Fairbanks, noordelijkste grote stad van Alaska

Fairbanks, noordelijkste grote stad van Alaska

Home » Verenigde Staten » Fairbanks, noordelijkste grote stad van Alaska

Fairbanks is in 1901 gesticht als een handelspost door de strategische ligging aan de Chena River. De goudkoorts die vervolgens ontstaat zorgt voor een snelle groei van de stad. Later speelde de stad een belangrijke rol voor de oliehandel en de aanleg van de Trans-Alaskaanse oliepijpleiding. Tegenwoordig is Fairbanks qua grootte de tweede stad van Alaska met een heuse universiteit. Het is niet de mooiste stad om te bezoeken. Wel zijn er meerdere interessante plekken in de stad om te bekijken. En er zijn enkele leuke toeristische attracties in de directe omgeving. Het is daarnaast de plek om het noorderlicht te ervaren. Hierdoor is Fairbanks een logische stop voor een rondreis in Alaska.

Totempaal

Bezienswaardigheden in Fairbanks en omgeving

Tijdens onze verblijf in Fairbanks bezochten we verschillende interessante bezienswaardigheden. Deze lagen veelal buiten de stad, of in elk geval op meer dan loopafstand van het centrum.

Aantrekkelijk universiteitsmuseum

Dat brengt ons bij de eerste activiteit die we in deze plaats ondernemen: een bezoek aan het Museum of the North, oftewel het antropologisch universiteitsmuseum. Het pand zelf is een architectonisch hoogstandje gelegen op het universiteitsterrein, iets buiten de stad. Het dierenrijk van Alaska in het verre verleden en in de tegenwoordige tijd is er prachtig in beeld gebracht.

Museum

We zien er een tentoonstelling over de oorspronkelijke bevolking en kunst gemaakt in deze omgeving. Tegen een kleine vergoeding is er een film te zien over het Noorderlicht. Het liefste wil je dit natuurlijk in het echt zien, maar dan moet er geen bewolking zijn. Menig toerist komt voor het Noorderlicht naar Fairbanks en blijft daar dan een nacht. Dan de Aurora Borealis (de officiële naam voor dit verschijnsel) zien is een kleine kans van 1 op 3. De film is de moeite waard. Je ziet mooie beelden en je krijgt een verklaring voor dit magische verschijnsel. Het bezoeken van dit museum is meer dan de moeite waard.

antropologische museum

Warmwaterbronnen van de Chena hotsprings

De volgende dag staat in het teken van ontspanning. Het is een rit van ongeveer vijf kwartier over de Chena Hot Springs Road van Fairbanks naar Chena. De goed begaanbare weg eindigt letterlijk bij de bronnen. Het geheel wordt geëxploiteerd met hotel en restaurant en is zo een heuse toeristische attractie. De toegang naar de bronnen gaat via het zwembad. Wij dobberen hier een uurtje rond en laten de warmte en zwavel inwerken met zicht op een groene omgeving. Naast de bronnen is een ijsmuseum gevestigd. Helaas is deze vandaag wegens onderhoud gesloten.

De reis terug gebruiken we om enkele recreatieve plekken langs de weg te bekijken. Het gaat om plaatsen waar je kunt kamperen en vissen. Het onderbreken van de rit met deze tussenstops geeft wat afwisseling aan de anders wat rechttoe rechtaan rit. Je ervaart zo hoe het wildkamperen eraan toe gaat in Alaska.

Hot springs

Grote kraanvogel kolonie op Creamer’s Field

Aan het einde van de dag bezoeken we Creamer’s Field. Een gebied dat uniek is door de grote aantallen kraanvogels die daar verblijven. Deze Canadese kraanvogel is een erg grote vogel met een hoogte van 1,5 meter of meer. In het park verblijven er honderden. Vooral een mooi gezicht om te ervaren hoe ze komen aanvliegen en landen met hun enorme vleugels met een spanwijdte van rond de 2 meter.

Daarnaast is dit ook het leefgebied van vele andere vogelsoorten zoals ganzen en eenden. Ook verblijven er elanden, vossen en de lynx. Het zonnetje komt erbij en we schieten de nodige foto’s, net zoals de overige vogelspotters die met imposante lenzen in de weer zijn. Het reservaat leent zich prima voor een lekkere wandeling. Er is keuze uit verschillende routes en je kunt onderweg verschillende vogelobservatieposten aandoen. Andere dieren dan vogels zien we niet tijdens de wandeling, of het moet gaan om de eekhoorntjes die regelmatig nieuwsgierig kijken wat daar nu weer aan komt.

Kraanvogels

Goudmijn excursie in Fox

De volgende dag starten we met een excursie naar een oude goudmijn: de “Gold Dredge 8 tour” in het plaatsje Fox. Dit ligt zo’n 10 kilometer ten noorden van Fairbanks. De zon schijnt en het programma start met een treinritje. Niet direct iets waar we in de regel enthousiast over zijn. In dit geval is de trein een replica van een exemplaar dat hier vroeger gereden heeft. Dat heeft wel weer wat grappigs. Onderweg geeft een gids uitleg over de goudwinning. Met zijn verschijning lijkt hij zo uit de vroege jaren 1900 te zijn weggeplukt.

