Ballonvaart boven de wildernis van Hoedspruit

Ballonvaart boven de wildernis van Hoedspruit

Home » Zuid-Afrika » Ballonvaart boven de wildernis van Hoedspruit

Een onvergetelijke ervaring voor ons tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika was een ballonvaart over de wildparken bij Hoedspruit. Het was sowieso de eerste keer in ons leven dat we een ballonvaart maakten. Boven de Afrikaanse wildernis leek ons extra bijzonder.

Omdat je ruim voor zonsopkomst aanwezig moet zijn voor de ballonvaart, wordt meestal aangeraden om de nacht ervoor bij een van de lodges / resorts te overnachten waarmee de ballonvaarder een deal mee heeft. Je wordt dan op tijd opgepikt vanaf je accommodatie. Een bijkomend voordeel is dat je flinke korting krijgt op de ballonvaart.

Om die reden verbleven wij in het Makalali Game Lodge, een van de vele luxe lodges in de omgeving. We moesten er vanwege opstandige nijlpaarden vóór zonsondergang de dag voor de ballonvaart aanwezig zijn. Geen straf aangezien de lodge erg comfortabel is en je dankzij de braai en het gezelschap van andere ballonvaarders een gezellige avond hebt.

Schaduw van de ballon

Vroeg uit de veren voor de ballonvaart

‘s Ochtends rond een uur of drie word je gewekt voor koffie waarna je in de kou (wij waren er in oktober als het in Zuid-Afrika lente is) naar het terrein gaat waar diverse ballonnen in gereedheid worden gebracht. Na een korte briefing met onder meer uitleg over landingstechnieken moet je eerst over de 1,2 meter hoge rand van de mand zien te komen. Als je niet meer zo lenig bent kan dat best lastig zijn, dus geef het aan als je denkt dat dit je misschien niet gaat lukken.

Zo rond 5:00u stijg je op waarna je nog geen kwartier later vanuit de niet al te grote rieten mand getuige bent van een prachtige zonsopgang. Een mooie tocht over een aantal wildparken volgt waarbij je veel wild zult zien, waaronder giraffen die met hun lange nek boven het bladerdek uitkomen.

Het kan gebeuren dat je, als de wind tegenzit, een landing ergens in een wildpark moet maken. Gelukkig volgt een terreinwagen vanaf het land de ballon dus waar je ook landt, je wordt snel opgepikt. Geheel volgens traditie krijg je na afloop van de ballonvaart een glas Champagne.

Net geland met de ballon