Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Home » Zuid-Afrika » Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Het bruisende Kaapstad is een van de meest populaire, toeristische bestemmingen in heel Zuid-Afrika. Dit is onder meer te danken aan het heerlijke, mediterrane klimaat. Maar vooral ook om de prachtige, natuurlijke omgeving. Deze “Moederstad van Zuid-Afrika” staat verder bekend om de relaxte sfeer, haar haven en de talloze, bijzonder interessante bezienswaardigheden.

De grote metropool heeft een vrij klein maar gezellig stadscentrum waar je je uitstekend kunt vermaken. Toch zijn het vooral de bezienswaardigheden net buiten de stad waardoor Kaapstad zo’n fantastische bestemming is. Zoals de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop, de Kaapse wijnhuizen en de vele, ongekend mooie wandelroutes door de ruige natuur.

Cape Point

Beknopte geschiedenis van Kaapstad

Het gebied wat nu West-Kaap heet, wordt al ruim 100.000 jaar bewoond. In de 15e eeuw zetten voor het eerst Europeanen er voet aan wal. Het waren de Portugezen die op doorreis naar Zuidoost-Azië hier drinkwater insloegen. Ook ruilden ze vlees van de Khoi Khoi- en San-stammen. De Kaap was voor hen echter niet interessant genoeg om er een nederzetting te bouwen. Kaapstad ontstond pas in 1652, toen de Verenigde Oost-Indische Compagnie er een verversingspost vestigde.

Vanwege het klimaat konden hier vrij eenvoudig Europese gewassen verbouwd worden. De Nederlanders bouwden er daarom niet alleen een fort. Ze lieten ook kolonisten (Nederlanders, Duitsers en Hugenoten) met een Vrijbrief een bestaan als landbouwer opbouwen. Deze kolonisten verkenden na verloop van tijd het aangrenzende achterland en stichtten andere steden. Eind 18e eeuw ging de machtige VOC failliet. Snel daarna veroverden de Britten Kaapstad en de Kaapkolonie. De oorspronkelijke kolonisten – de Boeren – trokken verder het achterland in.

Parlementsgebouw

De niet te missen hoogtepunten in het centrum van Kaapstad

Het is een goed idee om op de eerste dag in Kaapstad een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad kennen en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Je krijgt een uitstekende gids die echt alles van de stad weet. De tour verzorgt de gids in het Engels alhoewel hij ook Afrikaans spreekt. Daarnaast krijg je bij hen goed materiaal mee en een heerlijke, veilige route door de stad.

Hieronder vind je enkele bezienswaardigheden die je sowieso niet mag missen tijdens je bezoek aan het centrum van Kaapstad. Een aantal daarvan doe je ook aan met de fietstocht. Heb je extra tijd te besteden in Kaapstad en benieuwd wat er nog meer te doen valt? Loop dan binnen bij een van de VVV’s die zich in verschillende wijken bevinden (V&A Waterfront, City Bowl, Green Point, enz.).

Kleurrijke huizen in Bo-Kaap (de Maleisische wijk)

Deze heuvelachtige wijk is de plek waar van oudsher Maleisische afstammelingen van slaven woonden. Het is een populaire foto- en filmlocatie vanwege de kleurrijke gebouwen, moskeeën en schilderachtige straatjes. Ook heb je er een prachtig uitzicht op Kaapstad. Slenter eerst een uur door de wijk en sluit af met een bezoek aan het Bo-Kaap Museum. Dit museum toont het leven van een rijke Maleisische familie in de 19e eeuw.

Bo-Kaap

Het Kasteel van de Goede Hoop

Dit vijfhoekig fort uit midden 17e eeuw is het oudste nog bestaande gebouw in Zuid-Afrika. Dankzij de plaatsing van bastions op elk van de vijf hoeken was het fort in die tijd vrijwel niet in te nemen. Het diende dan ook als voorbeeld voor de vele andere forten die de Nederlanders bouwden. Niet alleen in eigen land (zoals Naarden-Vesting) maar ook in andere koloniën. Binnen het kasteel heb je verschillende gebouwen en een groot aantal historische militaire uitrustingen en gereedschappen. Ook heb je er een kunstcollectie en de William Fehr-collectie met antieke Kaap-Hollandse meubels.

Victoria and Alfred Waterfront

Je stedentrip naar Kaapstad is niet compleet zonder een bezoek aan Victoria and Alfred (V&A) Waterfront: een 123 hectare groot winkelgebied in de haven. Het is erg populair bij toeristen, door de vele restaurants en attracties. Je vindt er bijvoorbeeld het Aquarium of het Marinemuseum. Van hieruit vertrekken havenrondvaarten en uitstapjes naar Robbeneiland, evenals helikoptervluchten naar het Kaapse schiereiland.

