San Diego, de geboortestad van Californië

San Diego, de geboortestad van Californië

Home » Verenigde Staten » San Diego, de geboortestad van Californië

Tijdens onze rondreis afgelopen najaar door het zuidwesten van de VS deden we ook San Diego aan. Deze kuststad aan de Grote Oceaan bevindt zich net ten noorden van de Mexicaanse grens. Ondanks de grootte vonden we dit een plezierige, relaxte stad. In elk geval een stad waar je je prima meerdere dagen kunt vermaken. Al is het alleen al vanwege het heerlijke klimaat en de pittoreske kustlijn.

Kustlijn bij La Jolla

Beknopte geschiedenis van San Diego

Vóór de komst van de Europeanen in 1542 werd het gebied al lange tijd bewoond. De Spaanse kolonisten eisten de baai op maar stichtten er nog geen nederzetting. Dit gebeurde evenmin toen de Spaanse ontdekkingsreiziger en ondernemer Vizcaino de kust hier in kaart bracht. Wel vernoemde hij het gebied naar de Spaanse, katholieke heilige San Diego. Pas midden 18e eeuw kwam hier een missiepost met de naam San Diego. Dit was de eerste missiepost van de Spanjaarden in Californië. Een eeuw later begon de nederzetting pas echt te groeien toen de spoorlijn werd aangelegd. Tegenwoordig wonen er in San Diego meer dan 1,3 miljoen inwoners. De stad staat bekend om de marine, de themaparken, het heerlijke klimaat, de vele parken en een prachtige kustlijn.

Pelikaan

De hoogtepunten van San Diego die je niet mag missen

San Diego heeft voor elk wat wils. Of je nu houdt van wandelen, van cultuur snuiven of van de natuur. De bezienswaardigheden zijn talrijk. Om je daarom te helpen een keuze te maken vind je hieronder een kleine selectie van hoogtepunten die niet aan je stedentrip mogen ontbreken.

Old Town San Diego en het Presidio Park

Old Town in San Diego is de plek van de eerste nederzetting van de Spanjaarden in Californië. Dit gebeurde in 1769 met de stichting van de missiepost. Sindsdien lijkt er weinig te zijn veranderd. De wijk is namelijk een soort van openluchtmuseum. Je vindt er historische lemen gebouwen uit de begintijd van de stad. Maar ook sommige straten van toen zijn prachtig bewaard gebleven. Het mooiste van de zogenaamde adobes (lemen huizen) is het Casa de Estudillo uit 1827. Het is een van de oudste overgebleven stukken Spaanse architectuur in Californië.

Missiepost

Het gratis toegankelijke, historische park van Old Town biedt meer dan alleen historische panden. Net als in veel andere openluchtmusea kun je er de oude ambachten nog bekijken. Daarnaast zijn er vele culturele festiviteiten, waaronder Dia de Muertos. De Mexicaans-Amerikaanse wijk is verder de plek om naar Mariachi-bands te luisteren en echt Mexicaans te eten. Ga daarvoor naar Café Coyote, El Agave of de Tahona Bar.

Grenzend aan de bebouwde kom van Old Town ligt het Presidio Park. De populairste attracties in dit park zijn (de replica’s van) het fort en de kerk uit midden 18e eeuw. En het iconische Junipero Serra Museum. Het 40 hectare grote park ligt op een heuvel met uitzicht op Old Town, de San Diego River Valley en de Grote Oceaan.

Old Town

Balboa Park

Net ten noorden van het stadscentrum ligt het prachtige Balboa Park. Dit park is maar liefst 1200 hectare groot en daarmee een van de grootste stadsparken van de VS. De meeste mensen bezoeken het park vanwege de beroemde San Diego Zoo. Maar het zijn juist de botanische tuinen, de 15 musea en andere, veelal architectonische bezienswaardigheden die het park wat ons betreft zo bijzonder maken.

In Balboa Park kun je je makkelijk een dagdeel uitstekend vermaken. Het is een geweldige plek voor een wandeling, een fietstocht of een picknick. Een van de wandelingen die je er kunt maken is die door “Palm Canyon”: een tropische oase met maar liefst 58 soorten palmbomen. Het is een sprookjesachtige wandeling over slingerpaadjes en houten loopbruggen door een schaduwrijke, weelderige canyon.

