Het grandioze Grand Canyon National Park

Het grandioze Grand Canyon National Park

Home » Verenigde Staten » Het grandioze Grand Canyon National Park

Het iconische Grand Canyon National Park stond al lang op onze bucketlist. De enorme kloof die in miljoenen jaren door de Colorado rivier is uitgeslepen, vonden wij er op foto’s indrukwekkend uitzien. Toch hoorden we van andere reizigers dat je de Grand Canyon daadwerkelijk zelf moet zien om het te geloven. Nu wij er eind september geweest zijn, kunnen we dat volmondig beamen. Een ding staat daarbij vast: op de adembenemende panorama’s en landschappen van dit zevende wereldwonder kun je nooit uitgekeken raken!

Er valt overigens meer te doen dan alleen je te vergapen aan de gemiddeld anderhalve kilometer diepe ravijn. Zo zijn er talloze prachtige, zowel korte als lange wandelroutes. Daarnaast kun je er fietsen, een tocht maken op een ezel, of het ravijn vanuit een helikopter of vliegtuig bekijken. En als je in het park verblijft kun je er de mooiste zonsopgangen en zonsondergangen meemaken.

In deze blog geven we tips over wat je niet mag missen in het Grand Canyon National Park. We sluiten af met vele praktische zaken voor je bezoek aan het park. Maar we beginnen met wat algemene informatie over dit unieke UNESCO-werelderfgoed.

Bright Angel Trail

Het Grand Canyon National Park

De Grand Canyon ontstond 5 tot 6 miljoen jaar geleden toen de Colorado-rivier zich een weg baande door het rotsachtige hoogplateau. Sinds de laatste ijstijd wordt het gebied al bewoond. De afgelopen ruim 800 jaar is de kloof het woongebied van de Havasupai. De eerste pioniers van Europese afkomst vestigden zich eind 19e eeuw bij de zuidrand van de Grand Canyon. Zij waren er op zoek naar goud en koper maar merkten dat met toerisme sneller geld te verdienen viel.

Na de aanleg van een spoorlijn naar de zuidrand van de kloof, nam het toerisme een grote vlucht. Ook president Roosevelt bezocht toen het gebied. Hij was zo onder de indruk van het landschap dat hij van delen van de Grand Canyon begin 20e eeuw een reservaat en later een Nationaal Monument maakte. In 1919 werd vervolgens het nationale park opgericht en sindsdien uitgebreid met enkele andere nationale monumenten. Het park heeft nu een oppervlakte van bijna 5000 vierkante kilometer, ongeveer gelijk aan de hele provincie Gelderland.

Ten oosten van het bezoekerscentrum

Wat te zien en te doen in het Grand Canyon National Park

De Grand Canyon kun je bewonderen zowel vanaf de noordrand als de zuidrand. Het deel aan de zuidrand – South Rim genoemd – is het meest toegankelijke en populaire deel van het Grand Canyon National Park. Hier heb je tevens de meeste voorzieningen.

Het deel aan de noordrand (de North Rim) ligt 300 meter hoger. Je hebt er wat meer neerslag en lagere temperaturen dan aan de zuidrand. Daarnaast is dit deel van het park een stuk lastiger te bereiken. Toch is de North Rim beslist een bezoek waard. Het is er namelijk nog fotogenieker, nog meer bebost en aangenaam rustig.

Welk deel van het Grand Canyon National Park je ook wilt bezoeken, je vindt er talloze uitzichtpunten. Je hebt een hele dag nodig om ze allemaal te zien. Dit geldt voor zowel de South Rim als de North Rim. Naar en bij de meeste uitzichtpunten kun je fantastisch wandelen.

Uitzicht op de Colorado rivier

Wat te doen aan de South Rim van de Grand Canyon

Begin je bezoek aan dit zuidelijk deel van het park bij het bezoekerscentrum. Hier vind je veel informatie over het park (geologie, flora, fauna) en over de wandelingen die je er kunt maken. Op borden wordt zelfs aangegeven wat je het beste kunt zien en doen als je maar één dag in het park hebt. En wat je niet mag missen als je meer dan een dag te besteden hebt. Ook kun je hier je waterflessen met zuiver bronwater vullen. Gezien de warmte en de vele zonneschijn is dit zeker geen overbodige luxe!.

Rim Trail

Vlak langs de afgrond loopt een wandelpad van South Kaibab net ten oosten van het bezoekerscentrum, naar Hermits Rest in het westen. Het uitstekend pad is grotendeels verhard, maar in het westen heb je ook delen onverhard. De route is in totaal 20,6 kilometer. Het mooie is echter dat je delen kunt overslaan door af en toe de gratis shuttle te nemen. Deze shuttle stopt namelijk bij elk officieel uitzichtpunt. De Rim Trail is de meest ideale manier om direct te genieten van de prachtigste vergezichten. En het mooie is: ze zijn allemaal (totaal) anders.

