De mooiste parken voor een safari in Zuid-Afrika

De mooiste parken voor een safari in Zuid-Afrika

Home » Zuid-Afrika » De mooiste parken voor een safari in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een van de populairste bestemmingen voor een wildsafari ter wereld. In dit land is de kans groot dat je al snel de “Big Five” te zien krijgt. Maar Zuid-Afrika is daarnaast ook een ideale bestemming voor andere activiteiten dan alleen een safari. Het land heeft namelijk erg veel natuurschoon en prachtige landschappen te bieden. Daarnaast zijn er talrijke mogelijkheden voor een fraaie wandeling of een fantastische rondreis. Is een safari de hoofdreden voor een mogelijk bezoek aan dit prachtige land? Lees dan verder want in deze blog nemen we je mee naar onze top 5 van meest interessante parken.

Cheetah

Top 5 van beste parken voor een safari in Zuid-Afrika

Onze eerste echte wildsafari deden we in Addo Elephant National Park in Zuid-Afrika. Daarvoor hadden we al wel wat kleinere parken in de omgeving van Kaapstad bezocht. Maar in Addo verbleven we meerdere dagen en konden we met onze huurauto dichtbij enkele van de Big 5 komen. Omdat dit park destijds een enorme indruk op ons maakte, staat het zeker in onze top 5. Later bezochten we overigens nog andere parken, waarvan enkele ook beslist in onze top 5 thuishoren. Je vindt ze hieronder in alfabetische volgorde.

Addo Elephant National Park

Addo Elephant National Park werd onlangs na uitbreiding met aangrenzende gebieden het op twee na grootste wildreservaat van Zuid-Afrika. Zoals de naam al doet vermoeden is het park met name bekend om de kuddes olifanten. Je vindt ze daadwerkelijk overal. Daarnaast staat het wildreservaat ook bekend om vier andere iconische dieren van de Big 5: de zwarte neushoorn, leeuw, luipaard en Afrikaanse buffel. Verder heb je er diverse antilopensoorten, giraffen, zebra’s, wildebeesten en hyena’s. En met de recente uitbreiding van het park met het Woody Cape natuurreservaat spreekt men tegenwoordig over een Big 7: de dieren van de Big 5, de witte haai en de zuidkaper.

Olifanten in Addo Elephant National Park

Wat het park voor ons zo bijzonder maakt is het gevarieerde, heuvelachtige landschap met savannes, bossen, rivieren en sinds kort zelfs stranden. Naast wilde dieren biedt Addo Elephant National Park legio mogelijkheden om te wandelen, kajakken en zelfs paardrijden.

Praktische zaken voor een bezoek aan Addo Elephant National Park

Het park heeft overigens uitstekende faciliteiten en accommodaties. Daarnaast is het wegennet door het park goed: je kunt je zelfs met een normale huurauto prima verplaatsen. Lees ook onze blog die we eerder over het Addo Elephant National Park schreven.

Leeuw in Addo Elephant NP

iSimangaliso Wetlands Park

Op weg vanuit Durban naar het Kruger National Park deden we ook het iSimangaliso Wetland Park aan: een uniek natuurpark aan de oostkust van Zuid-Afrika dat niet voor niets UNESCO-werelderfgoed is. Het park, gelegen tussen St. Lucia en de grens met Mozambique, beslaat meer dan 220 kilometer aan kustlijn. Je vindt er meer dan acht (totaal) verschillende ecosystemen en daarmee enorme diversiteit aan diersoorten. De landschappen variëren van koraalriffen waar je kunt snorkelen en duiken, tot zoetwatermeren waar nijlpaarden en krokodillen leven.

Dankzij de diversiteit aan landschappen en diersoorten, biedt het iSimangaliso Wetlands Park voor elk wat wils. Een van de gebieden die niet aan je bezoek aan het park mag ontbreken is het St Lucia-meer. In dit grootste estuarium van Afrika komen naast pelikanen, flamingo’s en vele vissoorten meer dan 800 nijlpaarden en 1200 krokodillen voor. Heb je meer met landdieren? In uMkhuze heb je ruim 420 vogelsoorten, maar ook luipaarden, zwarte en witte neushoorns, olifanten, giraffen, hyena’s en diverse antilopen. Maar de fervent duiker gaat naar Sodwana Bay. Veel duikers beschouwen dit gebied waar je meer dan 1200 vissoorten hebt, als een van de tien beste duikbestemmingen ter wereld. Maar ook de wandelaar komt in het park goed aan zijn trekken. Dit geldt met name in het Eastern Shores-gebied.

