De wijnstreek rond Stellenbosch

De wijnstreek rond Stellenbosch

Home » Zuid-Afrika » De wijnstreek rond Stellenbosch

Op een half uur rijden afstand van Kaapstad bevindt zich het indrukwekkende Kaapse Wijnland, een fantastisch groen en bergachtig landschap vol wijngaarden. Een van de bekendste plekken in dit wijnland is de omgeving van het universiteitsstadje Stellenbosch. Voor toeristen (en studenten) is deze regio aantrekkelijk vanwege de heerlijke wijnen die je er kunt proeven. Maar ook door de vele oude eiken en oude huizen die je er in Kaaps-Hollandse stijl aantreft. Reisbureaus nemen Stellenbosch dan ook vaak op in hun pakketreizen.

Stellenbosch zelf draagt de naam van Simon van der Stel die eind 17e eeuw het toenmalige Wildenbosch roemde om het prachtige landschap en de vruchtbaarheid van de grond. Snel daarna werd de eerste, en op Kaapstad na de oudste, Europese nederzetting van Zuid-Afrika gesticht. Dat was overigens niet in het huidige Stellenbosch.

Kaaps Wijnland, Zuid-Afrika

Vele wijnroutes in het Kaaps Wijnland rond Stellenbosch

Alhoewel wij ook andere wijnroutes genomen hebben, vonden we die van Stellenbosch de mooiste. Deze route voert langs vele eeuwen oude wijnhuizen, waaronder het bijzonder fraaie wijnhuis Vergelegen. Als gezegd een mooi landschap maar het stadje zelf vonden we, mede dankzij de vele studenten die hier wonen, tot in de laatste uurtjes erg gezellig. Elk jaar vindt hier tevens het Stellenbosch Wine Festival plaats. Dit is een evenement waarbij de stad een dag lang in het teken staat van niet alleen wijn maar ook heerlijk eten en muziek.  

wijngaard bij Stellenbosch