Tourtje

We bezoeken vervolgens een enorme gouddelfmachine en mogen daarna zelf naar goud zeven. De opbrengst is enkele kleine stukjes goud. Toeristisch maar leuk om te doen! Na afloop wordt het goud gewogen (maar niet teruggekocht). Wel is het mogelijk een kettinkje te kopen om de korrels in te doen.

Aan het einde van de excursie volgt nog een toelichting op de trans-Alaskaanse pijpleiding. We eindigen de tour namelijk bij een punt waar de leiding boven de grond komt. Onze gids heeft met werken aan deze oliepijpleiding jarenlang z’n brood verdiend. Een mooi verhaal uit de eerste hand. Het is al met al een weliswaar toeristische maar zeker ook interessante ervaring. De moeite waard dus!

Boot voor gold diggers

Pioneer Park

In de middag besluiten we het Pioneer Park in Fairbanks nog te bezoeken. Het geeft een impressie van de stad in de oude tijd. Er staat een oud treinstel van de directie van de spoorwegen. Daarvoor ligt een grote raderboot, waar je helaas niet op mag. Er staan de nodige huisjes in oude stijl, die nu vooral de functie van winkeltje hebben. Ook is er speelgelegenheid voor kinderen. En zo ervaren wij dit park dan ook, meer voor kinderen. Dan nog maar liever even een bezoekje aan de crêperie om het bezoek aan Fairbanks waardig af te sluiten.

Pioneer Park

Antwoorden op vragen bij een bezoek aan Fairbanks

Hoe bereik je Fairbanks?

Fairbanks is vanuit Anchorage goed bereikbaar met de auto. De meest logische volgorde is dan om het Denali National Park als tussenstop te plannen. Ook kun je de trein nemen vanuit Anchorage of vliegen op Fairbanks. Vanuit Nederland zijn er geen directe vluchten mogelijk.

Wat zijn goede plekken om te overnachten?

Wij verbleven in de Cozy Log Cabin: een ruim en prettig chalet met een eigen tuin en goed geoutilleerde keuken. Deze accommodatie ligt weliswaar een kwartier rijden buiten de stad, maar toch centraal voor het bezoeken van de verschillende activiteiten rondom Fairbanks. Als nadeel ervaar je mogelijk dat er geen douche is en het toilet buiten in een hokje: het is namelijk een ‘dry-cabin’. Verder heb je alle privacy, want het is een vakantiehuis van de familie. En er is een prachtige veranda waar je bij goed weer met voldoende mugwerende middelen kunt verpozen.

 

Verder zijn er voldoende hotels en B&B’s in Fairbanks te vinden.

Wat zijn hoogtepunten voor een bezoek aan Fairbanks?

Naast het ervaren van het Noorderlicht kun je in Fairbanks en omgeving terecht voor diverse bezienswaardigheden:

  • Universiteitsmuseum (museum of the North): Wordt ook wel het antropologisch museum genoemd. Hier zie je met name de fauna van het noorden van Alaska prachtig weergegeven. Ook zie je hoe de oorspronkelijke bewoners hier vroeger leefden. Optioneel kun je kiezen om een film over de Aurora Borealis (het noorderlicht) te bekijken. Wij vonden het museum zeer de moeite waard.
  • Creamer’s Field: Hier verblijft een grote kraanvogelkolonie. Mooie plek om vogels te spotten en heerlijke plek om rustig te wandelen.
  • Chena Hotsprings: Deze natuurlijke warmtebronnen zijn een ware toeristische trekpleister. De bronnen liggen in een mooie omgeving. Op het terrein van de bronnen vind je verschillende mogelijkheden voor verblijf. Ook is er een ijsmuseum te bezoeken. Chena ligt op iets meer dan een uur rijden vanuit Fairbanks.
  • Pioneer Park: Hier krijg je een oude versie van Fairbanks te zien. Er staan oude huisjes, een oud treinstel en een grote raderboot. Er zijn de nodige winkeltjes gevestigd en er is een speeltuin. Het park is vrij toegankelijk.
  • Gold Dredge 8: Het betreft hier een plek die lang heeft gediend om naar goud te zoeken. Op dezelfde plek zie je de Trans-Alaskaanse oliepijpleiding boven de grond komen. De Gold Dredge 8 kun je bezoeken via een excursie waarbij je zelf op zoek gaat naar goud.
Wat zijn goede restaurants in Fairbanks?

In de zoektocht naar leuke en lekkere restaurants hebben we de keuze uit verschillende soorten keukens.

 

We proberen als eerste de Jazz Bistro vanwege de goede beoordelingen op internet. We zijn vroeg deze middag en de Bistro is gesloten op dit tijdstip. Een alternatief voor ons is de Thaise keuken. Hiervoor moeten we zijn bij Lemongrass Thai Cuisine. Dit restaurant ligt buiten het centrum en de afstanden zijn niet zo dat je er even naar toe loopt. Reden dat we uiteindelijk kiezen voor The Crepery.

 

The Crepery is een leuk adres in het centrum om te lunchen of gewoon iets tussendoor te gebruiken. Ze maken er talloze soorten crêpes, zowel zoet als hartig. Als de zon schijnt kun je lekker buiten zitten. Een aanrader!

 

Dit zijn volgens kenners de beste restaurants in Fairbanks.