Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Home » Verenigde Staten » Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Op ongeveer 2,5 uur rijden van zowel Los Angeles als San Diego bevindt zich het Joshua Tree National Park. Dit natuurreservaat, ter grootte van de provincie Zuid-Holland, is vooral bekend om de vele yucca-achtige bomen die er groeien: de zogenaamde “Joshua trees”. Het park is erg populair onder wandelaars, zoals wij, en natuurliefhebbers in het algemeen. Maar soms vind je er ook een verdwaalde U2-fan. Hoe dat zit, lees je aan het eind van deze blog. Eerst vertellen we waarom het park absoluut een bezoek waard is.

Zonsondergang in het Joshua Tree National Park

Wat het Joshua Tree National Park bijzonder maakt

Bij een van de drie hoofdingangen van het park raken we in gesprek met een medewerker. We vragen hem om tips. Zo willen we weten wat we beslist moeten zien. Daarnaast zijn we benieuwd wat de leuke, unieke bezienswaardigheden zijn die je moet zien als je de hoofdattracties gehad hebt. De vriendelijke medewerker geeft aan dat met name onze tweede vraag een lastige is. Mensen komen hier om verschillende redenen. De een komt voor de bizarre landschappen, anderen voor de fauna of uitsluitend voor de bijzondere flora. Weer anderen komen er om zichzelf te vinden. En er zijn ook bezoekers bij die heel simpel gewoon een mooie wandeling willen maken.

Boulders in het Joshua Tree NP

Er valt veel te doen in het Joshua Tree National Park, maar het bewonderen van de Joshua-bomen is wel de belangrijkste attractie. Zodra we het natuurreservaat met onze huurauto binnenrijden valt pas echt op hoe bizar die Joshua-bomen er uitzien. Technisch gezien zijn de Joshua-bomen overigens helemaal geen bomen. Ze behoren tot de familie van de yucca-plant. Het waren rondtrekkende Mormonen die de naam Joshua Tree in de 19e eeuw aan deze plantensoort gaven. De vorm deed hen namelijk denken aan de profeet Jozua. Zo reiken de takken van de boom naar de hemel net zoals de armen van de profeet dat in het Bijbels verhaal doen.

Een keurig aangelegde weg slingert door het heuvelachtige woestijnlandschap. Bij elke bocht in de weg stoppen we de auto om opnieuw foto’s te maken. Niet alleen van de reuzen-yucca’s, maar vooral ook van het landschap. Denk aan met palmbomen bezaaide woestijnbossages (waar water van nature voorkomt), cactusvelden, canyons en enorme sculptuur-achtige rotsblokken. Het zijn met name die grote rotsformaties waar we simpelweg geen genoeg van kunnen krijgen. Wat een uniek en bizar landschap. Het doet ons overigens verrassend veel denken aan Burgers’ Desert in Arnhem, maar dan 400.000 keer groter.

Campingplaats

Flora en fauna in het Joshua Tree National Park

Naast Joshua-bomen heeft het natuurreservaat ook veel (andere) unieke plantensoorten die vrijwel alleen in dit deel van de VS voorkomen. In het lager gelegen, zuidelijke deel van het park (Colorado Woestijn) vind je onder andere Opuntia en struikgewassen. In het hoger gelegen, noordelijke deel (onderdeel van de Mojave Woestijn) vind je de Joshua-bomen. Maar ook Californische struikeiken, Mojave yucca’s, ocotillo, pruikenbomen, jeneverbessen en vele cactus- en grassoorten. In het voorjaar bedekken wilde bloemen het zand en bloeien cactussen in levendige kleuren.

Voor wat betreft fauna moet je onder meer denken aan vele hagedissensoorten, vogelspinnen en ratelslangen. En verder holenuilen, gieren, raven, Amerikaanse torenvalken, woestijnspotlijsters, ladderspechten, troepialen, steenarenden en roadrunners. Ook worden coyotes vaak gespot, net als konijnen, antilopegrondeekhoorns en kangoeroeratten. Daarnaast komen er grootoorkitvossen en zelfs bobcats voor. De meeste van bovengenoemde dieren zie je voornamelijk begin van de avond tot ‘s ochtends vroeg.

Bloeiende cactussen

Wat te doen in het Joshua Tree National Park

In het park kun je rotsklimmen, boulderen, wandelen, mountainbiken, paardrijden, kamperen, historische mijnen en oases bezoeken, en ga zo maar door. Daarnaast kun je gratis deelnemen aan begeleide wandelingen, en interessante lezingen en avondprogramma’s, verzorgd door parkwachters en vrijwilligers. Je komt dan meer te weten over hoe mensen, dieren en vegetatie zich hebben aangepast om in de woestijn te overleven. Maar ook over de geologie van het park.

Wandelen in het Joshua Tree National Park

In het reservaat zijn leuke, veelal korte wandelingen te maken. Op de officiële website van het park vind je zowel een overzichtskaart als een overzicht van alle wandelingen. Op deze pagina zie je ook enkele waarschuwingen voor wandelen in de winter en in de zomer. Vooral de adviezen voor de zomer zijn belangrijk om onder meer een hitteberoerte te vermijden. Al zijn de wandelingen nog zo kort, neem veel drinkwater mee!

