Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Home » Zuid-Afrika » Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika bezochten we ook de op twee na grootste canyon ter wereld: de Blyde River Canyon (Blyderivierspoort in het Afrikaans). Het hele gebied is een beroemd natuurreservaat, populair onder toeristen die het Kruger National Park en omgeving bezoeken. Het 26 kilometer lange en 800 meter diepe ravijn is bijzonder toegankelijk. Er zijn uitstekende wandelmogelijkheden maar ook met je huurauto kun je eenvoudig bij de mooiste uitzichtpunten komen. Dit maakt de Blyde River Canyon een absolute must tijdens je reis door Zuid-Afrika!

Blyde River Canyon

Panoramaroute

De Blyde River Canyon bevindt zich aan de Panoramaroute: een buitengewoon schilderachtige weg langs diverse cultureel-historische en vooral natuurlijke bezienswaardigheden. De 180 kilometer lange route ligt in de provincie Mpumalanga. Het startpunt is aan de voet van de Long Tom-bergpas tussen Lydenburg en Sabie. Het eindpunt is in Ohrigstad bij de Echo Caves, een van de oudste grotten ter wereld.

Velen beschouwen de Panoramaroute als de mooiste autoroute van heel Zuid-Afrika. Wij hebben hier wel beeld bij. Juist in dit deel van het land regent het vrij regelmatig. Het landschap is daardoor mooi groen en er zijn vele, onwaarschijnlijk mooie watervallen.

Lisbon Falls

Wat te zien in het Blyde River Canyon Nature Reserve

De Blyde River Canyon bevindt zich in het 29.000 hectare grote Blyde River Canyon Nature Reserve. Dit natuurreservaat beslaat zowel de Blyde River Canyon, als delen van de Ohrigstad- en Blyde-river. Daarnaast maken Bourke’s Luck Potholes en God’s Window deel uit van het gebied. Dit zijn de namen van de iconische, spectaculaire uitzichtpunten die je niet mag overslaan tijdens je bezoek aan het reservaat. Overigens heb je het beste uitzicht op de Blyde River Canyon zelf, vanaf de parkeerplaats van het voormalige Aventura Blydepoort Nature Reserve Resort.

De Three Rondavels

De Three Rondavels zijn drie ronde, met gras begroeide rotsen. Ze worden zo genoemd omdat ze sterk lijken op rondavels, de traditionele hutten die je veel in Zuid-Afrika ziet. Grappig weetje: de namen van de drie geologische formaties verwijzen naar de drie lastige vrouwen van stamhoofd Maripi. De afgeplatte top naast de rondavels is het stamhoofd. De drie rondavels heten Magabolle, Mogoladikwe en Maseroto. Maripi was in de 19e eeuw een gevierd stamhoofd omdat hij het gevecht aanging met binnenvallende Swazi’s. Achter de rondavels is in de verte de hoogvlakte van Mariepskop zichtbaar. Met een hoogte van 1950 meter boven zeeniveau is dit een van de hoogste plekken in het noordelijk deel van de Drakensberg.

3 Rondavels

Bourke’s Luck Potholes

Deze natuurlijke waterpartij markeert het begin van de Blyde River Canyon. De rivier de Treur heeft hier enorme potholes (komvormige kuilen) geslepen in het gesteente van de rivierbedding. De indrukwekkende, natuurlijke kunstwerken zijn vanaf de rotsen via voetgangersbruggen erboven goed te zien. De potholes werden genoemd naar Tom Bourke, een van de vele goudzoekers die correct voorspelde dat hier veel goud te vinden was. Hij zelf had echter geen geluk: geen grammetje goud heeft hij er gevonden. Er is een bezoekerscentrum bij de potholes waar je R65 entree betaalt voor dit prachtige natuurwonder.

Potholes
Potholes

God’s Window

God’s Window is een van de allermooiste uitzichtpunten aan de zuidkant van het natuurreservaat. Hier heb je steile kliffen waar je meer dan 700 meter kaarsrecht de diepte in kijkt. Op een heldere dag kun je het Kruger National Park zien met op de achtergrond zelfs het Lebombo-gebergte aan de grens met Mozambique. Maar ga er dan wel voor de zekerheid pas later in de middag heen want ‘s ochtends kan het hier erg mistig zijn.

