Unieke fjorden met gletsjers in Kenai Fjords National Park

Unieke fjorden met gletsjers in Kenai Fjords National Park

Home » Verenigde Staten » Unieke fjorden met gletsjers in Kenai Fjords National Park

Een reis door Alaska is niet compleet zonder een bezoek aan het Kenai Fjords National Park. Hier vind je vele gletsjers en een grote diversiteit aan zeedieren. Het park beslaat zowel zee als land en heeft een omvang van meer dan 2700 km2. Dit is bijna de oppervlakte van de provincie Zuid-Holland. Het park wordt gedomineerd door het Harding Icefield, de grootste ijsvlakte van de VS. Deze nog uit de ijstijd stammende ijsmassa voedt meer dan 30 verschillende gletsjers.

Een bijzondere beleving van dit indrukwekkende natuurgebied krijg je vanaf het water. Je hebt dan namelijk goed zicht op het gevarieerde landschap. Denk aan een grillige kust met uit het water oprijzende steile pieken, eilandjes waar zeehonden rusten en de imposante Aialik gletsjer. Wij hebben het bezoek aan dit park als een van de hoogtepunten ervaren van onze reis door Alaska.

Fjord

Weer als bepalende factor voor een geslaagde dag op het water

De excursie waar we aan deelnemen is een boottocht van zes uur. Het kantoor van de maatschappij waar we ons moeten melden ligt in de haven van Seward. Hier is ook het bezoekerscentrum van het park. Voorafgaande aan de tour bezoeken we eerst dit centrum om een goede indruk te krijgen van het gebied. Wij vonden het zeker de moeite waard om dit te doen. Als je de film over het park mee pakt kost het een goed half uur.

Vissers

Wij melden ons om 11.00 uur bij de rederij. De excursie waar we aan deelnemen vertrekt om 11.30 uur. Bij het inchecken wordt aangegeven dat het van het weer afhankelijk is of de hele tocht uitgevoerd kan worden. Als de golfslag buiten het eerste fjord te heftig is, kunnen we mogelijk niet verder door naar het fjord van de Aialik gletsjer. We hebben de keuze om onze excursie naar morgen om te boeken, omdat er dan mogelijk minder wind is. Dat is even dubben, maar we kiezen ervoor om toch op deze zonnige dag te gaan. Na de boarding nemen we plaats op het bovendek. We willen niets missen en leggen graag alles vast op foto en video.

Indrukwekkende rondvaart door Kenai Fjords National Park

De eerste dieren die we tegenkomen zijn twee visarenden op een paal in de haven. Daarna zien we enkele otters rustig drijven op hun rug. Dit beeld straalt een grote mate van ontspanning uit terwijl ze toch dagelijks een derde van hun lichaamsgewicht aan vis eten. Deze informatie komt van kapitein Mike. Naast het besturen van de boot voorziet hij ons op gezette tijd van interessante details.

Otters

Een half uur na vertrek wordt de lunch uitgedeeld. Die kunnen we gebruiken als picknick op een zelfgekozen moment. Aan boord zijn koffie, thee en fris verkrijgbaar. Ook zijn er gelukkig meerdere (schone en ruime) toiletten. De bemanning is bijzonder behulpzaam en komt regelmatig informeren of iedereen nog ‘OK’ is. Zeeziekte ligt mogelijk op de loer door de deining van het schip en de bemanning kan dan bijstand verlenen. Als iemand daar gevoelig voor is, volgt advies van de bemanning.

Ondertussen krijgen we door dat enkele dolfijnen mee zwemmen naast het schip. Het voelt als een escorte. Na deze begeleiding komen Puffins of papegaaiduikers langszij. Deze bijzondere vogels zwemmen beter dan ze vliegen. Het markante voorkomen met oranje snavel doet denken aan een kleine pinguïn. Het zijn toch echt vogels en de vogelliefhebbers zijn verrukt door de aanblik.

Vogel

Verder het Kenai Fjords National Park in, de natuur wordt grootser

Na de Puffins zien we zeehonden die rusten op rotsen in zee. Even later komen we de meer imposante zeeleeuwen tegen. Inmiddels zijn we Bear Glacier gepasseerd, met bijna 34 kilometer de langste gletsjer van het park. Deze verdwijnt niet meer rechtstreeks in zee, maar is wel imposant qua afmetingen. Dat afkalven van de gletsjers is een verschijnsel dat zich aandient in heel Alaska. De verklaring is de stijgende temperatuur. Minder ijs betekent stijging van de zeespiegel en andere condities voor de natuur. Dit geeft een kettingreactie: de visstand lijdt hieronder, maar ook dieren die weer afhankelijk zijn van die vis.

Nadat we het uiterste punt van de fjord hebben gepasseerd volgt er een klein stukje met wat meer heftige golfslag. Het valt allemaal erg mee en de kapitein probeert het zo comfortabel mogelijk te houden.

Zeeleeuwen

Hoogtepunt van de tocht: de imposante Aialik gletsjer

Het hoogtepunt van de tocht is de imposante Aialik gletsjer. Over een lengte van 2,5 kilometer loopt deze “Reus van ijs” door tot in zee. Je ziet regelmatig brokken ijs afbreken. Ze vallen met een hoop lawaai in het water. Wat een indruk maakt dit! Dit gevoel neemt nog toe als we dichter bij de gletsjer komen. Wat een enorme berg ijs en wat zijn de boten daarbij klein. Talloze zeehonden liggen op de losgeslagen ijsplaten voor de gletsjer. De temperatuur zakt door de kou die van het ijs afkomt. We blijven een tijd liggen bij gletsjer en zoals kapitein Mike zegt: “We laten de gletsjer even voor zichzelf spreken”. Een ervaring om nooit meer te vergeten.

