Addo Elephant NP

Addo Elephant NP

Home » Zuid-Afrika » Addo Elephant NP

We hebben in Zuid-Afrika meerdere wildparken bezocht, waaronder het Kruger National Park, het Makalali Game Reserve, het Kapama Game Reserve, Umfelozi en Hluhluwe (spreek uit SloeSloewie) en het Bontebok National Park. Het wildpark dat echter de meeste indruk op ons heeft achtergelaten was niet eens het Krugerpark maar het Addo Elephant National Park, gelegen op ongeveer 80 kilometer afstand van Port Elizabeth.

Het oorspronkelijk park werd in 1931 gesticht om de 11 overgebleven olifanten in de omgeving te beschermen. Momenteel leven er meer dan 450 olifanten. Daarnaast komen er buffels, antilopen, hyena’s, leeuwen, meer dan 48 bedreigde neushoorns en de bedreigde, behoorlijk grote mestkever voor.

Plannen voor uitbreiding

Er bestaan plannen om het park met het natuurreservaat Woody Cape verder uit te breiden. Het ‘Greater Addo Elephant National Park’ zal dan 3,600 km² groot zijn en niet alleen de “Big 5” bevatten maar zelfs de “Big 7” waarmee gedoeld wordt op de olifant, neushoorn, leeuw, buffel, luipaard, walvis en de witte haai!

Addo Elephant National Park, Port Elizabeth, South Africa

Manieren om op safari te gaan

Het wild kun je op vele manieren bewonderen. Allereerst via een game drive, namelijk een safari waarbij je niet zelf hoeft te rijden. Bij de game drive gaat een ervaren ranger mee. Hij kan je van alles vertellen over de dieren en de natuurlijke omgeving waarin die dieren leven. Game drives worden doorgaans vroeg in de ochtend – als vele dieren bij de waterput komen drinken – of bij zonsondergang, of zelfs ‘s nachts gemaakt. Wij hebben voor de nachtsafari gekozen, iets wat we iedereen beslist kunnen aanraden!

Een andere manier is om met je eigen (huur)auto op safari te gaan. De wegen in het park zijn prima. Zelfs de onverharde wegen zijn goed te doen. Alhoewel er veel plekken zijn waar je kunt parkeren om de dieren beter te bekijken, hebben wij de meeste dieren juist vanuit onze rijdende auto gezien. Praktische tips over hoe je het beste de self drive safari kunt ondernemen krijg je van het personeel van het park.

Leeuw in de nacht in Addo Elephant National Park

Accommodatie

Buiten het Addo Elephant National Park zijn vele ‘camps’ (lodges) te vinden waar je comfortabel tot zelfs luxe kunt verblijven. Ook binnen het park zijn er redelijk wat camps waar je kunt overnachten. Deze zijn – begrijpelijk – wel iets duurder dan buiten het park. Voordeel van verblijf binnen het park is dat je op de juiste vroege momenten naar bijvoorbeeld de waterputten kunt rijden en je niet afhankelijk bent van eventueel oponthoud bij de poort van het park. Bekijk de vele mogelijkheden.