Laat je door een shuttle afzetten bij Yaki Point en wandel dan via South Kaibab terug naar het bezoekerscentrum. Wandel vanaf daar door naar het startpunt van de Bright Angel Trail, of neem een shuttle die kant op. Hermits Rest bereik je vervolgens – al dan niet deels wandelend – met een andere shuttle.

Overigens, verblijf je in het park ga dan voor een ongekend mooie zonsopgang naar uitzichtpunt Hopi Point.

Rim Trail

Desert View

Als je nog tijd hebt bezoek dan ook beslist Desert View: een vrij uniek uitzichtpunt met zicht op de Colorado-rivier die een bocht maakt van zuid naar west. Hoog op de rand van de klif vind je hier een 21 meter hoge, stenen wachttoren uit 1932. Voor een geweldig uitzicht ga je naar de bovenste verdieping.

Desert View is de laatste van de officiële uitzichtpunten ten oosten van het bezoekerscentrum. Het is met name de prachtige Desert View Drive er naar toe waarom je dit uitzichtpunt niet mag missen. De autoroute start vlakbij de South Kaibab Trail en slingert dan 37 kilometer verder langs de kloof naar het oosten. Onderweg kom je langs uitzichtpunten als Duck on a Rock, Grandview Point en Navajo Point.

Wachttoren

Hoogtepunten aan de North Rim van de Grand Canyon

Ons advies om eerst het bezoekerscentrum te bezoeken geldt ook voor de North Rim. Hier krijg je de meest actuele informatie over routes maar ook over eventuele sluitingen in het park (vanwege het weer). Verder heb je er enkele interessante tentoonstellingen over de Grand Canyon.

Cape Royal Scenic Road

Volgens velen liggen de beste uitzichten op de Grand Canyon aan de North Rim. De mooiste uitzichtpunten aan de North Rim liggen nagenoeg allemaal langs de Cape Royal Scenic Road. Deze autoroute is in totaal 37 kilometer lang. Zou je nergens stoppen dan doe je er slechts 45 minuten over. Maar met uitzichtpunten als Point Imperial, Vista Encantada, Roosevelt Point, Walhalla Overlook en Cape Royal moet je eerder rekenen op een dag.

Onze favoriet is Cape Royal, het laatste uitzichtpunt aan de Scenic Road. Het grandioze uitkijkpunt bereik je via een eenvoudige wandeling van 1,3 kilometer naar beneden. Aan de route krijg je ook Angel’s Windows te zien. Er kort pad brengt je vanaf het hoofdpad naar de beste locatie om door het venster van de engel te kijken. Maar voor de beste zonsopgang moet je absoluut bij uitkijkpunt Point Imperial zijn. Met bijna 2700 meter hoogte is dit het hoogste uitkijkpunt. Je hebt er een heel ander panorama dan bij de andere twee genoemde uitkijkpunten.

Angel's Window

De canyon in

Met de vele prachtige wandelroutes boven aan de rand van de kloof kun je meerdere dagen zoet zijn. Maar voor de echte, fervente wandelaar is er een nog mooiere uitdaging: de canyon in!

De zogenaamde “Rim-to-Rim Hike” is dé wandeling die jaarlijks minder dan één procent van alle bezoekers van hun bucketlist willen afstrepen. De route start bij de North Kaibab Trail aan de North Rim. Hier daal je over een afstand van dik 22 kilometer maar liefst 1800 meter af door een betoverend landschap. Eenmaal bij de Colorado-river geniet je van broodnodige rust. Je verblijft dan op een camping of in een van de meest exclusieve lodges van Amerika: Phantom Ranch. De volgende dag klim je langs de fantastische maar uitdagende Bright Angel Trail naar de top van de South Rim.

De wandeling is een van de zwaarste wandelingen die je in Amerika kunt doen. Helemaal als je hem in slechts één dag wilt doen. Niet voor niets overlijden er jaarlijks mensen door zelfoverschatting of slechte voorbereiding. Voor dit ultieme bucketlistavontuur moet je beslist in training. Daarnaast is de juiste uitrusting cruciaal. Zoals goede, lichtgewicht wandelschoenen maar ook bescherming tegen de zon (zonnebril, zonnebrandcrème, hoed, enz.). En verder een lichte dagrugzak met voldoende kleding (vanwege sterk uiteenlopende weersomstandigheden) en meer dan voldoende drinkwater, snacks en een handzaam EHBO-kitje. En als je het avontuur aan wil gaan, boek dan ruim van tevoren je accommodatie en vergunningen!

Colorado rivier

Wat je wilt weten om je bezoek te plannen aan de Grand Canyon

Hoe kom ik bij het Grand Canyon National Park?

