Anchorage: de “Poort naar Alaska”

Anchorage: de “Poort naar Alaska”

Home » Verenigde Staten » Anchorage: de “Poort naar Alaska”

Anchorage is voor veel bezoekers van Alaska de eerste indruk met deze staat. Hier landen vliegtuigen uit alle windstreken. Soms op doorreis, maar vaak als start van een bezoek aan Alaska. Hoewel de stad niet het imago heeft van een prachtige stad, laten we je zien dat Anchorage een goede plek is om een paar dagen te verblijven. Want de stad, zo is onze ervaring, heeft vele interessante bezienswaardigheden!

Fietstocht bij Anchorage

Algemene indruk van de stad

De stad zelf is geen schoonheid wat betreft gebouwen. Wel is het interessant om te kijken hoe de winkels en restaurants er uitzien in deze omgeving. Er zijn goede en minder goede restaurants. Op straat vind je enkele kraampjes met hamburgers, waaronder ‘rendierburger’. De winkels doen sober en kleinschalig aan. Ze verkopen kleding, souvenirs of meer functionele zaken. Geen glitter en glamour in deze noordelijke enclave.

Wij verblijven vlak bij Ship Creek, een rivier aan de rand van de stad. Na een korte wandeling vanuit ons hotel komen we eerst voorbij het station. Het spoor is van groot belang geweest voor de ontwikkeling en ontsluiting van Alaska. Daar word je dan ook direct op gewezen. Er staan enorme locomotieven die bij aankomst en vertrek een luid signaal geven. Indrukwekkend zijn ze. Dit geluid krijgen we de komende weken nog regelmatig te horen.

Treinstation

Fascinerende zalmtrek in Ship Creek

We steken het spoor over en zien de eerste vissers om 7.00 uur ’s ochtends hun visgerei in orde maken. Ook ruiken we een doordringende geur. Bij de rivier aangekomen valt vooral het contrast op tussen stad en natuur. Midden in een industrieel gebied loopt een prachtige rivier. Er zwemmen hier honderden, misschien wel duizenden zalmen tegen de stroom in. Ze zijn op weg naar een plek stroomopwaarts. Het doel: voortplanting. Wat we ons nooit zo gerealiseerd hebben is hoeveel zalmen de bestemming niet halen. De geur die we waarnemen komt van dode rottende zalmen die langs de oever van de rivier liggen. Meeuwen hakken in op verzwakte exemplaren en voeden zich ermee.

Ship Creek

Vissen is de nationale sport, ook in de stad

Even verderop staan enkele vissers. Je vraagt je af waarom ze een lijn uitgooien, want de zalmen zijn zo uit het water te scheppen. Bij navraag blijken ze uit te zijn op de Silver Salmon (Cohozalm). Een specifiek soort, de anderen gaan terug de rivier in. Het aantal vissers langs de kant is ondertussen flink aan het oplopen.

We zijn gefascineerd door het schouwspel. Toch geeft deze strijd ook een gevoel van medelijden met al die vissen die zichzelf de dood injagen. De plek en zalmtrek maken diepe indruk.

Vissers

Fietsen op de Tony Knowles Coastal Trail

Na een lange tijd in het vliegtuig zitten, voel je de behoefte om te bewegen. Fietsen is, zo bedenken we, een goede manier om hier uiting aan te geven. En vooral leuk als je iets van de omgeving wilt zien.

Het centrum zelf (downtown) is goed beloopbaar. Wij willen een stuk fietsen over de Tony Knowles Coastal Trail. Dit is een fietspad van een kleine 20 kilometer langs de kust. Het huren van de fietsen regelen we in de stad zonder reservering. De huur gaat per uur. We worden er prima geholpen. Flesje water mee, fototoestel en een jas in de rugzak. De temperatuur is nog frisjes voor onze begrippen. Lokaal denkt men hier heel anders over gezien de korte broeken en T-shirts die al volop te zien zijn op dit tijdstip.

Fietsen langs de kust

We pakken de route op langs de kust en kiezen de richting naar het vliegveld. Op het pad komen we veel spotters tegen. We vragen onszelf nog even af of het gaat om walvissen of vogels. Bij navraag gaat het om vogels die er dan ook in grote aantallen zijn. De omgeving is mooi met aan de ene zijde een bosachtige begroeiing en aan de andere kant de zee. “Pas op voor Moose”, zo krijgen we te horen van enkele wandelaars. De waarschuwingsborden zijn hier ook duidelijk over: ga ze liever uit de weg. Gevaarlijk kan het worden als de oren naar beneden gericht zijn. Wij hopen ze stiekem toch wel te zien op deze tocht.