In 1915 en 1935 vonden in dit park grote tentoonstellingen plaats. De permanente expositiegebouwen zijn een welkome herinnering daaraan. Een van die gebouwen is het Botanical House. Dit prachtig bouwwerk bevat ruim 2100 unieke plantensoorten. Samen met de fraaie vijver met lelies en lotussen is dit een van de hoogtepunten van het park die je niet mag overslaan. Een ander, letterlijk hoogtepunt uit 1915 is de California Tower. Hier heb je een fantastisch uitzicht op zo ongeveer het gehele park.

Balboa Park

La Jolla

Een van de wijken waar je absoluut geweest moet zijn is de chique buurt La Jolla. Deze wijk bevindt zich op een rotsachtige landtong die uitsteekt in de Grote Oceaan. Denk bij La Jolla aan prachtige kustlandschappen vol kleine baaitjes waar je zeehonden en zeeleeuwen op het zand ziet zonnebaden. Maar ook aan charmante cafés, boetieks en bijzonder goede restaurants. Zonder meer een fijne plek om de middag af te sluiten. Al is het alleen al vanwege de fraaie zonsondergang.

Vanuit La Jolla ben je overigens ook zo in het beroemde Torrey Pines. Dit 2000 hectare grote natuurreservaat heeft een ruige kustlijn met hoge kliffen. Een beter uitzicht op de oceaan is nauwelijks denkbaar. Vooral tijdens het walvissenseizoen van december tot en met april, als deze zeereuzen voorbij zwemmen. In het park zijn mooie wandelingen te maken. Daarnaast heb je er – voor de golfers onder ons – een ongekend mooie openbare golfbaan.

Zeeleeuwen bij La Jolla

Seaport Village en de USS Midway

Net ten zuiden van de “Embarcadero” (de aanlegpier voor onder meer cruiseschepen) bevindt zich het winkelcentrum Seaport Village. Dit winkeldorp is net iets te toeristisch naar onze smaak, maar toch leuk om er even geweest te zijn. Je hebt er namelijk veel gezellig ogende restaurants en cafés, elk met uitzicht op de baai. In de zomer is er in de weekenden live muziek.

Vlakbij Seaport Village ligt een absolute must-visit: de USS Midway. Dit is het langst dienende vliegdekschip ter wereld. Het schip werd in 1945 in gebruik genomen en werd nog in de Vietnamoorlog en tijdens Operation Desert Storm ingezet. Sinds het vliegdekschip in 2004 permanent ligt aangemeerd is het een bijzonder interessant, interactief museum. Je krijgt niet alleen historisch vliegend materieel te zien, maar ook bijvoorbeeld de kombuis, de slaapvertrekken en de machinekamer.

Vliegdekschip USS Midway

Coronado

Aan de overzijde van het water gezien vanuit Seaport Village ligt het schiereiland Coronado. Het is geen buitenwijk van San Diego maar een eigen stad. Je komt er het makkelijkst via de iconische, ruim 3400 meter lange San Diego-Coronado Bridge. Bijvoorbeeld met de huurfiets! Het eiland is met name beroemd om de marinebasis, maar onder toeristen vooral bekend om het overheerlijke strand.

De trots van Coronado is overigens het Hotel del Coronado: een prachtig Victoriaans ogend hotel aan het strand. Het hotel werd in 1888 geopend en was toen het grootste resorthotel van de wereld. Onder andere Charlie Chaplin, Clark Gable en niet minder dan 16 Amerikaanse presidenten hebben er ooit de nacht doorgebracht. Dagelijks zijn er rondleidingen van dik een uur door het gebouw en de siertuinen.

Hotel del Coronado

Point Loma en Cabrillo National Monument

Ten westen van de San Diego Bay ligt Point Loma: een lang rotsachtig schiereiland met een prachtige, ruige natuur en fantastische uitzichten. Het was hier waar de eerste Europese expeditie in 1542 naar West-Amerika voet aan wal zette. Je hebt er enkele gedenkplaatsen en nationale begraafplaatsen. Maar verder is dit de ook de plek voor wandelaars en walvisspotters.

Als je hier toch bent, bezoek dan ook de vuurtoren dat nu een interessant, klein museum is. Maar vergeet evenmin het Cabrillo National Monument. Vanaf het monument heb je misschien wel het allermooiste uitzicht op de skyline van San Diego. Op heldere dagen zie je hier zelfs de bergen van Tijuana in Mexico! Vlakbij het monument bevinden zich overigens ook de getijdebaden. Er zijn enkele mooie wandelingen die je hier kunt maken.