Het bezoekerscentrum aan de South Rim (zuidrand) is goed bereikbaar met de auto. Neem vanaf de Interstate 40 vanuit Williams de tweebaansweg AZ 64 naar Grand Canyon Village. Vanuit Williams gaat ook dagelijks een trein naar het park. Verder heb je shuttles die je van bijvoorbeeld Flagstaff naar het park kunnen brengen.

 

Het bezoekerscentrum aan de North Rim (Grand Canyon Lodge) is het beste te bereiken met eigen vervoer (huurauto of camper (niet langer dan 22 voet!)). Neem vanaf de US 89A (niet de AZ 89A bij Flagstaff !) de tweebaansweg AZ 67 (van half oktober tot half mei gesloten) richting het zuiden.

 

Wil je vanaf de South Rim naar de North Rim of vice versa, houd dan rekening met een reistijd van ongeveer vijf uur met de auto. Je moet namelijk helemaal omrijden.

Wat kost de entree tot het Grand Canyon National Park?

Voor voetgangers en fietsers is de entree 20 dollar per persoon. Kom je met eigen vervoer dan betaal je 35 dollar, ongeacht het aantal passagiers. Het toegangsticket is zeven dagen geldig. Je mag binnen die dagen zo vaak als je maar wil het park in en uit.

Hoe kan ik mij het beste in het park verplaatsen?

Los van wandelen kun je bij de South Rim gebruik maken van de gratis shuttles. Deze rijden langs de belangrijkste uitzichtpunten tussen Bright Angel Lodge in het westen en Yaki Point in het oosten. Je eigen auto moet je overigens laten staan op een van de vele parkeerplaatsen bij het bezoekerscentrum of hotel. Een andere vervoersoptie is de huurfiets.

 

Bij de North Rim kun je je bij grotere afstanden het beste verplaatsen met de auto of camper. Dit geldt dan bijvoorbeeld voor de Scenic Drive langs uitzichtpunten als Cape Royal en Point Imperial. Er is wel een (gratis) pendeldienst maar deze rijdt slechts enkele keren per dag. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden aan de North Rim op korte loopafstand van het bezoekerscentrum.

Heb je ook tankstations en winkels in het park?

Zowel aan de South Rim als de North Rim zijn er winkels en tankstations.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan het Grand Canyon National Park?

Het nationale park zelf en de hoogteverschillen binnen het park zijn zo groot dat je er verschillende mini-klimaten hebt. Aan de North Rim is het er iets kouder en natter dan aan de South Rim. Aan de Colorado-rivier is het er met name veel warmer dan op de top van zowel de zuid- als de noordrand.

 

Over het algemeen zijn de beste seizoenen om de Canyon te bezoeken de lente en de herfst. Dit geldt met name voor wandelaars. In de zomer kan het erg warm zijn aan de South Rim, maar zelfs (te) heet bij rivier. Hier zijn temperaturen van dik in de 40 graden niet ongewoon. De zomer is wel een heerlijk seizoen voor de North Rim of om te genieten van de watervallen bij Havasu. De North Rim is gesloten van half oktober tot half mei. De South Rim blijft open. Het is er dan fris maar wel zonnig. En aangezien er weinig toeristen zijn, is de winter een prima seizoen om de Grand Canyon vanaf de zuidrand te bewonderen.

Is er ook horeca in het park?

Aan de South Rim heb je ruim voldoende restaurants of andere plekken waar je bijvoorbeeld belegde broodjes kunt krijgen. Aan de North Rim is de keuze beduidend minder, maar in de directe omgeving van het bezoekerscentrum kun je prima terecht voor de inwendige mens. Reken op iets hogere prijzen voor een maaltijd dan buiten de parken. De kwaliteit van het eten vonden wij dik in orde. Klik hier voor een overzicht van restaurants in het nationale park.

Waar kan ik het beste overnachten in de omgeving van het park?

Er zijn verschillende hotels, lodges en (betaalbare) campings zowel binnen als buiten het park aan zowel de North Rim als de South Rim. De over het algemeen prijzige, maar uitstekende accommodatie bij de Canyon zit vroeg vol. Om die reden kiezen veel bezoekers ervoor om buiten het park te overnachten. Dit kan in onder meer Tusayan, Williams en Flagstaff.

Zijn er ook gevaarlijke dieren in het Grand Canyon National Park?

In het park komen potentieel gevaarlijke roofdieren voor als de Californische condor, coyote, rode lynx en poema. Verder leeft in het westen van het park de Grand Canyon Ratelslang. De slang zal elk contact met mensen zoveel mogelijk zelf uit de weg gaan. Bezoekers aan het park hebben over het algemeen erg weinig van genoemde dieren te vrezen. Sterker nog: het meest gevaarlijke dier in de Grand Canyon is de eekhoorn. Omdat niet iedereen lijkt te begrijpen dat je deze “schattige” dieren niet moet voeren, willen ze nog wel eens bijten als je ze lokt.

Dit interesseert je wellicht ook