Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Home » Verenigde Staten » Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Sedona is een stad in Arizona te midden van een prachtige omgeving vol ruige, knalrode rotsformaties. Het idyllisch ogende, bijzonder gezellige stadje staat bekend om de vele fantastische restaurants, spa’s, kunstgalerijen en festivals. Maar de meeste bezoekers kennen Sedona van de talloze outdoor activiteiten die je er kunt beleven. Zoals mountainbiken en wandelen. De omgeving van Sedona heeft zoveel te bieden dat wij ons hier prima een week kunnen vermaken. Daarnaast is de stad een ideale uitvalsbasis voor diverse nationale parken in Arizona. Zoals de iconische Grand Canyon, die je vanuit Sedona al in twee uur met de auto kunt bereiken. Dit alles maakt van Sedona een bestemming die wat ons betreft niet mag ontbreken tijdens een vakantie in Arizona.

Uitzicht

Hoogtepunten van outdoorparadijs Sedona

De omgeving van Sedona is een groot natuurgebied vol rode rotsformaties, kreken, canyons en bossen. Het is een bizar, zelfs overweldigend landschap waar we maar geen genoeg van kunnen krijgen. Er zijn meerdere manieren om van dit landschap te genieten. Zo kun je er talloze wandelingen maken, de een nog mooier dan de ander. Ook heb je er vele mountainbike trails. Verder kun je de omgeving uitstekend met je huurauto of camper op de bonnefooi verkennen.

De mooiste wandelingen in de omgeving van Sedona

In de omgeving van Sedona zijn de wandelmogelijkheden van wereldklasse. Welke wandeling je ook uitkiest, je bevindt je in een adembenemend, ruig landschap in of net buiten het Coconino National Forest. De meeste routes zijn korter dan vijf kilometer. Je kunt dan ook meerdere wandelingen op één dag maken. Om je op weg te helpen vermelden we hieronder in alfabetische volgorde onze top 5.

1. Birthing Cave Trail

De Birthing Cave is vreemd genoeg niet zo bekend maar als het aan ons ligt een absolute must-see. De in totaal drie kilometer lange wandeling brengt je naar een grot met aan het einde een spectaculair uitzicht. Dit is een perfecte plek om even te relaxen en te genieten van het prachtige landschap. Parkeren doe je bij het begin van de Long Canyon trail. Volg eerst de Long Canyon trail en sla op een gegeven moment af naar links voor de Birthing Cave.

Photo by Jimmy Conover on Unsplash

2. Boynton Canyon Trail

Boynton Canyon is een van de mooiste zogenaamde “box canyons” (een kloof met slechts één ingang/uitgang) in het gebied. De tien kilometer lange rondwandeling naar en door de canyon is mede dankzij de bijzondere flora en fauna erg populair. Hierdoor kan het bij deze wandeling wel wat druk zijn. De parkeerplaats vind je vlakbij het begin van de route, net buiten de ingang van het Enchantment Resort.

3. Cathedral Rock Trail

Deze bijzonder populaire rondwandeling van ongeveer drie kilometer is op sommige plekken redelijk steil. Maar de uitzichten onderweg en op de top zijn ongeëvenaard. Dit is de plek om van een zonsondergang te genieten. Houd er wel rekening mee dat je hier vrijwel geen schaduw hebt. Dus vooral als je er in de zomer bent is het slim om er pas te wandelen als de zon bijna onder gaat. Aan de Back O Beyond road heb je bij het begin van de wandeling ruimte om te parkeren.

Cathedral Rock

4. Devil’s Bridge Trail

Een van de grote geologische formaties bij Sedona is Devil’s Bridge: een zandstenen boog waar je op kunt staan voor de mooiste vakantiefoto. Het is een niet al te lange wandeling van rond de drie kilometer. Alleen tijdens het laatste deel moet je wat klimmen en klauteren. Maar ben je eenmaal bij de boog dan krijg je een spectaculair mooi uitzicht op de omgeving. Wat ons betreft is dit een van de wandelingen die je absoluut niet mag missen in dit deel van Arizona! Parkeren kun je aan het einde van het geasfalteerde deel van de Dry Creek Road.

5. West Fork of Oak Creek

Ben je op zoek naar een wat langere maar wel rustige, schaduw- en waterrijke wandelroute? Maak dan de West Fork of Oak Creek wandeling in het Coconino National Forest. Deze elf kilometer lange wandeling voert door een sereen, gevarieerd landschap. Uiteraard krijg je hier prachtige, rode rotsformaties te zien. Maar ook een idyllisch, kabbelend beekje, vele bijzondere planten en de mooiste zangvogels. Je kunt je auto kwijt bij Call O’ The Canyon.

