Het Robbeneiland van Nelson Mandela

Het Robbeneiland van Nelson Mandela

Home » Zuid-Afrika » Het Robbeneiland van Nelson Mandela

Robbeneiland, het beruchte, iconische eiland voor de kust van Kaapstad was bijna vier eeuwen lang het thuis van gevangenen en bannelingen. De meeste mensen kennen het eiland vooral vanwege Nelson Mandela die hier lange tijd gevangen zat tijdens het apartheidsregime. De Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) gebruikte het eiland als strafkolonie. In de 19e en begin 20e eeuw was het een leprakolonie.

Robbeneiland op de Werelderfgoedlijst

In 1996 verlieten de laatste criminele gevangenen de gevangenis waarna het eiland in 1999 als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst van UNESCO kwam te staan. Zelfs nu nog wonen er mensen op het eiland. Maar dan in vrijheid.

Tijdens je rondreis door Zuid-Afrika mag je Robbeneiland niet overslaan. Het eiland geeft je namelijk een unieke inkijk in de geschiedenis van Zuid-Afrika en de Apartheid.

Hoe naar het eiland te gaan

Om naar het eiland te gaan neem je vanuit de Nelson Mandela-gate in de haven van het Victoria & Alfred Waterfront bij Kaapstad de boot. Na een vaartocht van ongeveer 20 minuten ga je met de bus over het eiland waarbij een gids je bijpraat over het leven destijds (en nu) op Robbeneiland. Je doet dan wat gedenkwaardige plekken aan waarna een ex-gevangene de rondleiding in de gevangenis overneemt. Al met al een indrukwekkende tour waarbij je ook de gelegenheid hebt om eventuele vragen te stellen. De oude gevangenen zullen je vragen in alle openheid beantwoorden.

Het komt overigens regelmatig voor dat de tour door slecht weer of ruwe zee geannuleerd moet worden. Plan een bezoek aan het eiland daarom zo vroeg mogelijk tijdens je bezoek aan Kaapstad.

gevangenis op Robbeneiland in Zuid-Afrika