Nijlpaarden

Praktische zaken voor een bezoek aan het iSimangaliso Wetlands Park

Het wegennet in de gebieden Eastern Shores, Western Shores en uMkhuze is geschikt voor self-drives met een gewone huurauto. Entreegelden verschillen per deelpark binnen het iSimangaliso Wetlands Park.

Zowel binnen als net buiten het iSimangaliso Wetlands Park is ruim voldoende accommodatie te vinden. Wil je buiten het park verblijven? Houd dan rekening met de openingstijden, namelijk van 5.00u tot 19.00u in de zomermaanden en van 6.00u tot 18.00u in de wintermaanden. Buiten de openingstijden moet je in dat geval buiten het park zijn.

Waar water is zijn (meestal) muggen. Dit gaat zeker op voor de natte gebieden in het iSimangaliso Wetlands Park. Hier komt – in tegenstelling tot de meeste andere regio’s in Zuid-Afrika – malaria voor. Meer informatie vind je op de site van GGD Reisvaccinaties of bij je tropenarts.

Roofvogel

Kgalagadi Transfrontier Park

Voor een totaal andere maar minstens zo bijzondere safari ligt in het noordwesten van Zuid-Afrika het Kgalagadi Transfrontier Park. Het is een prachtig park dat bekend staat om de graslanden en de karakteristieke, rode zandduinen van de Kalahari woestijn. Het park is twee keer zo groot als het Kruger National Park maar betrekkelijk onbekend. Onterecht als het aan ons ligt, want de kans dat je hier veel wild tegenkomt is erg groot.

Het Kgalagadi Transfrontier Park is het eerste natuurpark van Afrika dat in meer dan één land ligt, namelijk Zuid-Afrika en Botswana. In dit grote natuurgebied stroomt het water voornamelijk ondergronds. Hierdoor is vegetatie in het droge gebied, weliswaar in beperkte mate, alsnog mogelijk. En juist dankzij de schaarse vegetatie krijg je veel wild te zien. Denk dan aan gnoes, springbokken, hartenbeesten, grondeekhoorns, miereneters en stokstaartjes. Maar ook aan cheetah’s (jachtluipaarden), luipaarden, bruine en gevlekte hyena’s en Kalahari-leeuwen met zwarte manen. Je vindt ze vooral in de droge rivierbeddingen waar waterputten zijn geslagen.

Het Kgalagadi Transfrontier Park is daarnaast dé plek voor fervente vogelaars: in het park komen ongeveer 280 soorten voor. Slechts 92 soorten zijn inheems, de rest zijn trekvogels die van de Kgalagadi een tijdelijke habitat maken.

Kuddes

Praktische zaken voor een bezoek aan het Kgalagadi Transfrontier Park

In Kgalagadi zijn de wegen minder geschikt voor gewone huurauto’s dan in veel andere natuurparken. Voor een self-drive heb je daarom een 4WD nodig. Heb je die niet, maak dan gebruik van de vele (georganiseerde) game drives die je er kunt maken. Deze kun je onder meer boeken bij de hoofdingang ‘Twee Rivieren’, waar je tevens de meeste voorzieningen hebt (zoals horeca). Als je wel beschikt over een 4WD, wees er dan van bewust dat het park erg groot is. Je moet vóór zonsondergang bij je accommodatie in het park zijn, of het park verlaten hebben.

In het park bevindt zich een lodge en verder nog diverse kampementen (chaletjes en tenten). Deze bevinden zich vlakbij waterplaatsen voor eersterangs zicht op de wilde dieren. Als je tijdens je safari via een andere ingang het park verlaat dan waar je bent binnengekomen, dan moet je minimaal twee nachten in het park verblijven.