Devil's Bridge

De mooiste mountainbike trails in de omgeving van Sedona

De omgeving van Sedona leent zich uitermate goed voor mountainbiken. Je hebt er vele, fantastische tracks voor zowel beginners als (zeer) ervaren mountainbikers. Wij zelf vinden het een ideale aanvulling op de wandelingen bij Sedona. Je krijgt namelijk in kortere tijd meer van het geweldige landschap mee. En als het je niet om de sport gaat maar om het fietsen zelf, dan doe je het lekker rustig aan. Alles kan en mag, niets hoeft.

Voordat we enkele van de meest populaire tracks voor beginners en voor gevorderden benoemen, eerst wat praktische zaken. Allereerst is dat het vervoer naar het begin van de mtb-route. Aangezien er hoogstwaarschijnlijk geen fietsendrager meegeleverd wordt bij je huurauto, moet je zelf vanuit Sedona naar de track fietsen. Op zich zijn de afstanden vanaf het centrum van Sedona naar de meeste tracks niet zo groot. Maar het meeste gemotoriseerd verkeer op de weg is niet zo gewend aan fietsers. Kies daarom de tracks uit die het dichtst bij gelegen zijn van je accommodatie. Of maak gebruik van de gratis Sedona Shuttle. Eenmaal bij de track moet je er rekening mee houden dat je het pad deelt met andere gebruikers. Dit keer geen auto’s maar wel wandelaars en soms zelfs ruiters.

In de zomer kan het er aardig warm worden, vooral als je je overmatig inspant. Daarnaast bevinden de mountainbikepaden zich op vrij grote hoogte (rond de 1300 meter). Het advies is dan ook om vooral in het begin het rustig aan te doen en heel veel water mee te nemen. Tot slot: bij de praktische vragen onderaan deze blog doen we enkele suggesties voor locaties waar je een mountainbike kunt huren.

Trail

De beste mountainbikeroutes voor beginners

Een van de leukste trails voor beginnende of minder ervaren mountainbikers is de Long Canyon Trail in combinatie met de Deadman’s Flat Trail. De route is iets minder dan zeven kilometer lang (heen en terug) en kent weinig hoogteverschillen. Soms heb je een vrij steile, korte afdaling maar daar kun eenvoudig omheen rijden.

Eenmaal opgewarmd en smaakt het mountainbiken in deze omgeving naar meer? Probeer dan de routes van Aerie, Wilson Mountain Trail en Llama. Vooral de laatste is een fantastische track door pittoreske landschappen die je vaker dan eens wilt doen. Wel heeft Llama enkele, iets lastigere delen maar gelukkig is er een eenvoudige afsnijroute terug naar Bell Rock.

De mooiste mountainbikeroutes voor meer ervaren mountainbikers

De mooiste tracks voor de “intermediate” mountainbiker zijn de West Sedona Tour, Chuckwagon, Aerie (die ook bij routes voor beginners staat), Templeton en Mescal. Maar misschien wel de beste en mooiste route voor redelijk ervaren mountainbikers is de combinatie van de Aerie Trail en de Cockscomb Trail. Zijn genoemde routes te eenvoudig voor je? Overweeg dan Hangover, maar laat je wel eerst door kenners (bijvoorbeeld bij het fietsverhuurbedrijf) over deze track informeren!

Trail

Bezienswaardigheden in Sedona

Sedona heeft een gezellig centrum waar redelijk wat te zien is. Maar de echte attractie is het surrealistische, rode rotslandschap dat overal in de stad zichtbaar is. Er zijn echter enkele interessante bezienswaardigheden. Een daarvan is de Chapel of the Holy Cross. Deze unieke in de rotsen gebouwde kapel uit midden jaren 50 van de vorige eeuw. De kapel ziet er niet alleen van buiten indrukwekkend uit maar vooral ook van binnen. Houd er rekening mee dat er betrekkelijk weinig parkeerplaatsen zijn dus plan je bezoek ‘s ochtends vroeg of juist later in de middag.

Wat verder naar het westen heb je de historische erfgoedlocaties van Palatki en Honanki. Hier vind je rotswoningen uit de jaren 1100 tot 1400. In die periode woonden hier de Sinagua, voorouders van de Hopi. Het waren jagers (op herten en konijnen) en verzamelaars. Vanaf 1400 bouwden de Sinagua een nog grote rotsstad, namelijk in de omgeving van Camp Verde ten zuiden van Sedona: Montezuma Castle. Binnenkort komt er over deze rotsstad nog een aparte blog.

Rotskerk in Sedona

Antwoorden op vragen over je bezoek aan de omgeving van Sedona

Waar ligt Sedona?