God’s Window was ook het decor in het plot van de cultfilm “The Gods Must Be Crazy” uit 1980. Je ziet een klein fragment met God’s Window in beeld aan het einde van de trailer.

Bij de parkeerplaats heb je een uitkijkplatform met een fantastisch, weids uitzicht over de kloof. Entree is R20 (in 2022). Dit is net iets meer dan een euro. Nog geen twee kilometer verder richting het noorden heb je ook nog Wonder View. Met een hoogte van 1730 meter is dit het hoogste uitkijkpunt in de omgeving. Entree is gratis.

God's Window

Wat te doen in het Blyde River Canyon Nature Reserve

De meeste reizigers gaan alleen de eerder genoemde uitzichtpunten langs. En toegegeven: hier heb je al een fantastische dagtocht aan! Maar er valt meer te doen in dit natuurreservaat. Om de natuurlijke pracht van het landschap optimaal te ervaren kun je er onder andere wandelen, paardrijden, ziplinen en mountainbiken. Maar ook raften en vissen. Daarnaast zijn er boottochten op de Blyde Dam. Je kunt hiervoor bij veel touroperators terecht. Een daarvan is Blyde Canyon Safaris waar we goede recensies over hoorden. En verder kun je de prachtige natuur ook van nog hoger bewonderen. Bijvoorbeeld door een ballonvaart of een vlucht te maken met een ultra-light (mits je geen hoogtevrees hebt).

luchtfoto

Wandelingen door het Blyde River Canyon Nature Reserve

Blyde River Canyon is een paradijs voor wandelaars. Je hebt er veel wandelroutes waarvan een aantal start bij het Forever Resort. Een populaire wandeling is de 10 kilometer lange Loerie Trail door inheemse bossen en graslanden. De luswandeling begint en eindigt bij het Ceylon Forest Station of Merry Pepple Holiday Resort. De Forest Falls Nature Walk is een andere leuke, slechts drie tot vier kilometer lange wandeling. Je vindt er een heerlijke maar wel erg koude waterval met poel. Een andere fraaie wandeling is de 7 kilometer lange Leopard-Guinea Fowl-Tufa Trail. Deze route moet het hebben van het uitzicht op de Three Rondavels, de canyon zelf, de dam en de Tufa-watervallen met uitnodigende waterbassins. Entree is R50.

Zoek je wat meer uitdaging? Dan is de 14 kilometer lange Hippo Trail een interessante optie. Kans is groot dat je tijdens deze wandeling nijlpaarden in het water ziet liggen. Je moet wel vroeg aan deze wandeling beginnen. Bij het Forest Resort (dat op zondag niet open is) kun je terecht voor een vergunning. Ook kun je in het natuurreservaat prachtige, meerdaagse wandeltochten maken. Bijvoorbeeld de Blyde River Canyon Hiking Trail. We hebben er zelf geen ervaring mee; afgaande van de informatie die we er over konden vinden op internet is dit een wandeling voor de extreme wandelaar. Wel biedt de organisatie SNP Natuurreizen een fantastische wandelvakantie aan in deze regio. Naast de Blyde River Canyon wandel je onder begeleiding ook door het Kruger Park, het voormalig Swaziland en het prachtige Royal Natal National Park

Op de site van alltrails.com vind je een uitgebreid overzicht van fraaie dagwandelingen die je hier kunt maken.

Wandeling door de Blyde River Canyon

Andere bezienswaardigheden aan de Panoramaroute

Het Blyde River Canyon Nature Reserve is weliswaar het hoogtepunt aan de Panoramaroute, maar er is beslist meer om van te genieten. Zoals watervallen tot maar liefst 146 meter in hoogte!

Pilgrims Rest

Het dorpje Pilgrims Rest was ooit het centrum van de goudkoorts eind 19e eeuw. Je ziet veel van de oorspronkelijke gebouwen, zoals het Royal Hotel, de winkel en het krantenkantoor als je de steile heuvel naar het dorp oploopt. De delving van goud ging door tot 1972. Tegenwoordig is Pilgrims Rest een levend museum, bewaard in de exacte bouwstijl van de goudkoortsperiode. Je vindt er verschillende gebouwen die aan de buitenkant meer dan een eeuw onveranderd zijn gebleven.Bezoek hier overigens ook het Alanglade House Museum dat ooit de woning was de mijnopzichter.