Cheetahs

Kruger National Park

Het Kruger National Park is het meest bekende natuurpark van Zuid-Afrika en tevens een van de beroemdste ter wereld. In dit enorme park van bijna 20.000 vierkante kilometer vind je alle iconische zoogdiersoorten van zuidelijk Afrika. Zoals de beroemde Big Five maar ook giraffen, zebra’s, cheeta’s, impala’s, gnoes en zelfs witte neushoorns. In totaal leven er zo’n 140 zoogdiersoorten en meer dan 500 vogelsoorten in Kruger en omgeving.

In het nationale park zijn zoveel safari’s te ondernemen dat je je er prima minstens een week kunt vermaken. Zo kun je kiezen voor game drives (met safari-auto en gids) in de vroege ochtend, bij zonsondergang en wat later in de avond. Of gewoon overdag waarbij je je auto parkeert en meteen doorgaat op een vier uur durende safari. Verder kun je er prachtige (korte) dagwandelingen of trektochten maken, mountainbiken en zelfs golfen op de golfbaan van Skukuza! Overigens heb je ook buiten het park een leuke golfbaan waar je temidden van het wild een baantje kunt lopen.

Gieren

Praktische zaken voor een bezoek aan het Kruger National Park

Dankzij een indrukwekkend wegennet kun je net als in Addo goed met de eigen huurauto een self-drive doen. Maar juist omdat infrastructuur van wegen (en accommodaties!) zo goed ontwikkeld is, kan het op de wegen voor self-drives behoorlijk druk zijn. Vooral in het hoogseizoen (onze zomermaanden). Schrikt dit je af, overweeg dan om je safari in Kruger af te wisselen met een bezoek aan enkele prachtige privé-reservaten in de directe omgeving. Zoals het Balule Nature Reserve, Karongwe Game Reserve en het Thornybush Game Reserve.

Giraf

Hluhluwe-Imfolozi Park

Het Hluhluwe-Imfolozi Park, gelegen in centraal KwaZulu-Natal net boven Durban, is het oudste natuurreservaat in Afrika. Het park werd bekend door de inspanningen ter bescherming van de nog steeds bedreigde, witte neushoorn. Het huidige park is ontstaan door het samenvoegen van de twee parken Hluhluwe en Umfolozi in 1989.

Met minder dan 1000 vierkante kilometer is het een stuk kleiner dan het Kruger National Park. Toch heeft het Hluhluwe-Imfolozi Park een bijzonder grote diversiteit aan dieren, waaronder de Big 5. En je vindt er de grootste populatie witte en zwarte neushoorns van heel Zuid-Afrika. Verder kom je er nijlpaarden, cheetah’s, gevlekte hyena’s, gnoes, jakhalzen, giraffen, zebra’s, waterbokken, kudu’s, impala’s, 340 vogelsoorten en nog heel veel meer bijzondere dieren tegen. Zo is het ook een van de beste plekken ter wereld om nyala’s te bewonderen.

Het Hluhluwe-Imfolozi Park is een heerlijk rustig park waar je weinig safari-auto’s of self-drives tegenkomt. Eigenlijk heel bijzonder want het landschap is ronduit schitterend. Om die reden vinden we het Hluhluwe-Imfolozi Park eigenlijk nog interessanter dan het Kruger National Park.

Neushoorn

Praktische zaken voor een bezoek aan het Hluhluwe-Imfolozi Park

Er zijn drie ingangen tot het park: de Nyalazi Gate (meest centraal gelegen), Memorial Gate (als je met name in Hluhluwe wilt zijn) en de Cengeni Gate (Umfolozi-deel van het park). Eenmaal in het park kun je zowel een self-drive safari doen als een georganiseerde game drive met gids. Ook kun je onder begeleiding van een gids fraaie wandelingen maken. Zo is er een driedaagse trektocht door de “Wilderness area”. Je kunt hier alleen wandelen want wegen vind je er niet.

In het park is er ruim voldoende accommodatie variërend van lodges tot tentenkampen. Maar ook buiten het park kun je terecht in een van de vele, doorgaans goedkopere accommodaties.

Zeebra's

Antwoorden op veelgestelde vragen over een safari in Zuid-Afrika

Waar komt het woord safari vandaan?

Het woord Safari komt uit het Swahili en betekent “een lange reis”. Begin 19e eeuw kreeg het woord een iets andere betekenis. Een Britse expeditie trok er toen op uit om zuidelijk Afrika te ontdekken en te documenteren. Sindsdien staat safari voornamelijk voor reizen over land om het prachtige Afrikaanse wild te bekijken. Maar tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor reizen waarbij je het wild gaat bewonderen in bossen, vanuit de lucht of zelfs onderwater.

