bij de Empire State Building was de rij erg lang, ook voor pashouders. Plan dit bezoek wel op een dag dat het helder weer is, om het mooiste uitzicht te hebben. Sinds enige tijd kun je ook het One World Observatory bezoeken op de 102e verdieping.

Uitzicht op Central Park

Little Italy en Chinatown

New York kent veel immigranten uit vele landen. Zoals de naam al doet vermoeden, was Little Italy de wijk waar de Italianen zich vestigden. Nu is het een leuke buurt met veel Italiaanse eettentjes en winkeltjes waar men verse pasta, worst, brood, gebak en heerlijk ijs verkoopt. Er heerst een relaxte sfeer in dit deel van de stad. Aan deze wijk grenst Chinatown, dat steeds meer uitdijt en Little Italy bijna “opslokt”. Vroeger was dit een gevaarlijke achterbuurt. Nu is het er leuk om rond te lopen en alle Chinese winkels te zien. Je vindt er nog diverse Chinese monumenten, zoals het Confucius standbeeld en de Kerk van de Immigranten.

 

Fietsen en hardlopen door het Central Park

Het Central Park is bij uitstek geschikt om een fietstocht te maken. Diverse bedrijfjes bieden fietsen te huur aan. Ook is het mogelijk om een tocht onder begeleiding van een gids te maken. Wij vonden het plezieriger om zelf onze route en tempo te bepalen en hebben een halve dag door het immense Central Park gefietst. Natuurlijk breng je dan een bezoek aan “Strawberry Fields”, het monument ter nagedachtenis aan de vlakbij vermoorde John Lennon. Maar ook Belvedere Castle, Bethesda Fountain en The Dairy zijn mooie plekken om te bekijken in het park.

in Central Park

Neem ook een kijkje bij Heckscher Ballfields. Hier zijn 6 soft- en honkbalvelden. Eigenlijk is er altijd wel een wedstrijdje aan de gang, zeker in het weekend. Alsof het een wedstrijd in de Major League is, zo fanatiek kan het er aan toegaan.

Fietsen in New York wordt overigens steeds populairder. Zo is het ook leuk om langs de Hudson rivier te fietsen of over de Brooklyn Bridge naar Brooklyn. Daarnaast kun je ervoor kiezen om met een gids te gaan. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.

Naast fietsen kun je uitstekend hardlopen in het park. Wij maken er een gewoonte van om in vreemde steden op z’n minst een keer 5 of 10 kilometer te hardlopen. Voor Central Park heb je zelfs websites waarop vele hardloopparcours worden beschreven! Mocht je dit willen doen download dan de gratis plattegrond met diverse parcours en hun afstanden van de officiële website van Central Park.

Vlakbij Wallstreet

Mooie wandelingen door rustige wijken van New York

Hoewel de drukte van de stad enorm kan zijn, kun je die goed ontvluchten. Als je bijvoorbeeld een wandeling maakt door de wijken NoLita, Soho en West Village zie je een heel ander New York. Mooie straten met leuke winkels, grote pakhuizen met gietijzeren trappenhuizen, oude fabriekshallen die nu zijn omgetoverd tot gezellige markten, het is heerlijk om hier rond te lopen. Eindig die wandeling dan met een bezoek aan de High Line. Dit is een park dat is aangelegd op een voormalig treinviaduct. Je loopt ongeveer 10 meter boven de weg en hebt een mooi uitzicht op de oude pakhuizen in de buurt, de straten van Manhattan en de Hudson River. Inspiratie voor wandeltochten haal je onder andere uit de praktische gids Time to MoMo New York. Er is ook een app.

 

Andere hoogtepunten

  • Vele beroemde musea. Zeker Guggenheim en MoMa zijn absoluut de moeite waard.
  • Een bezoek aan Liberty Island (vrijheidsbeeld) en Ellis Island (voormalig immigratiedepot).
  • Een theatervoorstelling op Broadway bezoeken. Vaak zijn op de dag zelf zijn goedkopere tickets te boeken.
  • Een gratis overtocht met de Staten Island Ferry, om het vrijheidsbeeld en de skyline van Manhattan bij zonsondergang te zien.
  • Een boottocht met de Circle Line rondom Manhattan (tip: links zitten geeft het beste uitzicht!).
  • Nog bijzonderder, maar wel duur: een helikoptervlucht met uitzicht op Manhattan.
  • Kortom: New York heeft zoveel hoogtepunten, dat je hier makkelijk een week kunt verblijven. Dit is nog maar een kleine selectie van alles wat de stad je te bieden heeft.
Bryant Park, NYC