Zeehonden op ijsschots

Een verrassing op de terugweg

Op de terugweg blijft de zon volop schijnen. We beseffen dat we bijzonder veel geluk hebben. De drie voorgaande dagen moest men de tocht nog annuleren door de slechte weersomstandigheden. Een kers op de taart zou het nu zijn om op de terugweg walvissen of orka’s te zien.

De route terug gaat iets meer van de kust af. We horen even later enkele medepassagiers opgewonden roepen. Er is een groep orka’s gespot. Iedereen aan boord veert op om deze toegift te kunnen zien en vastleggen. Het is een groep van minimaal vier dieren. Ze komen regelmatig boven water. Geweldig om te zien en gelukkig neemt de kapitein ruim de tijd om dit spektakel te aanschouwen. Enkele andere boten worden ingelicht om zo met elkaar de positie van de orka’s te delen. Het voelt als een safari op het water.

Het laatste stuk naar de haven zitten we meer dan voldaan na te genieten van deze heerlijke dag. Een herinnering die ons altijd bijblijft.

Orcas

Wandeling in Kenai Fjords National Park naar de goed toegankelijke Exit Glacier

Een andere manier om dit park te verkennen is door een wandeling naar de Exit Glacier te maken. Interessant detail: op de autoweg er naar toe kom je borden met jaartallen tegen die laten zien hoever de gletsjer vroeger doorliep. Zo ervaren we dat er kilometers gletsjer verdwenen zijn al vanaf de vroege jaren 1900.

In het bezoekerscentrum is het leuk even naar het model te kijken van het Haring Icefield en de bijbehorende gletsjers. Ook kun je hier kiezen voor een begeleide wandeling met gids. Er wordt best veel voor beren gewaarschuwd, maar in de praktijk is het aantal mensen op de route te groot om hier veel kans op te hebben. Geen zorgen dus…

Tours

Keuze uit drie varianten: makkelijk – stevig – zwaar!

Vanaf het beginpunt zijn er twee routes te volgen. De eerste is een korte, relaxte wandeling van ongeveer 20 minuten. Deze gaat naar een laag uitkijkpunt richting de gletsjer. Voor iedereen met een goede conditie is dit makkelijk te doen. Hierna is er de keuze om terug te lopen en de tweede route op te pakken of richting de parkeerplaats te gaan.

Gletsjer 1
Gletsjer 2

De tweede route gaat richting het Harding Icefield. Hier is het flink klimmen. Een goede conditie en bergschoenen (met stokken liefst) zijn dan nodig. Wij liepen deze tocht (zoals velen) tot halverwege. Je komt dan bij het uitkijkpunt met de naam Marmot Meadows. Dit is een mooi uitzichtpunt op de Exit Glacier waar je dan vlak naast staat. Reken voor deze wandeling ongeveer 3,5 uur heen en terug.

Wil je meer uitdaging dan ga je door naar het Harding Icefield. Reken hiervoor dan wel de hele dag of de dubbele tijd. Zorg ervoor om water en eten mee te nemen. Dit is onderweg verder niet meer verkrijgbaar.

We hebben het Kenai Fjords National Park bezocht op uitnodiging van Little America, specialist in unieke, op maat gemaakte reizen naar de Verenigde Staten en Canada. De inhoud van de blog hebben wij onafhankelijk en objectief samengesteld op basis van eigen indrukken.​.

 

Praktische tips voor een bezoek aan Kenai Fjords National Park

Waar ligt het Kenai Fjords National Park?

Het Kenai Fjords National Park ligt in Alaska, op en aan het schiereiland van Kenai, ten zuiden van Anchorage.

Hoe kom je bij het Kenai Fjords National Park?

Seward is de toegangspoort tot het park. Voor de bootexcursies is de haven daar het centrale punt. Hier vertrekken meerdere keren per dag excursies van verschillende tijdsduur.

 

Voor de wandelingen in het park neem je vanuit Seward de Exit Glacier Road. Aan het einde van deze weg vind je een klein bezoekerscentrum en een ruime parkeerplaats. Onderweg zie je de jaartallen tot waar de gletsjer zich uitstrekte in dat betreffende jaar.

 

Seward zelf is bereikbaar per trein, boot of vliegtuig (bijvoorbeeld vanuit Anchorage).

Wat zijn de hoogtepunten van Kenai Fjords National Park?

Landschappelijk gezien is de Aialik Glacier het meest indrukwekkende hoogtepunt van Kenai Fjords National Park. Maar ook de kustlijn met grillige vormen en daartussen levende zeehonden, otters en walvissen zijn spectaculair. Om dit te ervaren is het boeken van een excursie een absolute must.

 

Een extra uitdaging vind je door een wandeling op het Harding Icefield zelf te doen.

Wat is de beste periode om Kenai Fjords National Park te bezoeken?

Het park is het gehele jaar te bezoeken. Maar in de wintermaanden kan het gebeuren dat het park door de weersomstandigheden niet toegankelijk is.

Wat zijn de openingstijden van het park?

Het park is het hele jaar open. De maanden juni tot en met augustus zijn het drukst bezocht. Ga voor actuele info naar de website van het Kenai Fjords National Park.

Waar kun je verblijven voor bezoek aan dit park?

In het park zelf kun je niet overnachten, dus je bent aangewezen op de directe omgeving. Seward heeft een groot aantal hotels, B&B's, lodges en kampeermogelijkheden (zowel tent als camper).

Welke reisorganisator is expert in het verzorgen van excursies in het Kenai National Park en Alaska?

Voor een unieke locatie en het plannen van de excursie over zee kun je contact opnemen met reisorganisatie Little America. Zij kunnen je informeren over de mogelijkheden in Seward en het Kenai Fjords National Park.

Kapitein