V&A Waterfront

Het Stadhuis

Midden 18e eeuw verrees aan het huidige Groentemarkplein de voorloper van het stadhuis. Eerst zat de burgerwacht er, later deed het dienst als politierechtbank. Pas midden 19e eeuw kreeg het prachtige gebouw de functie van stadhuis dat pas in 1905 eindelijk werd voltooid. Het is een belangrijk historisch pand, mede omdat Nelson Mandela er zijn eerste toespraak hield na zijn vrijlating. Inmiddels is het niet meer het stadhuis. Wel worden er tentoonstellingen en orkestoptredens gehouden.

Nationale Botanische Tuinen Kirstenbosch

Dit is een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Je vind er prachtige en zeer diverse bloemen en planten van de Kaap. Maar ook bijzondere planten uit andere Zuid-Afrikaanse bioregio’s. Zoals de enorme baobab. De tuin is verder bijzonder omdat hij elk seizoen ingrijpend verandert. Je ziet er dan andere vogels, nieuwe bloemen, en ga zo maar door. In bepaalde perioden van het jaar zijn er concerten en voorstellingen in het openlucht amfitheater. In de zomer vinden die ook wel eens bij zonsondergang plaats.

Kirstenbosch

Greenmarket Plein

Het Greenmarket Plein is een levendige markt voor Afrikaanse ambachten. De verkopers komen uit alle delen van Afrika, waaronder Malawi, Mozambique en Zimbabwe. Dankzij de immigranten die naar Zuid-Afrika komen op zoek naar een beter leven, vind je hier handwerk uit verschillende landen en culturen. De geplaveide openbare markt is een van de oudste van Zuid-Afrika en fungeerde oorspronkelijk als slavenmarkt. Greenmarket is een geweldige plek om een aantal unieke en authentieke curiosa en sieraden te vinden. Leuk als souvenir voor thuis!

De stranden bij Clifton

Clifton Beach is een parel onder de vele stranden bij Kaapstad. Feitelijk zijn het vier stranden die van elkaar gescheiden zijn door granieten rotsblokken. Ga hier naar toe voor zon, zee en strand. Maar ook voor het prachtige, weidse uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dit is ook de plek waar je moet zijn voor de perfecte zonsondergang. Dankzij de tegen de wind beschutte ligging is het meestal heerlijk warm.

Clifton Beach

De Old Biscuit Mill

De Old Biscuit Mill was in de 19e eeuw een koekjesfabriek die ooit begon als molen. Tegenwoordig vormen de diverse gebouwen een levendig centrum van kunst, design, winkeltjes en de heerlijkste eetgelegenheden. De Old Biscuit Mill is echt helemaal hip en happening. Op weekdagen vind je hier ondernemers, kunstenaars, hipsters, fashionista’s en andere hippe mensen van over de hele wereld. Maar de live optredens brengen de hele molen pas echt tot leven. Dit is vooral in het weekend, wanneer bezoekers van alle rangen en standen toestromen om te winkelen in de ambachtelijke en designerwinkels.

Leeuwenkop

De Leeuwenkop is een 669 meter hoge berg met een magnifiek 360-graden uitzicht. De zonsondergangen hier zijn fenomenaal. Maar ook overdag is de wandeling naar de top een favoriet onder zowel bewoners als toeristen. Het is een relatief korte wandeling van ongeveer twee tot drie uur, die zich rond de berg slingert. Onderweg krijg je al fantastische uitzichten maar het uitzicht op de top is onovertroffen.

Bezoek aan enkele van de vele interessante musea

In het centrum van Kaapstad zijn er veel musea die een bezoekje absoluut waard zijn. Een daarvan is het District Six Museum. Het museum gaat over de wijk die tot ver in de jaren zestig multiraciaal bleef. De regering wilde dit bestrijden door alle bewoners eruit te zetten.

Een ander museum is het Slave Lodge in een van de oudste gebouwen van Kaapstad. De sociale geschiedenis van de stad is hier ondergebracht. Verder mag je ook het Zuid-Afrikaans Joods Museum niet overslaan. Het museum gaat over de kleine Joodse die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Zuid-Afrikaanse samenleving. Daarnaast had zij een rol in het ten val brengen van de Apartheid.

De laatste twee musea die we hier noemen zijn het Maritime Centre en het Zeitz Museum of Contemporary African Art (MOCAA). Het Maritime Centre vertelt het verhaal van de vroegere zeevaarders die rond Kaap de Goede Hoop reisden. Het MOCAA is het grootste museum voor hedendaagse Afrikaanse kunst ter wereld. Het museum bevindt zich in een oude, grote graansilo.

