Beren spotten in Homer

Beren spotten in Homer

Home » Verenigde Staten » Beren spotten in Homer

Aan het einde van de Sterling Highway op het schiereiland Kenai in Alaska ligt Homer. Hier wonen rond de 5000 mensen, een redelijk omvang voor een plaats in Alaska. Homer staat bekend om het zachtere klimaat en de mooie ligging aan zee. Reden dat er de nodige kunstenaars en pensionado’s wonen. De plaats bestaat uit verschillende delen die leuk zijn om te bekijken, zoals het kleine oude centrum. De levendigheid met winkeltjes, restaurants en touroperators vind je in een ander stadsdeel: de Split. Vanuit deze acht kilometer lange dam in zee valt veel te ondernemen. Hierin moeten wel keuzes gemaakt worden, want de omgeving heeft veel te bieden!

Namaak heilbot

Heilbot hoofdstad van de wereld

Homer is ontstaan in de 17e eeuw. Dit vanuit de aanwezigheid van natuurlijke delfstoffen als steenkool en de ruime aanwezigheid van vis. Het vissen op heilbot is hier een topattractie.. Vooral uit Anchorage komen in de weekenden toeristen voor deze nationale sport.

Dit gebeurt dan weer vanaf de Split, waar grote kunststof heilbotten de aandacht trekken. Deze smalle uitloper in zee is in de jaren 60 uitgegroeid tot een toeristisch gebied met uitzicht op het Kachemak Bay State Park. Op de Split vind je ook enkele havens, camperparken en een enkel hotel. Overdag is het hier druk, ‘s avonds keert de rust terug. Het is de uitvalsplek voor een bezoek aan Kodiak Island of het Kachemak Bay State Park. Genoeg dus om deze plaats en de omgeving nader te verkennen!

Zonsondergang in Homer

Bezienswaardigheden en dagtrips vanuit Homer

Bij het plannen van de activiteiten is het weer een bepalende factor. Schijnt de zon en is er niet te veel wind, dan is de zee een goed vertrekpunt. Bij minder ideale condities is het goed wandelen in de omgeving. Bij slecht weer zijn de verschillende musea een goede keuze. Kortom, voor ieder weertype zijn er mogelijkheden.

Met de veerpont naar het pittoreske Seldovia

Onze eerste dag hier is het prachtig weer. We kiezen voor een boottocht met de veerboot naar Seldovia. Een tocht van 45 minuten over zee naar een mooi dorp op het schiereiland. Met de auto kun je niet naar Seldovia. We hopen nog walvissen te spotten onderweg, al is de periode begin september hier niet gunstig voor. De eerste zeedieren ontmoeten we pas in de haven van Seldovia. Het zijn twee otters die rustig op hun rug drijven en alles en iedereen stoïcijns negeren. Het dorp heeft kleurrijke huizen die op palen boven het water staan. Dit heeft te maken met het grote getijdenverschil dat je hier hebt. Het levert een mooi pittoresk beeld op.

Otters

Twee medepassagiers op de boot geven als tip om de Otterbahn Trail te lopen. Zo getipt, zo gedaan. Tijdens deze wandeling staan we opeens halverwege voor het eerst oog in oog met een zwarte beer. We schrikken toch en doen maar even een stapje naar achteren. Ook al merken we dat de beer zich juist voor ons probeert te verbergen. Met twee achterop komende wandelaars bepalen we de strategie. Na hard in de handen klappen en roepen verdwijnt de beer, waarna we de tocht vervolgen. We komen uit bij een mooie baai aan zee en lopen via de weg terug naar Seldovia. Hier is het goed lunchen met zicht op de zee.

De weg terug op zee genieten we van het zicht op het Kachemak Bay State Park. We delen onze ervaring met de beer met dezelfde medepassagiers als op de heenweg. Die vinden het wel vermakelijk en trekken de conclusie “en jullie leven nog steeds!”.

Seldovia

Wilde dieren spotten

We lopen wat kiosken af in de haven om te kijken of er aanbiedingen zijn voor een bezoek per vliegtuigje aan Kodiak. Dit is de plek om beren te observeren in de natuur. Dat beer spotten is natuurlijk hartstikke leuk maar ook kostbaar. De gangbare prijs voor een dergelijke excursie gaat naar 1300 dollar per persoon. Nu aan het einde van het seizoen mogen we mee met deze trip voor 1000 dollar per persoon. Want, zo blijkt, op een rustige dag kun je onderhandelen bij de verkooppunten. Zo is het mogelijk om 300 dollar per persoon te besparen. Er zijn meerdere excursies mogelijk om beren te spotten, van een halve tot een hele dag. De verschillende verkooppunten tonen de schitterende beelden van naar zalm vissende beren. Toch laten wij deze ervaring op dit moment aan ons voorbij gaan. We kiezen ervoor om te wandelen en de omgeving van Homer te voet te verkennen.

De volgende beer ervaring hebben we ’s nachts als de hond van onze B&B driftig aanslaat. We horen gerommel buiten bij de vuilnisbakken en vinden deze de volgende ochtend omgegooid. Het werk van beren die rondom huizen naar voedsel zoeken. Bij de buurman zien we die ochtend overigens grote lappen vlees op de veranda hangen. De jacht heeft die nacht een eland opgeleverd.

