Duiken met tijgerhaaien

Duiken met tijgerhaaien

Home » Zuid-Afrika » Duiken met tijgerhaaien

Alhoewel we in de Gansbaai ook met masker en snorkel in een kooi aan de oppervlakte hebben “gedoken” met de witte haai, vonden we onze “echte” duik met tijgerhaaien bij Durban een heel erg bijzondere ervaring.

Tijgerhaaien bij het rif van Aliwal Shoal

Je duikt hier bij het inmiddels wereldwijd beroemde Aliwal Shoal-rif gelegen op ongeveer vijf kilometer voor de kust van Amanzimtoti, en circa dertig kilometer onder Durban. Je vertrekt met de zodiac vanuit de beschermde, wijde riviermond in Umkomaas. De boottocht die volgt is niet altijd even prettig omdat je daar hoge golven kunt hebben. Maar eenmaal bij het rif aangekomen volgt een “relaxte” stromingsduik op 5 tot 10 meter diepte waarbij je nagenoeg niets hoeft te doen. Behalve dan naar de vele haaien en een of twee tijgerhaaien kijken. Reken overigens op een zicht van tussen de 10 en 15 meter en niet al te hoge watertemperaturen. Wij droegen een 7 millimeter dik duikpak en hadden het niet overdreven warm.

Duiken met tijgerhaaien

De allesetende tijgerhaai, die zo heet vanwege zijn gestreepte rug, is samen met de witte haai en stierhaai de voor de mens meeste gevaarlijke haaiensoort. Alleen al daarom zit je tijdens de duik vol adrenaline. Geweldige ervaring, maar mogelijk niet voor iedereen geschikt. Het zit hem dan niet zozeer in de duik als wel de vermoeiende boottocht waarbij je je goed moet vasthouden met je uitrusting aan.

Duikcentra

Er zijn vele duikcentra die deze duik organiseren. Eén daarvan is Aliwal Shoal Scuba waaraan we de headerfoto en onderstaande foto te danken hebben en dat ook veel meer doet dan alleen duiktoeristen een mooie ervaring bieden. De haaiensoort wordt bedreigd. Een van de oorzaken, althans bij Durban, is het gebruik van haaiennetten. Aliwal Shoal Scuba doet veel om het gebruik van deze netten uit te bannen, onder andere door voorlichting.

duiken met tijgerhaaien bij Aliwal Shoal, Durban, Zuid-Afrika