Wij hebben vrijwel alle korte wandelingen gelopen, behalve die in het uiterste zuiden van het park. Het leuke is dat ze vrijwel allemaal echt anders zijn. Ook al zie bij je elk van die wandelingen veel rotsen en Joshua-bomen. Kun je geen keuze maken? Dit zijn onze favorieten: Barker Dam, Desert Queen Mine, Discovery, Hidden Valley, Skull Rock en Wall Street trail. Maar ook de Black Rock Canyon Panorama Loop. In het hierboven genoemde overzicht vind je een beknopte beschrijving van elke trail.

de Joshua Tree

Wat je sowieso gezien moet hebben in het Joshua Tree National Park

In het reservaat zijn er enkele oases die interessant zijn om te bekijken. Zoals Lost Palm Oasis, Fortynine Palms Oasis en vooral ook Cottonwood Springs Oasis. Verder heb je
er Barker Dam, die ruim een eeuw geleden gebouwd werd voor de opslag van water voor vee en mijnbouw. Tegenwoordig is het een plek waar je veel dieren aantreft vanwege het regenwater in het reservoir. De wandeling ernaartoe is een van onze favorieten.

Wat je verder beslist niet mag missen is het prachtige uitzicht bij Keys View over de Coachella Valley. Vanaf de parkeerplaats loop je zo naar het uitzichtpunt dat bijna 1600 meter boven zeeniveau ligt. Het is een zeer populaire plek om naar de zonsondergang te kijken. Op zeldzame heldere dagen reikt het zicht over de Salton Sea tot aan Mexico. Toen wij er waren zagen we wel Palm Springs maar zeker niet verder dan dat.

Uitzicht bij Keys View over de Coachella Valley

Wat is het verhaal achter de “The Joshua Tree” van U2?

In 1987 bracht de Ierse rockband U2 haar beste verkochte album uit: The Joshua Tree. Op de achterzijde van de albumhoes prijkt een foto van een eenzame Joshua tree ergens midden in een woestijn in Californië. De Nederlandse fotograaf Anton Corbijn maakte de foto al in 1980. Hij presenteerde de foto later als idee voor een albumhoes. De bandleden van U2 waren meteen enthousiast.

Vele fans zijn sindsdien op zoek gegaan naar deze eenzame Joshua tree. Pas in 2003 werd de echte locatie door een fan ontdekt. In tegenstelling tot wat veel mensen dachten stond de boom niet in het Joshua Tree National Park, noch in de directe omgeving. “The Joshua Tree”, die inmiddels dood is, werd daarentegen gevonden vlakbij het Death Valley National Park. Bij de boom ligt sindsdien een plaquette. De plek is een soort pelgrimsoord geworden.

Uitzichtgenieters

Wat je wilt weten om je bezoek te plannen aan het Joshua Tree National Park

Hoe kom ik bij het Joshua Tree National Park?

Joshua Tree National Park ligt ongeveer 225 kilometer ten oosten van Los Angeles. Voor de noordelijke ingangen, namelijk in Joshua Tree Village en Twentynine Palms, neem je Highway 62 (Twentynine Palms Highway). Voor de zuidelijke ingang bij Cottonwood Springs neem je de Interstate 10.

Hoe kom ik van A naar B in het park?

Het makkelijkst is gewoon met de auto. De hoofdwegen door het park zijn keurig geasfalteerd. Overigens zijn ook diverse, onverharde wegen door het park prima te doen met een gewone auto. Er zijn voldoende parkeerplaatsen waar je je auto kwijt kunt voor een wandeling.

 

Veel van de paden en wegen in het park lenen zich overigens ook uitstekend voor mountainbiken. In het hoogseizoen zijn de hoofdwegen echter niet handig door het vele verkeer. Je mag met je mtb niet over de wandelpaden rijden. Voor een leuke sfeerimpressie bekijk je deze video op YouTube.

Heb je ook tankstations en winkels in het park?

Nee, er is feitelijk niets in het park te vinden. Tank daarom je auto volledig vol voordat je het Joshua Tree National Park betreedt. En sla sowieso veel drinkwater (wij dronken een gallon per dag) en ook wat eten in. In augustus 2011 kwam Guus van Hove samen met zijn vriendin in dit park om het leven door een hitteberoerte. Ze waren op zoek naar de enige echte boom op de albumhoes van U2’s The Joshua Tree.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan het Joshua Tree National Park?

De lente en de herfst zijn de beste periodes in het jaar voor een bezoek aan het park. In de winter kan het er echt koud zijn, zelfs met vorst in de nachten. In de zomer daarentegen is het er vaak rond de 40 graden overdag. Wij waren er begin oktober toen de temperaturen bijzonder aangenaam waren.

Is er ook horeca in het park?

Er zijn geen restaurants of winkels in het park, maar er zijn talrijke etablissementen in Twentynine Palms, Joshua Tree en Yucca Valley. In Joshua Tree Village heb je de meeste cafés en restaurants. Wat ons verbaasde is de kwaliteit van een Indiaas restaurant in laatstgenoemd dorp. Echt een aanrader als je van deze pittige keuken houdt.

Waar kan ik het beste overnachten in de omgeving van het park?

In de plaatsen Twentynie Palms, Joshua Tree en Yucca Valley waar je de parkingangen hebt, is voldoende accommodatie te vinden. Naar Amerikaanse maatstaven zijn deze prima betaalbaar!

 

Daarnaast kun je in het park zelf overnachten op een van de vele campings. Deze zijn met prijzen rond de 15 tot 20 dollar prima betaalbaar. Houd er rekening mee dat er vaak geen voorzieningen zijn. Zelfs geen water. Wel vind je er keurig nette toiletten. Meer informatie vind je op de officiële website van het park. Hier kun je ook je plek reserveren.