Waarschuwingsbord

Earthquake Park, herinnering aan een verwoestende aardbeving

We passeren tijdens het fietsen Earthquake Park. Het dient als monument ter nagedachtenis aan de gigantische aardbeving en tsunami die Alaska meemaakte in 1964. Reden waarom de stad bijna geen oude gebouwen heeft. Het overgrote deel van alle huizen is toen verwoest. Nieuwe huizen maken een wat bunkerachtige indruk en zijn aardbevingsbestendig gebouwd. Het monument geeft details weer van de ramp in verschillende plaatsen.

We rijden door tot naast het vliegveld waar we besluiten om de route terug te nemen. Halverwege kiezen we voor een alternatieve route. Na goed twee uur fietsen zijn we weer terug bij de verhuur. Erg leuk om te doen, een goed fietspad en een prima manier om de omgeving te verkennen. Maar ook een manier om wat mensen te spreken die langs deze route wandelen.

Monument

Anchorage Museum

De middag reserveren we voor het Anchorage Museum. Het gebouw ziet er van buiten modern uit. Je kunt met een toegangsbewijs een tijd rondkijken, naar buiten gaan en later weer terugkomen. Wel zo prettig en we maken hier dan ook gebruik van.

Het museum maakt vooral indruk door het verhaal van de oorspronkelijke bewoners van Alaska. Dit is bijzonder treffend en respectvol in beeld gebracht. Daarnaast ook aandacht voor de aanleg van de spoorlijn, de geografische positie van het land en kunst uit Alaska. Wij vinden het museum meer dan de moeite waard. Een prima start voor een vakantie in een land dat je nader gaat verkennen.

Museum

Anchorage als startpunt van je rondreis in Alaska

Anchorage hebben we op deze manier ervaren als een prima plaats om onze rondreis te starten. We konden er acclimatiseren na onze vlucht en wennen aan het tijdsverschil. De stad zelf heeft aardig wat te bieden. Maar ook in de omgeving van Anchorage kun je je prima vermaken. Zo kun je bezoek brengen aan het Eklutna Historical Park waar je met een goed half uur per auto bent. Ook kun je naar Girdwood gaan om de Mount Alyeska te bewonderen. Reken op zeker een uur reistijd met je huurauto.

Heb je meer tijd in Anchorage nodig dan de twee dagen die wij er waren? Dat denken we niet. Na de in deze blog beschreven activiteiten sta je hoogstwaarschijnlijk te popelen om Alaska verder te gaan verkennen.

Vissers

Antwoorden op vragen over je bezoek aan Anchorage

Waar ligt Anchorage?

De stad heeft een centrale ligging in Alaska aan een kruispunt van twee grote waterpartijen: de Turnagain arm en de Knik Arm van de Cook Inlet. Naar het zuiden vertrekt de trein richting de Kenai Peninsula (Seward en Homer). Noordelijk ben je zo bij het Denali National Park en Fairbanks.

Wat moet je zien als je in Anchorage bent?

Er valt in principe genoeg te zien. Op de eerste plaats raden we je aan het Anchorage Museum te bezoeken. Tussendoor kun je de stad in om wat te eten of rond te kijken. Ga daarnaast met de fiets naar de Ship Creek om de zalmtrek te bewonderen. Combineer dit met een kijkje bij het station. Hier zie je de imposante treinen en een monument voor de Alaska Railroad. Maar ook net buiten de stad kun je je prima vermaken. Trek er met de fiets bijvoorbeeld op uit naar het Earthquake Park, een kilometer of 10 buiten het centrum. Het park heeft ondermeer een herdenkingsmonument en vertelt de impact van de aardbeving op informatieborden.

Wat zijn leuke eetgelegenheden in Anchorage?

Een leuk adres vonden wij Anchorage – 49th State Brewing. Het heeft de uitstraling van een brouwerij, maar is een groot restaurant met mooi dakterras met zicht op de Ship Creek. Verder kunnen we het Italiaanse restaurant Originale (alles home-made) en het Mexicaanse restaurant La Cabana aanbevelen.

Waar kun je goed overnachten in Anchorage?

Er zijn legio hotels, B&B’s en guesthouses in Anchorage. Wij verbleven zelf in Downtown Guesthouse. Een prettige locatie op loopafstand van het centrum en het station. De host woont op de eerste etage en is zeer behulpzaam. De kamers zijn schoon, ruim en zo een prima plek om te acclimatiseren. Er is geen kookgelegenheid, wel mogelijkheid tot koffie/thee. Goede prijs:kwaliteit verhouding.