Vuurtoren bij Point Loma

Petco Park

Petco Park is het honkbalstadion van de San Diego Padres. Het stadion is een van de leukste Amerikaanse honkbalstadions. Ook als je weinig tot niets hebt met deze volkssport, is een bezoek aan het stadion een must. Vooral als de Padres er daadwerkelijk spelen. Het stadion is dan een en al gezelligheid met (plezierig) enthousiaste fans, heerlijk eten en ambachtelijk gebrouwen bieren. Een wedstrijd van de Padres is overduidelijk meer dan alleen honkbal, het is een super leuke ervaring! Bestel hier je tickets voor een Padres-wedstrijd.

Petco Park

Praktische zaken voor een stedentrip naar San Diego

Hier vind je de antwoorden op veelgestelde, praktische vragen over San Diego.
Wat is de beste tijd voor een stedentrip naar San Diego?

Dankzij het milde mediterrane klimaat is San Diego het hele jaar een fijne bestemming voor een stedentrip. Wel heb je in de maanden mei en juni regelmatig bewolkt weer. De zomermaanden kunnen vrij warm zijn, vooral als je meer het binnenland in gaat. In de wintermaanden is het weliswaar mild maar de kans op neerslag is dan ook groter. Wat dat betreft zijn de maanden maart, april en oktober de beste maanden voor een bezoek aan de stad. Wij waren er overigens in september en vonden het overdag bijzonder aangenaam maar ‘s avonds koelde het flink af. Houd daar dus rekening mee.

Hoe kan ik mij het beste verplaatsen in San Diego?

San Diego beschikt over een prima OV-netwerk van trams en bussen. Wil je met het openbaar vervoer reizen dan kun je het beste de Premium Regional Pass nemen: voor 12 dollar mag je een dag lang gebruik maken van alle bussen en trams. Houd er wel rekening mee dat de bus- en tramlijnen niet altijd goed op elkaar zijn aangesloten. In die zin is reizen met je (huur)auto vaak een handig alternatief.

 

Wellicht nog leuker en voor het milieu beslist beter is om jezelf te verplaatsen met de fiets. San Diego is een fietsvriendelijke stad met verrassend veel fietspaden en -routes. Zo heb je in de stad de ongeveer 38 kilometer lange Bayshore Bikeway: een leuke route langs het water van het centrum naar Coronado. Ruim de helft van het fietspad is volledig autovrij. Bekijk ook het kaartje in Google Maps met fietspaden in San Diego. Er zijn veel locaties waar je een fiets kunt huren. De meeste verhuurders hebben een breed assortiment, vaak bestaande uit ebikes, mountainbikes en stadsfietsen.

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor een stedentrip naar San Diego?

Je hebt minimaal twee tot drie volle dagen nodig om de meeste interessante bezienswaardigheden van San Diego te zien. Wil je ook nog een of meerdere themaparken rond San Diego zien, zoals SeaWorld? Plan dan minstens drie volle dagen in.

Waar moet ik zijn om lekker te eten of wat te drinken?

In vrijwel elke wijk in San Diego is er een grote verscheidenheid aan restaurants, van oosters of Mexicaans tot Italiaans of visgerechten. Als je zin hebt in vis (of zelfs vistaco’s!) dan zit je sowieso goed in Mission Beach en Ocean Beach. Wil je écht goed eten dan moet je naar de wijk La Jolla aan zee. Maar ook downtown zijn veel uitstekende restaurants te vinden. Hier kun je ook terecht voor authentiek Mexicaans eten. Voor de verfijnde keuken moet je overigens in Little Italy zijn.

 

Houd je overigens van speciaalbieren dan zit je in San Diego gebeiteld. In de stad zijn er meer dan 100 brouwerijen. Vaak zit er een restaurant bij en vele organiseren ook bierproeverijen.

Wat zijn goede accommodaties in San Diego?

San Diego biedt een bijzonder uitgebreide keuze aan accommodaties. Laat je bij je keuze leiden door welke wijken je het liefst overnacht. Bijvoorbeeld omdat daar de meeste bezienswaardigheden zijn. Of omdat je daar het mooiste uitzicht hebt op de zee. Maak vervolgens je keuze voor type accommodatie. Zoals een bed & breakfast, luxe hotel of resort, appartement of motel. Hieronder vind je voor enkele grote wijken het aanbod aan accommodaties:

 

Wachtrijen vermijden en speciale tours in San Diego

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.