Leeuwenkop

Wat te zien en te doen net buiten Kaapstad

Kaapstad heeft zoveel te bieden dat we onmogelijk alle hoogtepunten kunnen beschrijven. Dit geldt zowel voor het centrum als voor de directe omgeving van de stad. Denk aan de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en de vele, voortreffelijke wijnhuizen. En wat dacht je van walvisspotten of wandelen op het Kaapse Schiereiland? Of een begeleide tour door een van de townships. En uiteraard een bezoek aan het beruchte Robbeneiland. Je leest er meer over in onze aparte blog over de hoogtepunten buiten Kaapstad.

Boulders Beach

Antwoorden op veelgestelde praktische vragen over een bezoek aan Kaapstad

Wat is de beste periode voor een stedentrip naar Kaapstad?

De lentemaanden oktober en november zijn over het algemeen erg prettig. Overdag is het er meestal aangenaam warm met relatief weinig neerslag. En de prijzen van accommodatie, tourtjes en dineren zijn (vanzelfsprekend) lager dan in de zomer. De zomermaanden december en januari zijn voor wat betreft temperatuur erg prettig. Maar het is er wel drukker en daarmee prijziger. Misschien wel de meest ideale maand voor een bezoek aan Kaapstad is februari. Heerlijke warmte met mooie blauwe luchten. En rustiger dan in hun zomer.

Is Kaapstad een veilige stad?

Kaapstad is als metropool minder veilig dan veel middelgrote steden in Europa. Maar wel weer veiliger dan de grote steden in bijvoorbeeld Midden- of Zuid-Amerika. Wat voor laatstgenoemde steden geldt, geldt feitelijk ook voor Kaapstad: gebruik je boerenverstand. Hang niet overduidelijk de toerist uit. Laat zoveel mogelijk waardevolle spullen achter in de kluis van je accommodatie. En zoek vooral de wat drukkere wijken en straten op. Neem ‘s avonds een taxi of Uber om je te verplaatsen.

Hoe kan ik mij het beste verplaatsen binnen Kaapstad?

Kaapstad is niet de meest voetgangersvriendelijke stad ter wereld. Wel kun je het stadscentrum met V&A Waterfront en sommige strandgebieden prima te voet bereiken. Een andere manier om je te verplaatsen is met je huurauto. Tijdens de spits niet erg handig, maar buiten die tijden een handig vervoersmiddel. Met name als je de omgeving van Kaapstad wilt ontdekken. Van alle overige vervoersmiddelen adviseren we eigenlijk alleen de officiële taxi’s met meter, en Uber (of Bolt).

Waar kan ik het beste overnachten?

Er is in Kaapstad bijzonder veel aanbod van hotels, B&B's en pensions. Wij verbleven er zelf in een B&B: een heerlijk ruime villa met grote kamers én een zwembad. Dit soort accommodaties vind je meer in de buitenwijken waar het tevens rustiger is. Verblijven in het centrum heeft daarentegen ook een belangrijk voordeel: hier kun je veel van de bezienswaardigheden en restaurants te voet bereiken.

Waar kan ik heerlijk eten?

Het eten in Kaapstad is over het algemeen van hoge kwaliteit. De wijnen zijn zeer geliefd, maar de omliggende regio is ook een belangrijke leverancier van fruit, vlees en verse vis.

 

Bij het toeristische V&A Waterfront vind je een breed scala aan restaurants. Deze zijn vaak wel druk en duur. Het gebied rond Kloof St heeft ook veel cafés en restaurants, net als Long Street. Een absolute aanrader is verder het gebied tussen Bo-Kaap en Green Point. Je hebt er goed eten en een geweldige vibe.

Wat zijn leuke plekken om een drankje te doen?

Er zijn in Kaapstad veel gezellige terrassen en cafés te vinden. Onder meer bij het toeristische V&A Waterfront. Maar voor een echt multi-etnische uitgaansbeleving moet je naar Long Street. Dit is de ideale plek vol barretjes en restaurants als je de dag wilt afsluiten met een drankje. Je vindt er het trendy, “nieuwe” Zuid-Afrika.

Hoeveel tijd moet ik inplannen voor mijn bezoek aan Kaapstad?

Veel toeristen vliegen op Kaapstad om van daaruit de beroemde Garden Route te maken. Dit is een van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Zo ook wij. Wij verbleven een krappe week in de stad en omgeving. Achteraf gezien vonden we dat veel te weinig. Voor Kaapstad inclusief de directe omgeving adviseren we daarom zeker een week in te plannen.

Speciale tours in Kaapstad

Boek hier speciale tours bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.