Geschoten wild

Wandelen in Homer en omgeving

In de omgeving van Homer kun je goed wandelen. Wij starten onze tocht bij de korte Reber Trail (Reber Road) en lopen vervolgens door naar het Bishop Beach Park. Vanuit een bosachtige omgeving loop je zo richting de kust, een gebied met een groot getijdenverschil. Een deel van de route gaat over het strand. In het Bishop Beach Park ervaar je naast een wijds uitzicht ook wat kunstobjecten. Een rondje als deze kun je mooi afwisselen met een bezoek aan het centrum. Overigens, onze poging om hier ergens een kop koffie te drinken, loopt op wonderlijke wijze overal spaak. Gesloten op dinsdag, nog niet open of bezig met andere zaken.

De omgeving van Homer is heuvelachtig en biedt veel andere wandelmogelijkheden. Zo ook vanuit onze B&B in het hoger gelegen deel van Homer. De natuur laat hier veel afwisseling zien en je hebt veelal een mooi uitzicht op de zee. Ook hier is er alle kans om elanden en beren te zien tijdens je tocht.

Meer informatie over wandelen in Homer of omgeving.

Parkeerplaats voor wandelingen

Pratt museum: een mix van kunst en historie

Dit kleinschalige museum laat de historie van Kachemak Bay en Homer zien. Het is leuk ingericht en je ziet er veel over de geschiedenis en de visserij in deze plaats. Begrijpelijk, want die visserij is belangrijk voor Homer. Niet alleen op heilbot, maar ook op zalm en krab.

Verder zie je een tijdelijke expositie, kunst in relatie tot de omgeving. Al met al een leuk en interessant museum. Maar na een uurtje heb je het wel gezien. De andere musea in Homer richten zich meer op de flora of fauna in deze omgeving.

Pratt museum

Foodmarket

Op woensdagmiddag en zaterdagochtend is er een voedselmarkt met lokale producten. Dit wordt aangekondigd op borden vlak voor het oprijden van de Split en in de brochures bestemd voor toeristen. Wij bezochten deze markt op de woensdagmiddag. Begin september is het aantal bezette kraampjes beperkt. Je ziet wat verse groenten of enige vorm van huisvlijt. In deze periode lijkt de markt over zijn hoogtepunt heen. Mogelijk is er vroeger in het seizoen meer activiteit. Bij toegang tot de markt staat een bord: “Het dragen van wapens is verboden op deze plek”. Dat je het weet.

Markt

Algemene indruk van Homer

Van menige rondreis is Homer de eindbestemming. Een laatste plek om kennis te maken met de natuur en cultuur van Alaska. Een goede plek om opgedane reisindrukken te laten bezinken, zo is onze ervaring. Mede door het prettige klimaat en de mooie omgeving is het er goed vertoeven. Daarnaast zijn er de nodige goede restaurants en veel mogelijkheden voor excursies of wandelingen. Plan gerust een paar extra dagen in om hier door te brengen en te genieten van alles wat Homer brengt.

Wijntje na afloop van de reis

Antwoorden op praktische vragen over een bezoek aan Homer

Waar ligt Homer?

Homer ligt al aan het einde van de Sterling Highway en is hiermee de zuidelijkste, over de weg bereikbare plaats op het schiereiland Kenai in Alaska.

Hoe kun je Homer het beste bereiken?

De meest voorkomende manier is met de auto. Dit kan via de Sterling Highway. Vanuit Anchorage, Soldotna, Kenai en Seward rijden er ook bussen.

 

Homer heeft een vliegveld voor kleinere vliegtuigen en een landingsplek voor watervliegtuigen zodat het goed bereikbaar is via binnenlandse vluchten. Tot slot beschikt Homer over een haven. Er gaan vanuit Homer veerdiensten naar plaatsen in de omgeving.

Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in Homer?

Vanuit Homer kun je diverse excursies boeken. De bureaus waar je dit kunt doen vind je vooral op de Split. De meest bekende excursies gaan naar Kodiak (beren spotten) of Kachumak Bay State Park.

 

Seldovia is een pittoreske plaats die per veerdienst bereikbaar is (of per vliegtuigje). Hier kun je mooi wandelen.

 

Homer zelf heeft het Pratt museum: een klein maar informatief museum over de geschiedenis van Homer.
Als je van vissen houdt is Homer ook de plek om te vissen op heilbot.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in Homer?

Wij verbleven in de Cozy Cove Inn. Een heerlijk en ruim appartement met eigen opgang, kookgelegenheid en prachtig uitzicht. Alle voorzieningen zijn goed voor elkaar en een vriendelijke gastvrouw, Wij vonden dit de mooiste locatie tijdens ons verblijf in Alaska. Het ligt wel 10 minuten rijden buiten het dorp, maar dat wordt door de plek goed gemaakt. Je kunt vanuit de accommodatie verschillende wandelingen maken (bearspray staat klaar) en vanuit het raam zagen wij regelmatig elanden voorbij komen. Goede prijs-kwaliteitverhouding.

 

Andere suggesties voor accommodaties in Homer.

Waar kun je lekker eten in Homer?

Homer heeft meerdere goede restaurants:

  • Captain Patties Fish House. Je vindt dit populaire visrestaurant op de Split. Wij aten hier een prima vismaaltijd. Bij voorkeur wel reserveren, want het is er in de regel druk.
  • Two Sisters Bakery is een leuke plek om te lunchen. Let wel op de openingstijden want ze zijn alleen open van woensdag tot en met zaterdag.
  • Voor vleesgerechten kun je terecht bij AJ’s Oldtown Steakhouse.

Dit zijn volgens kenners de beste restaurants in Homer.