Wat is het beste seizoen voor een safari in Zuid-Afrika?

Over het algemeen is de periode van mei tot en met september de beste tijd om op safari te gaan in Zuid-Afrika. In grote delen van het land is dit namelijk het droge seizoen. Het voordeel hiervan is dat je de dieren makkelijker kunt spotten. Ze houden zich meer op bij de waterpoelen en er is minder vegetatie. Maar wil je je safari combineren met een bezoek aan Kaapstad en omgeving, dan is hun zomer (november tot en met maart) beter. Wij zelf waren er in oktober en in november. Wij vonden dat een fijne periode met aangename temperaturen en weinig neerslag.

Self-drive safari of een georganiseerde game drive?

Persoonlijk vinden we de georganiseerde safari’s het meest ideaal. Je reist dan met een klein groepje en een gids. Die gids is echt bijzonder waardevol want hij weet de beste plekken om het wild te spotten. Verder is de safari tot in de puntjes verzorgd, je hoeft zelf vrijwel niets te regelen. Accommodaties zijn doorgaans prima tot goed of zelfs luxe, en midden in de natuur. Daarnaast word je vervoerd in speciaal voor dit doel ontwikkelde 4WD-trucks. Je zit dan hoog boven de grond met goed zicht op de omgeving. De auto is open zodat je de mooiste foto’s kunt maken.

 

Een andere, beter betaalbare optie is een self-drive. Een groot voordeel hiervan vinden we dat je vrij bent om te gaan en te staan waar en wanneer je wilt. Ook kun je naar de wat minder bekende parken die meestal niet in het programma van een georganiseerde safari worden opgenomen. Een van de nadelen is dat je zelf je accommodatie moet boeken. Ook moet je het nodige onderzoek doen: mag je in een bepaald park bijvoorbeeld wel (‘s avonds) komen met eigen vervoer? Wat zijn de parkregels?

 

Overigens is het vaak ook mogelijk om een self-drive te combineren met een georganiseerde safari. Zo hebben we in het Addo Elephant National Park overdag de self-drive gedaan; ‘s avonds deden we een georganiseerde mini-safari onder leiding van een gids.

Hoeveel kost een safari in Zuid-Afrika?

Op safari gaan is in elk land, dus ook Zuid-Afrika, niet goedkoop. Volledig georganiseerde reizen met vaak verblijf in luxe accommodaties (al dan niet in particuliere safariparken) zijn vanzelfsprekend de duurste optie. Self-drives met verblijf in wat minder luxe accommodaties net buiten een park zijn duidelijk goedkoper.

 

Houd verder rekening met de zogenaamde “Conservation Fees”: kosten die je elke dag moet betalen voor bezoek aan een park. Doorgaans zitten deze kosten niet inbegrepen in georganiseerde safari’s. Meestal betaal je een bedrag van rond de 20 euro per dag. Denk je veel dagen op safari door te brengen in een van de nationale of privé-parken? Overweeg dan de aanschaf van een Wildcard (International All Parks Cluster). Hiermee heb je een jaar lang toegang tot de meeste privé- en nationale parken in en rond Zuid-Afrika. In ongeveer zeven dagen heb je hem er al uit!

Hoeveel tijd moet ik inplannen voor mijn safari in Zuid-Afrika?

Ons advies is om minstens drie verschillende parken te bezoeken en daar zeker een dag of twee tot vier te blijven. Tel daar de onderlinge reistijd tussen de parken bij op en je komt uit op bijna twee weken. Wil je je vakantie combineren met verblijf in Kaapstad en omgeving, reken dan op een vakantie van drie weken.

Waar kun je het beste op safari gaan in Zuid-Afrika?

Deze vraag is lastig te beantwoorden want elk park maar ook ieders wensen zijn anders. Maar onze top 5 van beste parken (boven water) voor een safari in Zuid-Afrika zijn de volgende (in alfabetische volgorde):

  1. Addo Elephant National Park
  2. iSimangaliso Wetlands Park
  3. Kgalagadi Transfrontier Park
  4. Kruger National Park
  5. Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
Buffel