Pilgrims Rest

Echo Grotten

De Echo Grotten bevinden zich ten westen van de Blyde River Canyon. Sinds 1959 geopend zijn de grotten een toeristische attractie, en een Nationaal Monument. Maar ze bestaan veel langer dan dat. Om preciezer te zijn: ze werden ongeveer 3800 miljoen jaar geleden gevormd, toen Afrika nog deel uitmaakte van het continent Gondwana. Wat de grotten bijzonder maakt is met name de omvang en lengte van maar liefst ruim 40 kilometer. In sommige kamers reikt het plafond tot 60 meter hoogte.

Watervallen

Aan de route vind je vele fraaie watervallen. Ze zijn open voor het publiek al moet je voor enkele een entree betalen (met enkele euro’s niet de hoofdprijs overigens). Naast de fantastische uitzichten op de watervallen kun je bij de meeste ook hele leuke wandelingen maken. Waar wij erg van gecharmeerd waren zijn de Lisbon Falls (92 meter hoogte), Mac Mac Falls (65 meter), Berlin Falls (80 meter) en Lone Creek Falls (68 meter).

Mac Mac Falls
Berlin Falls

Antwoorden op veelgestelde vragen over een bezoek aan de Blyde River Canyon

Waar ligt de Blyde River Canyon?

De Blyde River Canyon ligt 51 kilometer ten noorden van Graskop. De canyon bevindt zich langs het noordelijkste deel van de Panoramaroute aan de R532.

Wat is het beste seizoen om de Blyde River Canyon te bezoeken?

Vrijwel elke maand is een goede maand voor een bezoek aan de Blyderivier. Behalve januari, wanneer het er veel kan regenen. De wandelpaden zijn dan eveneens minder goed begaanbaar. In de maanden september tot en met april kan het er warm tot zelfs heet zijn. De maanden juni tot en met augustus zijn de beste maanden om er te wandelen. Ook maak je dan de meeste kans om unieke wilde dieren te zien.

Wat is het beste tijdstip om de Blyde River Canyon te bezoeken?

Vroeg in de ochtend of laat in de middag. Het hele gebied is één grote toeristische trekpleister. Midden op de dag kan het er daarom erg druk zijn. De middag biedt overigens het beste licht om de mooiste foto’s te maken.

Zijn de bezienswaardigheden gratis te bezoeken?

Nee, voor de meeste bezienswaardigheden moet je toegang betalen. Gelukkig gaat het niet om grote bedragen. Zo is de toegangsprijs voor de Blyde River Canyon in 2022 R35 (ongeveer 2 euro) voor volwassenen en R20 voor kinderen en gepensioneerden. Dit is inclusief toegang tot het uitkijkpunt van de canyon en The Three Rondavels.

Hoeveel dagen moet ik uittrekken voor de Blyde River Canyon?

Wil je de hele Panoramaroute rijden en slechts kort bij uitzichtpunten uitstappen, dan is één dag voldoende. Hiermee doe je jezelf wel tekort, vinden we. Alleen al bij de Blyde River Canyon kunnen wij ons ruim een dag vermaken. Tel je daar de andere bezienswaardigheden aan de Panoramaroute bij op, reken dan op minimaal twee dagen. Bij voorkeur zelfs drie dagen.

Waar kan ik het beste overnachten?

De beste locatie om te overnachten is mede afhankelijk van wat je nog meer in de omgeving wilt zien. Kom je er hoofdzakelijk voor de Blyde River Canyon, bijvoorbeeld om lange wandelingen te maken? Zoek dan een accommodatie in de buurt van Matibidi of Moremela. Bijvoorbeeld het Blyde Canyon, A Forever Resort of Treur River Lodge. Als je echter meerdere dagen uittrekt voor de volledig Panoramaroute, dan is verblijf in Graskop idealer. In deze meer centraal aan de route gelegen plaats, heb je veel meer keuze in accommodaties en restaurants.

Is er horeca bij de Blyde River Canyon?

Voor een dergelijk grote toeristische trekpleister is er verrassend weinig horeca bij de Blyde River Canyon. Wel kun je terecht bij het Kadisi Restaurant dat je vindt vlakbij het Blyde Canyon, A Forever Resort. Neem daarom vooral zelf het nodige te eten en te drinken mee.