Sedona ligt min of meer halverwege als je van Phoenix (hoofdstad van Arizona) naar de Grand Canyon rijdt. Het stadje bevindt zich op drie kwartier rijden ten zuiden van Flagstaff.

Wat zijn de mooiste nationale parken rond Sedona?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is er geen Sedona National Park. Sedona ligt als stad in een gebied met twee staatsparken: het Red Rock State Park en het Slide Rock State Park. De enige nationale parken in Arizona zijn het Grand Canyon National Park, het Petrified Forest National Park en het Saguaro National Park. Daarnaast heb je rond Sedona nog meerdere nationale monumenten en historische sites.

Wat zijn de bezienswaardigheden in de omgeving van Sedona?

De belangrijkste attractie van Sedona is het surrealistische, rode rotslandschap dat overal in de stad zichtbaar is. Hier kun je de mooiste wandelingen en mountainbiketochten maken. Het zijn er zelfs zoveel dat je je als liefhebber van outdooractiviteiten hier zeker een of zelfs twee weken uitstekend kunt vermaken. En wil je even niet wandelen of fietsen, bezoeken dan een van de historische rotssteden in de directe omgeving.

Wat kost het om te wandelen in de omgeving van Sedona?

Wandelen in de omgeving van Sedona is kosteloos. Wel moet je betalen om je auto op een van de vele parkeerplaatsen bij de start van je wandeling te parkeren. Dit gebeurt aan de hand van een “Red Rock Pass”. Kosten zijn 5 dollar voor een dag en 15 dollar voor een hele week. Je kunt de pas op verschillende locaties maar ook online aanschaffen.

Waar kan ik een mountainbike huren in Sedona?

Er zijn enkele goede locaties in Sedona waar je terecht kunt voor een mountainbike. Een daarvan is Thunder Mountain Bikes. Vraag de deskundige medewerkers om advies over de beste routes voor jouw mountainbikeniveau. Tarieven zijn vanaf 50 dollar per dag. Min of meer dezelfde tarieven vind je bij Absolute Bikes. Ze hebben een brede selectie aan mountainbikes.

Is er ook een Sedona National Park?

Nee, in tegenstelling tot wat veel mensen denken is er geen nationaal park met de naam Sedona. Wel zijn er enkele prachtige nationale parken en natuurmonumenten in de omgeving van Sedona.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Sedona en omgeving?

De beste reistijd voor Sedona is van mei tot en met oktober. Je hebt in deze periode de meest aangename temperaturen en weinig neerslag.

Hoe kan ik mij het beste in de omgeving verplaatsen?

Het stadje zelf kun je prima wandelend verkennen. Maar om de meeste bezienswaardigheden in de omgeving te bereiken heb je de fiets of auto nodig. Er is beperkt openbaar vervoer. Wel verzorgt een aantal bedrijven tours (met een busje) door Sedona en omgeving.

Waar kan ik lekker eten of wat drinken in Sedona?

Aan restaurants is in Sedona geen gebrek. Je hebt uitgebreide keuze tussen diverse (internationale) keukens, variërend van laagdrempelig tot super chique. Veel van de doorgaans sfeervol ingerichte restaurants behoren tot de beste restaurants in Arizona. Houd je van de Mexicaanse keuken, dan is Elote Cafe de plek waar je moet zijn. Idyllisch gelegen met prachtig zicht op de rode rotsen, en echt goed eten! Een ander sfeervol restaurant waar je uitstekend kunt eten is Golden Goose American Grill. En ben je op zoek naar een fantastisch buitenterras met een ultiem uitzicht op de ruige omgeving? Ga dan beslist naar View 180. Bekijk het totaaloverzicht van alle overige restaurants in Sedona en directe omgeving.

 

Wil je na afloop van een heerlijke dag buiten eerst nog een drankje doen voordat je gaat dineren? Wip dan zeker een keer binnen bij Oak Creek Brewery & Grill. Gezellige plek met vele zelf gebrouwen biersoorten waar je overigens ook prima kunt eten! Een andere leuke tent is Mooney’s Irish Pub waar je donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond live muziek hebt. Ook het eerder genoemde Elote Cafe heeft trouwens een gezellige bar waar je met name terecht kunt voor de beste margarita’s en mocktails. De meeste andere cafés vind je ofwel in de hotels of resorts, of in andere plaatsen buiten Sedona.

Waar kan ik het beste overnachten in Sedona of omgeving?

Je hebt ruime keuze aan accommodaties in Sedona. Er zitten echte pareltjes tussen met de mooiste uitzichten en complete spa’s. Maar ook wat meer grootschalige maar comfortabele en betaalbare complexen. Bij de meeste accommodaties is ook parkeergelegenheid.

Dit interesseert je wellicht ook